Dodaj do ulubionych

samowolka winME

IP: *.chello.pl 23.09.05, 17:54
Przy uruchomieniu win ME komputer mi sie sam wyłącza i znów włacza, wtedy
pokazuje się oczywiscie tryb normlany, awaryjny i rejestrowalny. Jesli chodzi
o normlany i awaryjny to komputer nie moze się uruchomic, natomiast w trybie
rejestrowalnym sie uruchamia.
Jak zrobić zeby uruchammiał się normalnie, dodam tylko ze najczesciej tak
bywa jak zainstaluje cos na komputerze i potrzebny jest restart, ale
normalnie tez się tak potrafi zdarzyć.
Obserwuj wątek
    • Gość: Obcy Re: samowolka winME IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:20
      Widocznie masz jakąś inną wersję Win Me jak inni (mój Me na laptopie działa od
      2000 roku bez reinstalacji).
      Może zamiast się miotać i oskarżać system, kolor monitora itp. poszukaj
      przyczyny którą sam wywołałeś.
      • Gość: dzizys Re: samowolka winME IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 23.09.05, 20:38
        Witam. Korzystam z winme od niepamietnych dla mnie czasow...mam starszy komp,
        na tym systemie zaczynalem przygode z komputerami i musze powiedziec ze w zyciu
        nie spotkalem sie z podobnym problemem. Proponuje zrobic windows update,
        zainstalowac zonka ( zone alaram ) i zeskanowac system skanerem online ( Panda,
        mksvir lub TrendMicro ). Mi to wyglada na dzialanie jakiegos wirusa...moja rada
        powinna pomoc. Na wszelki wypadek mozesz zrobic format, ostateczny ale
        najbardziej skuteczny sposob :D to wtedy jak nie wypali ten pierwszy. Jak
        pomoze to daj znac. Pozdrawiam
    • Gość: antyk Re: samowolka winME IP: *.chello.pl 24.09.05, 10:30
      Ależ ja nie oskarżam monitora i wszystkiego co mam na biurku, sam jestm
      zdziwiony tym problemem wiec dałem pytanie na forum, bo sie z tym nie spotkałem
      nigdy. Poza tym sam nie wywołałem tego, zainstalowałem system i juz podczas
      pierwszego uruchomienia komputera tak się zaczeło dziać. Me mam od 3-4 dni i
      tylko raz udało sie uruchowmić system w trybie normalnym, nawet teraz mam
      uruchomiony w rejestrowalnym.
      Windows update robie ale jak wymaga to ponownego uruchomienia to trace pol
      godziny zanim uda mi sie go uruchowmić, zesaknuje jeszcze antywirem, choć chyba
      jak sie instaluje system to z płytki instalacyjnej nie mogłem załapac wirusa.
      Sterowniki wszystkie są, nie ma zadnych problemów sprzetowych, a mam wrażenie
      ze po pojawieniu się ekranu powitalnego nie moze radzić systemu i sie
      restartuje.
      Jestem bardziej zadowolony z tego systemu niż z 98 bo nie wyskakuje mi bład
      explorer i nie zamyka mi sie przeglądarka, system działa stabilnie, jak narazie
      zero zawieszeń.
      No to robie skanera on line.

• Gość: antyk Re: samowolka winME IP: *.chello.pl 24.09.05, 18:02
      Format nie pomaga, dalej widze ekran startowy, pojawia się napis: Trwa
      ładowanie systemu windows i komputer sie restartje...
      Moze to wina biosu, bo niedawno wyciagałem baterie na 10 sekund zeby go
      zresetowac, przed instalacją winme?
      • Gość: dzizys Re: samowolka winME IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 24.09.05, 23:06
        A sprobuj zrobic update biosa...mase info znajdziesz w sieci. Od razu moge
        napisac ze sprawa nie jest latwa ale znajdziesz odpowiednie poradniki.
        Pozdrawiam

PS mi to wyglada raczej na problem ze sprzetem, obejrzyc plyte glowna,
        kondensatory - sprobuj jeszcze wymienic zasilacz.
        • heniekwgazecie Re: samowolka winME 24.09.05, 23:12
          Nie rób updetu biosu !! po co ?
          Napisałeś ,że rersetowałeś cmos.Być może wina lezy w ustawieniach biosu.Przyjrzyj się temperaturą jakie procesora i płyty głównej jakie pokazuje bios.Później zerknij na jakie wartości temperatury masz ustawione w biosie wyłączanie awaryjne komputera.
          • Gość: dzizys Re: samowolka winME IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 24.09.05, 23:30
            No jak po co, trzeba!!! tzn niekoniecznie ale to jakies wyjscie. Moze pomoze
            chociaz bardziej obstawialbym za tym sprzetem i temperaturami. Pozdrawiam
            • heniekwgazecie Re: samowolka winME 25.09.05, 07:44
              Gość portalu: dzizys napisał(a):

> No jak po co, trzeba!!! tzn niekoniecznie ale to jakies wyjscie. Moze pomoze
              > chociaz bardziej obstawialbym za tym sprzetem i temperaturami. Pozdrawiam

:-)))))
    • Gość: antyk Re: samowolka winME IP: *.chello.pl 25.09.05, 17:32
      Nie uwierzycie! Podczas uruchamiania kompa pokazywało 256 ramu, natomiast jak
      juz się kop uruchomił, to we własciwosciach mojego komputera było 126 ramu.
      Jak juz wszystkie metody zawiodły skupiłem sie na tym i odłaczyłem jedną kość
      ramu, pozostało 128. Komputer chodzi jak strzała!!!
      Zdziwiło mnie jedno: czyżby winme nie widział wiecej ramu niz 128?!?!
      Jak zrobić zeby miec troce wiecej ramu i zeby komp to akceptował?

W win98 pamietam ze nie mozna było wiecej zainstalowac niż chyba 128, dopiero w
      win98se i serice packu którymś tam mozna było podłaczyć 512 ramu
      • heniekwgazecie Re: samowolka winME 26.09.05, 08:59
        To nie tak W98 widział do 512 MB ramu.Moze ta kość jest uszkodzona.Chociaż jesli przechodzi test startowy?? Hmmm może sprawdź ją memtestem
      • Gość: . Re: samowolka winME IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 14:49
        Ja miałem podobnie w laptopie. Dokupiłem 256. Włożyłem w wolnego slota i
        komputer nie dał się odpalić. Wyjąłem obie kosci i włożyłem tylko te nową w
        slota od oryginalnej (żeby sprawdzić kość). Wszystki działało. Więc dołożyłem
        oryginalna kość i komp odpalił bezbłędnie. Czyli tak naprawdę zamieniłem kości
        miejscami i komputer chodził.
        • Gość: antyk Re: samowolka winME IP: *.chello.pl 26.09.05, 16:49
          Zrobiłem dokładnie to samo, odpalił na tej i na tej kości, włożyłem jeszcze raz
          tak jak były i chodzi bezbłędnie! Sumując wyjąłem kości i włożyłem je w te same
          miejsca nawet i komputer jak nowy. To dopiero zagadka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka