Dodaj do ulubionych

Word nie da sie dostosowac

IP: 213.17.140.* 06.10.05, 13:36
Win XP, Word XP. Nie mogę na stałe na pasku ustawic wybranych ikonek. Kazde
ponowne uruchomienie Worda wyswietla mi paski w konfiguracji "starej".
Podobnie ma sie ze skrótami klawiszowymi. Zapisanie szablonu Normal tez nie
pomaga :(
Gdzie moze tkwic problem?
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Re: Word nie da sie dostosowac IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.10.05, 13:38
      Pracujesz na koncie użytkownika?
      • Gość: zirytowany Re: Word nie da sie dostosowac IP: 213.17.140.* 06.10.05, 13:44
        zaskoczyłes mnie... bo to komp domowy i nie ustawiałem tam zadnych kont... ale
        na pewno jakis czas temu zmiany dawały sie robic a teraz chyba cos
        przyblokowało ale co? AdAware? Antyvir? XPAntispy? bo wiecej chyba nie
        instalowałem... no i dziwne zeby tak z własnej inicjatywy przyblokowało bo od
        dawna uzywam tego softu :(
    • maestro_xp Re: Word nie da sie dostosowac 06.10.05, 20:22
      Problem tkwi pewnie w tym, że jak dokłądasz ikonki, to lokujesz je w aktywnym
      dokumencie a nie w szblonie Normal

możliwości są (moim skromnym zdaniem) DWIE:

I. w trakcie dostosowywania upewnij się, że w okienku "Zapisz zmiany w...[ }"
      widnieje NORMAL

II. Otworzyć sam szablon Normal i BEZPOŚREDNIO W NIM dokonać zmian - dostosować

napisz, jak poszło
    • maestro_xp Re: Word nie da sie dostosowac 06.10.05, 20:26
      coś mi się jeszcze przypomniało......
      jeśli Normal masz w jakiś sposób przyblokowany i wprowadzane zmiany mimo
      wszystko nie będą się zachowywać, to możesz spróbowac jeszcze jednej opcji

zamiast przeinstalowywać całego Offica - po prostu USUŃ szbalon Normal

Word i tak go odtworzy "w stanie fabrycznym" przy pierwszym uruchomieniu.
      Potem znowu spróbuj dokonać zmian

jeśli nie masz odwagi, lub nie wierzysz - to wytnij obecny szablon Normal i
      przenieś go do innego foderu.
      • Gość: zirytowany Re: Word nie da sie dostosowac IP: *.net / *.ostrog.net 06.10.05, 20:57
        probowałem zapisac bezposrednio w Normal - bez rezultatu (to pierwsza Twoja
        sugestia). Wiem ze Word utworzy Normal ale... sęk w tym ze na pasku mam kilka
        pozytecznych ikonek które dołozyły tam inne zainstalowane programy a
        nowoutworzony Normal nie bedzie ich miał. Dlatego skłaniam sie raczej ku
        szukaniu mozliwosci "odblokowania" szablonu.
        • Gość: zirytowany Re: Word nie da sie dostosowac IP: *.net / *.ostrog.net 06.10.05, 20:59
          no tak, tez zapomniałem :)
          probowałem zmian dokonac bezposrednio w Normalu ale takze bez rezultatu :(
          Dziwne, cos ewidentnie blokuje - moze to Watch Lavasoftu? ale nie znalazłem tam
          opcji która byłaby za to odpowiedzialna.
    • byfauch Re: Word nie da sie dostosowac 06.10.05, 21:04
      Skonfiguruj sobie worda, jak chcesz i zapisz ustawienia jako np. nowy.dot.
      Zamknij program i zamień po prostu nazwy obu plików.
      • Gość: zirytowany Re: Word nie da sie dostosowac IP: *.net / *.ostrog.net 06.10.05, 22:23
        spróbowałem. Niestety po otwarciu nowego zmienionego dot-a Word nie "widzi"
        wprowadzonych zmian :(
        • maestro_xp Re: Word nie da sie dostosowac 06.10.05, 22:38
          a sprawdzałeś czas utworzenia Normal.dot?
          może to Cię naprowadzi na to KIEDY i CO nawredziło...
          bo atrybut "tylko do odczytu" pewnie nie ma tu zastosowania... no, chyba, żeby
          miał ;-)

o! i jeszcze jeden "złoty" pomysł:

otwórz Normal.dot, wprowadzadź w nim jakieś zmiany i daj mu "ZAPISZ JAKO..."
          wskazując INNĄ lokalizację niż masz obecnie

a potem w Opcjach, w Położeniu plików wskaż lokalizację szablonów tam, gdzie go
          zapisałeś "jako"
          wtedy też będziesz mógł go usunąć, jesli nie przyjmie zmian - w pierowtnej
          lokalizacji nadal bedziesz miał tego, co się i tak nie zmienia

hehehehehe..... Normal.dot z zasadami.... jak ten TUSK :))
          • Gość: zirytowany Re: Word nie da sie dostosowac IP: 213.17.140.* 07.10.05, 07:04
            dzieki, oczywiscie wyprobuje w domciu ale... zastanawia mnie jeden fakt.
            Zapisuje nowoutworzony wg własnego widzimisie Normal jako np. Normal1.dot potem
            otwieram go w Wordzie a pasek i tak pozostaje niezmodyfikowany. Na 100% nie mam
            w kompie innego pliku Normal1.dot a zatem Word nie zapisał poprzednio pod tą
            nazwą nowych ustawien :(
            • maestro_xp Re: Word nie da sie dostosowac 07.10.05, 08:34
              nowoutworzony Normal.dot
              zachowuj w NOWEJ LOKALIZACJI jako NORMAL.DOT

kiedy zmienisz domyślne położenie szablonów użytkownika na tę NOWĄ LOKALIZACJĘ
              (folder), gdzie jest nowoutworzony Normal.dot - ON BĘDZIE SZABLONEM DOMYŚLNYM

nie zachowuj jako Normal1.dot
              a jeśli nie będzie cię efekt zadowalał - WYKASUJ tego nowoutworzonego Normal.dot
              zawsze będziesz miał "w zapasie" pierwotną lokalizację - znowu zmiana położenia
              szablonów użytkownika - powrót do poprzedniej, gdzie pozostał
              ten "niezmienialny" Normal.dot
              • Gość: zirytowany Re: Word nie da sie dostosowac IP: 213.17.140.* 07.10.05, 08:46
                ok, thx, rozumiem Twoją ideę i jeszcze sprobuję (chociaz chyba juz to
                cwiczyłem) ale zastanawia mnie co sie dzieje bo przeciez otwierając Worda
                wczytuje on jakis tam normal.dot - obojetne jaki a jesli potem zadaje mu
                otwarcie szablonu normal1.dot z okreslonego INNEGO miejsca to powinien przyjąc
                ustawienia wg własnie normal1.dot a tymczasem po wczytaniu normal1.dot
                ustawienia pozostają niezmienne co sugerowałoby ze:
                1. kazdy inny szablon poza normal.dot nie zapisuje w sobie wszystkich ustawien
                (np. dotyczących ikonek na pasku oraz skrótow klawiszowych) a moze jedynie
                zapisuje wtedy tylko formatowanie tekstu?
                albo
                2. cos sie schrzaniło w moim Wordzie i nie zapisuje tylko mi nowych ustawien w
                normal1.dot

• maestro_xp Word to "kobyła" i ZWASZE używa NORMAL.dot 08.10.05, 08:52
                  tak jest i tego nie zmienisz
                  możesz tworzyć NA BAZIE Normal.dot INNE szablony
                  ale jedynym podstawowym jest Normal.dot

nawet jak go usuniesz, to Word sam go sobie odtworzy

pokombinuj.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka