Dodaj do ulubionych

Pierwszy komputer

02.11.05, 14:04
Pojawił się wątek nostalgiczny o grach, w którym to temacie mam bardzo
niewiele do powiedzenia. W życiu grałem tylko kilka razy w "Prince of Persia"
i "Sokoban".
Na niżej wyświetlonym komputerze marki Tandon.
Procesor 286, 1 MB RAM, 40 GB HDD, grafika HGC

www.computermuseum-ebenthal.com/daten/tandon.jpg
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Re: Pierwszy komputer IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.11.05, 14:06
      www.gamespot.com/promos/princeofpersia-game/flash/
      • byfauch Re: Pierwszy komputer 02.11.05, 14:08
        Narazie nie obejrzę. Firmowy firewall nie puszcza :(((
      • byfauch Re: Pierwszy komputer 02.11.05, 22:18
        Gość portalu: T-800 napisał(a):

> www.gamespot.com/promos/princeofpersia-game/flash/

Ale u mnie to było czarno-żółte. (Hercules)

• Gość: tomq Re: Pierwszy komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 10:25
          to nie jest oryginalny prince of persia ! ): a kolory czarno-żółte były tylko na głównym obrazku, a w samej grze były podbne - tylko trochę bardziej blade - ale nie wiem czy to nie wina monitora sprzed 10 lat (;
    • byfauch Re: Pierwszy komputer 02.11.05, 14:10
      byfauch napisał:
      "40 GB HDD" oczywiście 40 MB :)
    • Gość: Laki_luk Re: Pierwszy komputer IP: 80.51.247.* 02.11.05, 20:22
      ja pamietam jak po raz pierwszy dorwalem sie do peceta ktory pracowal z zawrotna
      predkoscia 8 Mhz a po nacisnieciu przycisku Turbo predkosc ta wzrastala do
      oszalamiajacych 16 Mhz. Innych parametrow nie pamietam :)
    • Gość: dewa Re: Pierwszy komputer IP: *.pronet.lublin.pl 03.11.05, 21:26
      a ja uczyłam się programować na studiach MERĘ, no kto ją pamięta, kto? A jak
      wspaniale ODRA się prezentowała :-)Pierwszy pecet w pracy to było XT - bez
      twardego dysku, system zawierał się na dyskietce 1,2 cala.DOS się miało w
      paluszku, na początku jeszcze bez nakładki norton commander,nikt nie marzył
      nawet o okienkach. A PACMAN był wtedy tylko zielony.
      • zsa-zsa Re: Pierwszy komputer 03.11.05, 22:28
        ja swoja przygode z komputerami rozpoczelam od dziurkowanych kart w szkole
        sredniej - bylam w klasie matematyczno-fizycznej, w ktorej jako novum
        wprowadzono informatyke (ale wowczas jeszcze bez komputera :)). Potem dlugo nie
        bylo nic, a potem usiadlam przy Amstradzie. Cudo byl, duzo lepszy od Spectrum,
        bo mial wlasny, kolorowy monitor. Edytor teksu, kilka rodzajow fontow, program
        graficzny!
        Nastepnie pierwszy pecet z karta Hercules i oczywiscie z DOSem. Rowniez cieplo
        wspominam Norton Comandera. Bylam do tego stopnia uzalezniona od tej nakladki,
        ze dlugo jeszcze po pojawieniu sie Windows ignorowalam menadzera plikow i
        wszystkie operacje na plikach i katalogach wykonywalam w Nortonie. Pierwsza
        siec: Novell Netware. Z gier najmilej wspominam:
        Bolo (rozkosze lamania glowy)
        Robbo (mam ja do tej pory, chyba pierwsza udana polska gra)
        Prehistoryka (ta gra byla tak dobrze napisana, ze odpalala sie bez problemu
        jeszcze w 2000 roku)
        Vikingow (trzeba bylo sie dobrze naglowic przy odchudzaniu plikow autoexec i
        config, zeby gra poszla z dzwiekiem).

• Gość: T-800 Re: Pierwszy komputer IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.11.05, 22:43
      Mój pierwszy komputer:

Procesor - 386SX 40 MHz
      Pamięć RAM - 2 MB
      Karta graficzna - Trident 512 kB
      Dysk twardy - WD Caviar 170 MB
      Dwie stacje dyskietek - 5,25" i 3,5"
      System operacyjny - MS-DOS 6.22 + Windows 3.11
      Monitor - 14", kolor
      • mmkkll Re: Pierwszy komputer 04.11.05, 09:24
        Podobnie i u mnie, choć był to mój 2 komputer(pierwszym był Amstrad).
        Z różnicą:
        386DX 40 MHz
        4 MB RAM
        Bez stacji dyskietek 5,25''
        CD-ROM 2x.
        • m.gregor Re: Pierwszy komputer 04.11.05, 10:46
          Ja tez pierwszego mialem amstrada. Najpierw CPC464 (64 kB RAM, magnetofon
          wbudowany i monitor zielony), potem CPC6128 (128 kB RAM, stacja dyskietek 3",
          kolorowy monitor i drukarka iglowa). Potem byl 486 DX4-100 MHz, S3Trio 1 MB, st.
          dysk. 3.5", dysk twardy 850 MB i monitor kolorowy Bridge.
    • byfauch Re: Pierwszy komputer 04.11.05, 07:41
      A pamięta ktoś XTREE i DOSSHELL (prawie Windows).
      • zsa-zsa Re: Pierwszy komputer 04.11.05, 10:15
        ja pamietam, ale Norton byl nie do pobicia.
        • byfauch Re: Pierwszy komputer 04.11.05, 11:25
          www.xtreefanpage.org/
      • Gość: T-800 Re: Pierwszy komputer IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.11.05, 11:49
        Ja pamiętam XTree, ale NC był lepszy. XTree praktycznie nie używałem.
    • Gość: Reader Moj pierwszy raz IP: *.ericsson.net 04.11.05, 07:55
      przynioslem do domu ok. 12.30 Amstrad CPC 464 z monitorem monochromoatycznym
      GT65 (bodajze) i pradu nie bylo przez 3 godziny; do pietnastej dotykalem go jak
      relikwie, czyscilem, wkladalem i wyciagalem kabelki, podlaczalem joystik...

• byfauch Re: Moj pierwszy raz 04.11.05, 07:58
        Dobrze, że Ci się joysticki nie pomyliły. :)
        • Gość: P Spectrum Forever IP: 80.48.189.* 04.11.05, 09:40
          Pierwszy komputer (!) to ZX Spectrum 48k. Gumowa klawiatura i wiecznie
          scierajaca sie folia pod owa klawiatura.Do tego magnetofon (maly "Kasprzak")
          ,zasilacz Spectruma przegrzewal sie po kilku godzinach uzytkowania ,dlatego
          zawsze spoczywal na parapecie. Do tego zakupowalem gry z firmy RAMTOP (pamieta
          ktos takowa?:) ) ,no i niesmiertelne audycja pana Krzysztofa Surgowta "Halo
          Komputer" w Programie 2 Polskiego Radia (jawne piractwo w eterze:) ).
          Wygladal mniej wiecej tak :

www.old-computers.com/museum/photos/sinclair_spectrum_1.jpg
          Pozniej mialem Spectruma + ten juz byl wypasiony (plastikowe klawisze i zero
          problemow z klawiatura)

www.old-computers.com/museum/photos/sinclair_spectrum_p.jpg
          Pozniej marzylem o Spectrumie 128 - ten mial juz 128kb pamieci ,przez co nie
          trzeba bylo dogrywac gier ,no i szczyt marzen to Spectrum +2 (wbudowany
          magnetofon) ,ale tych juz nie mialem.

Jest ktos na forum ,ktory pamieta czasy Spectruma i wgrywajace sie kilkanascie
          (kilkadziesiat) minut gry ? A na koncu LOAD ERROR ,bo glowica od magnetofonu
          rozregulowana,albo starta od kilkuset razy odtwarzania kaseta ? :)

Pozniej chwilowy epizod z Atari 65XE ,i Commodore 64...Ale to juz nie bylo to...

Z osmiobitowcow znaczny przeskok to dopiero Amiga ,ale nic nie da sie porownac z
          czasami Spectruma.

Mowiac krotko Spectrum forever :)
          • okrutny_mariuszek Re: Spectrum Forever 04.11.05, 10:16
            ja zaczynałem od Commodore C64
            to był wtedy wypas nie komputer!
            oczywiście magnetofon i ciągłe dostrajanie głowicy! t r a g e d i a!
            a potem.... syntax error i od początku!
            pierwsza gra to była Draconus a druga to Barbarian (w odpowiednim momencie
            wciśniete "T" dawało życie wieczne) - barbarian był jakoś zrypany bo po 7
            przeciwniku nic sie nie zmieniało - dalej był ten samm, czarny, rycerz
            Do Commodora nie było instrukcji w języku polskim tylko jakaś licha ulotka - do
            dziś nie wiem co to są te wiosełka do komputera
            potem człowiek niejako z musu uczyłs ię co to znaczy print
            jak zastosować komendę "goto"
            nie było to jak szukac po gazetach programów i wklepywać je w klawisze by po
            wklepaniu przeczytać komunikat o błedzie w linii XXX a po poprawieniu w
            następnej, a potem w następnej, a pod koniec program i tak nie poszedł... :-(
            a pamiętacie pierwsze Jojsticki z autofire?
            każdy chciał mieć!
            nagrywanie programów - gier z radia to też było coś!
            zawsze marzyłem o Commodore C128, ale niestety, po wielu latach przyszedł cxas
            na Pentium 166, które po pół roku zostało podkręcone do 200 MHz. Do dziś działa
            i jakoś trudno się z nim rozstać.
            A COmmodore C64 sprzedałęm po kilku latach koledze za jakieś marne grosze i
            przylutowanie diody do pilota video.
            egh... łezka sie w oku kręci ;-)
          • kramicha Re: Spectrum Forever 04.11.05, 12:50
            pewnie ze sa ludzie ktorzy pamietaja spectrum! co za pytanie :)
            moj pierwszy - spectrum + (i jedyny osmiobitowy)
            podlaczany do telewizora o tak kiepskiej jakosci, ze nie wiem jak to sie stalo
            ze nie popsulem sobie wzroku
            no i magnetofon - maly grundig, ze zdjeta obudowa i nieodlacznym srubokretem do
            regulowania glowicy. robilem to "na sluch" - rodzina patrzyla zawsze na mnie jak
            na idiote.
            pierwsze gry - chequered flag i pssst. pamieta ktos takie? potem jumping jack
            i.. i... nie pamietam nazwy... bylo sie jaskiniowcem co walil maczuga aby
            najpierw zebrac duzo jedzenia, a potem w leb kobiete pierwotna, do jaskini, i po
            jakims czasie dzieciaki wybiegaly... ktos to pamieta?
            acha, tylko sprostowanie, na spectrum gry sie wgrywaly "tylko" 5 min! a
            komunikat (niesmiertelny) "tape loading error"
            spectrum forever!

pzdr
          • Gość: akodo Re: Spectrum Forever IP: 194.150.97.* 11.11.05, 16:10
            Oczywiście ze przy Amidze byla różnica bo to komputer 16 bitowy
    • Gość: ja Re: Pierwszy komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 11:13
      ZX-81 /podłączony do TV/ - i pierwsze pisane programy (podstawówka)
      C-64 /z wszystkimi dodatkami,włacznie z monitorem, stacją dyskietek i drukarką/ - gry i pisane programy (szkoła średniej)
      PII/266MHz - gry, internet (studia)

dziś tylko 2GHz Athlon (od kilku już lat)
    • ncc2000 Re: Pierwszy komputer 04.11.05, 17:59
      Ja dostałem od rodziców na 10 urodziny w 1992 roku komputer firmy Digital
      (Obecnie Compaq-HP) o następujących parametrach: procesor Pentium 60 Mhz (to
      był wtedy absolutnie najszybszy procesor na rynku), 32 Mb Ram, dysk 3 Gb, Karta
      graficzna S3 860 z 2 Mb pamięci (reklamowana jako "akcelerator graficzny").
      Cały czas mam ten komputer w domu, od czasu do czasu sprawdzam czy działa...
      Jest na nim zainstalowany Windows 95 i jak na razie wszystko jest sprawne.
      • ncc2000 Re: Pierwszy komputer 04.11.05, 18:01
        Powinno byc na 12 urodziny...
      • wielki_czarownik Mówisz nieprawdę 05.11.05, 23:17
        Jakim cudem w 1992 roku otrzymałeś Pentium skoro te procesory pojawiły się na rynku 22 marca 1993?
    • Gość: Art Re: Pierwszy komputer IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 19:45
      Ja odbiegnę trochę od głównego wątku i pójdę w przyszłość. Wychowałem się na
      Commodore 64 i po kilkunastu latach mam sprzęt na aktualnie rozprowadzanym
      procku Athlon. Wzdycham jednak z pokorą, gdy pomyślę jak nasze dzieci za
      kilkanaście lat będą wspominać z łezką w oku Pentium 4, kartę graficzną 128 MB,
      dysk 120 GB ... i gry typu Far Cry na Windows XP. Ciekawe ilu-rdzeniowe będą
      wtedy procesory.
      • rubeus Re: Pierwszy komputer 04.11.05, 20:00
        A tak właściwie - to po co nam to....
        Na ZX były gierki o wiele miodniejsze, niż w początkowym stadium PC-tów
        [O jakości grafiki i kolorach nie wspomnę.. ]
    • Gość: z Re: Pierwszy komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 02:30
      pentium 166mmx 1996 z 8mb ramem i hdd 2.2GB grafika s3trio ze wspomagaczem
      to były czasy eehh
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka