Dodaj do ulubionych

monitoring?

06.11.05, 18:53
witam mam pytanie chcialabym zalozyc monitoring i niewiem czy zrobic to na
wlasna reke czy moze podpisac umowe z Solid security i jak to jest czy sprzet
ktory oni instaluja jest dodatkowo platny/ czy wchodzi w sklad miesiecznego
abonamentu?
i jak to wyglada w przypadku wlamania czy interwniuja oni tylko przed
obiektem czy maja prawo wejsc do srodka prosze o rade
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: spec od monitoring Re: monitoring? IP: *.raszyn.sdi.tpnet.pl 09.11.05, 02:44
      Witam
      Jestem częstym bywalcem na forach gazety, a jednocześnie zajmuję się pewnymi
      sprawami związanymi z monitoringiem, można powiedzieć znam to wszystko od
      podszewki, akurat na to forum trafiłem przypadkiem i nie będę więcej wchodził
      chyba że się "zabłąkam" dlatego opiszę ci jak to wygląda tylko raz, przynajmniej
      mniej więcej.
      Monitoring to złudzenie bezpieczeństwa dla biednych, nie powiem że to nie jest
      żadne zabezpieczenie, bo jakieś to jest ale napewno nie dla wymagających,
      zresztą czego tu się spodziewać jeśli całomiesięczna ochrona to koszt od około
      50-120 zł.
      Monitoring ogranicza skutki włamania a nie zabezpiecza przed nim, i z tego
      musisz sobie zdać sprawę, po drugie nie zakładaj sobie monitoringu jeśli masz
      nie wiadomo jakie wymagania, bo jedyne co uzyskasz to nerwica i wrzody rzołądka.
      Po trzecie jeśli już zdecydujesz musisz (a raczej powinneś) się ubezpieczyć
      przed włamaniem.
      Nie wiem jak sobie to wyobrażasz ale po pierwsze nie jest to tak jak pewnie
      myślisz łączność online non stop,wygląda to tak że, poprostu następuje reakcja
      na większość sygnałów dochodzących z twojego obiektu (ale też nie zawsze i nie
      na każdy sygnał).
      Nie mogę tego opisać szczegółowo gdyż przypadkiem ktoś mógłby się tu dogrzebać i
      wtedy straciłbym pracę jeśli podam zbyt szczegółowe dane, poza tym nie napisałeś
      w jakim mieście mieszkasz, jeśli chodzi o solid, no cóż znam tą firmę,
      przynajmniej co nieco, i napewno nie jest to tak jak oni się reklamują -
      "Przyjdź do nas a my ci damy to czego pragniesz najbardziej - święty spokój"
      ale w gruncie rzeczy firma jak każda inna ochroniarska, jeśli mieszkasz gdzieś w
      małym miasteczku polecałbym ci firmę lokalną byle by patrol który ma cię chronić
      nie obrabiał całego miasteczka i nie stał od twojej chaty dalej niż 2 km bo
      wtedy różnie będzie z dojazdami, raz będzie to 2-3 min a innym razem 20-30 min
      i nic na to nie poradzisz.
      Poza tym przeczytaj dokładnie umowę, umowa na monitoring jest dosłownie tym co
      znaczy tj. tylko reakcją na sygnały alarmowe, czasami techniczne, i nie oznacza
      to ciągłych podjazdów pod obiekt i dozorowanie go tak jak większość się
      spodziewa, jeśłi więc SMA odbierze od ciebie sygnał alarmowy to dojedzie do
      ciebie patrol lub zadzwoni dyspozytor, jeśli takiego sygnału nie będzie to
      możesz i rok nie widzieć patrolu, a będziesz co miesiąc płacił za monitoring,
      natomiast jeśłi sygnałów będzie zbyt wiele zapłacisz za podjazdy, lub będziesz
      miał wydzwanianie o różnych porach dnia i nocy do siebie i rodziny, dlatego
      dobrze przemyś np. sprawę upoważniania niektórych osób z rodziny i podawania ich
      telefonów bo i one będą miały dość, poza tym jeśli będziesz miał dobry system to
      pół biedy ale to kosztuje, jeśli byle jaki to podejrzewam że w krótkim czasie
      sąsiedzi sami powybijają ci okna kamieniami.
      Następną sprawą jest to że co niektórzy zakładają monitoring mając mieszkanie w
      bloku, lub firmę w centrach handlowych typu Geant, Auchan lub innych co jest
      totalnym nieporozumieniem i bzdurą, jest to wyrzucenie pieniędzy w błoto, lepiej
      się ubezpieczyć i zainwestować w solidne drzwi i okna.
      Przykładowo podam ci kosz założenia dobrego alarmu w domku jednorodzinnym o
      powierzchni około 200 mkw z dwoma podsystemami to kwota rzędu około 12 000 zł.
      Koszt byle jakiego alarmy który przysporzy ci tylko wcześniej czy później
      kłopotu to mniej więcej 3000-4000 zł.
      Jeżeli już będziesz sobie zakładał alarm, przemyśl tą sprawę, nie słuchaj
      ściemniacza który przyjdzie do ciebie i będzie ci gadał głupoty, bo to jest jego
      sprawa, niech przyjdzie kilka razy (to lepiej) i wypytaj się go szczegółowo jak
      to jest, poźniej przemyśl sprawę i dopiero wtedy się zdecyduj, poza tym
      kilkakrotnie przeczytaj umowę i zastanów się nad nią , najlepiej niech ci ją
      zostawi na kilka dni przed podpisaniem, przecvzytaj punkt po punkcie i zastanów
      się jakie tego mogą być konsekwencje.
      ogólni rzecz biorąc i streszczając firma ochroniarska nie odpowiada za nic ,
      poza czasem dojazdu patrolu- i to dokładnie, nawet jak cię okradną na milion
      złotych a patrol przyjedzie zgodnie z czasem zapisanym w umowie to firma ma to
      głęboko w d....e bo sama umowa jest tylko określeniem czasu dojazdu i nic więcej.
      rozpisałem się , ale teraz pokrótce odpowiem na twoje pytania

> witam mam pytanie chcialabym zalozyc monitoring i niewiem czy zrobic to na
      > wlasna reke czy moze podpisac umowe z Solid security <
      a.)
      zakładasz sam system lub robi to prywaciaż na twoje polecenie
      skutki:
      płacisz za dojazdy w większości fałszywych alarmów jeśli założyłeś byle jaki
      system może to być nawet i kilkaset zł. miesięcznie
      jeśłi cię okradną a nie będzie alarmu, lub nawet będzie firma ochroniarska nawet
      się tym zbytnio nie zainteresuje, przyczyna- wada TWOJEGO systemu alarmowego.
      ich jest tylko nadajnik za który ty i tak zapłacisz.

>jak to jest czy sprzet
      > ktory oni instaluja jest dodatkowo platny/ czy wchodzi w sklad miesiecznego
      > abonamentu?<

koszty instalacji mniej więcej ci opisałem jw. nie oszukuj się, ty poniesiesz je
      wszystkie, jak będziesz mądry to wynegocjujesz nie kupno a dzierżawę nadajnika
      za minimalną sumę, za system ty płacisz, no może to będzie w ratach ale to
      zależy od firmy, abonament to zupełnie oddzielna sprawa.

> i jak to wyglada w przypadku wlamania czy interwniuja oni tylko przed
      > obiektem czy maja prawo wejsc do srodka<

nie będę tu opisywał wszystkich możliwych sytuacji bo musiałbym napisać książkę
      ale generalnie podpisując umowę na monitoring wyrażasz zgodę na interwencję
      patrolu na terenie twojej posesji bez twojej obecności tj. w przypadku sygnału
      alarmowego patrol dojeżdża (wcześniej lub później ;-)) do obiektu przechodzi
      przez ogrodzenie jeśli jest taka możliwość i z zewnątrz sprawdza twój obiekt,
      nie wchodząc do środka nawet jak są otwarte drzwi, chyba że obiektem jest firma
      i w czasie gdy był alarm są akurat godziny jej urzędowania.
      później zdaje relację do SMA i ty otrzymujesz (też wcześniej lub później ;-))
      telefon od dyspozytora i podejmujesz decyzję co dalej.
      W większości firm pierwsza godzina postoju pod obiektem jest bezpłatna a każda
      następna płatna, cena za postój w zależności od podpisanej umowy ale w granicach
      30-60 zł za godzinę postoju patrolu.

tu ci podam przykładową rozmowę dyspozytora z tobą po założeniu alarmu.
      -dzieńdobry SMA Ipel czy pan Kowalski Marek?
      -Tak słucham?
      -Dzwonię do pana w sprawie pańskiego obiektu przy ul. Klonowej 10 pana hasło
      można prosić?
      -a tak, moje hasło - xxxxxx
      - otrzymaliśmy z pana obiektu sygnał włamania, patrol dojechał na miejsce i
      sprawdził, z zewnątrz obiekt nie wykazuje śladów włamania, na parterze ma pan
      uchylone okno na ograniczniku, pietro zostało sprawdzone wzrokowo, niestety
      dachu nie mogliśmy sprawdzić jest za wysoko, co robimy dalej?
      (wersja 1)
      -dobrze dziękuję proszę odwołać patrol
      (rozmowa nagrana jeśłi ktoś ci się wbił przez dach- Twoja wina nie przyjechałeś
      na obiekt sprawdzić od środka - firma ma cię w d....e ma nagraną twoją odpowiedź)
      (wersja 2)
      - a co się tam stało?
      -tak jak mówiłem otrzymaliśmy sygnał włamania jest patrol relację już panu
      zdałem, czy będzie pan jechał sprawdzić obiekt z patrolem od środka ?
      -Hmm.... nop dobrze będę w domu za około 50 min
      -czy patrol ma czekać na pana czy może odjechać?
      - niech czeka oczywiście
      - no cóż muszę pana poinformować że zgodnie z umową 1 godzina jest darmowa ale
      każda rozpoczęta następna godzina to koszt 45zł + vat. patrol dojechał na
      obiekt 25 min temu tak że prosimy o jak najszybszy dojazd na obiekt.
      - jak to 25 min temu a pan do mnie teraz dopiero dzwoni? co to jest co to za
      zwyczaje?
      - proszę pana patrol musiła mieć czas na dokładne sprawdzenie obiektu bo to
      ważna sprawa, poza tym musieli mi zdać relację a i połączenie z panem zajęło mi
      kilka minut.
      -No taaaaak dobrze jadę przoszę czekać.
      - mam do pana jeszcze tylko jedno pytanie, ponieważ - obiekt nie wykazuj
      • Gość: Spec od monitoring Re: monitoring? IP: *.raszyn.sdi.tpnet.pl 09.11.05, 02:56
        cd

-No taaaaak dobrze jadę przoszę czekać.
        - mam do pana jeszcze tylko jedno pytanie, ponieważ - obiekt nie wykazuje śladów
        włamania to czy jak bym miał jakiś alarm w pobliżu czy mogę zabrać na niego patrol?
        - no dobrze ,- nie (do wyboru przez ciebie dyspozytor i tak zrobi co chce)
        dojeżdżasz na obiekt minęła 1 godz i 5 min sprawdzasz wszystko ok , patrol
        podsuwa ci pod nos notatkę ze sprawdzenia w której jest opisanna godz. jego
        dojazdu na obiekt (lub wpiszą ją później) i godz o której sprawdziłeś z nimi
        obiekt, w sumie 1,15 godz tłumaczą ci że to formalność, przy następnej fakturze
        dostajesz bonusa wysokości 55zł ;-) czyli płacisz abonament + 55 zł za
        oczekiwanie patrolu.
        (kolejny wariant)
        dojeżdżasz okazuje się że ktoś ci się włamał przez dach, dyspozytor powiadamia
        policję patrol czeka jeszcze kilka minut i odjeżdża bo jest tam nie potrzebny,
        firma ochroniarska łaskawie nie liczy ci za dojazd patrolu i za oczekiwanie na
        ciebie, załoga podsuwa ci pod nos notatkę którą podpisujesz nawet nie cztyając
        bo jesteś zaaferowany włamaniem, firma i tak ma cię w d....e , oni wywiązali się
        z czasu dojazdu, a że cię okradli to już twoja sprawa, dalej radzisz sobie sam,
        w umowie nie ma nic o zwrocie pieniędzy za włamanie itd...itp...
        tak to wygląda mógłbym opisać jeszcze tysiące takich sytuacj tylko po co ? ...
        Nie ma sensu
        A więc panie nikita83 co robisz dalej decyduj.....;-)
        Pozdrawiam

• Gość: spec od monitoring Re: monitoring? IP: *.raszyn.sdi.tpnet.pl 09.11.05, 03:38
          Teraz doczytałem się że napisałeś kilkakrotnie post na różnych forach, i chodzi
          o fimę, nie odpowiem ci na tamtych forach ponieważ są to fora ukryte lub
          zamkniete, a nie chcę się logować, ale jeśli chodzi o kamery to jest odrębny
          temat na który musiałbym pisać jeszcze z godzinkę żeby go nie spłycić, a nie mam
          czasu, reszta tego co napisałem tyczy się tak samo firmy jak i domu prywatnego,
          w firmie patrol też może interweniować, w twojej obecności lub personelu
          zatrudnionego na obiekcie, mogą ująć i zatrzymać złodzieja, a jak trzeba to i
          zaobrączkować, tylko rzadko się zdarza że dojeżdżają na czas, personel też nie
          wie jak posługiwać się alarmem i np. wciska napadówkę jak już złodziej daje
          drapaka, a zanim dojadą to on jest już daleko, ale to też temat rzeka, zobaczę
          może założę forum na temat ochrony, jak znajdę trochę czasu.
          Natomiast jeśli idzie o kamery, to w skrócie, ci powiem że zależy jakie zadanie
          moają one spełniać, i co to jest za obiekt, jeśli przemysłówka i kamery
          zewnętrzne, to czasami prostszym i tańszym rozwiązaniem jest zainstalowanie
          samych atrap kamer, tj. obudów, to odstrasza złodzieji, choć nie wszystkich, ale
          w porównaniu do kosztów zdaje egzamin zwłaszca że możesz to sam zrobić,
          przykręcić atrapę kamery i wcementować kabelek żeby był widoczny z boku to żadna
          sztuka, jeśli chodzi o kamery wewnętrzne w celu kontroli personelu, to też
          zależy co gdzie i jak, mogą być kamery widoczne centralnie, lub ukryte, z
          zapisem cyfrowym lub analogowym, lub systemy mieszane, każdy z nich ma swoje
          przeznaczenie, ma wady i zalety, możesz np. sprawdzać z domu przez interek co
          tam sieę dzieje itp...itd.... ale podałeś za mało konkretów żebym ci doradził .
          Jeśli chodzi o Solid to powiem szczerze że aż tak dobrze tej firmy nie znam i
          nie wiem czy liczą w abonamencie czy za montaż oddzielnie ale na przykładzie
          innych firm wątpię żeby to był abonament, tym bardziej że z twojego postu wynika
          że ma to być dość rozbudowany system monitorujący wizyjno alarmowy i pewnie
          koszt tego jest spory tak że wątpię aby ta firma lub jakkolwiek inna
          sprezentowała coś takiego.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka