Dodaj do ulubionych

Jaki kabel switch-komputer?

12.11.05, 11:11
Zamierzam podzielic lacze internetowe za pomoca tego urzadzenia
sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5862. W zwiazku z tym mam
nastepujace pytanie: Jakich kabli bede potrzebowal do podlaczenia tego
calego 'ustrojstwa'? :) Chodzi mi o polaczenie switch'a z kompami (skretka z
przeplotem?) i switcha z modemem? ('zwykla' skretka?)
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Jaki kabel switch-komputer? IP: *.acn.waw.pl 12.11.05, 11:19
      Switch/router->komputery to na pewno "prosta" skrętka, a między modemem i
      switchem/routerem? Wydaje mi się, że też kabel "prosty", ale nie jestem pewien.
      • tswiercz Re: Jaki kabel switch-komputer? 12.11.05, 11:35
        ruter->komputer jest na krosowym, bo oba są DTE
        Ale prawda jest też taka, że te wszystkie użądzenia i tak się skomunikują,
        cokolwiek byś nie wsadził.
        • Gość: Greg Re: Jaki kabel switch-komputer? IP: *.acn.waw.pl 12.11.05, 12:05
          Fakt, jak jest jedno wyjście z routera, to router-komp leci crossem, ale jeśli
          mamy switch zintegrowany z routerem to do komputera leci "prosty" kabel (chyba
          że się mylę).
          • odqrzacz Re: Jaki kabel switch-komputer? 12.11.05, 13:21
            ok, dzieki za info :}
            • Gość: Andy Re: Jaki kabel switch-komputer? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 18:54
              Pomiedzy urzadzeniami typu router/switch a karta sieciowa uzywa sie zwyklego kabla bez przeplotu. Kable z przeplotem (tzw cross) uzywa sie tylko do bezposredniego polaczenia dwoch komputerow (kart sieciowych).
              • tswiercz Re: Jaki kabel switch-komputer? 12.11.05, 20:16
                DTE: ruter, komputer
                DCE: switch, hub, mostek
                DTE <-> DTE i DCE <-> DCE z przeplotem
                DTE <-> DCE prosty
                • m.gregor Re: Jaki kabel switch-komputer? 12.11.05, 20:54
                  tswiercz: i miedzy routerem i miedzy modemem i routerem kable musza byc proste,
                  nieskrosowane.
    • Gość: UR Re: Jaki kabel switch-komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 19:02
      normalna skrętka, ale pomyśl nad ruterem bo ten tam nie ma wbudowanego modemu adsl a chyba chodzi ci o podzielenie łącza adsl
      • m.gregor Re: Jaki kabel switch-komputer? 12.11.05, 19:42
        A ja dokoncze: i potrzebujesz zeby dzialalo modem z wyjsciem RJ45 a nie USB (a
        z wyjsciem USB jest dolaczany do zestawu za 1 PLN)
        • odqrzacz Re: Jaki kabel switch-komputer? 13.11.05, 11:58
          Czyli jeszcze raz... Modem ADSL (z wyjsciem RJ45 wiec spoko :]) juz mam i
          chodzi mi o podzielenie tego lacza, wiec kupie sobie zwyklego switcha
          (zdecydowalem sie na to sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5862).
          Potrzebowalbym wiec w sumie trzech prostych kabli typu skretka jak wnioskuje z
          podpowiedzi? No bo nie lacze bezposrednio kompow (a wtedy cross), tylko przez
          huba, no i modem ze switchem. Zgadza sie? Trzy kable proste?
          • m.gregor Re: Jaki kabel switch-komputer? 13.11.05, 19:00
            Tak. To bedzie dzialac. Przy czym to co kupujesz NIE JEST switch'em ale routerem
            ze switchem.
            Jesli bedziesz potrzebowal podlaczyc 2 komputery to bedziesz potrzebowal 3
            kabli: 2 do podlaczenia komputerow do router'a i jednego do podlaczenia router'a
            do modemu ADSL. I juz :-) Wszystkie kable maja byc proste. Z tego co pamietam w
            zestawie z routerem juz jest jeden kabel wiec kupic bedziesz musial tylko 2.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka