Dodaj do ulubionych

>> Apple czy PC-et ?

IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.11.05, 22:17
Muszę wymienić mój wysłuzony PC-et na coś nowszego. Na kompie obrabiam
zdjęcia w Photoshopie. Na nowszy komputer chcę przeznaczyć okolo 4000 zł
brutto (bez monitora). Czy możliwe jest aby w tej cenie nabyć cokolwiek z
Apple? nie mam pojęcia jak porównać parametry PC-ta z Apple (poza oczywiście
HDD, RAM-em itp.) Czy ktoś z Was może mi pomóc zrozumieć różnice i określić
ile musiałbym wydać na Apple który miałby osiągi zblizone do PC-procesor
Intel Pentium D 820, 1024RAM, HDD 250 GB, karta grafiki Nivida.Dzięki za
pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Laki_luke Re: >> Apple czy PC-et ? IP: 80.51.247.* 13.11.05, 22:26
      ja bym wybral PC.
      Przeszukaj forum bo pytania Apple czy PC pojawiaja sie notorycznie. Ostatnio
      chyba wczoraj lub przedwczoraj. I tyle zdan ilu dyskutantow :)
    • Gość: ja Re: >> Apple czy PC-et ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 08:39
      cena?
      wejdź na stronę sklepu i sprawdź sobie, mam wrażenie, że za te pieniądze nie kupisz super maca, to drogi sprzet

troszkę mnie dziwią twoje wymagania, piszesz o PS a do tego wielkość dysku ma drugorzędne znaczenie, podobnie karta graficzna, ważny jest procesor(tu chyba mac prowadzi), ram i monitor/wyświetlacz
      • innymacuser Re: >> Apple czy PC-et ? 14.11.05, 17:15
        > wejdź na stronę sklepu i sprawdź sobie, mam wrażenie, że za te pieniądze nie ku
        > pisz super maca, to drogi sprzet

No jednak nie do konca... Podstawowy kompletny mak mini kosztuje od 2300 zl. I
        juz sie spokojnie na nim da robic w PS itp...
        To zreszta dokladnie podobnie jak z pecetami - modele podstawowe sa relatywnie
        tanie, ale jak sie zachce porzadnie taki komputer wyposazyc to kasy trzeba miec
        wiecej...
    • Gość: jogi Re: >> Apple czy PC-et ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 09:15
      sklep.apple.pl/cgi-bin/WebObjects/AppleStore.woa
      Tu możesz coś wybrać
    • ncc2000 Re: >> Apple czy PC-et ? 14.11.05, 16:13
      Raczej PC-et. Z akażdą nawet najdrobniejszą część zamienną do Appla, będziesz
      musiał zapłacić ogromne sumy (np. klawiatura kosztuje ok 400 zł), a ze tę samą
      cenę będziesz mógł nabyć naprawdę dobry komputer PC.
      • innymacuser Re: >> Apple czy PC-et ? 14.11.05, 17:21
        > Z akażdą nawet najdrobniejszą część zamienną do Appla, będziesz
        > musiał zapłacić ogromne sumy (np. klawiatura kosztuje ok 400 zł), a ze tę samą
        > cenę będziesz mógł nabyć naprawdę dobry komputer PC.
        Jednak nie. Orginalna Applowska klawiatura kosztuje 133 zł. Można podłączyć
        dowolną klawiaturę USB, tak samo dowolną wieloprzyciskową myszkę MS, Logitecha itp.
    • kell99 Re: >> Apple czy PC-et ? 14.11.05, 17:22
      chcesz zarabiac na komputerze? wez maca. system operacyjny jest nieporownywalnie
      lepszy i przyjazniejszy w uzyciu. o bezpieczenstwie nawet nie ma co wspominac.
      chcesz tracic godziny na walke z komputerem, na usuwanie spyware, na
      konfiguracje firewalla, na walke z czyms co powinno dzialac, a nie dziala? wtedy
      kup pceta z windows xp;) dluga zabawa na lata.. chcesz miec komputer, ktory
      wlaczasz i zawsze dziala? kup maca (moze w koncu wyjdzie ps na inne systemy;).

nie wazne jak sie znasz na komputerach, czy masz fwalla, smieci po prostu sie
      mnoza.. cos nie dziala, nigdy nie masz prostego rozwiazania. nowy zainstalowany
      program potrafi rozwalic 3 inne rzeczy w systemie. cudowny swiat windows;) duzo
      kawy i cos na nerwy;) a mac.... po prostu dziala
      • ncc2000 Re: >> Apple czy PC-et ? 14.11.05, 17:29
        Cała ta dyskusja niedługo straci sens, bowiem apple przechodzi na procesory x86
        intela.
        • kell99 Re: >> Apple czy PC-et ? 14.11.05, 17:31
          co nic nie zmienia.. chyba, ze sugerujesz, ze problemy ze stabilnoscia,
          bezpieczensrtwem i prostota obslugi windows wymagaja z tego, ze dziala na
          intelu, a nie na ppc.
          btw. pierwsze imaci maja wyjsc juz w styczniu. wiesc niesie, ze na profesjonalne
          maszyny trzeba bedzie poczekac dluzej
          • ncc2000 Re: >> Apple czy PC-et ? 14.11.05, 17:43
            Moim zdaniem zmienia to tyle że pojawi się pewnie więcej oprogramowania na
            komputery Apple, no i zapewne Jabłko wypuści nowy system operacyjny na zwykłe
            komputery PC. Jesli istotnie Mac OS X jest taki dobry i stabilny, to może
            będzie konkurencją dla Windy. Mam wrażenie że to było motywem decyzji Appla, po
            prostu chęć wyrwania się z niszy.
            • kell99 Re: >> Apple czy PC-et ? 14.11.05, 17:49
              apple zdobywa sporo rynku. zasluga apple jest to na czym bazuje, a nie to jakie
              jest popularne. po prostu systemy oparte o uniksie sa z natury bezpieczniejsze,
              z calym systemem wielu uzytkownikow z wlasnymi katalogami (a nie z potworkiem
              Documents and Settings), profilach uzytkownikow (mozna uzywac bez problemu
              system nie bedac administratorem - nic sie samo nie bedzie instalowac) i
              sprawdzonym jadrze.
              jezeli spojrzec na projekt singularity (msoftowy) ktory czerpie z uniksa, mozna
              pomyslec, ze model windowsowy jest nie do naprawienia;) a mac od kilku lat ostro
              zyskuje na uzytkownikach.
              • ncc2000 Re: >> Apple czy PC-et ? 14.11.05, 17:55
                W USA zdobywa, bowiem tam istnieja applowe wersje niemal kazdego
                oprogramowania, w tym gier.
              • Gość: jogi Re: >> Apple czy PC-et ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 07:45
                Jak "Tygrys" będzie w orginalnej polskiej wersji i będzie kosztować tyle co
                wingroza to napewno go kupię.
          • Gość: hytdgdg Re: >> Apple czy PC-et ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 17:47
            Dziń Dybry!
            Ciekawe jak będzie wyglądało wsparcie dla macuserow za 2-3 lata. Czy będzie support dla PPC ? <Hmm...też chciałbym ajBuczka>
    • Gość: lucjsan Re: >> Apple czy PC-et ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:14
      Btw. Nie bardzo rozumiem powoływanie się dystrybutora na kurs dolara i ciągłe podnoszenie ceny komputerów Apple. Co ma wspólnego kurs $ z cena w Polsce jeśli w Usa iBook kosztuje 999$ to jest 3 436,56 Pln, a w SAD-zie iBook kosztuje 4 498 to jest ponad 300 $ różnicy !!!! Rozumiem, że SAD kupuje za dolary i ubezpieczają się od ryzyka zmiany kursu, ale bez przesady.
      • innymacuser Re: >> Apple czy PC-et ? 15.11.05, 10:32
        Mam niejasne wrazenie ze SAD z Apple Europe rozlicza sie w euro...
      • Gość: hthg Re: >> Apple czy PC-et ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 10:43
        tym bardziej,po co powołują się na kurs dolara ?
    • Gość: macgeek Re: >> Apple czy PC-et ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.05, 20:03
      Akurat w Twoim przypadku,czyli zawodowa praca na photoshopie nie mam
      zludzen-mysle,ze Mac jest dla takich jak Ty.
      W koncu Photoshop to program natywny na Maka, na peceta pojawil sie dopiero w 3
      wersji.
      Mac i grafika sa sobie przeznaczeni :-))
      Poza tym, na Maka wychodzi podobno (za pismem Publish) o 50 % wiecej filtrow do
      Photoshopa niz na inne platformy.
      Jesli przeliczas czestotliwosc Intela na Maka, mozesz sie posluzyc (nie wiem czy
      jeszcze aktualnym) przelicznikiem 2.7. Tzn jesli wezmiesz procesor Maka, to zeby
      znalesc jego pecetowski odpowiednik musisz przemnozyc predkosc Maka razy 2.7 .
      Tak bylo jeszcze pare lat temu, cholera wie jak to jest teraz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka