Dodaj do ulubionych

Znikający napęd

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 08:42
Tylko się nie śmiejcie :) Podczas testów BIOS (na płycie ECS K7S5A z chipsetem SiS 735, więc chyba Award)znajduje i rozpoznaje wszystkie urządzenia: oba napędy HDD i tylko jeden napęd DVD. Zamiast "identyfikatora" nagrywarki pojawia się pusta linia, a czasem na nagrywarce wlasnie test sie zatrzymuje. Po odpaleniu Windowsa (XP Pro) nagrywarka jest identyfikowana poprawnie. Niby nic wielkiego, ale nie lubię jak kompik coś ukrywa :) Byłbym zapomniał: DVD i nagrywarka są podpięte na drugim IDE. Niestety, na jednej taśmie. Pierwszy IDE zajmują dwa HDD. Też na jednej taśmie. :( Ustawienia zworek były sprawdzane :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ceti Re: Znikający napęd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.02, 09:19
      Jednak BIOS to Ami... :)
      • makryba Re: Znikający napęd 09.10.02, 10:27
        Skro OS widzi urządzenie to znaczy, że i BIOS rozpoznał je prawidłowo.
        Może napęd jest uszkodzony?? Może kabel obluzowany?? Może update firmware'u by
        pomógł?
        • Gość: ceti Re: Znikający napęd IP: 166.114.173.* 09.10.02, 10:46
          Napęd działa bez zastrzeżeń, taśmy sprawdzałem dziesiątki razy, a i nowy firmware został wgrany prawidłowo... Chodzi tylko o to, zeby z powrotem "zapełnić" tą jedną, cholerną pustą linię w trakcie testu BIOS-u...
        • stratoos Re: Znikający napęd 09.10.02, 10:59
          > Skro OS widzi urządzenie to znaczy, że i BIOS rozpoznał je prawidłowo.

niekoniecznie, winxp sam sprawdza podlaczone urzadzenia nie pobierajac danych z
          BIOS'u. Mozna np. wylaczyc wszystkie urzadzenia poza dyskiem startowym a i tak
          zostana one wykryte. Podobnie z duzymi dyskami. Pomimo, ze BIOS ich nie wykryje
          XP powinien podac poprawny rozmiar.

Namadrzylem sie, co jednak nie zmienia faktu, ze nie mam lepszego pomyslu na
          glowny watek. Zaczalbym od wymiany tasm, pozniej kolejnosc napedow... napisz,
          czy tylko w tej jednej kolejnosci nagrywarka jest zle wykrywana, czy
          wymienieales juz tasmy. Do testow ustaw w BIOS'ie wszystkie urzadzenia IDE na
          Auto,

pzdr, s.
          • Gość: ceti Re: Znikający napęd IP: 166.114.173.* 09.10.02, 11:56
            Wszystko już było...:( Mam na myśli wyliczankę Stratoos'a. Wychodzi chyba na to, że powinienem zacząć się przyzwyczajać... Awarię BIOS-u można chyba wykluczyć, skoro pozostałe trzy urządzenia rozpoznaje poprawnie?

P.S.
            Poza wcześniej wspomnianymi czynnościami wykonane zostały też generalne porządki wewnątrz obudowy: wymiana taśm, odkurzanie, dociskanie itede... Tylko spokojnie! :) Awaria wystąpiła "przed" :)))
            • stratoos Re: Znikający napęd 09.10.02, 13:27
              > Wszystko już było...:( Mam na myśli wyliczankę Stratoos'a. Wychodzi chyba na

no wiec jeszcze kilka "punktow wyliczanki" :) Probowales zmienic miejsce
              nagrywarki np. na pierwszy kanal jako slave ? Czy rowniez wtedy jest
              nierozpoznana ? Co to wogole za nagrywarka ? Przenosiles nagrywarke na inna
              plyte ? Czy wtedy problem nadal sie powtarza ? Chodzi mi o to aby wyeliminowac
              wine nagrywarki...

pzdr, s.
              • Gość: ceti Re: Znikający napęd IP: proxy / 193.128.109.* 09.10.02, 15:34
                Melduję, że po raz kolejny wykonałem wszystkie czynności. Z wyjątkiem "przepięcia" nagrywarki do innego kompa, bo po prostu nie mam takiej możliwości. Zapasowej płyty głównej też nie posiadam... Efekt bez zmian. Może jednak całe to zamieszanie nie jest warte kilku literek i cyferek na monitorze? Tym bardziej, że (na przykład) bez problemu można z niej zabootować płytkę z obrazem dysku. Siłą rzeczy chodzi, jako "master".
                Nagrywarka to Samsung SW-408B
                • makryba Re: Znikający napęd 09.10.02, 15:49
                  moze przy aktulizacji firmware zastapiono id napedu pustym ciagiem znaków??
    • Gość: ceti Re: Znikający napęd IP: 166.114.173.* 09.10.02, 16:50
      Raczej nie. Przez kilka dni (już po aktualizacji firmware'u) nagrywarka zgłaszała się "z tekstem". Pewnego dnia tekst znikł... Byłbym zapomniał! Po testach BIOS-u, tuz przed ładowaniem Windowsa, w tabelach pojawia się jako CD-ROM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka