Dodaj do ulubionych

czas działania systemu operacyjnego

16.12.05, 08:28
Czy czas działania systemu operacyjnego mam wpływ na jego stabilność? Bo tak
znalazłem jakieś (chybe nie świerze) HOWTO
(www.jtz.org.pl/Html/INFO-SHEET-HOWTO.pl-1.html) i tam jest napisane
(pod koniec tego linka) "Znane są przypadki ciągłego używania Linuksa przez
ponad rok, wiadomo też o komputerze, na którym wg ostatnich wiadomości wersja
0.99p15s chodziła nieprzerwanie od 600 dni."

Czy to znaczy, że np. windows nie da rady tyle pochodzić bez przerwy? :)
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: czas działania systemu operacyjnego 16.12.05, 10:07
      Windows NT dawalo rade
      • kell99 Re: czas działania systemu operacyjnego 16.12.05, 15:05
        bez patchy;) serwer zombie;)
        • krzysztofsf Re: czas działania systemu operacyjnego 16.12.05, 23:33
          kell99 napisał:

> bez patchy;) serwer zombie;)

Akurat w przypadku ktory znam, to obsluga kolejek wydruku wewnatrz firmy.
      • tymon99 prosba do Krzysztofsf: 20.12.05, 10:19
        czy mógłbyś akurat na TYM forum nie używać TEJ sygnaturki??
        • krzysztofsf Re: prosba do Krzysztofsf: 20.12.05, 10:33
          tymon99 napisał:

> czy mógłbyś akurat na TYM forum nie używać TEJ sygnaturki??

Nie lubisz UPR czy Windows ?
    • user0001 Re: czas działania systemu operacyjnego 16.12.05, 11:28
      "To zależy"

Po pierwsze, to stabilność ma wpływ na czas działania (uptime). Tak naprawdę to
      czasy między restartami powyżej kilku miesięcy mogą świadczyć o lenistwie
      administratorów. Przecież w między czasie wyjdą poprawki, które będzie warto
      zainstalować, a które mogą wymagać restartu komputera. (np. poprawienie luk w
      jądrze).

Generalnie: raz na pół roku aktualizacja i restart systemu, tak jak ma to
      miejsce w OpenBSD.

I jeszcze pytanie o Windowsa... może dał by radę, ale z uwagi na konieczność
      instalacji aktualizacji, było by to bardzo niebezpieczne. (piszę o wersjach
      Serwer, desktopowy windows muszę restartować co kilka dni, inaczej ma straszne
      problemy z pamięcią)
      • smutas Re: czas działania systemu operacyjnego 19.12.05, 18:49
        (...)Tak naprawdę to
        > czasy między restartami powyżej kilku miesięcy mogą świadczyć o lenistwie
        > administratorów.(...)

Nie zgadzam sie z toba w tym punkcie - wg. mnie to zalezy od OS samego w sobie.
        Wez pod uwage np. MainFrame gdzie uptime liczony jest w latach a nie tylko w
        miesiacach. Dla przykladu w banku w ktorym posiadam konto system nie byl
        bootowany od 3 lat !!!! bo nie bylo takiej potrzeby - hot swapable HDD itd
        itp. Uptime systemu na ktorym pracuje to wiecej niz 180 i to nie ze wzgledu na
        lenistwo adminow - normy wymagaja od nas uptime powyzej 96% i chocby skaly
        sr...y tak musi byc nie mozemy polozyc systemu.
        rgrds smutas
        • user0001 Re: czas działania systemu operacyjnego 19.12.05, 19:44
          Twój mainframe jest odizolowany od sieci zewnętrznej, tak więc możesz sobie
          pozwolić na pominięcie większości aktualizacji zabezpieczeń...

Jednak w systemie który jest wystawiony na świat istnienie otwartej luki jest
          niedopuszczalne.

• smutas Re: czas działania systemu operacyjnego 20.12.05, 05:13
            note bene mainframe kiedys to zeczywiscie te systemy byly odizolowane od reszty
            swiata - tak samo jak i reszta komputerowej braci - internet nie jest juz nawet
            nastolatkiem ale sieci jako takie to blyskawicznie rozwijajacy sie bobas :-)
            Mainframe moze byc podlaczony do zewnetrznych sieci bez problemow - NT a w
            szczegolnosci UNIXy mogo dzialac jako zewnetrzne terminale. Wszysko jest
            plikiem :-)

Jezeli o jakosci OS ma swiadczyc ilosc pachy i czestotliwosc rebootowania
            zwiazana z ich instalacja, to wybacz - poszukam czegos innego. Oczywiscie mozna
            posklejac serwerki w clustry i ladowac wznowienia sztuka po sztuce...

ps. czepiam sie bo wlasnie sie dowiedzialem, ze zmienili mi "grafik" i ide do
            roboty w Wigilie i drugi dzien Swiat..... bbuuuuu
            • koktajl_molotowa Re: czas działania systemu operacyjnego 20.12.05, 11:26
              smutas napisał:
              >
              > ps. czepiam sie bo wlasnie sie dowiedzialem, ze zmienili mi "grafik" i ide do
              > roboty w Wigilie i drugi dzien Swiat..... bbuuuuu

Spokojnie, jest jeszcze mała nadzieja, że jakieś trzęsienie ziemi, a może kometa
              dupnie za rogiem, i to Cię uratuje od pracy w Wigilię i Boże Narodzenie ;)

A wracając do tematu, sąsiad małolat tzw. wsza sieciowa (inna nazwa chorobliwie
              zachłannego p2p-owca, a dlaczego wsza nie muszę chyba tłumaczyć), za krótką
              lekcję dbania o WinXP-HE i porządną konfigurację, "łaskawie" zgodził się na
              ograniczenie ssania do ustalonych przez nas wymiarów. Komputer chodzi bez
              wyłączenia, non stop w sieci, od sierpnia, jak młody wrócił ze wywczasów.
              Antyvirus Avast, Kerio jako FW, Adaware i raz na 2 tyg defragmentacja, kontrola
              AV każdego zassanego i pocztą otrzymanego pliku przed otwarciem (choćby od
              przyjaciela był).
              Wcześniej, na windowsowskim firewallu, Avaście, przy używanym IE i Spamlooku
              (teraz Firefox i Thundrebird), co miesiąc półtora miał "ciche dni" (raczej
              martwe:) i skamlał o reinstalacje Win.
              Już kiedyś pisałem, przy okazji pyskówy sieciowej (chyba nawet na GW) w temacie
              "Linux vs Winda", że sadzając zielońca całkowitego, z komputerem kontaktu
              wcześniej nijakiego nie mającego, sadzając go do komputera z Windą, bedę miał go
              na głowie co chwila, postawię mu na komputerze Linuksa, mam spokojny sen.
              • koktajl_molotowa Re: czas działania systemu operacyjnego 20.12.05, 11:29
                Zapomniałem o czyszczeniu dysków przed defragmentacją. :)
    • nemapl Re: czas działania systemu operacyjnego 16.12.05, 16:10
      Z Microsoftem nie jest tak różowo. Częściej niż dwa razy w roku publikowane są
      krytyczne patche wymagające restartu - bez tego maszyna podłączona do internetu
      (public IP lub przez NATa) narażona jest na jeszcze bardziej przymusowy restart.
    • rysiek.muller Re: czas działania systemu operacyjnego 16.12.05, 22:06
      > Czy czas działania systemu operacyjnego mam wpływ na jego stabilność?

Na odwrót!
      Dłuższy uptime (czas działania systemu od ostatniego uruchomienia/restartu)
      świadczy o stabilności.

> Czy to znaczy, że np. windows nie da rady tyle pochodzić bez przerwy? :)

Nie da rady, bo wcześniej zwyczajnie się wykrzaczy :>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka