Dodaj do ulubionych

wykrzyknik w kółeczku

07.01.06, 19:13

A co wy na to? miałam mnóstwo muzyki powrzucanej do ITunes, przerzuciłam ją do Ipoda (30GB photo), wszystko było ok aż niespodziewanie Ipod przestał odtwarzać niektóre kawałki (tak po prostu pewnego razu już nie mogłam niektórych z nich włączyć). Widzi je, widzi tytuły ale automatycznie przeskakuje na kolejne utwory. W Itunes tymczasem wszystko jest OK, utwory nieodtwarzane na Ipodzie są normalnie "grane", po podłączeniu Ipoda do komputera pojawiają się wykrzykniki w szarych kółeczkach przy tytułach tych nieodtwarzanych utworach. Co jest? Co oznacza taki wykrzyknik? Jak pisałam wszystko było ok, zmieniło sie samo z siebie... Prosze o szybką odpowiedz bo znów zawirusował mi sie komputer i musze zrobić przeinstalowanie systemu a chciałabym oszczędzić muzykę.
I jeszcze jedno! pytanie które pojawiło sie już mnóstwo razy i pozostało bez odpowiedzi: Gdzie do choroby znależć instrukcję do Itunes i do Ipoda PO POLSKU????, nie chodzi o instrukcję na płycie (prosiłam Panów z SAD - olali moją prośbę i nie dali)ale o jakąś strone z której można choćby przeczytać lub wydrukować albo ściągnąć. Dzięki
Obserwuj wątek
    • marcin_71 Re: wykrzyknik w kółeczku 07.01.06, 19:25
      To prawda... ja mam ten sam problem... W moim przypdaku utwoy z wykrzyknikiem w koleczki nie odtarzaja sie ani na iPodzie ani w iTunes... co robic?!
      • wypasiona_foczka Re: wykrzyknik w kółeczku 07.01.06, 19:45
        I w ogóle szlag mnie trafia z tym złomem!!!! co chwile pojawia się jakiś problem którego przyczyną jest ITunes. I w ogóle postanowiłam, że jeszcze jeden taki numer i wywalam Itunes zastępując je czymkolwiek innym (podobno można przecie) bo wychodze z założenia, że gorzej być już nie może i wszystko lepsze od Itunes. Rozgryzłam juz problem zapisywania muzyki z Itunes na dysk więc oczywiście musiał pojawić sie nowy problem! Jak to ze złośliwościa rzeczy martwych bywa to "nieodtwarzanie" piosenek dotyczy moich ulubionych kawałków bez których jest strasznie kiepsko...
        W ogóle czy nie macie wrażenia ze Itunes i w ogóle cała ta "techniczna otoczka" wokół Ipoda to straszny szajs? Zamiast uprościć ludziom życie maksymalnie je skomplikowano(co stało na przeszkodzie by chociaż przerzucanie muzyki na Ipoda było proste i nie odbywało sie za pośrednictwem Itunes?), zamiast miłego użytkowania jest kupa nerwów, idiotycznych i niepotrzebnych problemów (o czym świadczy to forum) i mało ludzi kompetentnch do pomocy (JEDEN serwis w Polsce!! to woła o pomste do nieba!). Nie jestem kompletnym zerem jesli chodzi o technikę, komputery, do wielu rozwiązań potrafię dojść sama ale to co sie dzieje od chwili gdy w moim domu pojawił sie Ipod przechodzi ludzkie pojęcie!!! Pomoże nam ktoś wreszcie?????
        • orientman Re: wykrzyknik w kółeczku 07.01.06, 19:55
          ja tam nigdy nie mialem problemow z iPodem i iTunes. uzywam iTunes od momentu kiedy sie pojawilo
          i bylo to dla mnie jak zbawienie. wyrzucilem inne programy do mp3 i dopiero teraz mam porzadek w
          moich zbiorach.
          z iPodem iTunes dziala bezproblemowo i nie mam powodow do narzekania.
          pisze Pani: "nie jestem kompletnym zerem jesli chodzi o technike", a ma Pani problemy z tak prostym
          programem jakim jest iTunes? prosze spokojnie i po kolei opisac Pani problemy. mam nadzieje, ze
          chwila uspokojenie i refleksji pomoze rozwiazac problemy o wiele szybciej..
          pozdrawiam,
          • wypasiona_foczka Re: wykrzyknik w kółeczku 07.01.06, 20:03
            Problem dokładnie opisałam w poście nieco wyżej :) Chodzi o te koszmarne szare wykrzykniki. Przepraszam ze tak sie nerwowo ekscytuję :) Jestem okropnie porywcza i problemy z tym urzadzeniem doprowadzaje mnie do szału.
          • wypasiona_foczka Re: wykrzyknik w kółeczku 07.01.06, 20:24
            Ach i jeszcze jedno... Pisze Pan >> pisze Pani: "nie jestem kompletnym zerem jesli chodzi o technike", a ma Pani problemy z tak prostym programem jakim jest iTunes?<<
            Widzi Pan, ja nie mam problemów z samą obsługą, też mam uporzadkowaną muzyke, katalogi, playlisty i takie tam. Problemem są dla mnie kwestie, których pojawienia się producent i twórcy ITunes widocznie nie przewidzieli, bo niby gdzie mam znależć rozwiązanie kwestii nieszczesnego wykrzyknika, ciągłego zawieszania się sysytemu, zapisywania muzyki z Ipoda i Itunes na dysku w komputerze itp. Sa to naprawdę POWSZECHNIE występujące utrudnienia (prosze poczytać forum chociażby), wobec których twórcy ITunes w ogóle się w zaden sposób nie ustosunkowali. W przypadku więc występowania powyższych (oraz setek innych - także błachych) problemów trzeba sobie radzić na własną rękę (szukać na forach, wydzwaniać do serwisu itp).
            Nie sądzę, żeby nawet w polskiej instrukcji obsługi wspomniano choćby słowem o sposobach zabezpieczania swoich zbiorów muzycznych na wypadek chociażby formatowania dysku w komputerze, czy przeinstalowania systemu operacyjnego (a każdy z nas to czasem robi, prawda?)
            Tu nie chodzi o to, że ktoś sie zna lub nie zna na technice bo każda średniointeligentna osoba potrafi odnależć rozwiązanie problemu jeśli wie, że takowe jest i wie gdzie ma go szukać. Problem z Itunes jest więc taki ze rozwiązań zaistniałych przeszkód nie ma w "oficjalnej" instrukcji (lub są potraktowane "po łebkach") a może się mylę? Może w instrukcji lub jej podobnych jest wyjaśniona kwestia chociażby tego nieszczęsnego szarego wykrzyknika, jest opisane co on oznacza i jak postąpić w razie jego pojawienia się żeby znów móc normalnie w ten sposób "zaznaczony" utwór odsłuchać.
            Ten problem z wykrzyknikiem to tylko przykład i prosze nie traktować go dosłownie, mam nadzieje, że wie Pan o co mi chodzi i wie co chcę przekazać mimo moich zakręconych tłumaczeń :) pozdrawiam serdecznie
        • kptqlik Re: to i ja ponarzekam:) 07.01.06, 20:16
          fakt takze moim zdaniem z tymi calymi utunsami to cos nie bardzo mi sie podoba.
          i to nie tyle same itunes, ale koniecznosc ich uzywania. Absolutnie rozumiem ze
          moga byc bardzo przydatne przy duzych iPodach gdzie mamy do czyneinia z
          pokaznymi zbiorami mp3 itp. Ale ja np. jestem posiadaczem malego flashowego
          odtwarzacza (512) i zupelnie nei rozumiem po cholere mi ten zawalajacy system
          moloch:) jak do tej pory uzywalem odtwarzacza cd panasonic z mozliwoscia
          odtwarzania mp3. wszystkie swoje pliki mam na dysku, posegregowane w
          odpowiednich katalogach i podkatalogach. Jak chcialem posluchac muzyki wrzucalem
          wybrane katalogi na plytke CD-RW i albo po kolei, albo shuffle po wszystkich
          katalogach, albo po jednym. I po co bardziej komplikowac sprawe? Dlaczego nie
          moge normalnie wrzucic plikow na ipoda jako dysk wymienny??
          Podsumuje to tak:
          na iPoda jako urzadzenie nie narzekam. Ma wszystko to czego oczekuje od dobrego
          odtwarzacza flash.
          Soft ma do d*** i nie dlatego ze zly, tylko dlatego ze nie elastyczny, i nie
          dajacy mozliwosci dopasowania do wlasnych potrzeb. Ja rozumiem ze niektorzy moga
          budowac swoje biblioteki w oparciu o itunes, ale dlaczego zmuszac do tego
          wszystkich (a nie jest to przeciez konieczne ze "sprzetowego' punktu widzenia)
          pzdr
    • orientman Gdzie pytalas? 07.01.06, 19:51
      Gdzie pytalas o polska instrukcje?
      • wypasiona_foczka pytałam w SAD 07.01.06, 20:00
        Mój Ipod już raz był w naprawie, w serwisie u JEDYNEGO polskiego dystrybutora SAD sp z o.o. I tam właśnie prosiłam o instrukcję . Oczywiście miły Pan obiecał mi ją dołączyc po czym sprawe olał. Instrukcji szukam wszędzie bo ułatwiłaby mi ona zycia zasadniczo a nie ma jej nigdzie. A może tak się szcześliwie składa ze sie mylę?

PS. Czy ktoś zna merytoryczną odpowiedż na pierszy poruszony przeze mnie problem?
        • marcin_71 Re: pytałam w SAD 07.01.06, 20:07
          Chyba nikt... a przed chwila zainstalowalem wtyczke do winampa, dzieki ktorej winamp odtwarza utwory z ipoda... i co widze, nie odtwarza tych utworow, ktore byly z wykrzyknikiem w iTunes... grrr...
    • marcin_71 Re: wykrzyknik w kółeczku 07.01.06, 20:11
      a jeszcze mam pytanie jak za pomoca iTunes mozna zgrac muzyke z iPoda na dysk? sprobuje zgrac muzyke z iPoda, sformatowac go i potem nagrac muzyke jeszcze raz... moze to cos pomoze..
      • wypasiona_foczka na dysk 07.01.06, 20:33
        Nie da sie przerzucić muzyki za pomocą ITunes na dysk bo Itunes nie do tego służy i nie ma takiej opcji nawet (jak mniemam specjalnie). Musi Pan użyć odpowiedniego programu. Ja ściągnęłam Ipod Access for Windows (to program płatny ale z internetu można też ściągnąć cracka i miec za darmo jego pełną wersję - jest to złodziejstwo naturalnie które sama poczyniłam za co wstydze się okrutnie ale tylko w ten sposób mogłam sobie poradzić).
        A tak w ogóle to sformatowanie Ipoda nic nie daje bo tez już spróbowałam, szkoda tracić czas i nerwy bo po wrzuceniu piosenek ponownie bedzie to samo - sprawdziłam :)
        Pozdrawiam
        • orientman Re: na dysk 08.01.06, 11:00
          a moze trzeba po prostu zresetowac iPoda? jesli to nie pomoze, to proponuje skorzystac z opcji
          reisntalacji oprogramowania.
    • marcin_71 Re: wykrzyknik w kółeczku 08.01.06, 16:17
      search.info.apple.com/index.html?q=exclamation%20point%20%20kitunes%20OR%20kituneswin&search=Go&lr=lang_pl,en;q=0.9&kword=&sort=%E2%88%91=&start=20&num=50&gup=5-1-1-1
      • karoll15 Re: wykrzyknik w kółeczku 09.01.06, 09:24
        Wykrzyknik w kółeczku oznacza po prostu że danego utworu nie ma już na dysku
        (lub zostal przeniesiony do innego katalogu) i jeśli ktoś ma ustawione
        automatyczne aktualizowanie muzyki przy włączaniu itunes to prawdopodobnie usuwa
        mu się ta piosenka z ipoda i zostaje sam tytuł. Pani w pierwszym poście pisała
        że ma wirusy na kompie i może to właśnie jest przyczyną, że wirus "zjadł"
        piosenkę i itunes jej nie widzi.
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka