Gość: Jackass! IP: proxy / 213.25.22.* 10.11.02, 16:55 Ktory z tych prockow jest lepszy i bardziej wydajny i ktory z nich moze starczyc na dluzej???THX za info! Link Zgłoś Obserwuj wątek
furry Re: Celeron II 2000mHz czy Athlon 2000XP+????? 10.11.02, 18:51 Celeron zest "zubożoną" wersją Pentium, i lepiej przyrównywać go do Durona. Jeśli porównujesz te dwa procesory, to chodzi Ci pewnie o cenę? Athlona wydajnościowo można porównać do P4, który jest "troszkę" droższy. Co do wydajności: zajrzyj <a href="http://www.tomshardware.pl/cpu/02q4/021016/index.html">tu</a> mam nadzieję, że wszystko stanie się jasne... tzn. polecam Athlona i dobrą płytę na KT333, np. SOLTEK 75DRV-5, GIGABYTE 7VRXP fr Link Zgłoś
trinity7 Pentium 10.11.02, 22:46 I tu sie nie zgodze. Pentium! Moze drozszy, ale lepszy. Jesli masz wydac kase to lepiej na cos pewnego. Moim zdaniem najlepiej Pentium (w zaleznosci od potrzeb) ew. Celeron. ps. porownanie rzeczywiscie nie bylo zbyt fortunne. furry napisał: > Celeron zest "zubożoną" wersją Pentium, i lepiej przyrównywać go do Durona. > > Jeśli porównujesz te dwa procesory, to chodzi Ci pewnie o cenę? Athlona > wydajnościowo można porównać do P4, który jest "troszkę" droższy. Co do > wydajności: zajrzyj <a > href="http://www.tomshardware.pl/cpu/02q4/021016/index.html">tu</a> > mam nadzieję, że wszystko stanie się jasne... > > tzn. polecam Athlona i dobrą płytę na KT333, np. SOLTEK 75DRV-5, GIGABYTE 7VRXP > > fr Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Pentium IP: 213.25.13.* 10.11.02, 23:34 Tylko Intel, zawsze tak jest, ze AMD jest tansze, ale po roku okazuje sie, ze nie radza sobie z zadnym oprogramowaniem, bo sa krojone jak przyciasna koszula. Link Zgłoś
Gość: procesor Re: Pentium IP: *.toya.net.pl 11.11.02, 14:21 Gość portalu: Andy napisał(a): > Tylko Intel, > zawsze tak jest, ze AMD jest tansze, ale po roku okazuje sie, ze nie radza > sobie z zadnym oprogramowaniem, bo sa krojone jak przyciasna koszula. LOL LOL LOL! i to chyba tyle bo wdawać sie w dyskusje z takim znawca chyba nie warto ;) Link Zgłoś
furry Re: Pentium 11.11.02, 23:26 trinity7 napisała: > I tu sie nie zgodze. Pentium! Moze drozszy, ale lepszy. Dlaczego "lepszy"? Odpowiedź typu "bo to Intel, a Intel jest lepszy od AMD" mnie ie zadowala... > Jesli masz wydac kase to lepiej na cos pewnego. w czym procesory Intela są "pewniejsze" od AMD? Od ponad roku używam Durona i czuję się z tym bardzo pewnie... > ps. porownanie rzeczywiscie nie bylo zbyt fortunne. przepraszam postaram się już nie kombinować: www.tomshardware.pl/cpu/02q4/021016/index.html chodziło mi o odpowiedź na pytanie zadane przez Jackassa Celeron 2GHz czy AthlonXP 2GHz. Powyższy link dość jednoznacznie odpowiada na to pytanie. Nie chcę kontynuować wiecznej wojny, co lepsze i dlaczego. Przyznaję, że ostatnio Intel wyrwał się trochę do przodu jeśli chodzi o procki "hi-end", ale poczekajmy na (opóźnioną) premierę Hammera.... pzdr fr Link Zgłoś
Gość: ghj Re: Pentium IP: proxy / *.radio.com.pl 12.11.02, 16:49 Człowieku! Ty masz chyba wiadomości sprzed 3 lat! Intel to wg. Ciebie "cos pewnego" a athlon nie ??? ale ad rem: poprzednie celerony (czyli odpowiedniki pentium II i III) były tylko nieznacznie uproszczone w porównaniu z prawdziwym pentium. Niestety w przypadku najnowszych celeronów chłopcy z intela troche przesadzili. dzis c. to dno! W przedostatnim chipie powołano się na testy, w których cel 2 GHz dotrzymuje kroku... Duronowi 1,2 GHz!!!!!!!!!!! To daje do myślenia. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: robas Athlon zdecydowanie. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.11.02, 02:13 Athlon AMD jest duzo lepszy od Celerona. To raczej nie podlega dyskusji. Jesli zas chodzi o porownywanie Pentiumow z Athlonami, to roznie to wyglada. Przewaznie po roznorakich testach ciezko jest wybrac zwyciezce, bo jesli jeden jest lepszy w jednej kategorii to za to gorszy w drugiej. Przez dlugi czas w tzw. testach multimedialnych Athlon wychodzil lepiej niz Pentium III czy 4. Ostatnie pol roku to powolne wychodzenie do przodu Intela wraz z .13 mikronowa technologia. Jesli chodzi o zegar, to Intel idzie dalej, czyli jego procesory sa taktowane wyzej. Z drugiej strony, AMD twierdzi, ze jego procesory wykonuja wiecej instrukcji w jednym cyklu, w zwiazku z czym sa szybsze. Uzywam jednoczesnie obu producentow od lat (Athlonow od trzech), trudno spostrzec jakies niesamowite roznice. Cena jednak (nizsza od AMD) to chyba wystarczajacy faktor by wybrac Athlona od Pentium. Link Zgłoś
trinity7 Intel ! 11.11.02, 14:38 Liczy się jakość i bezpieczeństwo a nie cena - myśląc perspektywicznie. Link Zgłoś
Gość: Aušra Re: Intel ! IP: 195.22.176.* 11.11.02, 16:10 trinity7 napisała: > Liczy się jakość i bezpieczeństwo a nie cena - myśląc perspektywicznie. hyyh no pij KOKA-KOЛE bezpiechniejsha , bo ПЭПСИ sie udlawish Link Zgłoś
trinity7 Re: Intel ! 11.11.02, 16:43 Gość portalu: Aušra napisał(a): > trinity7 napisała: > > > Liczy się jakość i bezpieczeństwo a nie cena - myśląc > perspektywicznie. > > hyyh no pij KOKA-KOЛE bezpiechniejsha , bo ПЭПС > 1048; sie > udlawish > Sila argumentów mnie powaliła! - brawo! Link Zgłoś
Gość: robas Re: Intel? IP: *.asapsoftware.com 11.11.02, 23:06 trinity7 napisała: > Gość portalu: Aušra napisał(a): > > > trinity7 napisała: > > > > > Liczy się jakość i bezpieczeństwo a nie cena - myśląc > > perspektywicznie. > > > > hyyh no pij KOKA-KOЛE bezpiechniejsha , bo ПЭП > 57; > > 1048; sie > > udlawish > > > Sila argumentów mnie powaliła! - brawo! Tez mi sie spodobalo, ale wracajac do tematu, to zaden Athlon mi jeszcze niczym nie grozil. Czuje sie przy nim calkiem bezpiecznie. Link Zgłoś
trinity7 Re: Intel ! 12.11.02, 09:45 Grozic nie groza, ale... jak sie obraza to bedziesz muial isc po drugiego - czyli - perspektywicznie - wyjdzie drozej. To tak jak z samochodami - jest takie Daewoo co wyglada jak Mercedes (nie pameitam jak sie zwie - cos na Ch.)ale mimo wszystko jest to Daewoo, a nie Mercedes !! choc jezdzi, jest duze i niezle wyglada. Na pewno rowniez jest odbajerowane co nie zmienia faktu, ze nie jest Mercedesem choc bardzo by chcialo. Link Zgłoś
Gość: Aušra Re: Intel ! IP: 195.22.176.* 12.11.02, 11:04 trinity7 napisała: > Grozic nie groza, ale... jak sie obraza to bedziesz muial isc po drugiego - > czyli - perspektywicznie - wyjdzie drozej. > > To tak jak z samochodami - jest takie Daewoo co wyglada jak Mercedes (nie to ja mam jescze pytanie adekwatne: ktora wersja windowsa jest bezipeczniejsza : rosyjska, polska czy baltycka ? nie mylic z linuksem Link Zgłoś
Gość: bjbax Re: Celeron II 2000mHz czy Athlon 2000XP+????? IP: 213.186.93.* 12.11.02, 10:23 Porównanie ciut dziwne, P4 2GHz i XP 2000+ to ma sens a tu ??? Ten celeron po podkręceniu do 3GHz jest ciągle mniej wydajny od P4 1.6 Northwood więc do Athlona mu daleko. Co do opinii odnośnie bezpieczeństwa AMDka, fakt idzie go spalić i ukruszyć ale przed wszystkim można się zabezpieczyć ( Coppershim + wydajny coolerek ) i będzie śmigał aż miło. Link Zgłoś
Gość: artih Re: do trinity7 IP: 195.116.244.* 12.11.02, 12:03 Takich bzdur jak w Twich postach dawno nie czytałem !!! Człowieku gdzie ty żyjesz ??? Poczytaj sobie testy amerykanskie, niemieckie, angielskie - w nich Celerona nawet nie smią stawiać z Athlonem XP !!!!!!!!!!!!!! Bezpieczeństwo - co ty pierdolisz !?! Wez sobie starego AMD K6 400MHz i postaw obok Celerona 400 MHz - pusc na nich 3DMarka 2000 i zobaczysz różnicę (perspektywiczną)!!! W aplikacjach biurowych Celeron 2.0 GHz wyprzedza nieznacznie Durona 1.3GHz ale już w grach (Wolfenstein, Quake III Arena, AquaMark) Duron o kilka punktów wyprzedza Celerona taktowanego o 40% szybciej !!!! Nie bede sie rozpisywal, tu masz testy Celerona 2.0 GHz, 1.7GHz, 1.3GHz w porównaniu z Duronem 1.3GHz i Athlonem XP 1700+ ---> www.benchmark.pl . Link Zgłoś
Gość: Vaterland Re: do trinity7 IP: *.cc.strath.ac.uk / *.mansci.strath.ac.uk 12.11.02, 17:06 trinity ma popierdolone we lbie, to fakt, ale jak chce placic podwojnie to niech placi. Glupi zawsze placi 2 razy. Jak widze cene AMD XP 2000+ - 63 funty, P4 2000 - 129 funtow, Cel P4 200 - 68 funtow (ceny z komplett.co.uk), to tylko idiota, powtarzam, tylko kompletny kretyn wybiera z tej trojki procesor intela. Mam gdzies "swieta wojne" pomiedzy fanami amd czy intela, tylko dlatego ze jeden jest lepszy od drugiego nie podajac argumentow. Ale jak mi jakis dupek w oczy rzuca, ze tylko intel bo amd sie wiesza, pali, za rok programy nie beda chodzic, to ja takiego fagasa nie traktuje powaznie i juz wiecej go nie slucham. Trzeba miec glowe na karku i samemu pomyslec. Celeron 4 to najwieksza porazka w historii produkcji procesorow. Jest nastawiony tylko i wylacznie na kompletnych imbecylow, lub, co gorsza, na ducha winnych komputerowych newbie, gdzie 2000 Mhz brzmi niezle. Jestem tym bardziej rozgoryczony, ze niedawno moj kuzyn byl na tyle glupi, ze poszedl do tesco i wydal 2500 na komputer z... celeron 2000. Nie wiedzialem, czy mam plakac, czy smiac sie gdy mi o tym powiedzial. Przestroga! nie kupujcie celerona, ludzie, chyba ze naprawde zdajecie sobie sprawe w jakie gowno wdeptujecie. Link Zgłoś
trinity7 do artih 14.11.02, 11:51 Gdybyś czytał uważniej ... Nie Celeron a Pentium jest tym procesorem, ktorego kupno polecam. I nie prawda, ze jest za drogi. pozdrawiam Gość portalu: artih napisał(a): > Takich bzdur jak w Twich postach dawno nie czytałem !!! > > Człowieku gdzie ty żyjesz ??? > > Poczytaj sobie testy amerykanskie, niemieckie, angielskie - w nich Celerona > nawet nie smią stawiać z Athlonem XP !!!!!!!!!!!!!! > Bezpieczeństwo - co ty pierdolisz !?! > > Wez sobie starego AMD K6 400MHz i postaw obok Celerona 400 MHz - pusc na nich > 3DMarka 2000 i zobaczysz różnicę (perspektywiczną)!!! > > W aplikacjach biurowych Celeron 2.0 GHz wyprzedza nieznacznie Durona 1.3GHz ale > > już w grach (Wolfenstein, Quake III Arena, AquaMark) Duron o kilka punktów > wyprzedza Celerona taktowanego o 40% szybciej !!!! > > > Nie bede sie rozpisywal, tu masz testy Celerona 2.0 GHz, 1.7GHz, 1.3GHz w > porównaniu z Duronem 1.3GHz i Athlonem XP 1700+ ---> www.benchmark.pl . Link Zgłoś
Gość: .ik Re: Celeron II 2000mHz czy Athlon 2000XP+????? IP: proxy / *.radio.com.pl 12.11.02, 17:01 ta dyskusja przypomina mi dawne czasy, gdy walczyli ze sobą właściciele Atari i commodorów. Każdy zachwala to, co ma, a nie to, co jest lepsze. dlatego proponuję przedruk z www.tomshardware.pl (chyba nikt nie ma wątpliwości, co do ich fachowości): -------------------------------------------------- Celeron po raz kolejny zawodzi: niemalże w każdej dyscyplinie Athlon XP uzyskuje mocne prowadzenie, pomimo znacząco niższej częstotliwości zegara. Mocno korzystający z jednostki zmiennoprzecinkowej benchmark SPECviewperf jest kategorią, w której Athlon bryluje. -------------------------------------------------------------------------------- Podsumowanie: Obiecuje więcej niż rzeczywiście daje Jedna rzecz jest pewna: Celeron nie jest już tak gorącym zakupem jak kiedyś, ponieważ procesory poziomu entry-level AMD (Athlon XP 1600+ do 1900+) oferują wyższą wydajność za tę samą cenę. Pentium 4 nawet nie wchodzi tutaj w grę: aktualne modele są znacząco droższe, ale jednocześnie znacząco potężniejsze od Celeronów. ---------------------------------------------- PS . i tak Atari jest najlepsze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Link Zgłoś
Gość: artih Re: Celeron II 2000mHz czy Athlon 2000XP+????? IP: 195.116.244.* 13.11.02, 09:52 Wkońcu jacyś "prawie" normalni ... :) Link Zgłoś
trinity7 Re: Celeron II 2000mHz czy Athlon 2000XP+????? 13.11.02, 16:38 nie twierdze, ze Celeron jest tym, co kazdy z nas powinien miec. To PENTIUM - jest wlasciwym wyborem. www.tomshardware.pl ktore tak wszyscy cytujecie w licznych testach pokazuje mnogosc zalet P4. Ma on tez wady - jak wszystkie inne - zalezy do czego jest komu potrzebny. Do Quake III Arena - P4 zdecydowanie. Do pidania prac mgr nie koniecznie. Link Zgłoś
da.killa Re: Celeron II 2000mHz czy Athlon 2000XP+????? 13.11.02, 17:06 trinity7 napisała: > komu potrzebny. Do Quake III Arena - P4 zdecydowanie. Do q3a zdecydowanie wystarcza Duron 700 + 128 ram. 1024x768x32 + wszystko na max i gra śmiga nawet z masą programów pracujących równocześnie. Link Zgłoś
Gość: Vaterland Re: Celeron II 2000mHz czy Athlon 2000XP+????? IP: *.cc.strath.ac.uk / *.mansci.strath.ac.uk 13.11.02, 18:47 Zapusc na nim matlaba i zobaczymy co o nim powiesz. Co do quake'a to raczej nikt nie potrzebuje 200 ramek na sekunde. Prawda jest taka, ze procki intela sa albo nic nie warte (celeron), albo za drogie (pIV). Bylem juz bliski zakupu PIV 2400, ale ceny amd 2400+ spadaja szybciej. Wszystko ponizej 2400 to juz tylko amd jest jedynym wyborem z punktu widzenia wydajnosc za cene. Link Zgłoś
Gość: artih Re: Celeron II 2000mHz czy Athlon 2000XP+????? IP: *.cps.pl 14.11.02, 11:51 Ten temat dotyczy Celerona vs. Athlon więc co my tu o P4 ??? Link Zgłoś