Dodaj do ulubionych

Problem z formatowaniem

IP: *.85-237-180.tkchopin.pl 12.02.06, 12:53
Witam.Mam problem zze sformatowaniem swojego dysku(samsung ATA).W biosie
ustawiam dvd jako dysk główny wkładam instalke i po załadowaniu pierwszych
plików i kliknięciu enter wyskakuje mi wiadomośc ze nie mozna zainstalowac
systemu gdyz nie jest podłączony dysk twardy(podkreslam ze po uruchomieniu
wyskakuje mi wiadomosc ze głównym dyskiem jest samsung ata itd) co tu jest
grane czy ktos moze mi pomóc????
Obserwuj wątek
    • maestro_xp Re: Problem z formatowaniem 12.02.06, 13:48

jeśli TAK zrobiłeś, to chyba zastąpiłeś twardziela DVD, czyli - wyłaczyłeś dysk
      zrób tak:
      1. w BIOS, gdzie są wymienione napędy (tam, gdzie są ustawienia daty) - ustaw
      WSZYSTKIE NAPĘDY na AUTO
      2. w BIOS, gdzie masz kolejność boot-owania napędów - jako pierwszy ustaw
      Flopp, drugi - CD i trzeci - HDD
      • Gość: ikol Re: Problem z formatowaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 17:18
        maestro_xp napisała:

>
        > jeśli TAK zrobiłeś, to chyba zastąpiłeś twardziela DVD, czyli - wyłaczyłeś dysk
        > zrób tak:
        > 1. w BIOS, gdzie są wymienione napędy (tam, gdzie są ustawienia daty) - ustaw
        > WSZYSTKIE NAPĘDY na AUTO
        > 2. w BIOS, gdzie masz kolejność boot-owania napędów - jako pierwszy ustaw
        > Flopp, drugi - CD i trzeci - HDD

Przy takiej kolejności też nic nie zrobisz, pierwszy ma być ustawiony CD drugi HDD0
        • maestro_xp Re: Problem z formatowaniem 12.02.06, 22:41
          Gość portalu: ikol napisał(a):

> > 2. w BIOS, gdzie masz kolejność boot-owania napędów - jako pierwszy ustaw
          > > Flopp, drugi - CD i trzeci - HDD
          >
          > Przy takiej kolejności też nic nie zrobisz, pierwszy ma być ustawiony CD
          drugi HDD0
          ----------------------

mylisz się, kolego.
          takie ustawienie daje dowolność startu z dyskietki lub CD/DVD
          jeśli te napedy bądą puste - dopiero wtedy system ruszy z HDD

jedyna możliwość na takie ustawienie, jakie Ty proponujesz, to tylko wtedy, gdy
          w BIOS masz 2 pozycje napędów boot-ujących
          • Gość: woytas Re: Problem z formatowaniem IP: *.85-237-180.tkchopin.pl 13.02.06, 10:07
            Robiłem przerózne kombinacje w biosie ..i nic nie ruszyło...to jest dysk ata i
            on potrzebuje dyskietki rozruchowej i cd jednoczesnie (tak słyszałem)czy to
            prawda??
            • maestro_xp Re: Problem z formatowaniem 13.02.06, 10:56
              nie kombinuj za dużo w BIOS, bo coś pokiełbasisz ;-))

w BIOS poustawiaj:
              1.w zakładce MAIN - wszystkie IDE (Primary, Secondary, Mastery i Slave) na
              opcję AUTO - dzięki temu każdy napęd zostanie rozpoznany automatycznie przez
              BIOS i powinien się "zameldować" (wyświetlić) na ekranie startowym komputera

2.w zakładce BOOT - 1st Boot Device: Floppy Drive (FDD - dyskietka)
              2nd Boot Device: CD-Rom lub DVD-rom lub (jeśli system już
              go rozpoznał - twój konkretny napęd)
              3rd Boot Device: HDD (dysk twardy)

Komp przy rozruchu będzie szukał plików systemowych zgodnie z w/w kolejnością:
              najpierw sprawdzi, czy jest dyskietka startowa (systemowa),
              potem - czy w CD/DVD jest płyta startowa
              i na końcu - twardziel

Oczywiście możesz w BIOS zamiast FDD wstawić CD/DVD - wtedy pominie szukanie w
              napędzie dyskietek i weźmie się za CD/DVD

jeśli płyta z Windows jest bootowalna i nie włożysz dyskietki startowej lub ją
              w BIOS pominiesz - system (komp) powinien wystartować z płyty.
              Jeśli nie - pozostaje dyskietka starowa

ważnym jest właściwe ustawienie w BIOS identyfikacji napędów(!) oraz ich
              kolejność boot-owania
              • Gość: woytas Re: Problem z formatowaniem IP: *.85-237-180.tkchopin.pl 13.02.06, 15:46
                wszystko po koleji robie jak napisałes i dupa...po poczatkowej instalacji
                sterowników kiedy pojawia sie plansza jesli chcesz zainstalowac nacisnij enter
                wyskakuje mi ze dysk twardy nie jest podłączony(chyba musze go wymienic bo mnie
                szlak trafia)
                • maestro_xp Re: Problem z formatowaniem 13.02.06, 22:47
                  hmmm... słuchaj, a partycja na tym dysku jest założona? dysk sformatowany?
                  • m.gregor Re: Problem z formatowaniem 13.02.06, 22:52
                    Maestro: Ty kiedykolwiek robiles instalacje WinXP?

A do autora watku: a czy przypadkiem dysk nie jest SATA albo nie jest podpiety
                    do jakiegos kontrolera IDE RAID na plycie glownej? Jesli tak to na samym
                    poczatku instalacji wciskasz F6 a jak instalator o to poprosi wkladasz plyte ze
                    sterownikami do kontrolera IDE RAID/SATA. I dalej powinno juz pojsc...
                    • Gość: woytas Re: Problem z formatowaniem IP: *.85-237-180.tkchopin.pl 16.02.06, 23:46
                      na dysku mam napisane 'ata' natomiast kabelki są podpisane jako 'sata'wiem ze
                      mam takiego twardziela - zeby zainstalowac na nim system potrzebuje dyskietki
                      rozruchowej...wkładam dyskietke,wrzucam sterowniki nastepnie plytke z
                      winxp...pozniej zaczyna sie instalka i w pewnym momencie komp sie zawiesza i
                      nie chce dalej instalowac systemu juz nie mam siły na tego kompa...moze ktos
                      mial juz podobny przypadek..pomóżcie !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka