Dodaj do ulubionych

Microsoft Word -wklejanie obrazków -problem

IP: 213.192.64.* 19.02.06, 11:02
Mam duży problem. Nie mogę wkleić obrazków do dokumentu w wordzie, a łaściwie
mogę, ale nie mogę potem documentu zapisac na dysku C gdzie mam 33GB wolnego
miejsca. Po prostu wyskakuje komunikat że za mało pamieci aby przekonwertowac
obrazek. Obrazki sa wielkościowo około 100kB. Chce wkleić 15 obrazków do
dokumentu który ma 15 stron. mam windowsa 98 i 256MB RAM. Obrazki wklejam z
płyty CD. Co robić???
Obserwuj wątek
    • neder Re: Microsoft Word -wklejanie obrazków -problem 19.02.06, 11:37
      Pozamykaj wszystkie zbędne programy chodzące w tle. Nie gwarnatuję sukcesu ale
      czasami pomaga ;)
    • gobi03 Re: Microsoft Word -wklejanie obrazków -problem 19.02.06, 11:51
      > Nie mogę wkleić obrazków do dokumentu w wordzie, a łaściwie
      > mogę, ale nie mogę potem documentu zapisac na dysku C gdzie mam 33GB wolnego
      > miejsca. Po prostu wyskakuje komunikat że za mało pamieci aby przekonwertowac
      Przynajmniej jest szczery - mi tego nie mówił (kiedyś). Musiałem "cudować" z
      pustymi stronami (<Ctrl><Enter> - wstaw znak końca strony) i rozbijać dokument
      na kilka kawałków, a te puste strony to ze względu na numerację stron i
      utrzymanie spisu treści.

> obrazek. Obrazki sa wielkościowo około 100kB. Chce wkleić 15 obrazków do
      To pewnie rozmiar JPEG - a ile miałyby po zapisaniu jako mapa bitowa 24-bitowa?
      Myślę, że ten rozmiar jest ważniejszy w trakcie obróbki w Wordzie.

> dokumentu który ma 15 stron. mam windowsa 98 i 256MB RAM. Obrazki wklejam z
      > płyty CD. Co robić???
      Sprawdź ustawwienia pamięci wirtualnej: Panel sterowania - System - (zakładka)
      Wydajność - Pamięć wirtualna. Szczególnie ciekawe, czy te 33 GB są dostępne do
      utrzymania pliku swap?
      • Gość: brain_damadge Re: Microsoft Word -wklejanie obrazków -problem IP: 213.192.64.* 19.02.06, 13:29
        nic w tle nie chodzi, takimn idiota nie jestem
        A 100KB to chyba mało. na swoim komuterze wklejam zdjęcia po 50MB i nic się nie
        dzieje i o nic nie musze się martwić.
        A pamięć wirtualna/////no chyba jest domyślna. tan plik powinien zajmować 5MB po
        zapisaniu. Mogę sprawdzić, ale nie teraz. Jutro:P
        macie jeszcze jakieś pomysły?Pozatym te obrazki sie wklejają czyli już muszą w
        tej cholernej pamięci być, nie? Tyylko potem na dysk nie cha iść
        • gobi03 Re: Microsoft Word -wklejanie obrazków -problem 19.02.06, 13:44
          > A 100KB to chyba mało. na swoim komuterze wklejam zdjęcia po 50MB
          Mało to byłoby 15 kB, poza tym obrazek obrazkowi nierówny.

> i nic się nie dzieje i o nic nie musze się martwić.
          > A pamięć wirtualna/////no chyba jest domyślna.
          Domyślna, ale może tylko na D: a o miejscu na D: nie było w ogóle mowy.

> tan plik powinien zajmować 5MB po zapisaniu.

Word jest WYSIWYG więc moim zdaniem nie ma specjalnie znaczenia, ile miejsca
          zajmuje plik albo ile miejsca zajmuje JPEG. Spróbuj drukować dokument bez
          zapisania - podejrzewam konkretne problemy.

> Pozatym te obrazki sie wklejają czyli już muszą w tej cholernej pamięci być,
          nie?
          Zasadniczo juz pewną część pamięci zajęły, ale to wcale nie wspomaga
          konwertowania.
          Spróbuj przed wstawianiem obrazków zapisać je na twardym dysku, i to jako BMP.
          Nie mówię, że to coś zmieni, bo już dawno nie miałem takich problemów.
          > Tyylko potem na dysk nie cha iść
          Skoro nie udała się konwersja, to jak przechodzić do zapisywania? Ale to nie
          wina obrazków, tylko Worda. Musisz mu dać wystarczające możliwości do pracy, to
          będzie działać.
          • Gość: brain_damadge Re: Microsoft Word -wklejanie obrazków -problem IP: 213.192.64.* 21.02.06, 22:52
            dobra, fajnie dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka