Gość: maxxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 08:24 witam mój komputer ma około 5 lat,czy trzeba uaktualniać bios a jeżeli tak to jak to się robi proszę o poradę,pozdrawiam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
maciejpoczta Re: Bios 01.03.06, 08:30 Wgrywa się bios do pamięci ROM płyty głównej. Daj sobie z tym chłopie spokój. Bios uaktualnia się w przypadku gdy coś nie działa tak jak powinno, a nie "ze starości". A w przypadku pięcioletniego komputera takie uaktualnienie i tak nic nie da. Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Bios IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 08:48 maciejpoczta dzięki nie dotykam tego ale dlaczego nic nie da? Link Zgłoś
maciejpoczta Re: Bios 01.03.06, 08:55 Ano dlatego, że do płyty głównej z przed pięciu lat i tak nie podłączysz żadnego nowego urządzenia, czy nie zamontujesz procesora, którego płyta mogła by nie rozpoznać (w takich wypadkach właśnie uaktualnia się bios. Albo w przypadku awarii programuje na nowo). Jakkolwiek by to nie wyglądało, czeka cię pewnie wymiana całego komputera, no chyba, że ten wystarcza Ci do tego co robisz. Link Zgłoś
maciejpoczta Cociaż gdybyś... 01.03.06, 09:00 ...napisał coś więcej na temat swojego sprzętu (model płyty, wersja biosu, jaki procesor itd.) to można by coś powiedzieć. Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Bios IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 09:01 jestem ci wdzięczny,pozdrawiam i dzięki. Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Bios IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 09:12 podaję parametry,model pł:FCK KT-400A(Pro),wersia bios:Version VME41,procesor:AMD AthlonXP,16666Mhz(6,25x267)2000+ Link Zgłoś
maciejpoczta Re: Bios 01.03.06, 09:29 Jeżeli się pomyliłeś i twoja płyta to FIC, a nie FCK, to masz najnowszy bios (z 2003 roku). Obsługuje procesory do Bartona 2500+. Jednak płyta z tym chipsetem (chociaż oficjalnie tego nie gwarantują) powinna pozwolić na ustawienie FSB na 200MHz, a to znaczy, że można by zamontować Bartona 3200+. W/g mnie nie masz co rwać włosów z głowy, bo sprzęt jednak nie tak stary jak napisałeś wcześniej. Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Bios IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 09:38 moje przekłamanie przepraszam,uspokojiłeś mnie wielkie thx jestem zadowolony polecam ciebie wszystkim,prawdziwy przyjaciel człowieka w biedzie! Link Zgłoś