Dodaj do ulubionych

>> Skrosowany kabel sieciow, czy nieskrosowany???

06.03.06, 11:29
Mam rutera D-linka do ktorego podpiety jest internet i do którego można podpiąć pięć komputerów.
Mam tylko pytanie - jakiego kabla sieciowego użyć do podpięcia tych komputerów? Skrosowanego czy
nieskrosowanego? Bo mi to już się wszystko myli...
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: >> Skrosowany kabel sieciow, czy nies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 11:37
      Skrosowany do połączeń bezpośrednich PC-PC.
      Do pozostałych - nie skrosowany.
      Czyli: nie skrosowany
      • anja.ska Re: >> Skrosowany kabel sieciow, czy nies 06.03.06, 11:50
        Dzięki!!!
        • Gość: 222 Re: >> Skrosowany kabel sieciow, czy nies IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 06.03.06, 12:58
          a jaki kabel do PC-router ?
          • m.gregor Re: >> Skrosowany kabel sieciow, czy nies 06.03.06, 13:39
            A czytac umiesz?
            • Gość: manhu Re: >> Skrosowany kabel sieciow, czy nies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 13:50
              No to wytłumacz mi łaskawie czemu router F@st1400 z tepsy łączy się z kompem kablem skrosowanym (tak tak na 100%)?
              • Gość: Heretyk Re: >> Skrosowany kabel sieciow, czy nies IP: *.pg.com 06.03.06, 14:46
                bo to już zależy od sprzętu. Router z tepsy, którego model podałeś to sprzęt
                przedpotopowy więc nie ma możliwości połączenia normalnym kablem. Teraz mało
                osprzętu sieciowego łączy się kablem crossowanym (w każdym razie w sieciach
                osiedlowych).
                • Gość: 222 Re: >> Skrosowany kabel sieciow, czy nies IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 06.03.06, 15:20
                  a do DI 604 jaki kabel?
                • wredny_menel Urban legends cd ................................. 06.03.06, 15:49
                  Gość portalu: Heretyk napisał(a):

> bo to już zależy od sprzętu. Router z tepsy, którego model podałeś to sprzęt
                  > przedpotopowy więc nie ma możliwości połączenia normalnym kablem. Teraz mało
                  > osprzętu sieciowego łączy się kablem crossowanym (w każdym razie w sieciach
                  > osiedlowych).

Tia..........., zależy od sprzętu , ale zupełnie inaczej niż opowiadasz.

Nowszy sprzęt po prostu potrafi wykryć rodzaj kabla (prosty/skrzyżowany),
                  i dopasować się,
                  czyli jest bardziej inteligentny niż większa cześć użytkowników,
                  niektórzy z nich własnie na tym forum opowiadaja bzdury !
                  • gray Re: Urban legends cd ............................ 06.03.06, 17:02

skoro potrafi wykryć to dlaczego łączy się krosowanym?
                  • Gość: marek Re: Urban legends cd ............................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 18:49
                    > Nowszy sprzęt po prostu potrafi wykryć rodzaj kabla (prosty/skrzyżowany),
                    > i dopasować się

Mam zamiar kupic router ENCORE ENDSL-AR4P. Czy mam rozumiec, ze nie bede musial
                    "rozkrosowac" kabla, ktorym teraz lacze 2 kompy?
                    Pzdr
                    • wredny_menel Re: Urban legends cd ............................ 06.03.06, 19:00
                      Gość portalu: marek napisał(a):

> Mam zamiar kupic router ENCORE ENDSL-AR4P. Czy mam rozumiec, ze nie bede musia
                      > l
                      > "rozkrosowac" kabla, ktorym teraz lacze 2 kompy?

Spoko,ENCORE ENDSL-AR4P będzie działać,
                      sprawdzone na kablu skrosowanym i prostym !
                      • Gość: marek Re: Urban legends cd ............................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 22:12
                        Uff, dzieks za info :)
                        Pzdr
                  • Gość: Antoni-też-wredny Re: Urban legends cd ............................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 19:44
                    wredny_menel napisała:
                    > Nowszy sprzęt po prostu potrafi wykryć rodzaj kabla (prosty/skrzyżowany),
                    > i dopasować się,

Potwierdzam. Mam ADSL Barricade SMC7204BRA EU.
                    Nie ma znaczenia jakim kablem łaczę.
                    Sam wykrywa i dopasowuje się.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka