IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 08:19
Kochani jak w PhtoShop polaczyc 2 obrazki, w sposob aby sie ładnie złączyły
kolorystycznie. Nazywa się to chyba "maska" czy cos... bardzo prosze o
odpowiedz bardzo "prymitywna" gdyz kompletnie nie wiem co i jak. Z góry
dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: kierowca_bombowca Re: PhotoShop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 08:35
      Gość portalu: Caludia napisał(a):
      bardzo "prymitywna" gdyz kompletnie nie wiem co i jak.
      No właśnie.
      Równie dobrze mogłabyś zapytać jak się pilotuje prom kosmiczny.
      • Gość: Caludia Re: PhotoShop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 08:39
        bardzo zabawne:) wiem jak włączyć ten program i wiem jak otworzyć zdęcia tylko
        co dalej...
        • Gość: Teraz SRU ! Re: PhotoShop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 09:27
          To trzeba UMIEĆ !
          To nie jest tak, że przesuniesz fotkę jedną na drugą i klikasz w "TERAZ SRU" i
          program sam zrobi resztę. :)

• Gość: Caludia Re: PhotoShop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 09:49
            więc co zrobić? proszę
            • neder Re: PhotoShop 30.03.06, 10:03
              maska to nie jest chyba to co potrzebujesz.
              A 'problem' faktycznie jest szerszy niż Ci się wydaje a moim zdaniem za mało
              piszesz, żeby wiedzieć o co dokładnie Ci chodzi.

Popatrz na to:
              www.tutorialized.com/tutorial/Mixed-Visibility/10953
              www.tutorialized.com/tutorial/Merging-Images/11545
              www.tutorialized.com/tutorial/Double-Exposure/5968 -> tu akurat jest coś
              z maską warstwy
              • Gość: caroll Re: PhotoShop IP: *.toya.net.pl 30.03.06, 11:45
                neder napisała:

> maska to nie jest chyba to co potrzebujesz.

Niekoniecznie. Za pomoca maski uzyskuje sie np. łagodne przejście pomiędzy
                nałoznymi obrazkami.Jest to tzw. "przenikanie". Jak to zrobić?

1) Otwórz obydwa obrazki
                2)Wciśnij klawisz D, by uzyskać domyślne kolory(czarny narzędzia, biały tła)
                3)Uaktywnij obrazek, który ma być nałożony i wciśnij Q (tryb szybkiej maski)
                4)Wybierz narzędzie Gradient - sprawdź, czy jest liniowy (ale dla róznych
                efektów możesz zaznaczyć każdy inny - wypróbuj)
                5)Przeciągnij kursorem po obrazku tak, aby kolor czerwony pokrywał te części,
                które mają być usunięte. Tu uwaga: zawsze możesz sytuację odwrócić - to poniżej
                6)Wciśnij klawisz Q - jest to zamknięcie szybkiej maski i powrót do trybu
                zaznaczenia
                7)Wciśnij Delete (możesz cofnąć i usunąć w miarę potrzeby drugą część obrazka
                poprzez wybranie Select->Inverse, jeśli jest taka potrzeba)
                8)Wciśnij Ctrl+Alt i z wcisniętym lewym klawiszem przesuń zaznaczony obszar na
                drugi obrazek, upuść.
                9) dopasuj rozmiary, kolory, dla innych efektów wypróbuj różne tryby mieszania
                warstw itd.
                Poćwicz sobie, aż uzyskasz efekt, który Cię zadowoli.
                Uff, to tyle.
                • Gość: caroll Post Sriptum IP: *.toya.net.pl 30.03.06, 11:58
                  Dodam tylko, że za pomocą trybu szybkiej maski możesz również usunąć tło
                  jakiegoś przedmiotu (albo np. osoby). W tym przypadku wybierasz Q, następnie
                  odpowiedni pędzel i zamalowujesz przedmiot, który ma pozostać (jesli coś wyjdzie
                  niedokładnie, możesz użyć gumki). Wciskasz Q (przechodzi do trybu zaznaczenia),
                  nastepnie Delete.
                  Zaznaczenie (te chodzące mrówki) likwidujesz wciskając Ctrl+D.
                  Teraz możesz np. przenieść wyodrębniony przedmiot na inny obrazek, zmienić tło, itd.
                  • Gość: kierowca_bombowca Re: Post Sriptum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:55
                    No i co Caludia . Złączyłaś już te dwa obrazki?
                    • Gość: caroll Re: Post Sriptum IP: *.toya.net.pl 30.03.06, 23:20
                      Pewnie już przy nich usnęła.Wydawało mi się, że opisałem to jasno, ale może tak
                      mi się tylko wydawało...
                      • Gość: kierowca bombowca Re: Post Sriptum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 05:34
                        Oczywiście, że opisałeś jasno, ale dla osoby, która chociaż wie co to jest paleta narzędzi i jak się wybiera pędzel, gumkę, a chociażby na początek cofa źle wykonaną czynność. W przeciwnym wypadku to czarna magia. Pewnie, że jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz, ale żeby umieć tańczyć najpierw trzeba poznać kroki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka