Dodaj do ulubionych

Wybuchl mi dysk CD?!?!?!

IP: *.acn.waw.pl 14.12.02, 18:42
Doszlo do tego dzisiaj. Siedze sobie w pokoju i przegrywam sobie z dysku na
dysk moje osobiste dane. Gdy juz sie zakonczylo oba CD-ROMY, nagrywarka i
czytnik maja zwyczaj wyjezdzac z plytka. W tym momencie slysze straszny
furkot a moj CD-ROM ktory jedynie czyta dane nie chce sie otworzyc i skacze
jak najety. Wylaczam komputer. Wysuwam recznie szuflade CD-ROM-u a
tu...wysypuje mi sie szczatki dysku!!! Doslownie sieczka! Nie tam jakies dwa
czy 3 kawalki ale doslownie jak zwir!!! O co chodzi?! Czy wam sie tez cos
takiego zdarzylo????
Obserwuj wątek
    • van-klomp Re: Wybuchl mi dysk CD?!?!?! 14.12.02, 19:23
      mojemu kolesiowi też wyjebało płytkę podczas przegrywania..a byla to instalka
      half-lifa :) pamietam jak dzis
      • Gość: yasny Re: Wybuchl mi dysk CD?!?!?! IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 14.12.02, 23:03
        niech zgadne - LG ? moze jeszcze LG x52 ?
        • Gość: telemasca Re: Wybuchl mi dysk CD?!?!?! IP: *.acn.waw.pl 15.12.02, 00:42
          TAK!!!!!!!!!!Wiec to wina jednak CD-ROM-u a nie plytki?
          • Gość: yasny Re: Wybuchl mi dysk CD?!?!?! IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 15.12.02, 11:15
            niektore plyty tez moga w tym pomoc (zle wywazone), ale to glownie wina napedu, u moich znajomych kraza juz legendy o szybkich napedach LG ;)
            poprostu jestes jednym z wielu ....
    • Gość: Dżygit Już to przeżyłem IP: *.cde.one.pl / 192.168.1.* 14.12.02, 23:10
      Siedzę sobie, gram w Diablo II, mija gdzies tak około 2 godz. grania i nagle
      jak nie huknie, coś jakby strzał z petardy rzuconej pod nogi. Patrzę a w CD-
      ROMie klapka wyrwana. Rozebrałem go do naga, kawałeczki cd ostrożnie
      powyjmowałem i od tej pory tylko szwankował mechanizm wysuwania szuflady, na
      szczęście laser nie był uszkodzony. Ten czytnik służył mi jeszcze około 0,5
      roku, potem całkiem zdechł. Aha, był to jeden z pierwszych CDROM x50. Więc
      szybki nie znaczy dobry.
      • Gość: telemasca Re: Już to przeżyłem IP: *.acn.waw.pl 15.12.02, 00:45
        Mi juz nie chce sie wysuwac. Wszystko z laserem jest ok ale klapka za nic sie
        nie otwiera tylko burczy. CD-ROM jest totalnie na zlom (nie czuje kiedy
        rymuje :))
    • Gość: jacek84 Re: Wybuchl mi dysk CD?!?!?! IP: *.in.brzesko.net.pl / 192.168.3.* 15.12.02, 09:07
      Wybuchy, to żadna nowość. Szczególnie SZYBKICH NAGRYWAREK !!
      Byłem świadkiem jak u kolegi "pierdolneło" w nagrywarce. Natychmiast swoją
      sprzedałem i przestałem szpanować, że mam szybką nagrywarkę !!! Kupiłem Teac
      8x8x32. Wiem, że w tej nagrywarce nic mi nie wybuchnie. Za szybkość trzeba
      niestety placić. Z drugiej strony, jak nie jestem "giełdowym piratem" i
      nagrywam 2 płytki na tydzień, to czy zrobię nie w 5 minut, ale w 10 minut - nie
      ma znaczenia.
      • Gość: telemasca Re: Wybuchl mi dysk CD?!?!?! IP: *.acn.waw.pl 15.12.02, 13:17
        dobrze...ale mi pierdolnela plyta w normalnym CD-ROM-ie a nie w nagrywarce!
        • ssaczek Re: Wybuchl mi dysk CD?!?!?! 15.12.02, 21:12
          Zdarza się. Ale pieprzenie o zmianie nagrywarki na wolniejszą to już
          przegięcie!
          Każdy program do wypalania ma opcje ustawiania prędkości, więc po co zmieniać
          nagrywarkę? Na 40 wypalam z prędkością 24 czasem jak się spieszę to puszczam
          na max i jeszcze płytki mi nie rozwaliło. A co do CD-ROM to jest pewna różnica
          w czasach dostępu między starym 32 a 48 a żeby dodać oliwy to kolesiowi płytka
          trzasnęła właśnie w takim 8x8x32, więc raczej powiedziałbym, iż bardziej
          będzie to zależne od nośnika niż prędkości napędu. A jeszcze może porównajmy
          możliwości obsługi zabezpieczeń i tym podobnych takiej x8 do x40 !!!
    • Gość: bjbax Re: Wybuchl mi dysk CD?!?!?! IP: *.pik / 213.186.85.* 15.12.02, 21:33
      Oj zdarzyło sie, Szjasung x52. Na szczęście Szajsung przeżył ale płytka (
      Princo ) poszła w drobny mak. Koledze ostatnio w LG ( dla nich to chyba druga
      natura ) rozleciała się płytka marki HIT ale CDek przeżył !!!
      Na mój gust to wina płytek ale napędy też się przykładają ;)
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka