Gość: Początkująca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 17:02 czy w tym programie mozna "wyciać" spiew wokalisty?? chcialabym zeby zostala tylko melodia, a nie wiem jak to zrobic, mozne znajdzie sie ktos kto mi pomoze i napisze jak to wykonac??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
neder Re: Audacity!!! 16.04.06, 17:08 praktycznie jest to niemozliwe, a w Audacity już napewno. Link Zgłoś
Gość: Początkująca Re: Audacity!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 22:43 A zna ktoś może jakiś lepszy program niz audacity?? Link Zgłoś
Gość: geek Re: Audacity!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.06, 23:37 A skad chcesz wokal wyciac? Jesli ze sciezki CD/mp3 itd, to zapomnij. Do tego musisz miec oryginalny kawalek z multitracka, gdzie masz wszystko na osobnych sciezkach (wokal, beat, itd itp). W Audacity mozesz jedynie sobie maksymalnie wyciszyc wokal i wyeksponowac pozostale pasma utworu. Do tego celu uzyj wbudowanego equalizera, nmetoda prob i bledow znajdz pasmo z wokalem i suwak w dol. Ale efekt bedzie slaby. Link Zgłoś
bwv1004 Re: Audacity!!! 17.04.06, 05:00 Equalizer zwykle nic nie zdziała. Istnieje jednak dość prymitywna metoda, która działa tylko na NIEKTÓRYCH kawałkach, efekt często brzmi żałośnie i jest mono. Ale czasem głos znika - zależy to do tego, jak kawałek był zmontowany przez reżysera dźwięku. W przyzwoitych edytorach dźwieku zwykle robi sie to jednym lub kilkoma łatwymi klientami, w Audacity też się da zrobić, tylko na raty. Wgraj kawałek do Audacity. Kawałek musi być stereo. Rozdziel go w menu scieżki na oddzielne kanały (Podziel ścieżkę stereo) W menu każdej z powstałych ścieżek zmień ją na mono. Zaznacz tylko jedną z tych ścieżek od początku do końca i w menu Efekty wybierz Odwroc w pionie. Nie rób tego z drugą ścieżką. Teraz wyeksportuj wynik z menu Plik. program najprawdopodobniej ostrzeże Cię że ściezki zostaną zmiksowane do pliku mono. I to chodzi. Posłuchaj wyniku - jak brzmi? Beznadziejnie? No cóż, i ja i przedmówcy ostrzegaliśmy, ze się zwykle nie da. Jeszcze jedna szansa to narzędzie Center Channel Extractor z Adobe Audition 1.5 lub 2.0. Działa zwykle lepiej, ale też cudów nie będzie i prawdopodobnie wynik bedzie kiepściutki. Jeśli to robota jednorazowa i masz duże łącze, to możesz ściagnąć 30-dniowe demo Audition z Adobe. Ostrzegam, wazy 470 MB. Aha, jesli będziesz mieć Audition (nawet wersje wcześniejszą niż 1.5) lub poprzednika Audition czyli CoolEdit, możesz procedurę, którą opisałem powyżej dla Audacity zrobić szybciutko otwierając plik stereo w Edit View, wchodząc w Effects>Amplify>Channel Mizer i wybierając preset Vocal Cut. Link Zgłoś