Gość: daro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 00:20 pytanie od laika - jaka jest różnica między tymi typami pamięci,na czym ona polega jakie ma konsekwencje. Bardzo dziękuję z góry :) Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Memoriał Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 07:42 Różnica jest zasadnicza ! W gniazda na płycie głównej, gdzie te moduły pamięci sie umieszcza wejdą TYLKO pamięci jednego typu. :) W gniazdo DDR nie wsadzisz SDRAM i na odwrót ! Link Zgłoś
Gość: daro Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.crowley.pl 18.04.06, 19:35 to wiem, chodzi o to jakie to ma znaczenie w działaniu, w wydajności... Link Zgłoś
Gość: ŁO MATKO ! Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 19:48 Gość portalu: daro napisał(a): > to wiem, chodzi o to jakie to ma znaczenie w działaniu, w wydajności... A po ci TA WYDAJNOŚĆ ? Jak komputer ma byc nowy to wiadomo, że tylko pamięci DDR ! SD RAM i RIMMM to stare rupiecie ! :) A jak potrzeba ci do pracy magisterskiej to wiadomości...poszukaj w internecie. Link Zgłoś
Gość: hmm... Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.devs.futuro.pl 18.04.06, 21:37 no nie no, jesli ktos w pracy magisterskiej ma pisac o typach pamieci to chyba nie zadawal by takich pytan ;P Link Zgłoś
m.gregor Re: rimm, sdram, ddram... 20.04.06, 12:20 > SD RAM i RIMMM to stare rupiecie ! :) O RIMM'ach to juz wiekszej bzdury nie slyszalem... Link Zgłoś
Gość: blob Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.cable.wanadoo.nl 18.04.06, 23:26 > W gniazdo DDR nie wsadzisz SDRAM i na odwrót ! DDR to też SDRAM :D ale to szczegół RIMM to trup, kiepski pomysł forosowany przez intela, który sie nie przyjął. SDR single data rate, pojedynczy transfer, były popularne ale teraz to przeszłość, obecnie tylko w starszych platformach DDR dual data rate, podwojna przepustowośc, to teraźniejszość :) Link Zgłoś
Gość: BOB Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 07:28 Gość portalu: blob napisał(a): > > W gniazdo DDR nie wsadzisz SDRAM i na odwrót ! > > DDR to też SDRAM :D ale to szczegół Ale i tak DDR nie wsadzisz w gniazdo SDRAM i na odwrót :D ale to tylko szczegół Link Zgłoś
Gość: blob Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.silicon-verl.de 19.04.06, 14:38 > Ale i tak DDR nie wsadzisz w gniazdo SDRAM i na odwrót :D ale to tylko szczegół Możesz wsadzić co najwyżej w gniazdo DIMM, ale to szczegół :D SDRAM oznacza Synchronous Dynamic Random Access Memory są rózne typy SDRAM, m.in: SDR SDRAM oraz DDR SDRAM, single/dual data rate. ale to szczegół :D Link Zgłoś
Gość: Klucha Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:21 Gość portalu: blob napisał(a): > Możesz wsadzić co najwyżej w gniazdo DIMM, ale to szczegół :D W gniazdo na DDR nie wsadzisz starych SDRAM. W gnizado SDRAM nie wsadzisz dzisiejszych DDR. I wydziwiaj ! Zdający te pytanie i tak tego już nie czyta ! :) Link Zgłoś
Gość: blob Re: rimm, sdram, ddram... IP: 159.149.57.* 19.04.06, 17:22 Czy ty nic nie rozumiesz? obie pamięci - SDR i DDR to są pamięci typu SDRAM. Nie ma czegoś takiego jak "gniazdo SDRAM". Są gniazda DIMM o różnej liczbie pinów. I wbij to sobie do głowy. nazwanie pamięci SDR 'SDRAM' w odróżnieniu od DDR to jest uproszczenie i błąd. Jedno i drugie to SDRAM. Link Zgłoś
Gość: Klucha Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 17:36 Gość portalu: blob napisał(a): > nazwanie pamięci SDR 'SDRAM' w odróżnieniu od DDR to > jest uproszczenie i błąd. Ale każdy takich właśnie nazw używa. :) A tylko taki dziwak jak ty robi z tego problem. DZIWAKU ! Link Zgłoś
Gość: blob Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.jaeckel.com 19.04.06, 17:40 bzdura powtórzona milion razy staje się prawdą? Link Zgłoś
polikarp Re: rimm, sdram, ddram... 20.04.06, 10:30 Zamiast teorii może trochę praktyki? Komputer ma płytę K7S5A (procesor Duron). Z opisu na stronie fabryki wynika, że płyta ma po dwie szyny pamięci: 168-pin DIMMS PC 133 SDRAM (i na niej założona jest pamięć 128 MB) oraz 184-pin DDRDIMMS DDR SDRAM. Po zainstalowaniu XP w tym komputerze zapanowała wolnośc - wszystkie programy działają tak wolno, że hej. Pytanie: Jaką pamięć teraz kupić, żeby przyspieszyć ten sprzęt? Znalazłem na Allegro pamięci współczesne 512 MB 333 MHz PC 2700 2,5 za korzystną cenę (SDRAM 133 są dwa razy droższe). Ale czy taka pamięć będzie pracować z tą płytą? Pomożecie? Link Zgłoś
Gość: Klucha Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 11:19 polikarp napisał: > Zamiast teorii może trochę praktyki? blob !!! Pomóż koledze ! Tak praktycznie ! Jak jest z tymi pamięciami do jego płyty ??? Link Zgłoś
Gość: blob Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.foebud.org 20.04.06, 11:44 Gość portalu: Klucha napisał(a): > blob !!! > > Pomóż koledze ! > Tak praktycznie ! > Jak jest z tymi pamięciami do jego płyty ??? Chyba próbujesz być złośliwy, tylko nie wiem dlaczego w stosunku do mnie. Opis problemu: "zaintalowałem XP i programy działają wolno że hej". Czy ja jestem jasnowidzem? Mogę zaoferować pomoc w lepszej diagnozie. Niech polikarp pożyczy od kogoś kostkę DDR, wyjmie SDR i sprawdzi czy programy zaczną działać szybko że hej ho, albo chociaż szybciej niż wolno że hej. Link Zgłoś
polikarp Re: rimm, sdram, ddram... 20.04.06, 11:55 Chodzi mi tylko o odpowiedź na pytanie, czy można zainstalować pamięci 512 MB 333 MHz PC 2700 2,5 na tej płycie (K7S5A, procesor Duron 1 GHz, płyta ma po dwie szyny pamięci: 168-pin DIMMS PC 133 SDRAM - na niej założona jest pamięć 128 MB - oraz 184-pin DDR DIMMS DDR SDRAM). Rozumiem, że pamięć 333 MHz nie będzie w pełni wykorzystana, ale czy w ogóle będzie działać? Link Zgłoś
Gość: blob Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.CYLAB.CMU.EDU 20.04.06, 12:12 > Rozumiem, że pamięć 333 MHz nie będzie w pełni wykorzystana, ale czy w ogóle > będzie działać? Tak. Przy czym ECS to nie jest płyta z górnej półki i różnie może być. O ile kości będą sprawne i egzamplarz płyty ma w pełni sprawny kontroler pamięci to powinno działać. Jak już ktoś napisał niżej, wzrost wydajności nie będzie znaczny w sensie transferu, ale na pewno system skorzysta na większej ilości pamięci. Oprócz tego tym na korzyść DDR przemawia cena. Link Zgłoś
Gość: Klucha Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 12:10 Gość portalu: blob napisał(a): > Chyba próbujesz być złośliwy TAK ! Próbuję, ale jakoś mi to nie wychodzi. :( > tylko nie wiem dlaczego w stosunku do mnie. Dobra ! Poszukam kogoś innego ! Na tym forum jest kogo wybrać. :) > Czy ja jestem jasnowidzem? BUUU ! :( Nie trzeba być jasnowidzem. Wystarczy trochę WIEDZIEĆ o pamięciach. Nie tylko znać ich poprawną nomenklaturę. :) Masz wszystkie potrzebne dane: model płyty głównej - i to wystarczy żeby stwierdzić, czy pamięci DDR 333 będą działały czy raczej pamięci DDR 266 ? :) Ale ja tu gadu, gadu a tam moje przyszłe ofiary aż piszczą, żeby ich trochę pozłościć ! ;D Link Zgłoś
Gość: blob Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.CYLAB.CMU.EDU 20.04.06, 12:16 > Masz wszystkie potrzebne dane: model płyty głównej - i to wystarczy żeby > stwierdzić, czy pamięci DDR 333 będą działały czy raczej pamięci DDR 266 ? :) No wybacz że nie będę ręczył głową za to że jakieś kostki które kupi będą bezproblomowo działać w ECSie, a to dlatego że właśnie z doświadczenia wiem że różnie z tym bywa. Link Zgłoś
Gość: ja Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 11:59 polikarp napisał: > Zamiast teorii może trochę praktyki? > Komputer ma płytę K7S5A (procesor Duron). Z opisu na stronie fabryki wynika, że > płyta ma po dwie szyny pamięci: 168-pin DIMMS PC 133 SDRAM (i na niej założona > jest pamięć 128 MB) oraz 184-pin DDRDIMMS DDR SDRAM. > Po zainstalowaniu XP w tym komputerze zapanowała wolnośc - wszystkie programy > działają tak wolno, że hej. > Pytanie: Jaką pamięć teraz kupić, żeby przyspieszyć ten sprzęt? Znalazłem na > Allegro pamięci współczesne 512 MB 333 MHz PC 2700 2,5 za korzystną cenę (SDRAM > 133 są dwa razy droższe). Ale czy taka pamięć będzie pracować z tą płytą? > Pomożecie? Pomożemy. O ile zrozumiałem to RAM-u jest 128MB. Do XP jest to 3x za mało. Do tego typu płyt głównych małe znaczenie ma czy to SDR czy DDR - te drugie są ciut szybsze w takich płytach (jakieś 10-15%). Niestety mała ilość slotów na pamięci (zwykle po 2, czasem 1) powoduje że trzeba zaopatrzyć się w większe kości pamięci - wieksze oznacza droższe. Prawdopodobnie tańsze będą obecnie DDR-y, kup 2x256MB(jeśli możesz włożyć 2) ew. 1x512MB (wyjdzie trochę drożej. Ich taktowanie nie ma większego znaczenia, mogą być 266 (tansze) lub 333. Ważniejsza jest marka. Link Zgłoś
polikarp Re: rimm, sdram, ddram... 21.04.06, 10:29 Dzięki Wam jak nie wiem co. Zaryzykuję i kupię to 512 MB. I tak bratanek płaci, bo to jego komp. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: taki_jeden Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:27 A do notebooka? która pamięć się nadaje? Jak sprawdzić, którą pamięć powinienem kupić? Link Zgłoś
Gość: Klucha Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 12:13 Gość portalu: taki_jeden napisał(a): > A do notebooka? > która pamięć się nadaje? > Jak sprawdzić, którą pamięć powinienem kupić? Niczego nie wymieniaj sam ! Zwłaszcza jak nie wiesz jakiego typu pamięci masz w laptopie ! A ta pamięć z laptopa niekoniecznie to jest taka sama pamięć jak do zwykłego PC. W serwisie ci wymienią ! Link Zgłoś
Gość: Giro Re: rimm, sdram, ddram... IP: 213.199.192.* 20.04.06, 23:35 Prawda jest taka, że rimm'y nie są aż takim zabytkiem jak się wielu zdaje, dopiero obecnie produkowane DDR2 zaczynają im dorównywać wydajnością. Rimmy to bardzo dobre pamięci, lecz niestety jest to już platforma nieobecna na rynku pierwotnym. W moim kompie te pamieci działają od 4 lat i jestem z nich bardzo zadowolony. Link Zgłoś
Gość: Giro Re: rimm, sdram, ddram... IP: 213.199.192.* 20.04.06, 23:43 Jeśli jednak ktoś ma ochotę na zakup pamięci RIMM, to można tutaj: www.wiredzone.com/xq/asp/cc.CNME-GR1/qx/items.htm Link Zgłoś
Gość: taki_jeden Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 00:25 > Niczego nie wymieniaj sam ! > > Zwłaszcza jak nie wiesz jakiego typu pamięci masz w laptopie ! > > A ta pamięć z laptopa niekoniecznie to jest taka sama pamięć jak do zwykłego > PC. > > W serwisie ci wymienią ! Dzięki chciałem się najpierw rozeznać w cenach, najpierw musżę wiedzieć z których wybierać można to jakoś sprawdzić? pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Everest Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 07:28 Gość portalu: taki_jeden napisał(a): > Dzięki > > chciałem się najpierw rozeznać w cenach, najpierw musżę wiedzieć z których wybierać > > można to jakoś sprawdzić? Zainstaluj program EVEREST - dostepny w wersji TRIAL na stronie producenta - i on ci sprawdzi - jakiego typu masz pamięci. W laptopach nie często producenci podają jakie moduły są zainatsalowane. Jest tylko ogólna informacja a to stanowczo za mało. Pamieci do laptopów sa róznego rodzaju mimo, że tego samego typu. Pamięć z jednego laptopa nie musi pasowac do innego modelu. Link Zgłoś
Gość: Everest Re: rimm, sdram, ddram... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 07:39 Tu masz ten program EVEREST: www.lavalys.com/products/download.php?pid=3&lang=en Sciągasz, isnatlujesz, uruchamiasz i klikasz: Płyta główna -> SPD W prawym okienku klikasz w jeden z modułow (w wersji TRIAL tego rpogramu pokażą się dane tylko jednego modułu !)i w dolnym okienku masz WSZYSTKO o pamięci. Link Zgłoś