smutas 18.04.06, 03:14 pytanko do znawcow :-) czy jest jakis 'trick' by schowac bootloadera tak by ladowal domyslny system bez menu wyboru automatycznie a np. po wcisnieciu F2 lub czegokolwiegiek innego ladowal winde lub BSD?? rgrds s. Link Zgłoś Obserwuj wątek
smutas Re: bootloader 18.04.06, 21:09 akurat mam gurb'a pod suse 10.0 - ale jak to sie zachowuje podczas startu?? nie wyswietla prompta - dobrze, dobrze - ale jak wybrac system?? czy nalezy zapamietac ze np. dwa kliki kursorem w gore to winda a jeden w dol to BSD?? Link Zgłoś
hanatol Re: bootloader 18.04.06, 21:29 Jak wciśniesz odpowiedni klawisz to wyświetli boot prompt. Ja nie wiem dokładnie. U mnie się bootuje automagicznie - mam tylko jeden system. Nie korzystałem z opcji delay. Link Zgłoś
robertod1 Re: bootloader 02.05.06, 05:39 JEST. (dual boot pracuje bez problemu z XP i w2k) -przygotuj czysty dysk minimum 40 GB -zainstaluj windows, podczas instalacji zostaw mininum 15 GB wolnej nie formatowanej przestrzeni dla Suse. -po zalozeniu windowsa zacznij instalacje Suse, podczas wstepnego rozpoznania przez linuks idz do propozycji boot podanej przez Suse i zmien boot loader na floppy. po zaakceptowaniu boot loader idz do propozycji partition-expert settings- i ustaw partitions linuxa na niezagospodarowanej przestrzeni dysku. pozostaw partition windows nie tknieta. (partition linuksa musi byc niezalezna-bez logical drive) -zaakceptuj ustawienie partitions -idz do oprogramowanie i dodaj lub odejmij software -zaakceptuj ustawienia i zacznij instalacje (okolo 1.5 zaleznie od ilosci wybranych programow -podzas instalcji dostaniesz polecenia wlozenia boot floppy Tym boot floppy odpalisz linuksa jezeli wyjmiesz boot floppy z kieszeni kompa to odpala sie windows Zabawa z dual boot zajmuje troche czasu ale pracuj OK Have fun Link Zgłoś