Dodaj do ulubionych

monitor lcd 19calowy

06.05.06, 10:01
chciałbym w końcu wymienić mój stary badziew na coś nowego , coś przy czym
oczy nie będą wypływały mi po 2 godzinach siedzenia przed monitorem.
jakie firmy polecacie ( sony?nec?samsung?coś innego?). na jakie parametry
głównie zwracać uwagę ( czas reakcji matrycy, wielkość plamki...?)jeżeli
chodzi o cenę tpo wolałbym nie przekraczać 1300zl.
komp służy mi głównie do śmigania po necie , ale uwielbiam oglądać filmy (
stąd te 19cali) a i dobrą grą też nie pogardzę.
z góry dziękjuję za wszystkie podpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • sonsiad666 Re: monitor lcd 19calowy 06.05.06, 10:04
      aha i jeszcze jedno - słyszeliście coś o monitorach firmy iiyama???
      • Gość: Kokeeno Re: monitor lcd 19calowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.06, 14:57
        Mam Iiyama ProLite E481S (19", wersja jeszcze na S-IPS).
        Nierównomierne oświetlenie powierzchni ekranu, jakość obrazu przyzwoita, jak na razie nie narzekam, głośniki do de, ale kto słucha muzyki na głośnikach z monitora?

IMHO: monitor, niezależnie czy LCD, czy CRT nie nadaje się do oglądania filmów DVD, próbowałem ale efekt leży i kwiczy w porównaniu z tanim odtwarzaczem stacjonarnym i telewizorem (szczególnie głębia kolorów)...
    • Gość: mariusz Re: monitor lcd 19calowy IP: *.elpos.net 06.05.06, 11:25
      19", nie za dużo? Idż do media markt i porównaj.
      • sonsiad666 Re: monitor lcd 19calowy 06.05.06, 11:35
        ok - przejdę się :) w tej chwili mam starego 17-calaka i przy częstym oglądaniu
        filmów myślałem że 19tka mogła by być lepsza.
        no i jeszcze jedno pytanie - przeglądam różne oferty i tak się zastanawiam czy
        jest ZAUWAZALNA różnica między czasem reakcji 16ms a 8 ms???
        • Gość: userq Re: monitor lcd 19calowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 12:10
          Witaj

19'' nie są za duże - w tej chwili na takim pracuję i jest to szalenie wygodne -
          notebooka mam 15'' - i właśnie z tego powodu używam go tylko wtedy, kiedy muszę
          - a jak muszę dłużej - podłączam monitor do notebooka i mam cichy komputer z
          dużym ekranem. Jeśli dużo pracujesz, oglądasz filmy - polecam 19''

Wszystkie te parametry w tej chwili to zazwyczaj już niuanse, którymi nie warto
          zaprzątać sobie głowy.

> no i jeszcze jedno pytanie - przeglądam różne oferty i tak się zastanawiam czy
          > jest ZAUWAZALNA różnica między czasem reakcji 16ms a 8 ms???
          wszystko zależy od wymiarów

Jeśli 19'', to.... jeszcze nie słyszałem, żeby którykolwiek monitor 19''
          uzyskiwał taki czas odpowiedzi. Powiem więcej - wydaje mi się, że jest to
          fizycznie nie możliwe.

Nie wkurzaj się, że widziałeś i że bzdury opowiadam, bo wiem, co mówię.

Powiem więcej - wierzę, że widziałeś przy monitorze 19'' czas równy 8ms

Już wyjaśniam
          Czas odpowiedzi powinien być liczony - od maksymalnej jasności plamki, do
          wygaszenia - aż do ponownego jej świecenia przy maksymalnej mocy.
          Jak mówiłem - dla monitorów 19'' czas 8ms jest niemożliwy - a jeśli nawet to
          kosztowałby duużo więcej niż podałeś.

Skąd producenci biorą te wartości? Oczywiście - jest to udowodnione, ale czas
          odpowiedzi liczony był od szarości do szarości.

Nie zmienia to faktu, że kupiłem monitor o którym pisano 8ms i jest bardzo
          dobrym monitorem.

Jaka firma?
          iiyama - bardzo tą firmę promuje komputronik - nie mam pojęcia dlaczego. Podobno
          niezła.

Nie orientuje się jak teraz wyglądają warunki gwarancji monitorów LCD
          To bardzo ważne - wysiądzie Ci 5 pikseli w różnych rejonach ekranu - i ani filmu
          nie pooglądasz, ani nie odniesiesz do reklamacji.

Jak kupowałem monitor tylko jedna firma dawała dożywotnią gwarancję na całkowity
          brak martwych pikseli - kosztowały te monitory znacznie więcej, ale może od tego
          czasu coś już się zmieniło - wątpię, ale zapytaj.

pozdrawiam
    • Gość: maxxx Re: monitor lcd 19calowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 16:11
      19 calowego SAMTRONA 94v posiadam ja jestem z tego monitorka bardzo zadowolony
      około roku temu płaciłem za niego 999 zł polecam POZDRAWIAM.
      • Gość: sonsiad666 Re: monitor lcd 19calowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.06, 17:01
        a jak to jest z tymi nieczynnymi pikselami ??? ile monitor lcd może ich mieć ?
        jaka ich ilość upoważnia do wymiany?
        mam świra jeżlei chodzi o monitory i wkurzało by mnie to gdyby na matrycy było
        kilka czarnych punkcików...
    • Gość: lll Re: monitor lcd 19calowy IP: *.toya.net.pl 07.05.06, 05:39
      philips 190 s bez glosnikow
      • marex59 Re: monitor lcd 19calowy 07.05.06, 09:46
        Polecam też go i ma matrycę 8 ms rodan.net/eSklep/prod?
        id=philips+190s6fg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka