Dodaj do ulubionych

Problemy z instalacją XP

09.05.06, 21:45
Zaraz po załadowaniu sterowników na początku instalacji Windows XP,wyświetla
się informacja o początku instalacji (do wyboru: instalacja, naprawa i
wyjście), a następnie komputer się zawiesza. I tak w kółko.
Czy ktoś wie, o co chodzi?
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Problemy z instalacją XP 09.05.06, 21:53
      Masz w swoim komputerze stacje dyskietek? Jesli nie to sprawdz czy jest
      wylaczona w BIOSIE. Jesli jest wlaczona wylacz ja i powinno pojsc dalej. A jak
      masz to zobacz czy nie ma w niej dyskietki, czy wogole jest podlaczona, czy jest
      dobrze podlaczona. Jak tak to daj znac. Pomyslimy co to moze byc.
      • webcam Re: Problemy z instalacją XP 09.05.06, 22:48
        To jest laptop, więc stacji dyskietek nie ma.
    • Gość: rychu Re: Problemy z instalacją XP IP: *.nyc.res.rr.com 09.05.06, 23:49
      a instalujesz na sformatowany drive? czy nakładasz na xp?
      masz dysk?
      • webcam Re: Problemy z instalacją XP 10.05.06, 12:20
        Historia wygląda następująco:
        1. Za pomocą freedos dysk został sformatowany na fat32, a wcześniej podzielony
        na partcje. Polcenie fdisk / status pokazuje prawidłowo partycję aktywną fat32.
        2. Boot komputera na podstawie bfd (build floppy disk) daje natomiast inne
        wyniki, polecenie fdisk /status pokazuje, że nie ma żadnych partycji (no fixed
        disks present). Sam fdisk nawet nie chce się uruchomić.
        • Gość: Spawn Re: Problemy z instalacją XP IP: *.chello.pl 11.05.06, 10:42
          z tego co widze w 1 poscie problem mogł byc w płycie windowsa - np uszkodzona, zle zapisana itd.
          Jezeli sprwdzales inna plyte to moze to byc problem z ram.
          Mialem kompa gdzie problem pojawial sie przy tworzeniu partycji i inst. windowsa bledne odczyty ilosci miejsca na dysku oraz partycji i bylo to spowodowane wlasnie uszkodzoną pamiecia ram. niestety w laptopach ciezko sprawdzic czy wszystko jest ok procek, dysk, ram czy cos innego.
        • m.gregor Re: Problemy z instalacją XP 11.05.06, 13:03
          A po co bawiles sie tym freedosem? Uruchom komputer z plyty instalacyjnej od
          Windows98, uruchom fdisk'a, usun wszystkie partycje jakie znajdzie i zrestartuj
          komputer. Po restarcie znow uruchom komputer z plyty Windows98, i wpisz w linii
          polecen: fdisk /mbr zrestartuj komputer i uruchom go z plyty WindowsXP.

Jesli nie znajdzie zadnych partycji to po prostu wpisz: fdisl /mbr i zrestartuj
          komputer i wystartuj go z plyty instalacyjnej WindowsXP. A na przyszlosc nie
          uzywaj dziwnych narzedzi do partycjonowania/formatowania dyskow...
          • webcam Re: Problemy z instalacją XP 11.05.06, 20:31
            Używałem FreeDosa, bo jest za free, poza tym jako jedyny działał na moim
            laptopie (mam na myśli fdiska).
            nie posiadam płytki win98, mam tylko winXP.
            Polecenie fdisk /mbr, póki co, nic mi nie dało.
            • Gość: Greg Re: Problemy z instalacją XP IP: *.acn.waw.pl 11.05.06, 20:38
              Jeśli XP, to po co ten format pod dosem?? Przecież możesz przygotować partycje
              z poziomu instalatora XP.
              • webcam Re: Problemy z instalacją XP 11.05.06, 21:11
                Własnie z tym jest problem, instalacja nie dochodzi do tego momentu, bo
                wcześniej się wiesza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka