tobor 12.05.06, 08:12 Warto tam kupować zestaw? ostatnio mają w promocji za 2222 zł, komp z Pentium D 930, 1024 Ram i GF 6200/256Mb. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Greg Re: komputer z Media Markt'u IP: *.acn.waw.pl 12.05.06, 08:17 Przejrzyj sobie historię forum - już nie raz pisano (w tym i ja pisałem), że komputery z marketów (w tym Saturn, MM &co.) to po prostu złom... Nie wiesz, na jakiej firmy podzespołach jest to robione, a wg mnie np. płyta główna to będzie Asrock, pamięć też jakiś OEM - więcej z tym później kłopotów niż pożytku. Link Zgłoś
igelkott Re: komputer z Media Markt'u 12.05.06, 12:54 to jest 100% prawda, że kupowanie komputerów w marketach itp to nieporozumienie. Przede wszystkim dlatego, że wszystkie podzespoły, począwszy od płyty głównej - nie są standardowe, są wykonywane dla danej sieci sklepów. Rodzi to problemy takie, że nie ma żadnej możliwości rozbudowy, a także bardzo często trudno jest wymienić uszkodzone części. Niestety trudno jest dociec kto jest wykonawcą podzespołów, więc nawet nie masz możliwości zwrócić się do producenta o pomoc w wymianie części. Poza tym, nie są to komputery dla których jest przewidziana produkcja części zamiennych. Piszę to wszystko, bo obecnie składam sobie komputery samodzielnie - wcale nie jest to droższe od komputera tzw. "markowego" z supermarketu, z tą jednak różnicą, że wszystko co napcham do obudowy jest na prawdę markowe i warte wydanych pieniędzy. Link Zgłoś
Gość: AFika Re: komputer z Media Markt'u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.06, 20:41 to chyba twoje poglądy są nieporozumieniem... Jeśli płyta MSI nic Ci nie mówi to tylko współczuć wiedzy o rynku IT. Tak samo jest z grafami Sapphire'a i pamięciami Eliksira... Jeśli jednak nadal nie kojarzysz marek to nie kupuj także w sklepach komputerowych i na allegro Link Zgłoś
Gość: Marek Re: komputer z Media Markt'u IP: *.chello.pl 15.05.06, 09:41 Akurat MSI to lipa jakich mało!! Link Zgłoś
Gość: Kokeeno Re: komputer z Media Markt'u IP: *.crowley.pl 15.05.06, 11:21 Podobnie jak Gigabyte, Asus itp... Wszystko to Tajwan/Chiny... Albo kupujesz model "wypaśny" za kupę kasy, albo tańszy - ale nie ma to przełożenia na jakość - jak masz pecha, to trafisz na spaprany egzemplarz... Link Zgłoś
swawolny.diabel Re: komputer z Media Markt'u 14.05.06, 16:46 od płyty głównej - > nie są standardowe, są wykonywane dla danej sieci sklepów. akurat niestandardowe. Jasne MM płaci za opracowanie niwej niestandardowej płyty głównej zamiast wynegocjowac korzystną cene na te standardowe Link Zgłoś
Gość: Marek Re: komputer z Media Markt'u IP: *.chello.pl 12.05.06, 09:20 a dlaczego nie piszą o płycie głównej, to najważniejsza część w kompie, karta graficzna odrazu do wymiany!! Link Zgłoś
Gość: pam Re: komputer z Media Markt'u IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.05.06, 22:59 a niby po co karta do wymiany? W durne gry gra 10% ludzi to po co wywalać kasę ? Link Zgłoś
Gość: ... Re: komputer z Media Markt'u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 14:01 Mój pierwszy w życiu kopmuter zakupiłem właśnie w Media Markt'cie. Jak na tamte czasy (ponad 3 lata temu) to za tamtą kase mogłem kupić coś lepszego-ale byłem dzieckiem nieznającym się zbytnio na PCtach. Prawdą jest to że płyta główna to jakiś NONAME, firmy pamięcia RAM niestety też nie znam, a karte graficzną to od razu powinienem zmienić-lecz to zaniedbałem. Jak na ponad 3 lata mocnego używania tego komputera, to muszę powiedzieć że nawet nieźle się trzyma. Wprawdzie nie mogłem nigdy grać na komputerze w pożądniejsze gry,ale w tym tygodniu już go zmieniam na pożadny sprzęt, który zakupie w sklepie komputerowy. Za taką samą kase jak rok temu, teraz kupię komputer składający się z markowych części i z dużą gwarancją :) Reasumując-jeżeli komputer z MM to tylko dziecku na komunie (tylko zmienić karte graficzną!) Link Zgłoś
user0001 Re: komputer z Media Markt'u 12.05.06, 09:43 Wczoraj robiłem ofertę na komputerek z Pentium D 930. Jeśli chcesz wykorzystać możliwości procka to wstaw tam 2GB RAM i przyzwoitą kartę graficzną (ja wrzuciłem Radka X1600 XT w wersji Silent, ale to komputer do AutoCADa a nie do grania). Generalnie nie licz na złożenie dobrego komputera jeżeli procesor stanowi około 40% kosztów. Link Zgłoś
Gość: Kokeeno Re: komputer z Media Markt'u IP: *.crowley.pl 12.05.06, 10:11 Nie należy zapominać o odpowiednio wydajnym zasilaczu... Link Zgłoś
Gość: rafał Re: komputer z Media Markt'u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 10:57 Komputer powinien być dobrany do przeznaczenia i systemu operacyjnego. Jak ktoś chce linuxa, bsd czy innego unixa to niech nie wybiera najnowszych i rzadko spotykanych sprzętów (brak sterowników). Do gier ważna jest wydajność grafiki, procesora oraz ilość RAMu. Dla grafika ważny będzie doskonały wyświetlacz/monitor, dla projektanta dodatkowo grafika specjalnie pod AutoCAD-a, dla amatorskiego montażu filmów potrzebne są przedewszystkim pojemne i bardzo szybkie dyski (RAID) itd, itp. Dla każdego ważna jest stabilność systemu. STABILNOŚĆ TO: - solidny, markowy zasilacz dopasowany do reszty sprzętu - solidna płyta główna pozostale podzespoły mogą być nawet przeciętne dla mało wymagającego użytkownika (np.sekretarki czy księgowej) MM (i nie tylko) nigdy nie podaje jakich płyt głównych używa i jakie tam są zasilacze - i potem są problemy, gdyż sprzęt montowany jest na zasadzie "ma być tanio". Sam wolę wziąć lepszy zasilacz i płytę główną kosztem ilości RAMu (zawsze można rozbudować) czy szybkości procesora (na solidnej platformie można podkręcić komputer, na kiepskiej nie). Link Zgłoś
karolajjjna Re: komputer z Media Markt'u 14.05.06, 11:38 Koleżanka kupiła kiedyś u nich gotowy zestawik i było z tym mnóstwo kłopotów. Najpierw zaczęła karta graficzna nawalać, a potem to już non stop coś było. Całe szczeście że był na gwarancji, ale w serwisie spędził kupę czasu. Bardzo złe doświadczenie.. Pozdrawiam Link Zgłoś
kell99 Re: komputer z Media Markt'u 14.05.06, 17:02 znajac wielu userow i stabilnosc windows, mozna stwierdzic ze oni potrafia wykonczyc kazdy komputer;) Link Zgłoś
Gość: Jan Re: komputer z Media Markt'u IP: *.versanet.de 14.05.06, 15:58 Oczywiscie ze warto.Maly prywatne sklepk komputerowy zyje tylko z komputerow.Wciskaja ci najdrozsze podzespoly bo na tym maja najwieksze zyski.A musisz kupowac zaraz Mercedesa jak ci Punto wystarczy ? czy sluchawki 0-30 000hz 2a 500 zl jak i tak ludzkie ucho slyszy od 60-15 000?Wiekszosc komputerow na swiecie jest kupowana i tak w Markietach... Link Zgłoś
gluby Re: komputer z Media Markt'u 15.05.06, 11:22 co za brednie gadasz. to meida markt wciska kit... a ci co kupuja taki najlpeszy zestaw to na pewno nie wiedza co kupuja .. wiekszosc nie zna sie na komputerze;p Link Zgłoś
Gość: Kokeeno Re: komputer z Media Markt'u IP: *.crowley.pl 15.05.06, 11:24 Podzespoły ze sklepików i tak są tańsze o ok. 20% od tych oferowanych w MM... A w sklepiku można dobrać komponenty według uznania, a nie to co oferuje MM w zestawach... Link Zgłoś
Gość: Greg Re: komputer z Media Markt'u IP: *.acn.waw.pl 15.05.06, 11:31 Coby nie wdawać się w bezowocne polemiki - poczytaj: www.komputerwfirmie.pl/itbiznes/1,59368,3057762.html . Link Zgłoś
Gość: adc Re: komputer z Media Markt'u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:14 Porównaj cent MM z Proline: www.proline.pl/ Link Zgłoś
gelbo Re: komputer z Media Markt'u 15.05.06, 17:49 Nie polecam bo jakos mnie nie przekonuja wielkopowierzchniowe sklepy ;) Nowe spojrzenie na e-commerce Link Zgłoś