Dodaj do ulubionych

Kto mi pomoze???

IP: *.gorzow.mm.pl 12.05.06, 20:11
W czasie jakiejs gry wlacza mi sie dziwny dzwiek cos jak karetka
najdziwniejesze jest ze on nie wychodzi z głosnikow tylko z mojej skrzynki
komputer jest dobry i nowy i mysle ze to nie chodzi o wymagania gier Bede
bardzo wdzieczny za pomoc
Obserwuj wątek
    • r0ger Re: Kto mi pomoze??? 12.05.06, 20:47
      Temperatura
    • qqbek Re: Kto mi pomoze??? 12.05.06, 20:55
      Gość portalu: Machabej napisał(a):

> W czasie jakiejs gry wlacza mi sie dziwny dzwiek cos jak karetka
      > najdziwniejesze jest ze on nie wychodzi z głosnikow tylko z mojej skrzynki
      > komputer jest dobry i nowy i mysle ze to nie chodzi o wymagania gier Bede
      > bardzo wdzieczny za pomoc

A może komputer jest zakryty czymś i po prostu mu za ciepło się robi, jak
      zaczynają układy 3D w karcie graficznej pracować?
      Czy dźwięk pojawia się tylko w grach, czy też po dłuższej pracy procesora?
      Wrzuć do WinRAR-a duży (preferowane setki MB) plik do skompresowania (jakość
      kompresji "best") jeżeli po kilku operacjach kompresji/dekompresji pojawi się
      dźwięk, to po prostu sprawdź jaką temperaturę osiągnął procesor (można w BIOSie,
      można w aplikacjach 'okienkowych') i jaką masz na CPU Temp Warning Level w
      BIOS-ie ustawioną...

Jeżeli to alarm termiczny procesora/płyty (a tak podejrzewam), to są dwie
      możliwe przyczyny:
      1. zbyt niskie ustawienia dla temperatury przy której wywoływany jest alarm
      2. zbyt wysoka temperatura w obudowie...
      3. 1 i 2 na raz

Komputer to nie stojak na doniczkę/wieszak na makatkę lub mebel do zabudowania -
      on te 5-10cm luzu z każdej strony musi mieć (zwłaszcza nowsze modele, które
      generują masę ciepła).

Inne możliwe przyczyny:
      Wyjące wentylatory na radiatorach karty graficznej/procesora/chipsetu płyty
      głównej, w zasilaczu, w obudowie (jeżeli jest dodatkowy, zainstalowany w tym
      'kominku' nad procesorem)... w każdym miejscu, gdzie coś sobie wiruje i chłodzi.
      Środek zaradczy: wymiana/nasmarowanie (łożyskowe smarujemy specjalnym smarem,
      niełożyskowane wywalamy z miejsca, bo i smarowanie nic nie pomoże).
      • tony100 Re: Kto mi pomoze??? 12.05.06, 22:10
        Zadko sie zdarza zeby uzyskac tak wyczerpującą odpowiedz.Jestem pod wrazeniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka