Dodaj do ulubionych

Jaki monitor za około 850 zł.?

IP: *.delcom.pl / 192.168.0.* 08.01.03, 11:11
Cześć. Mam taką właśnie kwote i chciałbym zamienić stary monitor 15" na nowy
17" z płaskim ekranem. Wiem, że to nie wiele, ale na pewno da się coś za to
kupić, tylko co? Mam ochotę na LG flatrona, ale może ktoś ma lepsze pomysły.
Będę wdzięczny. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: gearbox Re: Jaki monitor za około 850 zł.? IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 08.01.03, 13:29
      To, jaki monitor jest Ci potrzebny zależy w pierwszym rzędzie od tego, z jaką
      rozdzielczością masz zamiar pracować i czy będziesz przy nim spędzał dużo czasu
      z wzrokiem na ekranie.

W cenie, którą wymieniasz jesteś w stanie kupić tzw. środkowy model (większość
      producentów oferuje linie po 3 monitory oparte na tym samym kineskopie,
      różniące się elektroniką, zatem 3 wypukłe 15", 3 wypukłe 17", 3 płaskie 17",
      itd.).

O LG nie powiem wiele, bo nie mam doświadczeń. Mój znajomy informatyk chwali,
      ale on ma tzw. górny model.

Mam Samsunga 755DFX, który kosztuje obecnie mniej więcej tyle ile masz zamiar
      przeznaczyć. W najczęściej używanej w grach rozdzielczości 1280x1024 daje równe
      100Hz, co nie męczy nadmiernie wzroku i pozwala na komfortową pracę. Niestety
      przy 1600x1200 jest to już tylko 75Hz, co natychmiast widać gołym okiem. Jeżeli
      zamierzasz osiągać tę rozdzielczość, to zalecam jednak model wyżej. W typowej
      rodzielczości "biurowej" 1024x768 wspomniany Samsung pracuje na 120Hz,
      czyli "żyleta".

Porównując monitory kieruj się parametrami kineskopu (warto stwierdzić
      osobiście na wyłączony, "zimnym" monitorze jaki jest stopień "czarności" - im
      bardziej czarny kineskop, tym lepszy kontrast zapewni przy pracy), natomiast na
      komfort pracy z monitorem fenomenalny wpływ będzie miała częstotliwość
      odświeżania. Warto sprawdzić w dokumentacji monitora (w sklepie komputerowym,
      internecie na stronie producenta, w przypadku np. LG www.lge.pl). Wskazane jest
      kupować model o jeden wyżej niż obecne potrzeby - monitor jest jednym z
      najdłużej żyjących elementów systemu komputerowego, może pracować u Ciebie
      przez np. kolejne 5 lat, w tym czasie zmienisz procesor ze dwa razy, kartę
      graficzną ze 3 razy, itd.. Zwłaszcza w grach wykorzystuje się coraz wyższe
      rozdzielczości, o ile oczywiście reszta maszyny daje radę.

Jakość obrazu będzie silnie(!) zależała od jakości karty graficznej (może nawet
      bardziej niż od monitora). Warto o tym pamietać.

Pozdro,
      • Gość: Piter Re: Jaki monitor za około 850 zł.? IP: *.net.autocom.pl 08.01.03, 15:22
        Ja mama MAG 796PF i jestem bardzo zadowolony cena podobna 100 Hz zagwarantowane
        przy 1024x786 w rankingach ten model stoi nieżle.
        • Gość: palacz Re: Jaki monitor za około 850 zł.? IP: *.delcom.pl / 192.168.0.* 09.01.03, 16:06
          dzięki za podpowiedzi, szczególnie tą pierwszą. Byłem własnie w sklepie i
          facio mi radzi żebym kupił Philipsa 107 T 40 lub 41. Mówi, że jest w miare
          tani i jak dotąd nie miał żadnych reklamacji, a sprzedaje go kazdemu. Może
          miał już ktoś doświadczenia z tym modelem?
          • Gość: gearbox Re: Jaki monitor za około 850 zł.? IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 10.01.03, 14:16
            Gość portalu: palacz napisał(a):

> dzięki za podpowiedzi, szczególnie tą pierwszą. Byłem własnie w sklepie i
            > facio mi radzi żebym kupił Philipsa 107 T 40 lub 41. Mówi, że jest w miare
            > tani i jak dotąd nie miał żadnych reklamacji, a sprzedaje go kazdemu. Może
            > miał już ktoś doświadczenia z tym modelem?

Co do monitorów Philipsa nie mam osobistych doświadczeń.
            Wizualnie - płaskie kineskopy Philipsa wydają się obiecywać dobry kontrast,
            działanie warstwy antyrefleksyjnej jest przyzwoite, choć nie rewelacyjne (pod
            tym względem znakomicie wypadają LG). Na stronie internetowej Philipsa są
            bardzo skąpe informacje techniczne - dla obu modeli zalecana rodzielczość to
            1028*768, co nie świadczy dobrze o jakości elektroniki (najwyraźniej w wyższych
            rodzielczościach częstotliwość odświeżania jest niska). Wynika z tego, że
            Philips stanowczo przeszacowuje wartość swoich produktów. Kineskop stosowany w
            obu modelach jest ten sam z plamką 0.25 na 0.21, co jest niestety tak sobie.
            Normą nawet dla tanich monitorów 17" jest plamka nie większa niż 0.24. Zaletą
            obu modeli jest krótki kineskop (mała głębokość obudowy), co zmniejsza
            zapotrzebowanie na miejsce na biurku i oddala użytkownika od ekrany.

Jeżeli będziesz chciał grać na swoim nowym monitorze, to najpewniej w
            rodzielczości 1280*1024 (większośc gier w tej rozdzielczości wygląda już bardzo
            dobrze). Wskazane byłoby, żeby elektronika monitora była w stanie dać 100Hz
            przy tej rozdzielczości. Spróbuj od sprzedawcy uzyskać informację, jaka jest
            częstotliwość odświeżania interesujących Cię modeli przy rozdzielczościach
            1024*768 i 1280*1024 (te dwie stosuje się w codziennej praktyce). Da Ci to
            pojęcie, na ile będzie narażony Twój wzrok na niekorzystne efekty migotania
            ekranu podczas długotrwałej pracy (jeżeli jeszcze rośniesz, czyli masz pon. 20
            lat to kiepski monitor może załatwić Ci okulary - jak to się stało w moim
            przypadku dawno temu ;). Oczywiście im wyższa czestotliwość tym lepiej.
            Maksymalna rozdzielczość przyzwoitych monitorów wynosi 1600*1200 lub lepiej.
            Monitor o max. rozdzielczości 1280*1024 nie reprezentuje specjalnej klasy, lecz
            tzw. segment dla oszczędnych.

Firmy posiadające znaną markę wyceniają drożej swoje produkty, niekoniecznie
            dlatego, że są one lepsze. Sugeruję przyjrzenie się produktom LG i Samsunga.

Dobrym wyborem wydaje się LG F-700P (kineskop Flatron). Cena sugerowana przez
            producenta to 975 zł, ale w bardziej znanych sklepach komputerowych w Łodzi
            cena detaliczna jest na poziomie 850-880 zł (pamiętaj, że kilkadziesiąt złotych
            może Ci się udać wynegocjować). Dokumentacja fabryczna podaje, że przy
            1600*1200 daje 75Hz, przy wszystkich niższych rozdzielczosciach 85Hz, co wydaję
            się być bzdurą (błąd w dokumentacji?).

Jeśli chodzi o Samsunga - super jest SM 757DFX - model najwyższy w tej linii,
            ale niestety koło 1000 zł ;(
            Zatem zostaje SM 755 DFX (cena zależnie od sklepu 750-800 zł, jeszcze miesiąc
            temu prawie 100 zł więcej, cena sugerowana 879 zł). Ponieważ jest to model,
            który posiadam parametry podawałem Ci już wcześniej. Wadą Samsunga w porównaniu
            z LG jest kiepska warstwa antyrefleksyjna, odbijająca niestety sporą część
            padającego światła, w odróżnieniu od aksamitnie matowych Flatronów w LG. Za to
            plamka wg dokumentacji fabrycznej (samemu się nie zmierzy ;) tylko 0.20 (byłby
            to najostrzejszy kineskop na rynku - faktycznie niczego sobie).

I uwaga! wiadomości podawane przez sprzedawców trzeba filtrować z kilku powodów:

1. sprzedawca może nie być do końca fachowy (Jezu, ile razy mnie to spotkało).
            Pod tym kątem musisz oceniać również nasze wypowiedzi na forum!

2. sprzedawca był na szkoleniu firmy Y albo Z, więc innych marek się nie
            dotyka, bo mało o nich wie (to normalne, zdrowe zachowanie - tyle, że
            niekoniecznie optymalne dla klienta).

3. marka X może mieć program lojalnościowy dla sprzedawców, typu "jak sprzedasz
            10 naszych monitorów w miesiącu to masz od nas discmana, jak sprzedasz 20 to
            DVD..." To zaczyna być nagminne w bardzo wielu branżach. Nie chcę przez to
            powiedzieć, że tak się dzieje w przypadku monitorów, bo nie znam tej branży. W
            mojej branży to jest na porządku dziennym. Sprzedawca da się zarżnąć, żeby
            wetknąć klientowi taki, a nie inny produkt (niezależnie, który jest dobry, a
            który chłam), bo musi jeszcze zebrać 65 pkt. za obrót i ma nowy telewizor.

Jak coś, to pytaj

Pozdro
            • Gość: palacz Re: Jaki monitor za około 850 zł.? IP: *.delcom.pl / 192.168.0.* 10.01.03, 14:50
              Dzięki, już się zdecydowałem. Poszperałem trochę w internetowych sklepach
              komputerowych i porównałem sobie LG, Philipsa i Samsunga. Philips zdecydowanie
              wypada najsłabiej, dlatego od razu postawiłem na nim kreske. Lg jest niczego
              sobie, Chodzi mi oczywiście o modele w tej cenie jaką posiadam, ale najlepsze
              jednak osiągi ma Samsung, ten, którego mi proponowałeś, czyli 755 D fx. Żaden
              z monitorów nie osiągal przy rozdzielczości 1280x 768 100h, a Samsung tak.
              Zresztą mam już przeszło 2 lata samsunga 550 b 15" i jakoś przez ten czas nie
              narzekałem.
              Wybrałem więc Samsunga, w sumie dzięki tobie też trochę. To tyle. cze
          • Gość: gearbox Re: Jaki monitor za około 850 zł.? IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 10.01.03, 14:42
            Jeszcze z ostatniej chwili. Trzy firmy od niedawna stosują technologię
            podwyższania jasności uzyskiwanych przez kineskopy monitorów do wartości
            przeciętnie stosowanych w kineskopach telewizorów. Są to: Philips, Samsung i
            NEC. Wspomniane przez Ciebie modele Philipsa (o ile się nie mylę) są wyposażone
            w tę technologię - co tłumaczy ich wysoką cenę. Większa jasność podwyższa
            znacznie jakość obrazów dynamicznych, zatem również w grach 3d, np. FPS.

Pozdro
    • Gość: zz Re: Jaki monitor za około 850 zł.? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.01.03, 20:53
      Są Duże siedemnastki i małe siedemnastki
      Nie kazdy to wie
      Czyli siedemnastka siedemnastce nie jest równa
      Teraz z niemiec sprowadzane są monitory używane
      To są jakby takie lumpexy elektroniczne
      www.gratka.pl
      oni się ogłaszają w gazetach
      Napewno podejmuje się wielkie ryzyko
      Ja mam 21 cali monitor duza siedemnastka
      stoi obok biurka zposkładanym kabelkiem
      Czy nadal opłaca się kupować 17 cali ?
      według mnie to 17 powinna kosztować z 500 zł
      To jest mały monitor....
    • Gość: zz Też mam Maga 21F :)))) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.01.03, 20:55
      z niemiec
      • Gość: naskret Re: Też mam Maga 21F :)))) IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 10.01.03, 19:21
        Nec 17" FE771 Super Bright, krotki kineskop Super Bright Diamondtron NF,
        plamka 0,25mm,30-70kHz,TCo 99,wysmienity,ostry obraz, cena okolo 860 zl
        • Gość: cave Jak to zrobić? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.03, 20:02
          A mianowicie podczas gry w rozdz. 1280 * 1024 przejść z odświeżania 60 Hz
          (ust. autom.) na 85 Hz? Mój monitor obsługuje taką ewentualność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka