Dodaj do ulubionych

problem z monitorem LCD

18.05.06, 11:57
tydzień temu kupiłem monitor lcd: Sony 19' LCD HS95DB. no i oczywiście musiał
pojawić się jakiś problem :(
niestey widać u góry i dołu ekranu obszary przejaśnień wtedy gdy tło jest
czarne ( lub ciemne). obszary mają długośćok. 10 cm i wysokość 2-3cm.
szczególnie przeszkadza to przy oglądaniu filmów gdy są one w wersji
panoramiczej ( strasznie irytujące)
czy w waszych lcd także widoczne są obszary przejaśnień???
może ten model sony po prostu tak już ma... w każdym razie monitor chyba
odeślę do sklepu i będę chciał go wymienić na jakiś inny model ( może
polecicie jakąś jedną markę monitorów - taką the best , ale w rozsądnych
cenach - do 1500zl)
z góry dziękuję za każdą odpowidź - i proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: a.s.s. Re: problem z monitorem LCD IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.06, 12:09
      Monitor uszkodzony.
      Wymien na Samsunga,nie kupuj LG - moze sa dobre ale nie dlugo.
      • m.gregor Re: problem z monitorem LCD 18.05.06, 12:17
        A niby dlaczego uszkodzony? Po prostu tani SONY z dwiema lampami zamiast 4. I
        juz. Tak ma byc i sie z tym pogodz. Dodatkowo pewno na matrycy TN na ktorej
        czern nigdy nie bedzie idealna.
        • sonsiad666 Re: problem z monitorem LCD 18.05.06, 12:26
          a poleciłbyś jakąś inną markę niż sony???
          • m.gregor Re: problem z monitorem LCD 18.05.06, 16:45
            Samsung, Belinea, LG, Eizo. Sony nie jest zla marka tylko ma modele gorsze i
            lepsze. Ty zapewne swoj kupiles w Vobisie za male pieniadze wiec nie licz na cuda.
      • vincennt Re: problem z monitorem LCD 18.05.06, 12:17
        LG nie są aż takie złe - mam Flatrona i pracuje bez zastrzeżeń już od dłuższego czasu :/
      • Gość: akodo Re: problem z monitorem LCD IP: 194.150.97.* 18.05.06, 16:35
        coz to niby znaczy ze sa dobre ale nie na długo???? Gwarancja na obydwie marki
        36 miesiecy, a LG dodatkowo do 30 dni od zakupu wymienia monitor jesli bedzie w
        nim uszkodzony choćby 1 pixel albo subpixel. Polecam LG z czystym sumieniem,
        1770h naprzyklad. A wogole to monitor mozna ogladnac przed zakupem przeciez,
        choc wiem ze z warunkami "ciemny pokój nocą" w sklepie to moze byc ciezko :)
        • Gość: sonsiad666 Re: problem z monitorem LCD IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.06, 22:46
          mam rozumieć że pręgi ( obszary przejaśnień gdy tło jest ciemne) nie występują
          standartowo w monitorach lcd???
          czy wy jak oglądacie filmy w ciemnym pokoju w nocy ( obraz panoramiczny z 2
          czarnymi pasami u dołu i góry) nie obserwujecie na swoich lcd pręg w ogóle...???
          bardzo proszę o wypowiedź wszystkich posiadaczy lcd.
          • kell99 Re: problem z monitorem LCD 18.05.06, 22:52
            sonsiad666 napisał(a):

> mam rozumieć że pręgi ( obszary przejaśnień gdy tło jest ciemne) nie
            > występują standartowo w monitorach lcd???
            > czy wy jak oglądacie filmy w ciemnym pokoju w nocy ( obraz panoramiczny z 2
            > czarnymi pasami u dołu i góry) nie obserwujecie na swoich lcd pręg w
            > ogóle...??? bardzo proszę o wypowiedź wszystkich posiadaczy lcd.

masz racje, nie wystepuja. ale jezeli patrzysz na ekran lcd pod duzym katem
            to mozesz widziec ciemniejsze i jasniejsze miejsca.
          • Gość: akodo Re: problem z monitorem LCD IP: 194.150.97.* 18.05.06, 23:19
            chodzi Ci zapewne o lampy podswietlajace matryce, i te niestety sa widoczne,
            szczdegolnie w monitorach zbudowanych w oparciu o matryce typu TN (wiekszosc
            monitorow), na czarnym tle widac przebarwienia, szczegolnie po ciemku. JEdnak
            duzo zalezy od jakosci lamp, ich ilosci, dobre firmowe monitory maja stosunkowo
            rownomiernie podswietlony ekran choc roznice sa zauwazalne
            • marex59 Re: problem z monitorem LCD 19.05.06, 08:01
              I tu jest pies pogrzebany , większość lcd ma tę wadę w mniejszym lub większym
              stopniu ale zawsze ma , jedyna rada przed zakupem dokładnie go sprawdzić w
              sklepie i to w stosunkowo ciemnym miejscu a jeśli sprzedawca ma jakieś himery w
              tym względzie to po prostu szukamy innego sklepu , tego sprzętu teraz jest na
              tony i nikt nie powinien robić nan żadnej łaski
              • Gość: sonsiad666 Re: problem z monitorem LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 08:19
                no to teraz sam już nie wiem czy zwracać sprzęt czy nie ...
                a może zrezygnować z monitorów TN?
                • Gość: Kokeeno Re: problem z monitorem LCD IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.06, 08:30
                  Mam monitor na S-IPS i też jest podobnie - jaśniejsze plamy w rogach (widoczne jedynie w nocy)...
                • Gość: gość portalu Re: problem z monitorem LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:13
                  Myślę, że te przejaśnienia nie są podstawą do zwrotu, nie przyjmą monitora
                  dlatego, że nie jest to uznawane za wadę.
                  Mam LG 1730B i jaśniejsze paski widać tylko przy oglądaniu filmów w zupełnie
                  ciemnym pokoju. Mi to zupełnie nie przeszkadza, skupiam sie na filmie, nie na
                  paskach :)
                  • Gość: sonsiad666 Re: problem z monitorem LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:24
                    szczęściaż z ciebie- ja mam ostrą paranoję i nawet najmniejszy odcisk palca
                    przeszkadza mi w oglądaniu filmów , nie mówiąc już o pręgach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka