Dodaj do ulubionych

Nagrywanie CD

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 17:37
Mam nową nagrywarkę TEAC - umożliwia ona zapis z prędkością x16, podczas kiedy
w sklepie proponują płytki CD-RW maks. do x10... Czy mogę taką płytkę nagrać z
predkością x16 albo muszę spowolnić nagrywanie do x10?
Obserwuj wątek
    • Gość: MaciekS Re: Nagrywanie CD IP: *.157.79.154.Dial1.Weehawken1.Level3.net 27.10.01, 19:18
      Gość portalu: qaz napisał(a):

> Mam nową nagrywarkę TEAC - umożliwia ona zapis z prędkością x16, podczas kiedy
      > w sklepie proponują płytki CD-RW maks. do x10... Czy mogę taką płytkę nagrać z
      > predkością x16 albo muszę spowolnić nagrywanie do x10?

Jesli napisane jest tylko x10 to gwarancje masz tylko przy pracy do x10. Powyzej mozesz zawsze sprobowac.
      Pewnie niektore plyty moga sobie poradzic z taka predkoscia gdyz czasem producenci wytwarzaja produkty troche
      ponad miare z duzym marginesem bezpieczenstwa. Jednak nie bedziesz mial gwarancji ze to sie uda. Jedyna pewna
      metoda to spowolnic zapis do x10.

A tak na dobra sprawe to nie przejmuj sie ze masz troche wolniejsze plyty. Chyba nie zajmujesz sie produkcja
      nagraniowa czy masowym kopiowaniem. Jesli czasem chcesz sobie cos ponagrywac to czy x10 czy x16 nie
      sprawi Ci wielkiej roznicy w zyciu ;) Spokojnie. Czasem te "super" predkosci to tylko chwyt reklamowy by wyciagnac
      wiecej pieniedzy od tych ktorzy tak naprawde nie potrzebuja tej "zabojczej" predkosci:) ajednak kupia troszke drozsze
      plyty.

Szybsza nagrywarka przyda sie gdy postanowisz kupic tansze plyty CD-R ktore przewaznie daja sie zapisywac
      szybciej.

Acha i jeszcze jedno: ponowny zapis na plyte CD-RW (tzw. rewrite) bedzie i tak duzo wolniejszy niz x16 czy nawet
      x10 wiec ja bym sie tym pierwszym razem nie przejmowal tak bardzo.

Powiem Ci ze zeby odzyskac maksymalna prtedkosc zapisu tak jakby to byl pierwszy zapis na CD-RW ja robie kopie
      CD-RW na dysku, formatuje CD-RW i potem dokonuje zapisu na CD-RW. Tak tylko ze jak sie dobrze zastanowic to caly
      proces i tak potrwa dluzej niz gdybym robil sporo wolniejszy rewrite. Dlatego tez przestalem to robic i czasem gdy
      uzywam tych CD-RW (wole jednak CD-R) to po porostu dokonuje tego wolnego "rewrite".

Tak na marginesie to przy powtornym zapisie nie liczy sie maksymalna predkosc jak podaja producenci nagrywarek
      ale podaje sie maksymalna predkosc "rewrite" , ktora zwykle jest ze dwa razy wolniejsza (np. 8x a nie 16x).

Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka