Dodaj do ulubionych

trwałość płyt CD - tłoczonych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 12:12
tak się zastanawiałem nad trwałością krążków tłoczonych, a więc tych
nagranych, które kupujemy w sklepie. jeśli chodzi o płyty nagrywane przez nas
to znalazłem w necie sporo tekstów. mówi się tam o okresie 2 do 10 lat (przy
dobrym przechowywaniu). a jak to jest z płytami tłoczonymi?

podobno początkowo szacowano ich trwałośc na 120 lat!!!! (lat 80-te), pisano
też że samo nagranie na płycie tłoczonej zawiera błędy, jednak ich ilośc się
z czasem nie zwiększa. czy to prawda? późniejsze wzmianki są bardzo
nieścisłe. mówi się że trwałośc płyty tłoczonej to okołoło 20 lat, inni znowu
twierdzą, że nawet 80. rozrzut ogromny.

ktoś się orientuje w temacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: 45 % vol. Re: trwałość płyt CD - tłoczonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 13:39
      Nawet jakby trwałość naprawdę była 100 lat to...za 100 lat NIE BĘDZIE takiego
      urządzenia co ODCZYTA te płyty CD/DVD ! :)

Za kilka lat jak nowe technologie zapisu będą tak popularne jak dzisiaj DVD to
      do CD nikt nie będzie już robił odtwarzaczy CD ani nagrywarek CD i tym samym
      płyty CD pójdą na śmietnik.

Stanie się tak raptem za kilka lat a nie za 20 lub 100 lat. :)

• Gość: pszemcio1 Re: trwałość płyt CD - tłoczonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 15:21
        no nie wiem . według tej logiki ja nie powinienem juz na oczy widzieć
        vinylowego krązka, a jednak widuję i to coraz więcej
      • Gość: Filip Re: trwałość płyt CD - tłoczonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 10:42
        Gość portalu: 45 % vol. napisał(a):

> Nawet jakby trwałość naprawdę była 100 lat to...za 100 lat NIE BĘDZIE takiego
        > urządzenia co ODCZYTA te płyty CD/DVD ! :)

Nie trzeba aż 100 lat ! :)

Już dzisiejsze nagrywarki płyt Blue Ray (firmy Philips) nie obsługują płyt
        CD !!!
        • m.gregor Re: trwałość płyt CD - tłoczonych 18.07.06, 10:53
          > Już dzisiejsze nagrywarki płyt Blue Ray (firmy Philips) nie obsługują płyt
          > CD !!!
          Nastepny ekspert od siedmiu bolesci i "komputer swiata" albo innego szmatławca...

Za wikipedia:
          "While it is not compulsory for manufacturers, the Blu-ray Disc Association
          recommends that Blu-ray drives should be capable of reading DVDs for backward
          compatibility. For instance, Samsung's first Blu-ray drive (now avaliable) will
          read and write CD, DVD, and Blu-ray."

Calosc tutaj:
          en.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc
          A dla naszego Filipa-eksperta-od-siedmiu-bolesci tlumaczenie (bo z angielskim
          sadze marnie u niego):
          "wprawdzie nie jest to przymusem dla producentow ale BDA rekomenduje aby napedy
          Blue-Ray byly w stanie odczytac krazki DVD dla wstecznej kompatybilnosci. Na
          przyklad naped Blue-Ray Samsunga (juz dostepny) potrafi czytac i zapisywac plyty
          CD, DVD i BR."
          • Gość: Filip Re: trwałość płyt CD - tłoczonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:18
            m.gregor napisał:

> > Już dzisiejsze nagrywarki płyt...

Nagrywarka płyt Blue Ray firmy Philips nie obsługuje płyt CD i o tym możesz
            poczytać na stronie producenta tej nagrywarki.

A wikipedia dla mnie nie jest wiarygodnym źródłem informacji z prostego powodu -
            każdy tam może pisać co tylko chce - nawet kompletne głupoty.

Nie wiedziałeś o tym ?

To teraz już wiesz.

• m.gregor Re: trwałość płyt CD - tłoczonych 18.07.06, 12:21
              A moj Opel nie jezdzi na benzynie i mozesz sobie o tym poczytac na stronie
              producenta tego samochodu. I co z tego ze nie potrafi? Samsung zrobil nagrywarke
              z dwoma laserami: jeden do odczytu/zapisu DVD/CD a drugi do BR.
              www.engadget.com/2006/01/26/samsung-sh-b022-blu-ray-burner-reviewer/
              Cena na Europe nie zostala jeszcze ustalona ale w USA mozna ja kupic za ok. 500$
          • Gość: Paweł Re: trwałość płyt CD - tłoczonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:36
            m.gregor napisał:

> > Już dzisiejsze nagrywarki płyt Blue Ray (firmy Philips) nie obsługują pły
            > t
            > > CD !!!
            > Nastepny ekspert od siedmiu bolesci i "komputer swiata" albo innego
            szmatławca.
            > ..
            >
            > Za wikipedia:

Taki sam ekspert jak i ty m.gregor !

Do dzisiaj jedynie Philips i Plextor oferuje w sprzedaży nagrywarki płyt Blue
            Ray.
            Samsung z tej twojej wikipedii nadal nie ma w swojej ofercie nagrywarki płyt
            Blue Ray !

A te urządzenia opisane w wikipedii nigdy nie były nagrywarkami sprzedawanymi w
            sklepach i nie było takiej potrzeby - nie było płyty Blue Ray w sprzedaży.
            Płyty Blue Ray w sprzedaży pokazały się też dopiero niedawno - raptem kilka
            tygodni temu - mimo, że jeszcze nie było na świecie w sprzedaży żadnej
            nagrywarki w technologi Blue Ray.
            • Gość: Paweł Re: trwałość płyt CD - tłoczonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:41
              Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Do dzisiaj jedynie Philips i Plextor oferuje w sprzedaży nagrywarki płyt Blue
              > Ray.

Oczywiście mowa tu o nagrywarkach do komputera a nie stacjonarnych napędach !!!
              • m.gregor Re: trwałość płyt CD - tłoczonych 18.07.06, 12:19
                A to dziwne...
                www.engadget.com/2006/01/26/samsung-sh-b022-blu-ray-burner-reviewer/
                • Gość: Paweł Re: trwałość płyt CD - tłoczonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 07:46
                  m.gregor napisał:

> A to dziwne...
                  > www.engadget.com/2006/01/26/samsung-sh-b022-blu-ray-burner-reviewer/

Ten model nigdy nie ukazał się w sprzedaży (a tekście przecież jest, że dopiero
                  będzie (!) w sprzedaży) i nadal Samsung nie oferuje żadnej nagrywarki Blue Ray
                  do komputera. :)

• bwv1004 Re: trwałość płyt CD - tłoczonych 16.07.06, 16:02
      > to znalazłem w necie sporo tekstów. mówi się tam o okresie 2 do 10 lat (przy
      > dobrym przechowywaniu).

Mam płyty tłoczone przed 1989, zapewne wcześniej, ale już nie pamiętam. Granica
      1989 pewna, bo niektóre są NRDowskie. Grają pięknie (muzyczne są). Przechowuję
      normalnie.
      • Gość: pszemcio1 Re: trwałość płyt CD - tłoczonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 19:26
        bwv1004 napisał:

> Mam płyty tłoczone przed 1989, zapewne wcześniej, ale już nie pamiętam.
        Granica
        >
        > 1989 pewna, bo niektóre są NRDowskie. Grają pięknie (muzyczne są).
        Przechowuję
        > normalnie.

heh, proponuje czytać uważniej, trwałość 2-10 lat dotyczyła płyt wypalanych

>jeśli chodzi o płyty nagrywane przez nas
        >to znalazłem w necie sporo tekstów. mówi się tam o okresie 2 do 10 lat (przy
        >dobrym przechowywaniu). a jak to jest z płytami tłoczonymi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka