Dodaj do ulubionych

Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer

IP: *.pl / 195.189.52.* 17.08.06, 11:16
Mam Pytanko ile moze ciagnac miesiecznie (mniej,wiecej) komputer z 2004 roku??
chodzi mi ile placi sie mniej wiecej za prąd gdy komputer chodzi sredniu 4 h
dziennie ??
Prosze o szybką odpowiedz
Obserwuj wątek
    • gluby Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer 17.08.06, 11:25
      a jaki zasilacz masz?
      • Gość: Elektryk Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 16:45
        gluby napisał:

> a jaki zasilacz masz?

A co to ma do zużycia prądu ??? =:O
        • gluby Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer 17.08.06, 17:04
          skoro tyle piszesz udowodnij zesz taki madry
          • Gość: Elektryk Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 18:25
            gluby napisał:

> skoro tyle piszesz udowodnij zesz taki madry

Skoro chcesz dowodu na prawdę moich twierdzeń a głupotę twoich to zrób tak jak
            tu napisano:

Gość portalu: manhu napisał(a):

> Powyłączaj wszystko w domu (lodówkę też!!!)
            > i włącz kompa na 4 godz i sprawdź na liczniku prądu.

ZRÓB TAK !
            A potem dopiero pisz coś sensownego o zużywaniu prądu przez komputer.

• Gość: manhu Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 15:02
      Zależy jak bardzo mniej więcej:)

Ja nic nie wiem i na niczym się nie znam:) ale spróbuję pomóc. Powyłączaj wszystko w domu (lodówkę też!!!) i włącz kompa na 4 godz i sprawdź na liczniku prądu, a potem cenę prądu na rachunku.

Ogólnie taki komp ciągnie przy necie 150-200 wat, przy grach 250-300. Liczmy średnio ze 200 wat, a kilowat to chyba 40groszy, więc wyjdzie ze 32 gr dziennie. A jak się nawet mylę (a nie chce mi się sprawdzać) to masz 100% sposób na obliczenie tego z dokładnością do 10%.
      • Gość: Elektryk Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 16:38
        Gość portalu: manhu napisał(a):

> Powyłączaj wszystko w domu (lodówkę też!!!)
        > i włącz kompa na 4 godz i sprawdź na liczniku prądu.

Takie to proste a jakie skuteczne ! :)
      • strange_one Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer 18.08.06, 01:01
        kolego kilowatogodzina to 40 gr czyli 1000W przez 1H!!!!!
    • Gość: Szpaq Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer IP: 212.160.196.* 17.08.06, 15:46
      Jak podasz konfiguracje kompa razem z zasilaczem i monitorem to mozna sprobowac
      okereslic
      • Gość: Elektryk Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 16:41
        Gość portalu: Szpaq napisał(a):

> Jak podasz konfiguracje kompa razem z zasilaczem i monitorem to mozna
        sprobowac
        > okereslic

A w jaki sposób ???

Przecież nie sumując moc wszystkich elementów, czyli moc zasilacza, procesora,
        karty graficznej itd !!! :(

• Gość: Szpaq Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer IP: 212.160.196.* 17.08.06, 17:01
          Nie panie elektryku nie sumujac i nie napisalem ze podam dokladnie tylko
          orientacyjnie
          • Gość: simensm35 Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer IP: *.bielszowice.net / *.bielszowice.net 18.08.06, 00:38
            Panowie, spokojnie. Moc zasilacza nie świadczy o tym, jak duży jest pobór prądu przez komputer, a jedynie o tym, jaką moc maksymalną jest w stanie podać do zasilenia wszystkich podzespołów.Jak zmierzyć? Jeden ze sposobów już został podany: wyłącz wszystko, włącz komputer.....itd. Inny to zmierzenie poboru prądu przez zestaw(komputer+monitor) za pomocą miernika(multimetru lub amperomierza). Do tego potrzebne jest jednak minimum wiedzy na temat obsługi tych urządzeń. Generalnie wynosi to(jak już napisano) około 150-200, może 220W, w zależności od konfiguracji. 300W wydaje mi się jednak nieco za dużo, choć nie jest to znowu tak bardzo dużo, jak trafi się na fanatyka informatyki.
    • strange_one Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer 18.08.06, 01:06
      proste liczenie srednio z monitorem crt to jest 300W (sam komp na celeronie
      +radek9000 + 3 pamieci 1 dysk nagrywarka cd karta muz i 2 urzadzenia usb 200)
      kalkulator mocy, przyjmujac ze 1kWH=40 gr czyli 4 h dziennie to
      1,2kWhx30=36kWH*0.40gr=14,4~15 zł :) Pozdrawiam
    • Gość: eugen Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer IP: 213.17.183.* 18.08.06, 10:20
      moc zasilacza + moc monitora + moc kazdego elementu dodatkowego [skaner, router,
      itp] czyli ok. 300 + 50 + ... = wstepnie jakies 350W .
      1 kWh = 1000 Wh = 1000/3600*350*4h*365d/r = ilestam, ale lepiej faktycznie
      wylaczyc kompa na 4h i policzyc odejmujac lodowke i 5w na standby tv.
      • Gość: kamil Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 10:37
        Ty jesteś niepoważny hahaha moc zasilacza, wiesz w qgóle jak działa zasilacz ?
        Pomyśl a nie pisz, bo to ze mam w swoim kompie 620 W nie znaczy że on mi tyle
        pobiera energii... Weź sobie zapamietaj tą maxyme, "Jak sie nie znam, to sie nie
        wypowiadam"

Pzdr
        • Gość: Obywatel Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer IP: *.ists.pl 08.12.06, 20:30
    • beata_ Re: Pytanie : Ile ciągnie prądu Komputer 08.12.06, 20:43
      Ooooo, jeszcze jeden wątek o prądzie! I jaki stary! :-)))

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka