Dodaj do ulubionych

Pytanko do Linuxowcow

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.03, 19:52
mam zamiar sprobowac czegos nowego, a mianowicie linuxa :) no i tu pojawia sie moj problem, a mianowicie dystrybucje. jako zupelnie "zielony" wole dystrybucje klikane i najlepiej polskojezyczne. i ktora wybrac? mandrake, PLD, czy lycoris? a moze jakas inna? i byloby dobrze, gdyby nie gryzla sie z windowsem. ot, tak na wszelki wypadek... :))
Obserwuj wątek
    • Gość: zdzichu Re: Pytanko do Linuxowcow IP: *.czestochowa.rakow / 192.168.0.* 26.02.03, 20:14
      mandrake 9.0 aktualnie testuje kde kolorowe i latwe w obsludze i duzo pakietów
      zainstaluj sobie kadu www.kadu.net oraz nową mozille www.mozillapl.org
      • Gość: pollak Re: Pytanko do Linuxowcow IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.02.03, 22:51
        Gość portalu: zdzichu napisał(a):

> mandrake 9.0 aktualnie testuje kde kolorowe i latwe w obsludze i duzo pakietów
        > zainstaluj sobie kadu www.kadu.net oraz nową mozille www.mozillapl.org

A jak z szybkością pracy? KDE samo z siebie waży chyba ze sto ton, plus
        mozilla, kolory i inne dodatki...

I plus jeszcze sto innych usług (httpd, identd,...) o których
        początkujący użytkownik Mandrejka (zresztą nie tylko Mandrejka) nie ma
        pojęcia że wogóle są ;)
        • da.killa Re: Pytanko do Linuxowcow 26.02.03, 23:01
          Gość portalu: pollak napisał(a):

> A jak z szybkością pracy? KDE samo z siebie waży chyba
          ze sto ton, plus
          > mozilla, kolory i inne dodatki...

KDE3 jest szybsze od 2.2, więc nie jest źle. Zamiast
          Mozilli Phoenix i wszystko śmiga.

> I plus jeszcze sto innych usług (httpd, identd,...) o
          których
          > początkujący użytkownik Mandrejka (zresztą nie tylko
          Mandrejka) nie ma
          > pojęcia że wogóle są ;)

Można wyłączyć w klikanym konfiguratorze.

Osobiście uważam że nie ma złych dystrybucji, tylko
          bywają źli admini :)
          • Gość: pollak Re: Pytanko do Linuxowcow IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.02.03, 23:09
            da.killa napisał:

> KDE3 jest szybsze od 2.2, więc nie jest źle. Zamiast
            > Mozilli Phoenix i wszystko śmiga.

Nie wiem jak chodzi 2.2, zwykle wolę pracę bez 'iksów'. Ale to dobrze że
            coś niecoś odchudzili...

> Można wyłączyć w klikanym konfiguratorze.
            >
            > Osobiście uważam że nie ma złych dystrybucji, tylko
            > bywają źli admini :)

I moim zdaniem masz rację :)
            • Gość: Beny Re: Pytanko do Linuxowcow IP: 213.68.127.* 27.02.03, 10:40
              Gość portalu: pollak napisał(a):

> da.killa napisał:
              > > KDE3 jest szybsze od 2.2, więc nie jest źle. Zamiast
              > > Mozilli Phoenix i wszystko śmiga.

konqueror tez jest dobry i jest razem z KDE

> Nie wiem jak chodzi 2.2, zwykle wolę pracę bez 'iksów'. Ale to dobrze że
              > coś niecoś odchudzili...
              Ja tez, ale postep jest znaczacy, aczkolwiek jeszcze daleko im do tego czego
              moze sie spodziewac zwykly uzytkownik windows.
              Najlepszym przykladem moze byc instalacja nowych sterownikow do nvidia. trzeba
              je robic z palca przy wylaczonym GUI! Co wiecej raczej na pewno modul dostepny
              w nvidia nie bedzie zgodny z wersja kernela, wiec trzeba go bedzie sobie
              dokompilowac. Zycze powodzenia zwyklemu poczatkujacemu uzytkownikowi.

Co do wszelkiego rodzaju wymienionych przez Ciebie dadatkow instalacja ich jest
              np. w RedHat 8.0 (kolejna dystrybucja) juz bardzo zblizona do windy. Jesli
              tylko zwykly uzytkownik nie kliknie na indywidualne pakiety, a wybierze
              instalacje desktop dostanie to co powienien.

Oczywiscie powstaje pytanie co sie oczekuje po takim systemie. Glowkowania i
              skrecania "samochodu" dla zabawy jego skrecania, a potem frajdy z jezdzenia w
              kolo podworka, czy raczej szybko zapakowac wsiasc i pojechac na wakacje lub do
              pracy. Jesli to drugie to linux wciaz dla olbrzymiego grona ludzi odpada.
              No i dobrze nawiasem mowiac.
          • Gość: kell Re: Pytanko do Linuxowcow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.02.03, 02:21
            nie licz na obiektywne opinie bo z dystrybucja to jak z
            kobieta. ma sie jedna, taka najcudowniejsza i
            najukochansza i tylko jej jest sie wiernym:) musisz
            sprobowac kilka, ktoras sie tobie na pewno spodoba
    • Gość: pollak Re: Pytanko do Linuxowcow IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.02.03, 22:45
      Gość portalu: ceti napisał(a):

> klikane i najlepiej polskojezyczne. i ktora wybrac? mandrake, PLD, czy lycoris
      > ? a moze jakas inna? i byloby dobrze, gdyby nie gryzla sie z windowsem. ot, tak
      > na wszelki wypadek... :))

Nie znam na tyle 'klikanych' (pewnie masz na myśli Mandrake) ale nie
      opieraj się tylko na tego typu narzędziach. Jak chcesz się uczyć to po
      prostu 'włącz mózg' ;), czytaj manuale, dokumentację i próbuj samemu
      konfigurować. Zdając się na samo graficzne środowisko, praktycznie
      odcięty jesteś od systemu (w sensie - nie wiesz co się dzieje, a jeśli
      wiesz, to i tak nie wiesz jak to się dzieje). Po pewnym czasie dojdziesz do
      wniosku, że najlepszym klientem poczty jest mutt a czytnikiem newsów jest
      slrn. :)

Jeśli idzie o dystrybucję to oczywiście jedyną słuszną jest Slackware ;).
      A poważniej to spróbuj PLD. Nie znam jej, ale podejrzewam że przesiądę
      się na nią, o ile nie wsiądę na *BSD (póki co, szkoda mi się rozstawać ze
      slackiem).
      • Gość: ceti Re: Pytanko do Linuxowcow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.03, 23:55
        i tego wlasnie sie balem: ilu uzytkownikow - tyle polecanych dystrybucji :))nie zmiania to jednak faktu, ze w dalszym ciagu bardzo licze na wasza pomoc. i mam jeszcze jedno pytanie: pod windowsem uzywam "opery", a wy pod linuxa polecacie mozille lub phoenixa. nie przecze, ze phoenix jest swietny, ale jakos mam sentyment do "opery". jak to z nia jest pod linuxem? i jeszcze jedno: do backupow uzywam driveimage. czy wychwyci i zarchiwizuje tez partycje linuxowa, czy musze szukac innego softu?
        • da.killa Re: Pytanko do Linuxowcow 27.02.03, 00:41

> i tego wlasnie sie balem: ilu uzytkownikow - tyle
          polecanych dystrybucji :))

dobrze że nie zapytałeć co lepsze vim czy emacs :)

> nie
          > zmiania to jednak faktu, ze w dalszym ciagu bardzo
          licze na wasza pomoc. i mam
          > jeszcze jedno pytanie: pod windowsem uzywam "opery", a
          wy pod linuxa polecacie
          > mozille lub phoenixa. nie przecze, ze phoenix jest
          swietny, ale jakos mam sent
          > yment do "opery". jak to z nia jest pod linuxem? i

Jest i działa. ale Phoenix lepszy :)

> jeszcze jedno: do backupow u
          > zywam driveimage. czy wychwyci i zarchiwizuje tez
          partycje linuxowa, czy musze
          > szukac innego softu?

Nie mam pojęcia co obsługuje driveimage, ale jest sporo
          softu pod Linuksa: partimage i parted to chyba
          najpopularniejsze.
      • Gość: kasztan Re: Pytanko do Linuxowcow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.03, 10:33
        > się na nią, o ile nie wsiądę na *BSD (póki co, szkoda mi

W myśl powiedzenia : "Linux is
        for those who hate Windows but BSD is for those who love
        Unix" ?
        • Gość: ceti Re: Pytanko do Linuxowcow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.03, 10:56
          Gość portalu: kasztan napisał(a):

> W myśl powiedzenia : "Linux is
          > for those who hate Windows but BSD is for those who love Unix" ?

a to? "linux jest jak wigwam: no gates, no windows, just apache" :)))))
          • Gość: kasztan Re: Pytanko do Linuxowcow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.03, 11:21
            Też dobre !
            Tak się pytam, bo na pcof widzę że jezeli ktoś zaczyna
            używać BSD to są to ludzie którzy przechodzą właśnie z
            Linuxa a nie powiedzmy z Windows'ów. Rysuje się z tego
            taka ścieżka doświadczenia informatycznego :
            Windows -> Linux -> BSD.
            To takie moje małe advocacy.
            • Gość: pollak Re: Pytanko do Linuxowcow IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.02.03, 22:20

> Tak się pytam, bo na pcof widzę że jezeli ktoś zaczyna
              > używać BSD to są to ludzie którzy przechodzą właśnie z
              > Linuxa a nie powiedzmy z Windows'ów.

Akurat nie czytam pcof, raczej pcol (chociaż czytaniem tego bym nie
              nazwał, raczej pobieżnym przeleceniem niektórych postów).

> Rysuje się z tego
              > taka ścieżka doświadczenia informatycznego :
              > Windows -> Linux -> BSD.

Ale to by sugerowało zupełnie inny poziom zadawanych pytań na pcof w
              porównaniu do pcol...

> To takie moje małe advocacy.

NTG ;)
        • Gość: pollak Re: Pytanko do Linuxowcow IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.02.03, 22:16

> W myśl powiedzenia : "Linux is
          > for those who hate Windows but BSD is for those who love
          > Unix" ?

Bardzo możliwe. :) Zobaczymy...
    • Gość: ceti Re: Pytanko do Linuxowcow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.03, 10:47
      dobra, uproszcze pytanie: mandrake czy pld? :) z tego co wiem instalacja mandrake'a nie sprawia zadnych problemow: instalator jest jak najbardziej przyjazny, "wycina" ladna partycje linuksowa, instaluje bootmanagera i w ogole prowadzi lamera za raczke :))jestem kompletnie zielony, a wiedze (niewielka zreszta) mam czysto teoretyczna. no i nie chcialbym, zeby przesiadka z windowsa byla szokiem :) wole byc "oswajany" bez zbednych doznan :)) a! i jak to w linuxie jest z multimediami i emulacja windowsa, bo bez tego drugiego to sie chyba nie obejdzie... czytalem to i owo, ale opinie sa co najmniej sprzeczne... odpowiedzcie, jesli jeszcze macie cierpliwosc :) na razie pracuje na winXP pro i dobrze jest, ale jestem zadny przygod :)) a tez baran ze mnie! zapomnialem jeszcze spytac o sprzet. czy tu nie bedzie problemow. w mojej blaszance siedzi: plyta ECSK7S5, AMD duron 1,3, 512 mega RAM, GeForce2 MX 400, modem pentagram diablo, soundblaster 128, nagrywarka i dvd rom. oba samsunga, drukarka canon bjc 240 i monitor AOC k7lr czy jakos tak :)) jak to wyglada od strony sprzetowej?
      • marekggg Re: Pytanko do Linuxowcow 27.02.03, 11:20

> dobra, uproszcze pytanie: mandrake czy pld? :) z tego co wiem instalacja
        mandra
        > ke'a nie sprawia zadnych problemow: instalator jest jak najbardziej
        przyjazny,
        > "wycina" ladna partycje linuksowa, instaluje bootmanagera i w ogole prowadzi
        la
        > mera za raczke :))jestem kompletnie zielony, a wiedze (niewielka zreszta) mam
        c
        > zysto teoretyczna. no i nie chcialbym, zeby przesiadka z windowsa byla
        szokiem

niestety - szokiem bedzie, chociaz nie wielkim

> :) wole byc "oswajany" bez zbednych doznan :)) a! i jak to w linuxie jest z
        mul
        > timediami i emulacja windowsa, bo bez tego drugiego to sie chyba nie
        obejdzie..

z multimediami nie jest zle, akurat musisz zainstalowac mplayer-a, potem moze i
        zadziala. xine nie chcial odtwarzac dvd, bo to nielegalne... (nie mieli chyba
        kupiona licencje na css)

> . czytalem to i owo, ale opinie sa co najmniej sprzeczne... odpowiedzcie,
        jesli
        > jeszcze macie cierpliwosc :) na razie pracuje na winXP pro i dobrze jest,
        ale
        > jestem zadny przygod :)) a tez baran ze mnie! zapomnialem jeszcze spytac o
        sprz
        > et. czy tu nie bedzie problemow. w mojej blaszance siedzi: plyta ECSK7S5, AMD
        d
        > uron 1,3, 512 mega RAM, GeForce2 MX 400, modem pentagram diablo, soundblaster
        1
        > 28, nagrywarka i dvd rom. oba samsunga, drukarka canon bjc 240 i monitor AOC
        k7
        > lr czy jakos tak :)) jak to wyglada od strony sprzetowej?

sprobuj www.mandrakelinux.com/pl/hardware.php3

no itak jak napisal wczesniej ktos - do winXP jeszcze daleka dorga. moj
        najwiekszy problem to czcionki i openoffice - jakosc nie porownywalna z winXP.
        ktos sugerowal, ze nalezy importowac czcionki z windy. no ale potem powstaje
        pytanie - po co mi linux, skoro nie dziala porzadnie bez windy...
      • Gość: ktos Re: Pytanko do Linuxowcow IP: *.acn.pl 28.02.03, 22:54

> dobra, uproszcze pytanie: mandrake czy pld? :) z tego co wiem instalacja
        > mandrake'a nie sprawia zadnych problemow: instalator jest jak najbardziej
        > przyjazny, "wycina" ladna partycje linuksowa, instaluje bootmanagera

Calkowicie sie nie zgadzam. Nie wiem jak ta partycje wycinales, ale instalator
        robi bajzel w tablicy partycji dysku. Tzn. Partition Magic tak stwierdza i
        odmawia wspolpracy, czyli zostale bootloader linuxowy. Niestety, po instalacji
        ten loader nie potrafi uruchomic Windows 98 (ladowanie konczy sie komunikatem
        o niemoznosci znalezienia command.com)... (Na marginesie dodam, ze Windows XP
        sie uruchamia wlasciwie).

Alternatywa, czyli instalacja Linuxa na "plikopartycji" nie dziala (komp sie
        zawisza). Nawiasem mowiac, opis instalacji na plikopartycji moze sie starac o
        Nobla za maksymalne utrudnienie zrozumienia jakie partycje tak naprawde sa
        tworzone.

Do linuxowcow: nie chodzi o to, zeby wczystko bylo klikane, tylko jasne. Radze
        sie przyjzec, jak partycjonowanie jest zrobione w instalatorze Windows XP.
        Tryb tekstowy, ale wszystko jasne i oczywiste. Wy przeginacie w jedna, albo
        druga strone...
    • dlugopis To ja tez mam pytanko :-) 27.02.03, 11:56
      Witam
      Jestem uzytkownikiem srednio zaawansowanym i raczej wszystkie problemy sam
      rozwiazuje. Chcialbym sie zapytac czy mozliwa jest taka konfiguracja i czy
      bedzie pracowac. Mam 3 pc i chcialbym uzyskac taka zestaw: 1 i 2 Linux, 3 Linux
      i Windows. Chcialbym , aby na wszystkich trzech chodzil mi program DOSowy
      Rachmistrz (program ksiegowy) tzn, aby byl zainstalowany na jednym, a pozostale
      dwa korzystaly z tej aplikacji. Na 3 musialby byc zainstalowany jeszcze Windows
      ze wzgledu na koniecznosc uzywania slawetnego produktu Prokomu pod nazwa
      Platnik oraz laczenie sie z internetem poprzez Dialog cdi.
      Te pomysly przychodza mi do glowy, bo kompy sa bardzo stare (PII 350 , 64 RAM)
      i juz ledwo zipia pod Windowsem, a na nowe na razie nie ma kasy.

Czy taka konfiguracja jest mozliwa i czy wymaga bardzo zawansowanej wiedzy ?

Pozdrowionka
      • Gość: pollak Re: To ja tez mam pytanko :-) IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.02.03, 22:35
        dlugopis napisał:

> bedzie pracowac. Mam 3 pc i chcialbym uzyskac taka zestaw: 1 i 2 Linux, 3 Linux
        >
        > i Windows. Chcialbym , aby na wszystkich trzech chodzil mi program DOSowy
        > Rachmistrz (program ksiegowy) tzn, aby byl zainstalowany na jednym, a pozostale
        >
        > dwa korzystaly z tej aplikacji.

A na tym linuksie to jak on ma chodzić? Nie znam Rachmistrza ;) jest jakaś
        wersja pod linuksa? Chyba że nie zrozumiałem czegoś.

Na 3 musialby byc zainstalowany jeszcze Windows
        >
        > ze wzgledu na koniecznosc uzywania slawetnego produktu Prokomu pod nazwa
        > Platnik oraz laczenie sie z internetem poprzez Dialog cdi.

Sławny Płatnik :) Czy to CDI będzie wyjściem na 'świat' dla pozostałych
        komputerów?

> Te pomysly przychodza mi do glowy, bo kompy sa bardzo stare (PII 350 , 64 RAM)
        > i juz ledwo zipia pod Windowsem, a na nowe na razie nie ma kasy.
        >
        > Czy taka konfiguracja jest mozliwa i czy wymaga bardzo zawansowanej wiedzy ?

PII 350... hm, ja np. często pracuję na K6 200MHz (72 megabajty RAM).
        Idzie na nim działać na Win98.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka