Dodaj do ulubionych

Najlepszy: program antywir., firewall, antyspyware

06.09.06, 10:20
Jaki jest najlepszy PROGRAM ANTYWIRUSOWY? Nie wazne ile $$$ kosztuje, moze
byc nawet bardzo drogi, ale chodzi mi o niezaprzeczalnie najlepszy produkt na
rynku, oferujacy najlepsza ochrone komputera. Na tym mi wlasnie zalezy. Nie
chcialbym jednak, azeby obciazal za bardzo system (to tez chyba niezwykle
wazne, prawda?)

Tego samego chcialbym dowiedziec sie o FIREWALL-u. Chcialbym, by byl
bezapelacyjnie najlepszy i najskuteczniejszy (cena $$$ oczywiscie nie gra
zadnej roli), ale oczywiscie bez obciazania systemu (jak wyzej)

Aaaaa...i jeszcze jakis PROGRAM ANTYSPYWARE'owy! Charakterystyka produktu -
jak wyzej (a wiec najlepszy, najskuteczniejszy, nawet $$$ najdrozszy, ale bez
zbytniego obciazania systemu)

Naprawde bardzo prosze Was o pomoc w wyborze, jak by nie bylo, kosztownych
rzeczy... Liczy sie kazdy glos, kazda uwaga czy sugestia. Z gory bardzo
dziekuje :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 10:53
      Zainstaluj sobie linuksa... Będziesz miał 99% pewności, chociażby dlatego iż
      nie ma wirusów na linuksa :):):)
      • cdrom Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp 06.09.06, 12:06
        Nie no bez przesady, prosze o powazne odpowiedzi! To naprawde istotna i
        niezwykle kosztowna sprawa, tak wiec licze na porzadne propozycje i sugestie.
        Pozdrawiam :)
        • krzysztofsf Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp 06.09.06, 12:45
          cdrom napisał:

> Nie no bez przesady, prosze o powazne odpowiedzi! To naprawde istotna i
          > niezwykle kosztowna sprawa, tak wiec licze na porzadne propozycje i sugestie.
          > Pozdrawiam :)

Ja uwazam odpowiedz za powazna.
          Wlasnie bezpieczenistwo skeirowalo mnie w strone linuksa.
          • Gość: GiGi Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp IP: *.acn.waw.pl 06.09.06, 14:13
            > Ja uwazam odpowiedz za powazna.
            > Wlasnie bezpieczenistwo skeirowalo mnie w strone linuksa.

A ja sadze, ze masz klopoty ze zrozumieniem pytania, ktore dotyczylo programow
            a nie innego systemu.
            • krzysztofsf Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp 06.09.06, 14:18
              Gość portalu: GiGi napisał(a):

> > Ja uwazam odpowiedz za powazna.
              > > Wlasnie bezpieczenistwo skeirowalo mnie w strone linuksa.
              >
              > A ja sadze, ze masz klopoty ze zrozumieniem pytania, ktore dotyczylo programow
              > a nie innego systemu.

Rozumiem pytanie, natomiast odpowiedzialem na komentarz skierowany do osoby, ktora zaproponowala linuksa.

Przy okazji nie znamy prawdziwych przyczyn i potrzeb osoby pytajacej - byc moze, gdyby je zdefiniowala, faktycznie okazaloby sie, ze linuks jest dla niej rozwiazaniem
      • yakoo1 Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp 10.09.06, 20:34
        "Na ślad wirusa trafili pracownicy Kaspersky Lab. Natychmiast przypisano mu
        podwójną nazwę, Virus.Linux.Bi.a/Virus.Win32.Bi.a, gdyż atakuje on zarówno
        platformę Windows, jak też Linuksa. Jest bowiem w stanie zarazić pliki
        wykonywalne w obu wymienionych systemach".

Bardzo mi przykro ale nie ma rzeczy nie możliwych.
    • Gość: a.s.s. Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.06, 13:01
      Najlepsze od tego co podales jest wylaczenie komputera
      z sieci.
      Pamietaj , najwiekszym "szpiegiem" jest Microsoft!
      Jak na razie na niego nie ma "zapory".
    • cdrom Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp 06.09.06, 14:03
      swawolny.diabel napisał:

> a jaki system chcesz zabezpieczyć?
      > co do firewalla to wszystkie sa równie dore, tylko niektóre są lepiej
      > skonfigurowne od innych

Posiadam Windows XP Professional SP2. I nie mam zamiaru przechodzic na Linuksa,
      nie ma mowy! W porzadku, dajmy zatem spokoj z FIREWALL-em. Ten co mam
      (tj. "Kerio Personal Firewall") w takim razie jest OK?

A co z oprogramowaniem ANTYSPYWARE'owym? Obecnie uzywam zarowno "Microsoft
      Windows Defender", jak i "Ad-Aware SE Personal". Sa OK? czy trzeba
      cos "mocniejszego"?

Co z PROGRAMEM ANTYWIRUSOWYM? Obecnie uzywam "AVG Free Edition" i w sumie nie
      narzekam...ale moze jest jednak za "slaby"? Prosze o pomoc, bowiem moze nie ma
      potrzeby ladowania niepotrzebnych $$$ pieniedzy w cos, co tak naprawde nie jest
      az tak niezbedne?! Moze po prostu to, co obecnie mam wystarczy?!
      • Gość: p2p Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp IP: *.acn.waw.pl 06.09.06, 14:16
        > nie ma mowy! W porzadku, dajmy zatem spokoj z FIREWALL-em. Ten co mam
        > (tj. "Kerio Personal Firewall") w takim razie jest OK?

Jesli go poprawnie skonfigurowales to jest ok.

> A co z oprogramowaniem ANTYSPYWARE'owym? Obecnie uzywam zarowno "Microsoft
        > Windows Defender", jak i "Ad-Aware SE Personal". Sa OK? czy trzeba
        > cos "mocniejszego"?

Mozesz dolozyc Spybot S&D.

> Co z PROGRAMEM ANTYWIRUSOWYM? Obecnie uzywam "AVG Free Edition" i w sumie nie
        > narzekam...ale moze jest jednak za "slaby"?

Moze byc. Nie ma sensu wydawac pieniedzy na komercyjne antywiry.

Do tego wszystkiego oczywiscie poprawki do systemu.
      • Gość: lucciola Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp IP: *.mtm-info.pl 06.09.06, 14:19
        Wiesz, to zależy. Możesz kupić jakiś program za kilka tysięcy i czuć się ekstra,
        cool, dżezi bezpieczny, ale to nie jest konieczne. Nie warto marnować pieniędzy.
        Poza pomocą techniczną nie dostaniesz właściwie nic więcej, co oferuje Ci
        najlepszy bezpłatny program antywirusowy/firewall/antyspyware.
        Komputerowi domowemu lub nawet firmowemu (oczywiście nie mam tu na myśli jakiś
        wielkich koncernów) wystarczą w zupełności programy, które podałeś. Do tego
        łatki z Windows Update, zabezpieczenie portów Windows Door Cleaner (tak się to
        chyba nazywa :)), korzystanie z bezpieczniejszych przeglądarek/klientów
        poczty/komunikatorów i komputer jest zabezpieczony w 99%.
        Przesada nie jest zalecana, naprawdę. Czytałem gdzieś w necie teorię, że tak
        naprawdę te wszystkie antywirusy/firewalle/antyspyware są totalnie niepotrzebne,
        jeśli bardzo rozważnie korzystasz z netu, masz łaty WU i pozamykane porty WDC. A
        komputer pewnie wtedy śmiga jak rakieta...

Lucciola
        • Gość: lucciola Oczywiście czytałAm n/txt IP: *.mtm-info.pl 06.09.06, 14:24
          :)
      • krzysztofsf Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp 06.09.06, 14:33
        A jakiej przegladarkiuzywasz?
        Internet Ekspolorer?
      • Gość: T-800 Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp IP: *.tpnet.pl 06.09.06, 14:35
        Kiedyś czyściłem komputer, na którym było mnóstwo wirusów. W czyszczeniu
        najbardziej przeszkadzał Norton AntiVirus. Cały czas wyświetlał okno, że coś tam
        znalazł i nijak nie dało się go zamknąć, tj. dało się, ale natychiast
        wyskakiwało nowe, takie samo (wyrzuciłem Nortona z autostartu, zrestartowałem
        system i zabrałem się za czyszczenie).

Generalnie nie ma sensu wydawać pieniędzy na tego typu programy, skoro są
        darmowe. Jeśli chodzi o najlepszy antyspyware, to według mnie jest to SpySweeper
        (w Sieci można znaleźć 14-dniowy trial; nie mylić ze "scan version"). Ale to
        jeszcze nie powód by go kupować.
    • Gość: maro Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp IP: 195.94.209.* 06.09.06, 15:05
      Nie sądzę aby było coś takiego jak najlepszy program antywirusowy, tak jak nie
      ma najlepszego telewizora czy samochodu. Najlepszy byłby taki, który daje
      gwarancję, że niczego nie przepuści, ale takiej gwarancji nikt nie da, bo
      najpierw powstaje wirus a później dopiero szczepionka. Jakakolwiek nazwa by tu
      nie padła, zawsze znajdą się tacy, którzy z programem mieli jakieś przykre
      doświadczenia oraz ci którzy wybór pochwalą. Cena tu faktycznie nie gra roli. Są
      programy, które w danym momencie mają lepszą opinię, ale konkurencja zaraz
      nadgania. Do celów prywatnych są niezłe programy darmowe i tu zgadzam się z
      przedmówcami, że nie warto kupować czegoś, co można mieć za darmo. Gorzej z
      firmami, bo tu za niezłe antywirusy zawsze trzeba płacić, jeśli chce się być w
      zgodzie z prawem. Nie biorę tu pod uwaga rozwiązań pseudolegalnych typu
      comiesięcznego przeinstalowywania wersji trialowej. Ja w firmie używam NODA32,
      miałem Nortona, MKS, Avasta. Wszystkie one spełniały swoją rolę i wszystkie
      miały jakieś niedogodności.
      • Gość: P Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.09.06, 22:10
        Wystarczajacym sa Windows Firewall i Windows Live OneCare
        • cdrom Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp 07.09.06, 05:04
          krzysztofsf napisał:

> A jakiej przegladarkiuzywasz?
          > Internet Ekspolorer?
          >
          >

Dziekuje wszystkim za cenne wypowiedzi, pomogliscie mi bardzo. A co do
          przegladarki, to uzywam oczywiscie Internet Explorer. Mam do niej wielki
          sentyment i mimo wszystko (moze jestem jednak w duzym bledzie?!) uwazam, ze nie
          jest najgorsza. Powinienem zmienic o niej zdanie? :)
          • krzysztofsf Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp 07.09.06, 07:12
            cdrom napisał:

> krzysztofsf napisał:
            >
            >
            > Powinienem zmienic o niej zdanie? :)

Tak. Wiekszosc wirusow i i innych swinstw pisanych jest pod IE i OE.

Sadze, ze to jest przyczyna twoich klopotow a nie "za slabe" programy "anty".
    • Gość: eksperd Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp IP: *.brnt.cable.ntl.com 07.09.06, 18:12
      ja uzywam:
      -antywirusowy program avast
      www.avast.com

-uzywam tez:
      -Ad-Aware SE Personal 1.06, CWShredder 2.19 , Windows Defender Beta 2
      (Microsoft AntiSpyware) , SpyBot - Search&Destroy 1.4 Final PL , SpywareBlaster
      3.5.1
      sa na - www.instalki.pl/programy/download/

pozatym mam tez: CCleaner

www.ccleaner.com
      Uzywam firefoxa, aktualizuje windowsa co pewien czas, nie sciagam i nie otwieram
      jakis podejzanyc plikow i komp dziala cacy

pozatym jest jeszcze takie cos: HijackThis

ale ja jestem w tym narazie zielony

pozdrawiam

aha, wszystkie te programy sa free
      • Gość: ... Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:31
        Gdyby ci naprawdę zależało na bezpieczeństwie potraktowałbyś moją wypowiedź
        poważnie...:) ale nic na siłę...:)

Pozdrawiam
        Ps. Ile procent serwerów Microsoft stoi na linuksie i dlaczego?? :D)
        • cdrom Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp 08.09.06, 15:59
          Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Ciesze sie, ze nie musze wydawac
          niepotrzebnych pieniedzy na bezpieczenstwo!

Gość portalu: ... napisał(a):

> Gdyby ci naprawdę zależało na bezpieczeństwie potraktowałbyś moją wypowiedź
          > poważnie...:) ale nic na siłę...:)
          >
          > Pozdrawiam
          > Ps. Ile procent serwerów Microsoft stoi na linuksie i dlaczego?? :D)

Niestety, ale na Linuksie nie odpale np. gier, ktorych jestem wielkim
          maniakiem... Poza tym, nie mam juz miejsca na dysku na dodatkowy system
          operacyjny... Mysle jednak, ze uzyskalem od Was wystarczajaca ilosc informacji
          dotyczacych bezpiecznstwa pod Windowsem, by sobie dac rade. Dzieki raz jeszcze -
          wszystkim za wszystko, pozdrawiam z Lublina :)
          • Gość: Ja Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp IP: *.centertel.pl 10.09.06, 12:55
            Uzywam AntyVirenKit Internet Security 2006. Jak dotychczas wszystko jest OK.
            • Gość: P Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.09.06, 16:24
              Co to znaczy jest OK.Bo albo niczego nie wylapuje albo za duzo.Nigdy nie wiesz
              czy jest tak naprawde OK.
    • yakoo1 Re: Najlepszy: program antywir., firewall, antysp 10.09.06, 20:35
      Niestety nie ma najlepszego programu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka