Dodaj do ulubionych

Różnica między wersjami

IP: *.ists.pl 17.09.06, 18:35
Z Często zmuszony jestem korzystać z programu OCR. Jakiś czas temu szukając
najlepszego trafiłem na Fine Readera i juz przy nim zostałem. Dotąd
korzystałem z wersji 7. Teraz skuszony opisem na stronie domowej (np. o 30%
lepsze rozpoznawanie w porównaniu z wersją 7) ściągnąłem wersję demo. I co? I
jedno jest pewne. wersja 8 jest o 18% droższa. Poza tym obie robią identyczne
błędy.

Tutaj właśnie jest moje pytanie do Szanownych Forumowiczów - czy ktoś używa
OCR-a innej firmy i jak ten OCR radzi sobie np. z takimi problemami:

• w polskim tekście znajdują się angielskie słowa. FineReader w obu wersjach
(7 i 8) czyta z uporem np. roll jako roli, hall of fame jako hali of famę,
more jako morę, skrót trad. jako trąd. itd.
• w środku zdania potrafi z I zrobić 1, a z O - 0. I na odwrót 1 zamienia na
I, a 0 na O [zero] (np. zamiast 100 jest IO0)
• Jeśli w jednej linijce tekst jest napiszany różnymi wielkościami (zaczyna
się np 12, a kończy 5) wynikowy tekst ma losowo podstawione pogrubienie i
wymieszane duże litery z małymi.
• Podstawia kolor liter, mimo, że ma to wyłączone w opcjach i to nawet wtedy,
gdy obraz jest w negatywie, co już jest zupełnie pozbawione sensu.
• Obie wersje nie radzą sobie kompletmie z bladym tekstem, a niejednokrotnie
bardzo wyraźny czarny tekst na białym tle w mniejszej rozdzielczości potrafią
uznać za obrazek i nie odczytać.

Czy jest jakiś OCR który sobie z tym radzi? Przy okazji chętnie bym się
dowiedział co naprawdę różni Fine Readera w wersji 7 od 8 poza numerem i ceną.
Bo ja korzystając z obu nie widzę - jak wyżej opisałem - w codziennej praktyce
żadnej różnicy. Gdzie jest te 30%? Ktoś wie?

www.abbyy.com/finereader8/?param=44782#f1
www.finereader.pl/cennik.htm
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: Różnica między wersjami 18.09.06, 17:37
      Gość portalu: Obywatel napisał(a):

[...]
      > Gdzie jest te 30%? Ktoś wie?

Ja wiem, ja wiem!
      W registry jest - poszukaj dobrze i na pewno znajdziesz!
      • Gość: Obywatel Re: Różnica między wersjami IP: *.ists.pl 18.09.06, 23:53
        Nikt nie uzywa OCR-a? A może wszystkie są siebie warte i mimo wszystko jednak
        Fine Reader jest najlepszy?
        • szarykot może trochę nie na pytanie, ale... 19.09.06, 09:37
          nabyłem ostatnio skaner i razem z nim dostałem _szóstą_ wersję FineReadera. nie
          korzystam z OCRów zbyt często, ale od razu dokonałem parę testów. rozpoznawanie
          tekstów po polsku, rosyjsku i ukraińsku jest niemal BEZBŁĘDNE. jedyny problem
          stanowią wyrazy napisane alfabetem łacińskim wplecione w cyrylicę, gdyż program
          usiłuje je rozpoznać jako cyrylicę, ale to się da przeżyć.
          • Gość: Obywatel Re: może trochę nie na pytanie, ale... IP: *.ists.pl 19.09.06, 14:37
            Dziękuję, że sprawdziłeś swoją wersję. Niemniej jednak to nie tłumaczy dlaczego
            identyczne błędy popełniają dwie kolejne wersje, z których jedna - według
            prducenta - jest o 30% lepsza od drugiej.
            • beata_ Sprawa jest bardzo prosta... 20.09.06, 01:15
              ... moim zdaniem :-)
              To najlepszy sposób na łatwy zarobek - zmienić numer wersji, nie robiąc nic
              więcej. A nowa wersja JEST tym samym o 30% lepsza - gdyby coś w niej ruszono
              byłoby ze 30% więcej błędów :-)
              A prawo autorskie i tak zwalnia od jakiejkolwiek odpowiedzialności twórcę,
              zwłaszcza programu komputerowego.
              • szarykot Re: Sprawa jest bardzo prosta... 20.09.06, 10:17
                > To najlepszy sposób na łatwy zarobek
                otóż to :)
                • Gość: Obywatel Zaiste, sprawa jest bardzo prosta... IP: *.ists.pl 20.09.06, 22:51
                  Coś w tym jest. To by tłumaczyło pojawianie się co chwilę coraz bardziej
                  niedorobionych nowych wersji np. Corela. Nawiasem mówiąc ciekawe, że ceny w € są
                  nieraz dużo wyższe od cen w $, jakby 1$ kosztował kilka €. Pewnie transport jest
                  szalenie drogi.

Wiadomo też nie od dziś, że korzystanie z oryginalnego programu łączy się z
                  dostępem do pomocy technicznej. Chyba, że się łączy z niewłaściwego legalnego
                  programu (np.
                  update.microsoft.com/windowsupdate/v6/thanks.aspx?ln=en&&thankspage=5 )
                  • kromkojad Błędy w Corelu 22.09.06, 14:33
                    Żeby nie tworzyć nowego wątku - czy tylko ja mam kłopoty, czy komuś także
                    znikają opisy z ikon w Corelu 13? Np. nie ma iksa po prawej stronie u góry do
                    zamykania pojedynczych dokumentów, brak strzałek służących do
                    zwiększania/zmniejszania wartości, suwaków, przełączania stron (na dole po
                    lewej, strona x z y, poza tym pusto. Jeśli się kliknie w miejsce gdzie ikona
                    powinna być - działa.
                    • Gość: boatman Re: Błędy w Corelu IP: *.ists.pl 23.09.06, 16:02
                      nie zauważyłem u siebie podobnych problemów. ale nie martw się: może masz
                      limitowaną edycję, w której niektóre funkcje corela ukrywane są przed
                      użytkownikiem celem zapewnienia jak największej przejrzystości i uporządkowania
                      okna corela wokół edytowanego dokumentu, tak aby nie rozpraszać uwagi od pracy...
                      • Gość: Obywatel Re: Błędy w Corelu IP: *.ists.pl 23.09.06, 20:02
                        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3638008.html
                        Jakoś nie ma informacji, że producent zapłacił karę za straty spowodowane
                        niedoróbkami w programie.
                        • kromkojad Re: Błędy w Corelu 25.09.06, 00:19
                          Jednym z najwiekszych osiagnięć Corela w wersji 13 jest zdegradowanie przycisku
                          OK. Wprowadzone zmiany kliknięcie przycisku OK anuluje.
                          • Gość: Lekito Re: Błędy w Corelu IP: 155.14.78.* 25.09.06, 10:03
                            Polecam program Recognita - ja bylem bardzo zadowolony!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka