Dodaj do ulubionych

WWW czy ktoś mi pomoże

IP: *.zachem.com.pl 12.03.03, 07:24
Jak podejrzeć z IE jaki wpis dokonać przy montowaniu stronki www by uzyskać
dany efekt. Na stronce www.comp-art.pl/index.php?site=grupa&grupa=AL
po najechaniu na link z typem monitora pojawia się takie sprytne okienko z
opisem - jak pogpatrzeć co trzeba wpisać by uzyskać taki efekt montujac
stronkę we front pege'u 2000?
Obserwuj wątek
    • Gość: wch Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 08:35
      podobny efekt (ale nie dokładnie taki sam) daje znacznik "title" (title="opis")

<a href="jakiś adres" title="opis">coś tam<a>
      • Gość: wch Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 08:36
        podobny efekt (ale nie dokładnie taki sam) daje znacznik "title" (title="opis")

<a href="jakiś adres" title="opis">coś tam</a>

• Gość: bronka Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.zachem.com.pl 12.03.03, 11:31
          ale czy da sie jakoś podejrzeć z IE jaki tam zastosowano wpis?
          • Gość: wch Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 13:54
            Aaa, to inna bajka. Na pewno się da, ale jest to - jak zapewne zauważyłeś -
            utrudnione. Poza tym to co uda Ci się podejrzeć (wpis), nie musi być tym czym
            jest (strona może być budowana dynamicznie na podstawie różnych parametrów).
            • Gość: wch Mam źródło IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 14:12
              Udało mi się zapisać.
              • Gość: bronka Re: Mam źródło IP: *.zachem.com.pl 12.03.03, 14:40
                to może masz jakiś pomysł jak to zrobić? może jakimś programem da sie to
                ściągnąć, podejrzeć ...?
            • Gość: bronka Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.zachem.com.pl 12.03.03, 14:42
              a moze ktos zna jakieś strony WWW na których mozna znaleźć coś na ten temat?
              • Gość: wch Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 15:22
                źródło znajdziesz na www.bosrup.com/web/overlib/ (skrypt javy)

Na początku w dokumencie html trzeba zadeklarować skrypt
                <script langauge="JavaScript" src="overlib.js"></script>

Link, o który Ci chodzi, wygląda wtedy tak:

<a href='javascript:void(0);' onmouseover="return overlib('17\", plamka
                0.28mm, 1280x1024 / 65Hz, norma MPR-II');" onmouseout='return nd();'
                onclick="window.open('opisy/produkt.php?prd_id=00039-
                05575','_blank','toolbar=no,location=no,directories=no,status=no,menubar=no,scro
                llbars=yes,resizable=yes,fullscreen=no,channelmode=no,width=760,height=580,top=3
                0,left=30');">MONITOR COLOR SVGA LR NI 17" </a>

Pzdrw
                • Gość: bronka Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.zachem.com.pl 13.03.03, 07:46
                  Widzę, ze trafiłam na speca. Ściągnęłam ze stronki bibliotekę JS i mam pytanie -
                  jakim programem mogę to podejrzeć by uzyć właściwy efekt? Po kliknieciu na
                  pliki po rozpakowaniu włacza sie debugowanie. Czy podglad robi się to za pomocą
                  jakiegoś programu?
                  To moze jeszcze podpowiesz mi jak np. we Front Page'u 2000 zrobić coś takiego
                  jak na stronce co Ci podałam powyżej by po kliknięciu na link otworzyło sie
                  takie fajne małe okno bez nagłówków IE. Parcuję właśnie nad moja stronką i
                  chciała bym by w ten sposób otwierała sie galeria zdjeciowa
                  • Gość: wch Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 10:48
                    Gość portalu: bronka napisał(a):

Ściągnęłam ze stronki bibliotekę JS i mam pytanie
                    > -
                    > jakim programem mogę to podejrzeć by uzyć właściwy efekt?

Jak to jakim? Internet Explorer.

• Gość: bronka Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.zachem.com.pl 13.03.03, 07:47
                  napisz mi proszę, jakim sposobem podgladnąłes ten skrypt?
                • Gość: bronka Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.zachem.com.pl 13.03.03, 08:38
                  Gość portalu: wch napisał(a):

> źródło znajdziesz na <a
                  href="www.bosrup.com/web/overlib/"target="_blank
                  > ">www.bosrup.com/web/overlib/</a> (skrypt javy)
                  >
                  > Na początku w dokumencie html trzeba zadeklarować skrypt
                  > <script langauge="JavaScript" src="overlib.js"></script>
                  >
                  > Link, o który Ci chodzi, wygląda wtedy tak:
                  >
                  > <a href='javascript:void(0);' onmouseover="return overlib('17\", plamka
                  >
                  > 0.28mm, 1280x1024 / 65Hz, norma MPR-II');" onmouseout='return nd();'
                  > onclick="window.open('opisy/produkt.php?prd_id=00039-
                  >
                  05575','_blank','toolbar=no,location=no,directories=no,status=no,menubar=no,scr
                  > o
                  >
                  llbars=yes,resizable=yes,fullscreen=no,channelmode=no,width=760,height=580,top=
                  > 3
                  > 0,left=30');">MONITOR COLOR SVGA LR NI 17" </a>
                  >
                  > Pzdrw

Mam jeszcze 1 pytanie: w jaki sposób steruje się kolorem tła, np by zmienić z
                  fiołkowego na inny?
                  • Gość: wch Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 10:11
                    To okienko o które Ci chodzi, kolory tła i wiele innych ciekawych rzeczy
                    znajdziesz na stronie kursu HTML Wimmera: webmaster.helion.pl/kurshtml/.
                    • Gość: bronka Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.zachem.com.pl 13.03.03, 11:19
                      miałam nadzieję ze na tym forum uzuskam informacje za darmo. W zwiazku z tym
                      zapytam Cie czy moze jestes autorem lub współautorem (wiadomo ze autor bedzie
                      zachwalał swój produkt) tej publikacji? A jeśli nie jestes to czy warto kupić
                      tę ksiązkę?
                      • Gość: wch Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 11:28
                        To jest bezpłatny kurs online (nie żadna książka). Też się wiele z niego
                        nauczyłem. Jest tam na temat koloru tła i okienek java, o które Ci chodzi.
                        • Gość: bronka Re: WWW czy ktoś mi pomoże IP: *.zachem.com.pl 13.03.03, 14:33
                          jak to nie jesyt jakaś oferta sklapu internetowego!!!! :((( Moze kilka tygodni
                          temu było to bezpłatene i ogólniedostepne.
                          Mi się pojawia coś takiego lecac od góry:
                          "Tworzenie stron WWW w praktyce. Bartosz Danowski, ISBN: 83-7197-945-2, format:
                          B5, stron: 284, cena książki: 39.00 zł, zawiera CD-ROM Książka "Tworzenie stron
                          WWW w praktyce" jest mocno osadzona w realiach pracy webmastera. Jej pierwsza
                          część to opis technologii niezbędnych każdemu twórcy stron. Druga część zawiera
                          szczegółowy opis dwóch projektów stron internetowych. Krok po kroku
                          prześledzisz etapy powstawania strony domowej i strony firmowej. W książce
                          znajdziesz:

Wyjaśnienie podstawowej terminologii związanej z Internetem i stronami
                          internetowych
                          Przystępny opis języka HTML
                          Omówienie języka stylów CSS
                          Praktyczne porady dotyczące przygotowania grafiki na potrzeby stron
                          internetowych
                          Wyjaśnienie różnic pomiędzy stosowanymi w Internecie formatami zapisu
                          ilustracji
                          Dwa szczegółowo opisane projekty: strony prywatnej i strony firmowej
                          Sposoby przyspieszenia pracy z wykorzystaniem szablonów stron internetowych
                          Kilka najbardziej przydatnych skryptów JavaScript i sposoby ich użycia
                          Informacje na temat publikacji gotowych stron internetowych: od rejestracji
                          domeny po posługiwania się programem FTP
                          Praktyczne wskazówki dotyczące promocji stron internetowych "

Nie wiem gdzie Ty wchodzisz na który link że masz bezpłatny kurs? jak
                          wejdziesz na stronę heliona to jedynie pojawia się 1 rozdział i to tyle. A moze
                          ściągnaleś to jako PDF?

• Gość: wch To mój ostatni wpis w tym wątku... IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 15:12
                            ...i nie będę pisał tego, co w tej chwili mam na myśli.

Jeśli chodzi o kurs: próbowałeś przewinąć okno poniżej reklamy, którą
                            skopiowałeś?
                            • Gość: bronka Re: To mój ostatni wpis w tym wątku... IP: *.zachem.com.pl 14.03.03, 07:29
                              soraka, za wkurzanie ale z moim kompem coś nie tak jest jak trzeba, bo dół nie
                              wskakuje. Obok u koleżanki wszystko pokazuje, więc jeszcze raz sorka.
                              faktycznie jest tam kurs , dzięki za info,
                              pa
                              B

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka