Dodaj do ulubionych

drukarka do zdjęć w domu??

28.09.06, 10:00
Witam,

zastanawiam się czy mógłby mi ktoś z Was polecić drukarkę do zdjęć, którą
możnaby zainstalować w domu? Wymagania: niewielka i raczej nie-kosmicznie droga.
Nie obserwowałam rynku przez ostatnie 1,5 roku i ciekawa jestem czy dalej
bardziej opłaca się zanieść zdjęcia do lab'a czy może przyszedł już czas na
fajne drukowanie w domu!;)

kasia
Obserwuj wątek
    • gina.gina Re: drukarka do zdjęć w domu?? 28.09.06, 10:10
      kaisa napisała:

> Nie obserwowałam rynku przez ostatnie 1,5 roku i ciekawa jestem czy dalej
      > bardziej opłaca się zanieść zdjęcia do lab'a czy może przyszedł już czas na
      > fajne drukowanie w domu!;)

Uważam że układ pozostał bez zmian - lepiej skorzystać z lab'a.
    • kaisa Re: drukarka do zdjęć w domu?? 28.09.06, 10:14
      Gdybym się jednak uparła (bo drukarkę i tak chcę kupić) - to którą byście
      polecili...?

pozdrawiam
      kasia
      • m.gregor Re: drukarka do zdjęć w domu?? 28.09.06, 10:18
        Canon IP4200 albo HP 5940
        • kaisa Re: drukarka do zdjęć w domu?? 28.09.06, 11:04
          Dzięki. Którą byś wybrał gdybyś miał kupować?

k.
          • m.gregor Re: drukarka do zdjęć w domu?? 29.09.06, 06:18
            Ja tego Canon'a IP4200.
        • brunnet Re: drukarka do zdjęć w domu?? 28.09.06, 16:41
          Mam i polecam HP 5940. Cena ok. 300 zl
      • Gość: Kokeeno Re: drukarka do zdjęć w domu?? IP: *.crowley.pl 28.09.06, 13:09
        A nie zastanawiałaś się nad drukarką termosublimacyjną? Jakością bije na łeb
        atramentówki (ale nadaje się tylko do zdjęć, bo teksty to wyraźne nie wyjdą, za
        to kolory pierwsza klasa)...
        • kaisa Re: drukarka do zdjęć w domu?? 28.09.06, 15:36
          Pierwszy raz słyszę takie słowo - termosublimacja. Ile moze kosztować takie
          cudo? I jak w ogole tego szukac? Znasz jakies modele, które byś polecal?
          k.
          • Gość: Kokeeno Re: drukarka do zdjęć w domu?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.06, 10:06
            Pierwszy lepszy link z gugla: www.acris.pl/index.jsp?cid=138
            • kaisa Re: drukarka do zdjęć w domu?? 02.10.06, 12:42
              O właśnie - patrzę tak na tę termosublimacyjną - i wygląda to bardzo fajnie.
              Wprawdzie jak rozumiem - taka drukarka to jest akurat jak przyjdą rodzice i chce
              się im wydrukować 2-3 zdjęcia. I do drukowania normalnych rzeczy powinno się
              miec jakąs zwykłą drukareczke.
              Jak z jakością tych zdjęć z termosyublimacyjnej?

k.
              • Gość: Kokeeno Re: drukarka do zdjęć w domu?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.06, 17:02
                Jakość przy 200-300 dpi jest świetna, bo taka drukarka odwzorowuje znacznie
                lepiej kolory niż atramentówka (miesza składniki zamiast nakładać pigment w
                formie kropeczek - porównaj zdjęcia z labu z tymi z atramentówki na dobrym
                papierze foto - zauważysz różnicę, a i koszt przy atramencie będzie dużo
                wyższy)...

Wady: tekst jest niezbyt wyraźny (150-300 dpi to nie 600, czy 1200), do tego
                zawsze marnujesz materiał na całą stronę (albo zdjęcie), niezależnie od tego,
                czy drukujesz kropkę, czy całe zdjęcie. Jeszcze zwróć uwagę na wielkość - masz
                tylko jedną (przykładowo 15x10 cm), co nadaje się do zdjęć, ale nie do
                dokumentów...

Idealny zestaw do domu to drukarka laserowa (mono), jeśli drukujesz dużo, lub
                atramentowa, jeśli masz stosunkowo mało wydruków (ale za to systematycznie, aby
                atrament nie zasychał w dyszach, bo tego nie lubią) i lubisz sobie czasem
                podrukować w kolorze (co prawda nigdy nie kupiłem kolorowego atramentu do
                swoich atramentówek), plus drukarka termosublimacyjna do zdjęć (albo lepiej
                sprawdzony lab, bo w sumie tańszy, a masz pełną możliwość wyboru formatu - sama
                sobie przygotowujesz zdjęcia - kadrowanie, kolory, retusz) i tylko mówisz im -
                format taki i taki, nie kadrujcie i w ogóle nic nie ruszajcie, a będzie
                dobrze)...
    • gwait Re: drukarka do zdjęć w domu?? 28.09.06, 11:19
      Atramentówki Canona z osobnymi pojemnikami na tusze, najlepiej z serii Pixma.
      Nie są kosmicznie drogie, a producent dopuszcza stosowanie zamienników tuszy
      oryginalnych, co znacząco obniża koszt użytkowania drukarki. Jakość zdjęć
      bardzo dobra.
      • Gość: Lekito Re: drukarka do zdjęć w domu?? IP: 155.14.78.* 28.09.06, 11:27
        Nalezy dodac, ze oryginalny tusz (a jest ich od 5 do 6 w zaleznosci od modelu
        drukarki) kosztuje ok. 40 zl, a zamiennik ok.10 zl.

Takze ja bym sie w ogole nie zastanawial i wybral Canona.
        • kaisa Re: drukarka do zdjęć w domu?? 28.09.06, 12:41
          Gość portalu: Lekito napisał(a):

> Nalezy dodac, ze oryginalny tusz (a jest ich od 5 do 6 w zaleznosci od modelu
          > drukarki) kosztuje ok. 40 zl, a zamiennik ok.10 zl.
          > Takze ja bym sie w ogole nie zastanawial i wybral Canona.

Porównując cene z HP - Canon jest ciut drozszy, ale rozumiem ze taniej może
          wyjść eksploatacja (właśnie dzięki zamiennikom) - czy tak?

k.
          • Gość: eliot Re: drukarka do zdjęć w domu?? IP: 195.205.180.* 28.09.06, 13:09
            Też kiedyś zastanawiałem się nad drukarką do domu, ale robię to w inny sposób.
            Raz na jakiś czas (co 3 m-ce mniej więcej) jest kosmiczna obniżka na cyfrowe
            fotki w Rossmanie. Wrzucam na płytkę 200 fotek i nie muszę kupować drukarki
          • Gość: Lekito Re: drukarka do zdjęć w domu?? IP: *.gdynia.mm.pl 28.09.06, 22:59
            Dokladnie tak Kasiu. Pozatym Canon to sprzet mnej awaryny - przynajmniej tak
            mowia.

A co do zasychania glowicy to sa gusla. Ja mojej Piximy ne uzywalem przez rok i
            jakos nic mi niepozasychalo.

No ale musisz sie zastanowic, czy bedzie ci sie faktycznie oplacalo drukowanie
            zdjec w domu na drukarce. Ja drukuje max 15 zdjec na pol roku :)
      • Gość: Darek Re: drukarka do zdjęć w domu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 15:53
        gwait napisał:

> Atramentówki Canona z osobnymi pojemnikami na tusze

I jak w takiej CANON zatka się głowica wyschniętym tuszem to wymiana samej
        głowicy kosztuje prawie tyle co sama drukarka.

:(
        • gwait Re: drukarka do zdjęć w domu?? 29.09.06, 12:25
          Zgadza się. Jak zaschnie i nie pomoże czyszczenie ciepłą wodą to koszt wymiany
          głowicy przekracza 300 zł. Ale wystarczy raz na tydzień coś wydrukować,
          najlepiej z użyciem wszystkich kolorów i wszystko gra. Poza tym jak się kupuje
          drukarkę, to po to aby na niej drukować a nie żeby ładnie wyglądała na półce
          czy szafce, prawda?
    • Gość: Foto Re: drukarka do zdjęć w domu?? IP: *.petrus.com.pl 28.09.06, 16:52
      Drukarki są tanie, ale koszt wydruku bardzo wysoki- około 3-4× wyższy niż
      odbitka w fotolabie. Nie liczę Twojego czasu. Wydruki mają też niższą trwałość.
      • neder Re: drukarka do zdjęć w domu?? 28.09.06, 23:12
        > około 3-4× wyższy niż
        > odbitka w fotolabie.

Bzdura.
        Zależy jak się kombinuje. Tyle że na tym kombinowaniu też trzeba się znać i
        wiedzieć co i za ile. Ja nie wiem co i za ile ale wiem, że inni wiedzą. Np. mój
        szef ;P
        Więc można wyjść na swoje.
      • Gość: Jagoda Re: drukarka do zdjęć w domu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 07:30
        Gość portalu: Foto napisał(a):

> Wydruki mają też niższą trwałość.

I gorszą jakość - gorsze są kolory ! :)

To co widzisz na ekranie monitorka to nigdy nie będzie tak samo wydrukowane
        przez drukarkę. :)

A w fotolabie - jak obsługuje go prawdziwy fachowiec a nie przypadkowa panienka
        po socjologii lub politologii - to odbitki są takiej samej jakości (właściwe
        kolory !)jak orginalne zdjęcie.
        • Gość: w Re: drukarka do zdjęć w domu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 14:19
          to samo mam w Auchanie za - 24 grosze 9x13 - do albumu
          wypas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka