Dodaj do ulubionych

Router i bezpieczna siec...?

IP: *.aster.pl 16.10.06, 11:00
Czy latwo jest sie podpiac do bezprzewodowej sieci? Jakie ustawienia sa
potrzebne aby nie bylo to mozliwe? Podczas konfiguracji (router D-Link DI-524)
oczywiscie ustawilem key itd. Mialem rowniez opcje (kodowania sygnalu?)
np.WPA WPA2 itd. wogole nie wiem o co chodzi :)
Jak prawidlowo powinienem zabezpieczyc siec? Prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Reader Re: Router i bezpieczna siec...? IP: *.ericsson.net 16.10.06, 12:05
      Jesliz zarowno system operacyjny (XP czy likus, bsd itd) oraz router
      obslugujac WPA2 nalezy wlaczyc. Jesli nie to wlaczyc nalezy WPA
      (WEP odchodzi w zapomnienie, jako, ze latwy jest do zlamania)

Passphrase - haslo - powinno byc dlugie i zawierac rozne znaki, cos jak:

e1sqes@moja_mama!!aq2a

:-)

Dodatkowo mozna wlaczyc blokowanie nieznanych adresow MAC czyli udostepniac siec
      tylko znanym komputerom - identyfikujac je wlasnie po adresach MAC kart
      sieciowych.

Rozglaszanie SSID - czyli nazwy sieci - powinno byc wylaczone i zmienione z
      domyslnego na jakies inne.

Haslo administratora dla routera rowniez powinno zostac zmienione na relatywnie
      dlugie i trudne: b0@a34-qqqrq ;-)

(co sie tyczy hasel to nalezy stosowac takie, ktore MOZNA zapamietac, by nie
      resetowac routera co 3-ci dzien)

Mozna wylaczyc DHCP i przypisywac statycznie adresy IP, ew. zmiejszyc ilosc
      obslugiwanych komputerow (przez DHCP) do ilosci znanych uzytkownikow/komputerow.

Nie wiem czy wiekszosc tych opcji posiada D-Link - bazowalem na znajomosci
      ustawien linksysa, chociaz domyslam sie, ze powinien miec - sa podstawowe i
      niewydumane.

No. To takie podstawy...
      • Gość: manhu Re: Router i bezpieczna siec...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 15:46
        Gość portalu: Reader napisał(a):
        > Haslo administratora dla routera rowniez powinno zostac zmienione na
        > relatywnie dlugie i trudne: b0@a34-qqqrq ;-)
        Eee, no nie przesadzaj.
        Po prostu: włączyć WPA z mocnym hasłem (losowe znaki) >20 znaków i wszystko (najlepiej dać 63znaki)-nie do złamania.

Reszta to bzdury, choć warto ukryć SSID-a (wielu nie będzie wiedzieć że sieć jest), mac bez znaczenia (mac-i i ssida da się podsłuchać ot tak-draństwo!). WPA2 to ~WPA z szyfrem AES.
        Tak czy siak jakiś baran może nie mając nic (!!!) zabawiać się w odłączanie klientów od sieci, być może ustawienie arp na sztywno pomaga (nie mam na czym sprawdzić)
        A co do hasła administratora to bez przesady! To nic nie da (jeśli trafi na speca co przechodzi WPA+63), a utrudni życie użytkownikowi.
        • Gość: Reader Re: Router i bezpieczna siec...? IP: *.ericsson.net 16.10.06, 16:02
          > Reszta to bzdury
          Nie wiem jaka reszta ale mniejsza o to...

Wszystko da sie podsluchac. Nie w tym sek. Sek w tym, by utrudnic zycie
          dzieciakom i tyle.

Odlaczyc klientow od sieci mozna bez protokolow IP i TCP. Wystarczy warstwa MAC.
          Tak jak i blokowanie APka by nie wysylal beacon frame. Ale no o to tu chodzi -
          jak wspomnialem to sa reguly utrudniajace zycie dzieciakom z plyta live
          BackTrack linuksa...

• Gość: esqes Re: Router i bezpieczna siec...? IP: *.aster.pl 16.10.06, 19:17
        ? Sorry ale teraz wogole nie wiem o co chodzi...:)
        OK. WPA2 mam hasla rowniez wiec zostalo mi ukryc SSID rozumie ze nie zmieniam
        nazwy tylko zaznaczam jakas opcje? A tak propo to sygnal chyba nie jest na tyle
        mocny zeby docieral do 100m? Wydaje mi sie ze max do sasiadow przez sciane i
        tyle :)
        • Gość: ycbo Re: Router i bezpieczna siec...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 19:41
          Wystarczy malutki "Network Stumbler" i wszystkie te duperele nie mają żadnego
          znaczenia.
          Mam D-Linka G604T i na szczęście mieszkam w domu jednorodzinnym gdzie do okoła
          sami stare mohery więdzące jak głosować na PiS, więc mój AP jest bezpieczny.
          Jak zatrzymacie się przy parkanie to byle amator ma dostęp do 6 mega,
          zniechęciłem się w ustawieniach utrudnień kiedy przychodził mój 9 letni
          siostrzeniec i bez problemu się włamywał.
          W tym popularnym szajsie to całe utrudnianie jest dla przedszkolaków.
          • Gość: Reader Re: Router i bezpieczna siec...? IP: *.tbcn.telia.com 16.10.06, 19:55
            Smeczisz i sie nie znasz wiec moze daruj sobie te historie...
          • Gość: esqes Re: Router i bezpieczna siec...? IP: *.aster.pl 16.10.06, 20:49
            ha ha ha...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka