Dodaj do ulubionych

Jaki kupic komp z NTT czy Vobis ?

IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 24.03.03, 21:33
Wlasnie zastanawiam sie nad kupnem kompa na pokladach prawie ten sam wypas.
Nadmieniam ze serwisu Ntt najblizej jest 70 km w jedna strone a vobisu 20 km.
Ten NTT jest w hipermakecie Carrefour za 2299zl - pentium 4 2.4 GHz ,
pamiec 256 MB DDR ,naped CD-RW 40X , dysk twardy 40 GB , grafika GeForce 4
64 MB TV -Qut , brak systemu operacyjnego , raty 0% czyli 10 x 229.90zl ,
Vobis Procesor: Intel® Pentium®4 2,4 GHz z magistralą 533MHz
Płyta główna: Chipset VIA® P4X266E / ATA 133 / ATX
Pamięć RAM: 256MB DDRAM 266MHz
Napędy:
dysk twardy: 3,5" 80GB 7200rpm ATA100
FDD: 3,5" 1,44MB
DVD: 16x/48x
Karta graficzna: 64MB DDR akcelerator 3D GeForce4 MX440 AGP 2x/4x TV-OUT
Karta dźwiękowa: zintegrowana 6 kanałowa
Komunikacja: karta sieciowa fast 10/100
Interfejs:
cztery porty USB w standardzie 2.0 (opcja 6 portów)
port równoległy
port szeregowy
dwa gniazda PS/2
gniazdo RJ-45
Obudowa: MidiTower ATX
Klawiatura: multimedialna Highscreen US, gniazdo PS/2
Mysz: Scroll Mouse, gniazdo PS/2 + podkładka Vobis
Oprogramowanie:
system operacyjny Microsoft® Windows® XP Home PL
PowerDVD XP 4.0 PL Vobis Edition
Inne: Podręcznik Użytkownika
Gwarancja: 2 lata
Pomoc techniczna: Ogólnopolska sieć serwisowa, Pomoc on-line Cena 3399zl -
za wyjecie dysku twardego 80 GB ok 500 zl = 2899 zl + 250 zl za nagrywarke
kpl. box z nero = 3150 zl wplata 10 % wartosci oraz 10 rat po 10% .
www.vobis.pl/
Ktory wybrac ? Ja sklaniam sie ku vobisowi. Doradzcie ! Dysku twardego nie
potzrbuje poniewaz mam roczny IBM 41 GB 7200 rpm 2 MB cache ATA 100 w
vobisie odlicza wyjma natomiast w hipermakecie nie .
Obserwuj wątek
    • Gość: obs Re: Jaki kupic komp z NTT czy Vobis ? IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.03, 21:40
      Jeśli znasz się na sprzęcie, jeśli potrafisz sam się tym pobawić, zamów sobie
      składaka w sklepiku za winklem. Te programy "Vobis Edition" nie budzą we mnie
      zaufania. Jeśli nie, to kup ten tańszy.
      • Gość: zdzichu Re: Jaki kupic komp z NTT czy Vobis ? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 22:49
        ani tu ani tu niepolecam kupic
        jak niechecesz stracic gwarancji to musisz modernizowac kompa unich dochodzi
        transport oraz otwarcie komputera w (cz-we servis NTT zyczy sobie za
        zamontowanie kart sieciowej którą kosztowała w sklepie 25zł około 40zł za
        usługe)
        jak kupisz w sklepiku to jak bedziesz miał ochote dokupic ram dysk lub
        nagrywarke itd to zamontuja ci za darmo
        niektóre sklepy stosują praktyke nieplombowania obudowy tylko podzespołow jak
        ci padnie cd-rom to niegnasz z całym kompem do serwisu tylko z cd-romem
        (przydaje sie to jak komputer ma służyc do pracy niejest uziemiony na CZAS
        GWARANCJI)
        a POZATYM POWIEM CI COŚ O KOMPÓTERACH FIRMY NTT I VOBIS
        Mialem z nimi styczność (takie w superpromocjach) po otwarciu obudowy okazało
        sie ze dysk i cd-rom jest na jednej szelce plyta posaiadała tylko 3 sloty pci
        na ram miałeś tylko 1 wolne miejsce a płytynajtańsza wersja chinetech która rok
        temu już przestali produkować
        A sterowniki jakieś nietypowe niby via tylko zadne standardowe niedziałają
        (4in1)a NTT niedołączyła ich do zestawu (4 godzinki w necie sleczałem zeby
        znaleść te sterowniki)
    • Gość: zdzichu Re: Jaki kupic komp z NTT czy Vobis ? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 22:58
      a ja ci polecam
      ATHLON 2200+XP/266-500zł
      cooler 60zł(cichy polerowany )
      GIGABYTE GA-7VAx vKT400 DDR400 -400zł(super płyta z dualbiosem i 6 kanałowym
      dzwiekiem 6usb 2.0)
      80 GB SEAGATE B V -480zł
      CDR-RW LITE-ON 48/24/48 BOX -260zl
      DDR 512 MB 333 MHz -285,00
      64 MB GF4 MX-440SE LT TV DDR -220,00
      MIDI TOWER 2 WENTYLATORY LIGT USB ATX-150,00
      klawiatura A4-TECH +MYSZ RADIOWA-170,00
      17" AOC 7KLr PURE FLAT-660,00(mało znany ale 36 miesiecy gwarancji i wydajność
      ponad przecietna)

• bjbax Tylko nie ta grafa !!! 25.03.03, 07:58
        To jest karta z 64bitową szyną. To jest bezsens taki procek, płyta i ta grafa.
        Jak na upartego to MX440 DDR ale bez SE.
      • Gość: tiggy Re: Jaki kupic komp z NTT czy Vobis ? IP: *.wroc.bauer.pl / 172.28.189.* 25.03.03, 11:42
        a w jakich jednostkach sie mierzy wydajnosc monitora? :O
    • n0ras złożyć 25.03.03, 08:55
      Nie kupuj gotowego kompa w sklepie - zauważ, że przy tym pierwszym (Ntt)
      producent i sprzedawca nie pochwalili się na jakiej to super płycie głównej
      zostało postawione - więc można się spodziewać wszystkiego najgorszego, w
      drugim przypadku ograniczyli się tylko do chipsetu (a i tak nie rewelacyjnego).
      Moje (i wielu innych) doświadczenie mówi mi, że płyta ma zasadnicze znaczenie
      dla wydajności i stabilności systemu - bo po co ci komp rakieta, ale wieszający
      się 5x dziennie?.
      Druga (poruszona już wyżej) sprawa to plombowanie obudowy - nic nie dołożysz, a
      nawet nie sprawdzisz, czy to co jest odpowiada temu co ma być, no i jak jest
      poskładane (np. będzie źle założony radiator na procku - bez pasty - i będziesz
      musiał dymać z kompem do serwisu, bo się procek grzeje).
      Znajdź jakąś tanią hurtownię/sklep z częściami i kup to co Ty chcesz mieć, a
      nie to co oni chcą sprzedać. Szkoda, że nie jesteś z Krakowa, bo mógłbym pomóc
      nie tylko wirtualnie.
    • Gość: niki Re: Jaki kupic komp z NTT czy Vobis ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.03, 22:57
      Też uważam że lepiej i taniej jest kupić sobie kompa w małej i solidnej firmie
      niż w takich dużych korporacjach jak piszesz , pozdrawiam (zobacz www.spat.pl)
      • Gość: Tron Re: Jaki kupic komp z NTT czy Vobis ? IP: *.compromis.pl / 192.168.2.* 28.03.03, 15:47
        Gość portalu: niki napisał(a):

> Też uważam że lepiej i taniej jest kupić sobie kompa w małej i solidnej
        firmie
        > niż w takich dużych korporacjach jak piszesz , pozdrawiam (zobacz
        www.spat.pl)

Popieram ,także składałem przy pomocy Spata swój komputer .
        Jest to b.dobra firma ,która chce poradzić każdemu ,do tego jest kompetentna i
        zawsze można liczyć na pomoc .Ja mam komputer z tej firmy i przez dwa lata
        użytkowania nigdy nie miałem problemów .Polecam .
        Firma ma swoją sidzibę w Katowicach na ul.Czerwińskego obok Kredyt banku .
    • Gość: Tron Re: Jaki kupic komp z NTT czy Vobis ? IP: *.compromis.pl / 192.168.2.* 28.03.03, 15:35
      Według mnie lepiej samemu złożyć sobie komputer - nic strasznego ,ale zawsze
      jest możliwość lepszej konfiguracji i do tego gwarancja na poszczególne
      częśći .
      • Gość: niki Re: Jaki kupic komp z NTT czy Vobis ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.03, 11:50
        Cześć ,złożyć nie problem jak się człowiek na tym zna ale tak ogólnie można
        sobie zrobić więcej szkód niż pożytku w szczególności przy AMD lepiej zdać się
        na doświadczenie i umiejętności firmy przecież oni robią to za free.
        • n0ras Re: Jaki kupic komp z NTT czy Vobis ? 31.03.03, 20:53
          Niestety w dzisiejszych czasach za free to nawet po ryju trudno dostać - firmy
          to nie Caritas i jak coś robią (tj. składają taki zestaw jak Ty sobie życzysz,
          a nie jak Oni chcą Ci sprzedać) to muszą coś z tego mieć. I to tylko tak
          wygląda że to taki sam komp (bo procek taki sam), ale cenę złożenia odbiorą
          sobie na płycie, pamięciach, itd....
          • Gość: niki Re: Jaki kupic komp z NTT czy Vobis ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.03, 21:44
            n0ras napisał:

> Niestety w dzisiejszych czasach za free to nawet po ryju trudno dostać -
            firmy
            > to nie Caritas i jak coś robią (tj. składają taki zestaw jak Ty sobie
            życzysz,
            > a nie jak Oni chcą Ci sprzedać) to muszą coś z tego mieć. I to tylko tak
            > wygląda że to taki sam komp (bo procek taki sam), ale cenę złożenia odbiorą
            > sobie na płycie, pamięciach, itd....
            Nie zgadzam się z Tobą są jeszcze na tym rynku utrzciwe firmy ,które nie chcą
            klenta wy.... i żeczywiście dają coś gratis sama tego doświadczyłam .To się
            nazywa klasa w dzisiejszych czasach.Pa
            • Gość: zdzichu Re: Jaki kupic komp z NTT czy Vobis ? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 23:10
              wiem coś o tym gratisaowym dodawaniu
              niektóre karty grafiki sprzedaje sie z kilkoma grami
              płyty z oprogramowaniem antywirusowym itd
              Składacz niedaje opakowan od podzespołow wiec kupjący nie wie co powinien
              dostac jescze od producenta podzespołow
              potem przy odbiorze sie mówi ze dozuca sie za darmo gierke programik itd
              klient usmiechniety i zadowolony

dlatego ja sobie skladam kompóter sam
    • Gość: Nemo Nie być frajerem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 23:49
      Idź do małego sklepiku komputerowego i sam sobie skonfiguruj komputer, taki
      jaki ty chcesz.
      W supermarketach jest zazwyczaj niesamowity szajs a w firmach typu NTT czy
      Vobis przepłacasz niesamowicie i jeszcze ci zaplombują komputer żebyś tylko z
      każdą drobnostką biegał do nich i słono płacił.

PAMIĘTAJ ZGODNIE Z OBOWIĄZUJĄCYMI PRZEPISAMI ŻADNA FIRMA NIE MOŻE CI
      ZAPLOMBOWAĆ KOMPA.

Jesli nie wierzysz poczytaj przepisy.

pozdr.
      Nemo
      • Gość: Pollak Dokladnie... IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 01.04.03, 01:25
        Daj sobie spokoj zarowno z NTT jak i Vobisem

-> Sprobuj www.ptr.pl/ z 5 letnia gwarancja ale cos im sie serwerek
        pobzykal na wiosme (a moze to tylko hackerzy na prima aprillis?)
        -> Blisko powinienes miec do www.skleppc.pl/ chyba gdzies w kierunku
        Bialegostoku
        -> Najtanszy wedlug mnie jest krakowski www.dekanex.pl/, ale to chyba
        tgroche za daleko od ciebie
        • Gość: ssaczek Re: Dokladnie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.04.03, 10:40
          Zapomnij o Vobisie, miałem z tym do czynienia, jedyne co na plus to fakt, że
          są to sprzęta które raczej się nie psują ale na tym wszystkie plusy się kończą
          a o sterownikach to już szkoda gadać, praktycznie nie ma!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka