Dodaj do ulubionych

Mandriva PP 2007

21.10.06, 16:27
krótko mówiąc, jako niezbyt zadowolony użytkownik PP 2006: wqersja najnowsza jest znakomita!
szybka, nieco inaczej zorganizowana - naprawdę bez stresu można na kompie pracować.
wprawdzie pozmieniali liste pakietów (np. zamiast kaffeine jest kmplayer), więc to i owo trzeba sobie dociągnąć - ale generalnie jestem bardzo mile zaskoczony! (tak jak wersja 2006 byłem rozczarowany).
ktos z was używa?
jakie sa wasze wrażenia?
Obserwuj wątek
    • vktr Re: Mandriva PP 2007 21.10.06, 22:25
      przez kilka dni mialem 2006 free spodobalo mi sie zainstalowalem pp2007 to moje
      pierwsze lìnuxy tak ze dopiero poznaje ten system .zawsze chcialem miec linuxa
      teraz mam wszystko wszystko zrobilem bez niczyjej pomocy. do windy na pewno nie
      wroce.pozdrowienia.
      • krzysztofsf Re: Mandriva PP 2007 22.10.06, 01:00
        Na AMD 64 nmam problemy - tu lepiej spisuje sie Auroks, bo jest jeszcze 32 bitowy.
        • bokaj Re: Mandriva PP 2007 22.10.06, 09:00
          ja dostałem Mandrivę 2007 w wersji 32-bitowej...
          • krzysztofsf Re: Mandriva PP 2007 22.10.06, 15:45
            bokaj napisał:

> ja dostałem Mandrivę 2007 w wersji 32-bitowej...

A mozesz dac namiary z ktorego ftp ?
            Bo mam pecha i pod AMD widze tylko na 64 bity - ale moze zle szukam.
            • bokaj Re: Mandriva PP 2007 22.10.06, 16:19
              ja dostałem materialnie krążek CD z nowym PP Mandriva 2007 z firmy Amazis - bo
              kupiłem u nich PP2006 i taka była oferta, że kupując PP 2006 otrzymuje sie
              później (czyli teraz) PP 2007.
              co widziałem w sklepach - to jest juz Mandriva 2007 Official wydana przez
              easyLinux za 25 zł. nie wiem czy jest bardzo okrojona w stosunku do PowerPack'a
              - pewnie nie ma Javy, Flash'a itp., ale poza tym chyba różnic nie ma, bo ten
              PowerPack 2007 jakoś arcybogaty w aplikacje nie jest (np. nie ma Kaffeine, nie
              ma AbiWorda itp.).
              niemniej - jest to od niepamiętnych czasów Mandriva (ta 2007) bardzo szybka w
              działaniu.
              • krzysztofsf Re: Mandriva PP 2007 22.10.06, 16:38
                Ale czy jest tam wersja 32-bitowa pod AMD?
                Pyta sie przy instalacji, czy zainstalowac w trybie 32 czy 64 bity?

Bo jesli masz procesor 32 bity, to sila rzeczy instaluje sie 32-bitowo, ale jak z procesorem AMD (powtarzam - AMD, bo w intelu nie widze takiego rozrozniania) 64-o bitowym?
                • gandalf711 Re: Mandriva PP 2007 23.10.06, 17:24
                  to link do wersji na cd
                  ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrakelinux/official/iso/2007.0/CD/
                  a tu dvd
                  są 32 i 64 bitowe wersje
                  ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrakelinux/official/iso/2007.0/DVD/
                  pozdrawiam
                  sam ściągam
                  próbowałem wersję one czyli Live i faktycznie całkiem szybko wystartowała
                  • krzysztofsf Re: Mandriva PP 2007 23.10.06, 20:37
                    gandalf711 napisał:

> to link do wersji na cd
                    > ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrakelinux/official/iso/2007.0/CD/
                    > a tu dvd
                    > są 32 i 64 bitowe wersje
                    > ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrakelinux/official/iso/2007.0/DVD/
                    > pozdrawiam
                    > sam ściągam
                    > próbowałem wersję one czyli Live i faktycznie całkiem szybko wystartowała

Wybacz, ale czy zgodnie z ponizszym, nie potrzebuje pod AMD ATHLON 64 (przy rezygnacji z trybu 64bitowego) raczej wersji 686, ktorej tam nie widac?
                    Moze zle interpretuje?
                    Dotychczas pod Pentium III korzystalem z 586 a 686 nie ruszalem, bo sadzilem, ze to pod Athlony.

www.susek.info/suse.php/content/view/366/40/
                    Rodzaj procesora (kompatybilne w górę 386 będzie działać na Athlonie ale Athlon nie będzie działać na 386)

386 stare procesory z lat 90
                    486 duży krok w przyszłość ale raczej tylko dla kolekcjonerów
                    586 Pentium I Pentium II Pentium III Cyrix Celeron AMD K6 AMD Duron
                    686 Pentium IV Celeron IV AMD Athlon AMD Athlon XP AMD Barthlon
                    x86_64 AMD 64 bit (to dopiero cacko tak na marginesie tylko SUSE 9.2 w pełni obsługuje technologie 64 bitową nawet Windows XP)
                    • krzysztofsf Re: Mandriva PP 2007 23.10.06, 20:50
                      Przy okazji - instalowalem wlasnie z powyzszej wersji Live DVD i zainstalowalo sie w trybie 64 bity, nie pytajac mnie o wybor.
                    • swawolny.diabel Re: Mandriva PP 2007 24.10.06, 00:07
                      > Rodzaj procesora (kompatybilne w górę 386 będzie działać na Athlonie ale Athlon
                      > nie będzie działać na 386)

masz racje ale to oznacze że athlon jest kompatybilny ale w dół
                      Napisaleś ze 386 nie jest kompatybilne z athlonem wiec gdzie ta ta
                      kompatybilnosc w góre? :)

> 386 stare procesory z lat 90
                      > 486 duży krok w przyszłość ale raczej tylko dla kolekcjonerów
                      > 586 Pentium I Pentium II Pentium III Cyrix Celeron AMD K6 AMD Duron
                      > 686 Pentium IV Celeron IV AMD Athlon AMD Athlon XP AMD Barthlon
                      > x86_64 AMD 64 bit (to dopiero cacko tak na marginesie tylko SUSE 9.2 w pełni ob
                      > sługuje technologie 64 bitową nawet Windows XP)

te ozanczenia to chyba tylko w SUSE tak przyjęli, albo jest błąd na stronnie.
                      o zastosowanych instrukcjach decyduje opcja -march='cpu-type'
                      cytat z dokumentacji gcc

i586, pentium - Intel Pentium CPU with no MMX support.
                      i686, pentiumpro - Intel PentiumPro CPU.

i tak jest we wszystkich dystrybucjach o jakich słyszałem. dystrybucje oparte na
                      binariach wykorzystują tylko i386 , i486 , i586, i686

opcje pod athlona
                      athlon, athlon-tbird - AMD Athlon CPU with MMX, 3dNOW!, enhanced 3dNOW! and
                      .................... SSE prefetch instructions support.
                      athlon-4, athlon-xp, athlon-mp - Improved AMD Athlon CPU with MMX, 3dNOW!,
                      ..............................enhanced 3dNOW! and full SSE instruction set support.

> .......to dopiero cacko tak na marginesie tylko SUSE 9.2 w pełni ob
                      > sługuje technologie 64 bitową nawet Windows XP)

wydaje mi sie że 64 bity czy to IA64 czy amd64(k8, opteron, athlon64, athlon-fx)
                      mogą być obsługiwane w dowolnej dystrybucji moim zdniam powinno wystarczyc
                      przkompilaowanie systemu ale tego nie sprawdzilem .
                      W każdym razie i debian i gentoo zapewniaja obsługe 64 bitów.
                      • krzysztofsf Re: Mandriva PP 2007 24.10.06, 08:06
                        swawolny.diabel napisał:

> > Rodzaj procesora (kompatybilne w górę 386 będzie działać na Athlonie ale
                        > Athlon
                        > > nie będzie działać na 386)
                        >
                        > masz racje ale to oznacze że athlon jest kompatybilny ale w dół
                        > Napisaleś ze 386 nie jest kompatybilne z athlonem wiec gdzie ta ta
                        > kompatybilnosc w góre? :)

To tez byl cytat ze strony, a nie moja wlasna wypowiedz.

>
                        > te ozanczenia to chyba tylko w SUSE tak przyjęli, albo jest błąd na stronnie.
                        > o zastosowanych instrukcjach decyduje opcja -march='cpu-type'
                        > cytat z dokumentacji gcc
                        >
                        > i586, pentium - Intel Pentium CPU with no MMX support.
                        > i686, pentiumpro - Intel PentiumPro CPU.
                        >
                        >
                        > i tak jest we wszystkich dystrybucjach o jakich słyszałem. dystrybucje oparte n
                        > a
                        > binariach wykorzystują tylko i386 , i486 , i586, i686
                        >
                        > opcje pod athlona
                        > athlon, athlon-tbird - AMD Athlon CPU with MMX, 3dNOW!, enhanced 3dNOW! and
                        > .................... SSE prefetch instructions support.
                        > athlon-4, athlon-xp, athlon-mp - Improved AMD Athlon CPU with MMX, 3dNOW!,
                        > ..............................enhanced 3dNOW! and full SSE instruction set supp
                        > ort.
                        >
                        >
                        > > .......to dopiero cacko tak na marginesie tylko SUSE 9.2 w pełni ob
                        > > sługuje technologie 64 bitową nawet Windows XP)
                        >
                        > wydaje mi sie że 64 bity czy to IA64 czy amd64(k8, opteron, athlon64, athlon-fx
                        > )
                        > mogą być obsługiwane w dowolnej dystrybucji moim zdniam powinno wystarczyc
                        > przkompilaowanie systemu ale tego nie sprawdzilem .
                        > W każdym razie i debian i gentoo zapewniaja obsługe 64 bitów.

Zgadzam sie, z twoja wypowiedzia (ufam ci ;)), ale moj problem jest troche inny - jakie oznaczenia dystrybucji moge spokojnie instalowac na 64 bitowym ATHLON AMD, aby mies 32 bity?

Spokojnie sciagac kazde 686 oraz 586 i bez problemu zainstaluje?

Niestety mam problemy, zeby na 64 bitach wymusic poprawne dzialanie wszystkich dotychczas uzywanych 32 bitowych programow i codekow.
                        • swawolny.diabel Re: Mandriva PP 2007 24.10.06, 10:09
                          > Spokojnie sciagac kazde 686 oraz 586 i bez problemu zainstaluje?

dokładnie.
                          właśnie z powodu kompatybilności procesorów w dół ten athlon64 czy inny procesor
                          z obsługą EMT46 bedzie działał wykonując kod pentium pro czy pentium.
                          • krzysztofsf Re: Mandriva PP 2007 24.10.06, 10:13
                            swawolny.diabel napisał:

> > Spokojnie sciagac kazde 686 oraz 586 i bez problemu zainstaluje?
                            >
                            > dokładnie.
                            > właśnie z powodu kompatybilności procesorów w dół ten athlon64 czy inny proceso
                            > r
                            > z obsługą EMT46 bedzie działał wykonując kod pentium pro czy pentium.

Dzieki za info. poniewaz dotychczas korzystalem z pIII , ubzduralem sobie, ze ten podzial to bardziej rozdzial na linie AMD i Intel. Rozjasnilo mi sie teraz w lepetynie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka