IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.11.06, 23:33
Towarzystwo forum komputery nie moze oderwac sie od zalanych laptop,totalnej i absurdalnej krytyki Microsoft choc wszystkie wypowiedzi wystukuja wlasnie na produktach tego wspanialego giganta i pomijaja milczeniem to co dzis najwazniejsze:Windows Vista 6.0.Domyslac sie nalezy ze nikt nie widzial, nie uzywal i nie ma zadnych doswiadczen z tym systemem.Pytanie tylko dlaczego.Czy z zawisci ze Microsoft po raz kolejny wygrywa,czy nie znaja angielskiego,czy Vista jest zbyt trudna i wymagajaca,czy boja sie nowinek,czy nie maja mozliwosci dostac ten ok .2.5Gb systemik.No wlasnie, co panowie i panie znawcy macie do powiedzenia na temat Vista 6.0.
Obserwuj wątek
    • gray Re: ciekawosc 22.11.06, 23:49
      Gość portalu: P napisał(a):

> co panowie i panie (...) macie do powiedzenia na temat Vista 6.0.

ja, na przykład, nie mam do powiedzenia nic ponieważ nie widzę powodu, dla
      którego miałyby mnie jakoś szczególnie interesować wersje inne niż ta, którą
      będzie można zdjąć z półki sklepowej a jako subskrybent MAPSa nie muszę biegać
      za tym 2.5GB po eMulu a jedynie poczekać na przesyłkę, w której na ładnej płytce
      otrzymam nie RTM ale retail. tym niemniej pozdrawiam fanatyków zarówno windowsa
      jak i tych z drugiej strony barykady a sam przygotowuję się do spokojnego
      przyjrzenia się systemowi, który warty uwagi procent użytkowników po tej stronie
      kuli ziemskiej uzyska za - co najmniej - rok.
      • Gość: P Re: ciekawosc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.11.06, 01:33
        Jak wiesz albo nie wiesz finalna wersja jest osiagalna i to legalnie,ba przy
        odrobinie szczescia mozna ja legalnie aktywowac.
        • gray Re: ciekawosc 23.11.06, 16:28

RTM to nie retail. zdążyłem już to napisać, być może ty nie zdążyłeś przeczytać.
    • Gość: towarzystwo Re: ciekawosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 23:52
      z kim lub z czym microsoft znow wygrywa i w jaki sposob ? Jakas wojne
      przegapilem ?..hmm...rozwin jak mozesz swoja blyskotliwa mysl ;)

a pomijajac caly ten belkot, to znalazlem nawet smieszny fragment:

"czy Vista jest zbyt trudna i wymagajaca"

biorac pod uwage, ze jest to system pisany pod totalnych debili i z kazda wersja
      ma wiecej
      "udogodnien" to odpowiedz oczywiscie brzmi "tak, jest za trudna dla nas
      malkontentow. Dlatego psioczymy z zawiscia na m$" ;) Za trudna jak wszystko w
      usa dla typowego obywatela. Pewna amerykanka wygrala proces bo producent nie
      uprzedzil jej, ze wykapanego kota nie nalezy suszyc w mikrofali...coz jaki
      poziom taki produkt.
      • Gość: P Re: ciekawosc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.11.06, 01:33
        Nie na temat.Siadac towarzystwo.Dwoja.
    • Gość: p2p Re: ciekawosc IP: *.acn.waw.pl 23.11.06, 00:15
      > [...]

W wiekszosci osob powod jest banalny - otoz te osoby uzywaja komputerow do PRACY
      a nie do testowania nowych programow. Jezeli uzywasz komputera tylko do gier czy
      do sciagania GB czesto bezuzytecznego softu/filmow to oczywiscie mozesz sobie
      rowniez scianac i zainstalowac Viste. Ba! Mozesz nawet sie tym pochwalic wsrod
      kolegow (im nizszy wiek kolegow tym wieksze powazanie w zwiazku z faktem
      posiadania Visty). Swiadomi uzytkownicy pracuja na takim systemie, jaki
      potrzebuja do pracy (czy to Win czy Linux czy MacOS czy inny). Jak widac, jest
      to kwestia tego czy ktos korzysta z komputera czy tylko sie nim bawi.
      • Gość: P Re: ciekawosc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.11.06, 01:37
        Banalne jest to ze kiedys jezdzilo sie na hulajnodze,pozniej na rowerze a dzis
        i dobry samochod to malo.Nazywa sie to postepem.Dokladnie jest i z
        komputeryzacja.Nie zapominaj tez ze to forum zyje dzieki tym dla ktorych
        komputer to rodzaj pasji a nie tylko narzedzie do pracy czyli jedno i
        drugie.Raesumujac nie masz nic do powiedzenia.
        • Gość: p2p Re: ciekawosc IP: *.acn.waw.pl 23.11.06, 09:14
          > Banalne jest to ze kiedys jezdzilo sie na hulajnodze,pozniej na rowerze a dzis
          > i dobry samochod to malo.Nazywa sie to postepem.

To nie znaczy, ze jesli ktos jedzie po bulki do sklepu dwie ulice dalej, musi od
          razu interesowac sie wtryskiem w nowej serii samochodow.

> Nie zapominaj tez ze to forum zyje dzieki tym dla ktorych komputer to rodzaj
          > pasji a nie tylko narzedzie do pracy czyli jedno i drugie.

Niestety to forum zyje takze dzieki takim jak ty, ktorzy co jakis czas
          rozpoczynaja bezsensowne spory o to co jest lepsze, bez zadnych merytorycznych
          argumentow.

> Raesumujac nie masz nic do powiedzenia.

Reasumujac nic nie zrozumiales z mojego posta i potwierdziles tylko, ze tak
          naprawde nie potrafisz stosowac rzeczowej argumentacji.
      • Gość: P Re: ciekawosc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.11.06, 01:38
        Ciekawosc zostala zaspokojona.
        • Gość: Grzegorz Re: ciekawosc IP: *.phil.east.verizon.net 23.11.06, 08:55
          Nie za bardzo rozumiem o co Ci wlasciwie chodzi.Byc moze nie mam tak lotnego
          umyslu jak Twoj ,ale uwazam ze kazdy uzywa takiego systemu jaki mu odpowiada
          ,czy to do pracy czy tez zabawy.Probujesz rozpoczac jakas niezbyt madra dyskusje
          o wyzszosci jednego systemu nad drugim.
          Kazdy rozsadny wie o tym ze pierwsze wersje jakiegokolwiek windows posiada mase
          bledow pomimo zapewnien Microsoftu ze jest inaczej i dopiero codzienne
          uzytkowanie nowego systemu wykazuje jego bledy i uchybienia.Zawsze czekam okolo
          roku zanim przesiadam sie na nowe windows i tak robie juz od wersji 3.1 ,wiec
          juz pare ich przerzucilem.
          Nie mam ochoty sie z Tobia dalej spierac na ten temat,wyrazilem swoja opinie i
          masz prawo sie z nia nie zgadzac .
          Pozdrawiam Grzegorz
          • Gość: P Re: ciekawosc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.11.06, 13:35
            Nie rozumiesz to widac.Vista to nowosc i na ironie osiagalna bez pirackich
            zapedow .Wydaje sie ze naturalna rzecza jest zaspokojenie ciekawosci co to
            takiego jest zwlaszcza ze jesli ci sie podoba nie musisz czekac ale w biegu
            przesiasc na wersje z legalnym SN.Ja zapytalem jedynie o wrazenia z zabawy z
            Vista a nie o filozoficzne rozwazania o wyzszosci jednych systemow nad
            drugimi.Konkluzja nie znasz i nie wiesz i to byla jedyna prawidlowa odpowiedz.
            • beny_hill Re: ciekawosc (_|_)-ka 23.11.06, 14:30
              Gość portalu: P napisał(a):

> przesiasc na wersje z legalnym SN.Ja zapytalem jedynie o wrazenia z zabawy z
              > Vista a nie o filozoficzne rozwazania o wyzszosci jednych systemow nad
              > drugimi.Konkluzja nie znasz i nie wiesz i to byla jedyna prawidlowa odpowiedz.

Nie każdy używa kompa do zabawy.........,
              po drugie jeżeli używam Lamborghini (SUN), to po co mam zamienić
              na 2CV (Viste) - tylko dlatego że nowa ?

Kto Merca przesiada się do hulajnogi ??
              • Gość: P Re: ciekawosc benny IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.11.06, 21:52
                Rozsmieszyles mnie i to jedyne co wynika z twojego p[isania i to nie na
                temat.Nie masz pojecia o czym sie pisze.
            • Gość: Grzegorz Re: ciekawosc IP: *.phil.east.verizon.net 23.11.06, 15:00
              Pomimo ze mialem nie dyskutowac dalej na ten temat, odpowiem ci.Moja kompania
              nalezala do testerow Visty i ponad 2 miesiace poznawalem ten system od tzw
              "podszewki" ,wiec nie mow czy go znam czy nie nie majac pojecia o tym.
              Pomimo wszystko pozostane przy swojej opinii ze wymaga on wielu poprawek i stala
              praca na nim nie zdala by egzaminu.Pozostaje przy obecnym XP Pro bez zalu, bo
              uwazam ze w chwili obecnej jest on systemem stabilnym, a moja praca wymaga tego
              ze nie moge sobie pozwolic na rozne padniecia systemu.Dodam rowniez ze sprzet
              mialem odpowiedni parametrowo do obslugi Visty.
              Nie moge natomiast sie wypowiadac na temat Visty pod wzgledem zabawy bo komputer
              dla mnie jest narzedziem pracy a nie zabawy,a po spedzeniu przy nim kilkunastu
              godzin w pracy w domu juz nie mam ochoty nawet siadac do niego.
              W domu i owszem zainstaluje Viste po jego ukazaniu sie oficjalnej wersji, ale
              zrobie to tylko dla moich dzieciakow, bo dzieci jak to dzieci mysla
              inaczej,mniej rozumnie , a bardziej z ciekawosci.
              Dla mnie to juz temat zamkniety i zycze ci milego dnia.
              • Gość: P Re: ciekawosc Grzegorz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.11.06, 21:51
                Nadecie z jakim piszesz podkreslajac swoje zawodowe zaciecie do komputera
                zwyczajnie smieszy.Nie onteresowaly mnie twoje opinie na temat co i kiedy
                kupisz dzieciom ,nie interesuje mnie do czego uzywasz komputera (piszesz na tym
                forum wiec nie jestes jedynie poswiecony pracy);interesowaly mnie wrazenia po
                uzyciu Vista 6.00 (to to co chcesz kupic w przyszlosci dzieciom)Nie masz ,nie
                uzywales w zwiazku z czym nie masz zadnych wrazen i o to chodzilo.
    • arius5 Re: ciekawosc 23.11.06, 09:46
      Nie widze powodow, aby zmieniac system jak tylko pojawi sie cos nowego.
      Moj Windows XP sprawuje sie doskonale, wszystko mam dopasowane zarowno
      sprzetowo jak i programowo.
      Po coz wiec ? Windows nie jest celem samym w sobie, tylko narzedziem, ktore
      umozliwia prace innych programow.
      Zmienie system moze za 2-3 lata, a do tego tez czasu poprawione bedzie juz
      sporo bledow w Vista.
      A na razie, nie interesuje mnie to.
      • arius5 a tak na marginesie 23.11.06, 09:51
        to dlaczego uwazasz, ze Vista to w tej chwili najwazniejsze wydazenie ?
        Dla mnie o wiele wazniejsza jest nowa wersja programu Sonar i Reason, a czy
        bede uzywac do tego XP czy Vista, to jeden pies.
        • Gość: Marek Re: a tak na marginesie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 14:58
          I dlatego tak bardzo lubiłem ATARI ST (może sa tu dorośli i wiedzą o czym
          mówię) tam system był zaszyty w kościach na płycie głównej i słuzył wyłacznie
          do tego aby mogły uruchamiać sie programy. Wizualnie był lepszy od pierwszych
          podrygów windowsa i nie było problemu piractwa.
          • kell99 Re: a tak na marginesie 23.11.06, 15:34
            Gość portalu: Marek napisał(a):

> I dlatego tak bardzo lubiłem ATARI ST (może sa tu dorośli i wiedzą o czym
            > mówię) tam system był zaszyty w kościach na płycie głównej i słuzył wyłacznie
            > do tego aby mogły uruchamiać sie programy. Wizualnie był lepszy od pierwszych
            > podrygów windowsa i nie było problemu piractwa.

Atari ST?! Wiadomo, ze Workbench/AmigaOS byl lata swietlne przed konkurencja :)
            Szkoda, ze nikt nie pomyslal by w pore 'otworzyc' te systemy :(
    • Gość: Reader Re: ciekawosc IP: *.ericsson.net 23.11.06, 15:05
      Rozumiem, ze kieruja toba chec radosnego pier***enia na temat swiezo
      zainstalowanej Visty?

- Duzo wieksze wymagania - dysk, pamiec, procesor, grafika(!) - malo w zamian
      - UI to kwiestia gustu - mi sie podoba, aczkolwiek stac ich bylo na duzo
      wiecej wodotryskow - Xgl/Beryl daje duzo wieksze mozliwosci, ktore bylyby pewnie
      ciekawie wykorzystane przez specjalistow od UI w M$
      - Dodane "ficzery" malo istotne - np. kto normalny codziennie grzebie w Control
      Panel, ktorego obsluga zostala ulatwiona?
      - Wolniejsze dzialanie w porownaniu z XP (to a propos wymgan)
      - Problemy ze sterownikami i aplikacjami - nie wszystko dziala

Dodane aplikacje malo istotne - rzadko z nich korzystam - poza WMPlayerem.
      Media Center powolne - moze jak ma sie karte TV to ma to jakis sens :/

Itd itp duzo by pisac. A nie mam ochoty na recenzowanie Visty.

Generalnie mogli wiecej. 5 lat do sporo czasu by zrobic rewolucje a nie ewolucje.
    • lambert77 Re: ciekawosc 23.11.06, 15:06
      :) i??? Jeżeli liczysz na to, że będziemy Ci zazdrościć to trafiłeś nie na to
      forum :)
      Vista jak każdy system M$ na początku będzie zawodny :) będziesz codziennie
      siedział i ściągał poprawki zostawiał na każdym możliwym forum informacje z
      prośbą o pomoc. Oczywiście jak kupisz sprzęt prosto z najnowszego katalogu firm
      komputerowych to powinno być wszystko ze sobą kompatybilne :) Ale wiesz jak to
      jest zbliża się gwiazda więc microszkop wypuścił system tak jak był :D.
      Nie przesiąde się z Xp bo nie stać mnie narazie na kompa za 5-6 tys :) Gry
      chodzą świetnie nie potrzebuję ślizgająco - gadających okienek :) Więc w czym
      problem??
    • kell99 Re: ciekawosc 23.11.06, 15:26
      Po tylu latach wyszlo takie 'cos'. Wymien chociaz jedna innowacyjna rzecz ktora
      znalazla sie w windows i ktorej nie ma w innym popularnym systemie innowacyjnym.

Dla mnie:
      - UAC - bardziej wkurzajace niz przydatne
      - Aero - od razu na 'off' i przywrocenie jednego 'wlasciwego' tematu - Klasycznego
      - Firewall i inne udogodnienia - dziekuje, wystarczy mi router na ktorym moge
      sobie skonfigurowac cala siec
      - Nowy interface - odgrzewane sledzie ... eksplorator windows jest znowu
      udziwniony, szkoda, ze trzeba sie sporo naklikac by cokolwiek osiagnac - idealem
      jest jednak dla mnie Nautilus z opcja gdzie kazdy katalog to osobne okno (i
      wyswietlanie drzewa katalogow dla wybranych katalogow); menu start jest
      udziwnione, zbyt szerokie i nie daje szybkiego dostepu do zainstalowanych
      programow - o ukrytej opcji 'shutdown' pojawily sie juz na sieci artykulu, ze z
      punktu widzenia 'usability' cale menu to ogromna porazka - tutaj klasyczne menu
      start to ideal - wszystko co po nim nastapilo to udziwnienia,
      - side bar - nieprzydatny, zabiera mase miejsca by wyswietlac nieprzydatne
      'bajery' - wyswietlana temperatura (cpu i np pogoda), zajecie cpu i dysku rownie
      dobrze moglyby byc wyswietlanie na dolnym pasku jako male ikony (tak jak applety
      w gnome czy rozne dodatki w xp).

Oj Vista nie jest zla. To taki dobry XP. Tylko czemu w takim razie to 'nowy i
      genialny system' skoro nowego nie widac tam zbyt wiele.

I tego tak obawia sie microsoft - ze wielu uzytkownikow z xp sp2 ma calkiem
      dobre dzialajacy system i jest szczesliwa z tym co ma. To juz nie 98/me ktore
      trzeba bylo resetowac co kilka h i reinstalowac co najmniej raz na 3 miesiace.
      Moze dlatego, ze Vista wnosi zbyt malo nowego i innowacyjnego by warto bylo
      placic $300 za prawie to samo?

Nie sprawdzilem czy np Word dalej potrafi zamrazac caly system na dlugie sekundy
      przy dolaczaniu 'obietkow' do dokumentu tekstowego, albo czy potrafi po 4 razy
      wyswietlac, ze jakis tam plik jest 'zajety', albo czy programy nadal wywalaja
      sie z 'memory cannot be read' itd.

Moje testowanie skonczylo sie po 3 dniach niebieskim ekranem przy starcie RC :)
      Rozsypal sie system plikow (z partycja przestawiona na 'hidden'). Ciekawe jak to
      sie stalo - Vista nie lubi innych 'konkurencyjnych' systemow?
    • user0001 Re: ciekawosc 23.11.06, 16:25
      Powodów zignorowania Visty jest kilka...

Po pierwsze nie mam czasu. Obecnie potrzebuję stabilnego sprawdzonego komputera,
      a nie wielkiej niewiadomej. Nie chciałem nawet podnosić Ubuntu z 6.06 na 6.10, a
      co tu mówić o wrzuceniu niesprawdzonej Visty?

Po drugie wymagania wobec sprzętu, widziałem jak działała beta visty, wiem jaki
      mam sprzęt, a we wrześniu wydałem równowartość mocnego komputera na zajefajny
      rower :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka