Dodaj do ulubionych

Dodatkowa kość Ram a linux..

03.12.06, 08:39
Witam

Mam pewien problemik.
Dołożyłem sobie dodatkową kość Ramu DDR256 i linux mandriva 2007 free nie chcę
się podanieść. Po wyjęciu kośći wszytko chodzi normalnie.
Z windą nie ma problemu.

Może problem polega na tym iż kość ma inną częstotliwość taktowania 400mHz gdy
dwie pozostałe które siedzą w kompie mają 333Mhz. Choć o ile dobrze myślę nie
powinno tak być.

Czy muszę przeinstalować linuxa??
Czy jest jakiś sposób na to by linux ruszył??

Pozdrawiam i dziękuje za ewentualne odpowiedzi.
Seebs
Obserwuj wątek
    • tswiercz Re: Dodatkowa kość Ram a linux.. 03.12.06, 10:59
      hmm, jeżeli chodzi o Linuksa to zmiana nawet z AMD na Intel nie powinna
      powodować problemów z odpaleniem. Co najwyżej akceleracja 3d, dźwięk, sieciówka
      nie zadziała. Ja btm raczej upatrywał problem ze sprzętem. Bo o ile windows może
      się odpalić, to nie wiadomo jak długo tak pociągnie. Sprawdź kostki jakimś
      memtestem
    • tswiercz Re: Dodatkowa kość Ram a linux.. 03.12.06, 11:02
      a właśnie, jaki to błąd??
      • seebs Re: Dodatkowa kość Ram a linux.. 03.12.06, 18:18
        Witam

Błedu nie ma:( Gdyby był to poszukałbym wyjaśnienia co oznacza. Po pojawieniu
        się lilo i wybraniu linuxa pojawia się ekran z paskiem i nic... Nie można nawet
        przejść do trybu tekstowego:(
        Winda miała pewne problemy na początku, ale po jednej awarii poszła i działa bez
        problemu, przynajmniej do czasu wyłączenia kompa. Kośc mimo iż to 400MHz jest
        taktowana na 333Mhz (wyrównauje do pozostałych) tetowałem evertestem.

Spróbuje jeszcze włożyć kość i odpalić Live linux... zastanawiam się czy
        pójdzie:) Przstestuje też może kość jakimś testerem i może sprawdzę czy linux
        się odpala na tylko tej kości (ewentualnie zmienie bank)

A tak na uboczu - ma ktoś ochotę zakupić kość pamięci kingston KVR400X64CA/256??
        Ewentualnie mogę sie wymienić na jakiegoś eliksira 256/333MHz:)) (infenon też
        może być)
        Daje 14 dniową gwarancję rozruchową:D

Pozdrawiam
        Seebs

• mrowkolew Re: Dodatkowa kość Ram a linux.. 03.12.06, 18:49
          dystrybucje live,a nie wiem czasem czy nawet pierwsza płytka
          instalacyjno-awaryjna mdkriva, mają programy do testowania pamięci- jest jako
          jedna z opcji boot linuxa-zwie się to memtest (oglądałam kilka dystro live i nie
          zapamiętałam które mają tą opcję-raczej na pewno miał ja sysrescuecd ale jak
          masz płytki instalacyjne mandrivy to zabootuj z niej mandriva, opcja naprawa
          systemu czy jakoś tak(w każdym razie nie instalacja) i zobacz czy wystartuje i
          czy ma opcję memtest, polecenie dmesg też coś wyświetla o pamięci ale ja nie
          wiem co to oznacza, tyle że wiem,żemam 128 kość ramu
          BIOS-provided physical RAM map:
          BIOS-e820: 0000000000000000 - 000000000009fc00 (usable)
          BIOS-e820: 000000000009fc00 - 00000000000a0000 (reserved)
          BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
          BIOS-e820: 0000000000100000 - 0000000007ffd800 (usable)
          BIOS-e820: 0000000007ffd800 - 0000000007fffc00 (ACPI data)
          BIOS-e820: 0000000007fffc00 - 0000000008000000 (ACPI NVS)
          BIOS-e820: 00000000ffff0000 - 0000000100000000 (reserved)
          0MB HIGHMEM available.
          127MB LOWMEM available.
          On node 0 totalpages: 32765
          DMA zone: 4096 pages, LIFO batch:1
          Normal zone: 28669 pages, LIFO batch:6
          HighMem zone: 0 pages, LIFO batch:1
          skoro win też miał problem z tą kością (a w ogóle win widzi więcej ramu czy
          tylko się uruchamia bez problemu na pozostałych kosciach?)-może są jakies
          ustawienia RAM w BIOS jeszcze-bo jak staram się coś wyczytać z dmesg to niektóre
          opcje linux pomija i poprawia dla siebie jeśli te z BIOSu mu nie pasują a to co
          wypisuje o RAM to tak jakby czytał je z BIOSu tak jak są
          sama jestem ciekawa o co chodzi, może znów się czegoś nowego nauczę
          • seebs Re: Dodatkowa kość Ram a linux.. 04.12.06, 07:40
            Witam

Winda odplala i widzi powiększoną pamięć RAM. Gdyby było inaczej nie mówiłbym iż
            winda się odpala i działa...
            W biosie nie ma co za bardzo ustawiać, niestety.
            Kość teoretycznie nie powinna sprawiać problemu gdyż płyta główna ma możliwość
            obsługi kości do 400mHz. Jedyny problem może być taki iż pozostałe kości są
            wolniejsze i system musi "wyrównać" do najwolniejszej. Jak będe miał chwilkę
            czasu spróbuje odpalić płytkę live i troszkę się pobawić przekładając kości...

Pozdrawiam
            Seebs
            • seebs Re: Dodatkowa kość Ram a linux.. 06.12.06, 18:56
              Witam

A więc przełożyłem kość do innego banku (pierwszego) pamięci i nie ma problemu:)
              Linux i winda odpalają się bez problemu, oba sysytemy wykrywają pełny ram.
              Zobaczę jeszcze tylko czy po kilku godzinach działania coś się nie będzie działo.
              Nie wiem nadal dlaczego kość powodowałą problemy gdy była podpięta do ostatniego
              banku a jedyne co przychodzi mi do głowy to problemy z napięciami na płycie itp.

W końcu płyta jest dość stara (ECS-KT-600-A) i najszybsze kości obsługiwane
              przez tą płyte to 400-setki, a o mieszaniu różnych kości producent nie wspomina.

Cóż w każdym razie dziękuje za zainteresowanie moim problemem i odpowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich
              Seebs
        • vatazhka Re: Dodatkowa kość Ram a linux.. 18.12.06, 15:43
          > Błedu nie ma:( Gdyby był to poszukałbym wyjaśnienia co oznacza. Po pojawieniu
          > się lilo i wybraniu linuxa pojawia się ekran z paskiem i nic... Nie można nawet
          > przejść do trybu tekstowego:(

Ekran z paskiem to chyba splashscreen? Spróbuj wyłączyć go uzywając opcji w bootloaderze (nie wiem czy w Twojej dystrybucji zadziała "nosplash") i przeczytaj komunikat na ekranie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka