Dodaj do ulubionych

Sam Word - czy tak mozna?

IP: *.spray.net.pl 17.12.06, 00:46
Pakiety Office sa kaducznie drogie, chce wiec kupic samego Worda (resztę
programów bardzo ładnie załatwia OpenOffice :) ). Znalazlam taki tu:
www.allegro.pl/item147929466_ms_word_2003_pl_oem.html
Ale niepokoi mnie trochę ten napis u dołu, tzn. "Zgodnie z zasadami Microsoft
dotyczących oprogramowania OEM oraz regulaminu serwisu Allegro oświadczamy że
sprzedajemy programy wraz z komputerami,z którymi zostały zakupione."
Czy to oznacza, że mogę ten program kupić tylko razem z kompem...? Zna się
ktoś trochę na zakręconych licencjach Microsoftu?

Dodam, że kompa mam, chcę tylko sam program.
Obserwuj wątek
    • Gość: Obywatel Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.ists.pl 17.12.06, 01:00
      Gość portalu: emka napisał(a):

> Czy to oznacza, że mogę ten program kupić tylko razem z kompem...? Zna się
      > ktoś trochę na zakręconych licencjach Microsoftu?

Na stronach Microsoftu można się samemu z nimi zapoznać. Ten temat był też
      niedawno poruszany na tym forum. Generalnie program OEM jest przypisany do
      komputera, na którym został zainstalowany i po zainstalowaniu na innym jest
      równie legalny jak ten kupiony na giełdzie za 10 zł.
      • Gość: caroll Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.toya.net.pl 17.12.06, 11:27
        Chcesz samego Worda? Po co kupować, skoro możesz mieć darmowy i legalny program,
        który w niczym Wordowi nie ustepuje - naprawdę jest bardzo dobry.To AbiWord.
        Ściągniesz go stąd:
        www.abisource.com/download/
    • Gość: emka Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.spray.net.pl 17.12.06, 13:46
      Potrzebuję niestety właśnie Worda... Jestem tłumaczem i moi klienci życzą sobie
      otrzymywać pliki zapisane w tym programie. Wiem, że OpenOffice pozwala
      konwertować dokumenty do formatu .doc. Testowałam to rozwiązanie, lecz niestety
      w tak otrzymanym pliku "rozjeżdżają" się formaty, gdy otworzy się go w Wordzie.

To oznacza, że chyba jednak będę musiała zainwestować w wersję pudełkową,
      prawda? O ile dobrze rozumiem, nie będzie ona przypisana do konkretnego
      komputera i po jego wymianie będę mogła ją zainstalować na innym - czy tak?
      • Gość: Greg Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: 212.76.40.* 17.12.06, 14:00
        Pudełkowa jest "przenośna", więc możesz ją zainstalować gdzie chcesz i dowolnie
        przenosić (pod warunkiem zainstalowania i korzystania na jednym komputerze
        jednocześnie).
      • Gość: stypendysta Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.centertel.pl 17.12.06, 15:51
        Z wcześniejszymi wersjami OO rzeczywiście były problemy z formatowaniem w dokumentach MS Word. Ale zanim kupisz Word'a, zobacz jak pracuje OpenOffice 2.0.4-1 lub 2.1. Pierwszy z nich znajdziesz na Ux.pl (www.ux.pl/, a drugi - przez pl.openoffice.org/.

• t-800 Re: Sam Word - czy tak mozna? 17.12.06, 16:00
          Pracuję na OO i do profesjonalnych zastosowań albo długich prac nie polecam.
          • Gość: stypendysta Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.centertel.pl 17.12.06, 20:06
            > Pracuję na OO i do profesjonalnych zastosowań albo długich prac nie polecam.

Co więc Ciebie przy nim trzyma?
            • krzysztofsf Re: Sam Word - czy tak mozna? 17.12.06, 20:10
              Gość portalu: stypendysta napisał(a):

> > Pracuję na OO i do profesjonalnych zastosowań albo długich prac nie polec
              > am.
              >
              > Co więc Ciebie przy nim trzyma?

Widocznie korzysta do zastosowan domowych przy krotkich tekstach - proste.

Przy okazji mam wrazenie, ze pod Linuksem OO spisuje sie znacznie lepiej niz pod Windows.
              • kell99 Re: Sam Word - czy tak mozna? 18.12.06, 15:45
                > Widocznie korzysta do zastosowan domowych przy krotkich tekstach - proste.

Serio OO jest takie kiepskie? Osobiscie spedzam niestety wiecej czasu z Wordem i
                moge porownac, ze oba programy maja swoje dobre i gorsze strony. Na pewno bym
                nie powiedzial, ze OO tylko do zastosowan domowych (uzywam OO w domu, bo nie
                widze sensu zasmiecac komputer MS Office).

Np. to co mi sie bardzo podoba w OO to bardzo przemyslana domyslna konfiguracja,
                np edytujac tabele ma sie prosty dostep do wszystkich funkcji, w MS O tez sie
                da, ale przekopujac sie przez tony opcji. Podobnie jest z wyborem domyslnych
                ustawien pomocy - te z MSO sa nieprzemyslane (np zamiana na duze litery, znowu
                trzeba szukac w opcjach by to wylaczyc).
                OO jest tez o wiele stabilniejszym programem (Word 2k3 czesto potrafi miec
                'internal error' i jak sie ma szczescie to dokument zdazyl sie zapisac) i wydaje
                mi sie, ze w obecnych wersjach szybszym programem. Nie zamarza na dluge sekundy
                gdy wstawia sie obiekty w tekst (a czasem i dlugie minuty gdy MSO importuje
                diagram z Visio).

Za to MSO ma kilka opcji ktore sa IMHO wygodniejsze - np domyslny zestaw opcji
                obrabiajacych grafike jest wygodniejszy w uzyciu (np zrzut ekranu, wklejenie do
                dokumentu i szybkie przyciecie).

Jak zwykle wszystko ma swoje + i -, ale nie sadze, ze MSO bardzo wyprzedza OO.
                Zreszta wiekszosc opcji w obu programach jest i tak raczej bardzo malo uzywana.

Pytanie, czy warto wydawac kilka setek na te kilka usprawnien?
    • Gość: stypendysta Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.centertel.pl 17.12.06, 15:56
      > "Zgodnie z zasadami Microsoft dotyczących oprogramowania OEM oraz regulaminu
      > serwisu Allegro oświadczamy że sprzedajemy programy wraz z komputerami, z
      > którymi zostały zakupione."

No tak - zgodnie z tym, co powyżej - oczekiwałbym, że sprzedający tego Worda na Allegro.pl dołącza do niego komputer, na którym program został zaktywowany - wtedy transakcja dotycząca Word'a będzie legalna (o certyfikacie i naklejce z powodów oczywistych nie wspominam).
      • krzysztofsf Re: Sam Word - czy tak mozna? 17.12.06, 20:22
        > No tak - zgodnie z tym, co powyżej - oczekiwałbym, że sprzedający tego Worda na
        > Allegro.pl dołącza do niego komputer, na którym program został zaktywowany - w
        > tedy transakcja dotycząca Word'a będzie legalna (o certyfikacie i naklejce z po
        > wodów oczywistych nie wspominam).

Trzebaby skontaktowac sie przed zakupem z infolinia microsoftu
        Np windows oem mozna kupowac bez komputera i przypisuje sie do konkretnego sprzetu (plyty glownej) po zainstalowaniu i aktywacji. Mozliwe, ze Word podobnie/
        • beata_ Napisali wyraźnie : 17.12.06, 20:28
          NAZWA :
          MS WORD 2003
          WERSJA : PL OEM; komercyjna
          SKŁAD : Kartonik opakowanie(na nim jest naklejka certyfikat)
          Cd-Key instalacyjny na naklejce z certyfikatem autentyczności (będzie dał się
          bez problemów aktywować, w razie kłopotów nasz pracownik może pomóc przy
          aktywacji telefonicznej)
          1x oryginalny nośnik instalacyjny;

STAN : TOWAR JEST KOMPLETNY 100% LEGALNY I ORYGINALNY
          GWARANCJA : NA 100% DADZĄ SIĘ ZAINSTALOWAĆ I AKTYWOWAĆ NA KAŻDYM KOMPUTERZE
          SPEŁNIAJĄCYM WYMAGANIA SPRZĘTOWE I SYSTEMOWE( W RAZIE PROBLEMÓW MOŻEMY POMÓC
          PRZY INSTALACJI I AKTYWACJI TELEFONICZNEJ)
          DOWÓD ZAKUPU : Cena zawiera 22% vat; wystawiamy na nabywcę fakturę.
          • krzysztofsf Re: Napisali wyraźnie : 17.12.06, 21:16
            beata_ napisała:

> NAZWA :
            > MS WORD 2003
            > WERSJA : PL OEM; komercyjna
            > SKŁAD : Kartonik opakowanie(na nim jest naklejka certyfikat)
            > Cd-Key instalacyjny na naklejce z certyfikatem autentyczności (będzie dał się
            > bez problemów aktywować, w razie kłopotów nasz pracownik może pomóc przy
            > aktywacji telefonicznej)
            > 1x oryginalny nośnik instalacyjny;
            >
            > STAN : TOWAR JEST KOMPLETNY 100% LEGALNY I ORYGINALNY
            > GWARANCJA : NA 100% DADZĄ SIĘ ZAINSTALOWAĆ I AKTYWOWAĆ NA KAŻDYM KOMPUTERZE
            > SPEŁNIAJĄCYM WYMAGANIA SPRZĘTOWE I SYSTEMOWE( W RAZIE PROBLEMÓW MOŻEMY POMÓC
            > PRZY INSTALACJI I AKTYWACJI TELEFONICZNEJ)
            > DOWÓD ZAKUPU : Cena zawiera 22% vat; wystawiamy na nabywcę fakturę.
            >
            >
            Tak, ale widzisz roznice cenowa pomiedzy tym Wordem a tym z linku co podalem?
            Moze byc, ze ich cena wynika z tego, ze maja umowe z microsoft na sprzedaz tej konkretnej partii oem wylacznie z jakimis okreslonymi, montowanymi u nich (lub w sprzedazy ktorych posrednicza) komputerami. Np. te oem mogly byc przeznaczone do serii notebookow, ktorych wlasciciele w to miejsce wsieli pelen pakiet office.
            Ja bym popytal, podzwonil, zanim bym kupil.
            • beata_ Re: Napisali wyraźnie : 17.12.06, 21:20
              Popytać nie zawadzi nigdy :-)
              Tam niżej o tym pisałam - sklep nie ukrywa swoich danych

[przyznaję bez bicia - w Twój link nie zaglądałam:-))]
    • krzysztofsf Moze gdzies dostaniesz? 17.12.06, 20:18
      proline.pl/shop.php?prodid=WORD+2003+PL+OEM
    • beata_ Czy nikt nie zadał sobie trudu zajrzeć w link... 17.12.06, 20:20
      ... do akucji Allegro, który podała Emka ?

Wyraźnie napisane jest, co to za produkt i co z nim zrobić... Jest to wersja
      OEM (na moje oko), która "zoemuje" się w momencie zainstalowania na własnym
      komputerze i tak już zostanie. Legalnie i zgodnie z zasadami Microsoft. Nigdy
      nie kupowaliście wersji OEM luzem, w żadnym sklepie?

Mam wrażenie, że cała ta dyskusja była zbędna :-)
      Ostatecznie, jeśli jest to sklep, który w dodatku można sprawdzić, to nie widzę
      powodu, dla którego nie miałabym tego Worda u nich kupić. Jest faktura, jest
      nalepka na komputer, więc w czym problem?
      • Gość: stypendysta Re: Czy nikt nie zadał sobie trudu zajrzeć w link IP: *.centertel.pl 17.12.06, 21:53
        Zajrzałem i byłbym bardzo ostrożny, zwłaszcza w przypadku osób, które chciałyby tego Word'a wykorzystać komercyjnie. Nie podoba mi się również to zdanie o pomocy w aktywowaniu - aplikacja MUSI się aktywować w sposób nieuciążliwy dla klienta i nie wymagający jakiejkolwiek pomocy osób trzecich. To wyraźnie śmierdzi. OEM na aplikacje Office'a to jednak nie to samo, co OEM na system operacyjny - bez tego drugiego komputer nie ruszy, więc producent (MS) zakłada, że każdy zakupiony system 'obsłuży' jeden komputer. Co innego Word, który do działania hardware'u nie jest potrzebny.

Generalnie to wyglada na ofertę kogoś, kto co prawda zawierał umowy z MS, ale ma je (do czasu) w d... . A dla nabywców może to wszystko skończyć się pewnego dnia wizytą panów podążających śladem dokumentów tej firmy.

A nie zastanowiło Cię, że ta firma korzysta z Allegro, chociaż przy tych cenach powinna być hitem rynkowym?
        • beata_ Re: Czy nikt nie zadał sobie trudu zajrzeć w link 17.12.06, 22:01
          No nie, tak w ciemno, to bym nie brała :-)
          Sprawdziłabym jednak ten sklep, tym bardziej że skoro jest w Warszawie,
          miałabym łatwo ;-)
    • Gość: emka Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.spray.net.pl 17.12.06, 23:23
      Zadzwonię więc jutro do suportu MS i dam znać :)
    • Gość: emka Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.spray.net.pl 18.12.06, 08:57
      Dzwoniłam do MS i:
      - można kupić oprogramowanie OEM (Windows i Office np Basic) niezależnie od
      komputera, jednak 1 komp = 1 aktywacja
      - samego Worda można kupić tylko jako program preinstalowany na konkretnym
      kompie, osobno nie można

I już wszystko jasne ;)
      • Gość: stypendysta Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: 150.254.120.* 18.12.06, 09:06
        Widzisz więc, na jakiej zasadzie działa firma i co oznacza owa pomoc podczas aktywacji.

• Gość: T-800 Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.tpnet.pl 18.12.06, 09:14

> - samego Worda można kupić tylko jako program preinstalowany na konkretnym
        > kompie, osobno nie można

Ja bym na Twoim miejscu olał te licencje i kupił Worda. Przecież jak będziesz
        mieć fakturę, płytę, licencję itp., to nikt Cię za to nie ukara. Dla MS byłoby
        to prawie samobójstwo - karać za to, że ktoś kupił ich program. ;-]
        • Gość: T-800 Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.tpnet.pl 18.12.06, 09:14
          Gość portalu: T-800 napisał(a):

> mieć fakturę, płytę, licencję itp., to nikt Cię za to nie ukara

Nie ukarze.
          • krzysztofsf Re: Sam Word - czy tak mozna? 18.12.06, 10:05
            Gość portalu: T-800 napisał(a):

> Gość portalu: T-800 napisał(a):
            >
            > > mieć fakturę, płytę, licencję itp., to nikt Cię za to nie ukara
            >
            > Nie ukarze.

Instalujac tego Worda na komputerze potwierdza sie zapewne tekst licencji (teoretycznie po przeczytaniu) jasli zainstalowalo sie nie spelniajac wymogow potwierdzonej przy instalacji licencji - to sie naruszylo jej warunki.
            Reakcje moga byc rozne - od koniecznosci zakupu jeszcze raz w peli legalnego worda, po darmowa wymiane nielegalnego na legalny przez microsoft.

Naturalnie, jesli kontrolujacy dojdzie, ze ten konkretny produkt nie ma prawa znalezc sie na danym sprzecie (bo przykladowo ten zakkres numerow moze byc tylko dajmy na to na notebookach.

Dodatkowo - kiedys bylem na prezentacji microsoftu - puscili w obieg po sali troche sfalszowanych nosnikow, z hologramami. Wnisek - oprocz typowych piratow z bazaru, mozna sie naciac w dobrej wierze na falszywke udajaca oryginalny produkt i sprzedawana nie po "20 zl".
      • krzysztofsf Re: Sam Word - czy tak mozna? 18.12.06, 10:13

> Dzwoniłam do MS i:
        > - można kupić oprogramowanie OEM (Windows i Office np Basic) niezależnie od
        > komputera, jednak 1 komp = 1 aktywacja
        > - samego Worda można kupić tylko jako program preinstalowany na konkretnym
        > kompie, osobno nie można
        >
        > I już wszystko jasne ;)

Na moj "nos" takei oemy worda bez komputera sa pozostalosciami nie wydanymi klientom, ktorzy kupili komputerer z (teoretycznie) preinstalowanym wordem i od razu przy zakupie zakupili office (czesto korzystajac z mozliwosci upgreade licencji na samego worda do pelnego pakietu.

Ja np mailem do czynienmia z tak upgreadowanymi notebookami Toshiba, gdzie w komplecie byl angielski word, ktorego tanim kosztem (tanszym niz zakup osobno pakietu) upgreadowalo sie do office.
        przy powyzszym te wordy tak jakby juz nie istnieja - bo sa upgreadowane do office na wlasciwych komputerach - ich wlasciciel moze miec problemu, bo przy kontroli powinien przedstawic i worda i office. - nosniki i licencje.
    • Gość: emka Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.spray.net.pl 18.12.06, 11:22
      Tak sobie myślę, że jak już mam wydać kasę, to nie chcę, żeby mnie potem głowa
      bolała o to, czy moje oprogramowanie jest legalne, czy nie. Na pewno więc nie
      będę ryzykować kupna ze źródła, co do którego są takie wątpliwości...
      • t-800 Re: Sam Word - czy tak mozna? 18.12.06, 11:50
        Ja bym kupił Worda z pewnego źródła (np. w Komputroniku) i olał licencję MS.
        www.sti.org.pl/oem.htm

Możesz też porozmawiać z prawnikiem.
      • krzysztofsf Re: Sam Word - czy tak mozna? 18.12.06, 12:09

> Tak sobie myślę, że jak już mam wydać kasę, to nie chcę, żeby mnie potem głowa
        > bolała o to, czy moje oprogramowanie jest legalne, czy nie. Na pewno więc nie
        > będę ryzykować kupna ze źródła, co do którego są takie wątpliwości...

Wyglada na to, ze lepiej dolozyc do pakietu oem office - bo same wordy sa oblozone koniecznoscia sprzedazy ze sprzetem

sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=308
    • Gość: emka Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.spray.net.pl 18.12.06, 12:45
      Mój komputer jest względnie nowy, skontaktowałam się więc ze sprzedawcą i od
      niego kupię zupełnie legalnie samego Worda - więc problem rozwiązany :)
      • Gość: T-800 Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.tpnet.pl 18.12.06, 12:47
        Nie ma czegoś takiego jak "względnie nowy", ale sprzedawca chce zarobić. I ja to
        rozumiem. ;-]
      • Gość: emka Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.spray.net.pl 18.12.06, 12:55
        Hmmm... Komp i soft kupiony u jednego sprzedawcy w podobnym czasie - sądzisz,
        że to może być problem?
        • Gość: T-800 Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.tpnet.pl 18.12.06, 13:05
          Sądzę, że nie. I sądzę, że większych problemów by nie było, gdyby ktoś od
          początku z premedytacją zawsze kupował OEM-y.
          • Gość: T-800 Re: Sam Word - czy tak mozna? IP: *.tpnet.pl 18.12.06, 13:08
            Z licencjami MS (i innymi) jest jak z kartką w sklepie "Po odejściu od kasy
            reklamacje nie będą uwzględniane". Co z tego, że taka informacja jest, skoro
            jest niezgodna z prawem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka