Dodaj do ulubionych

chcę sam złożyć komputer - pomocy

IP: 212.160.117.* 03.04.03, 11:52
ma być na domowe potrzeby: gry dla dziecka. ms office, internet.
prosze o pomoc jakie częsci składowe trzeba kupić - chodzi mi co najlepsze
jakościowo i pod względem mocy a niekoniecznie najdroższe - oczywiście prosze
uwzględnić ww. potrzeby.
Obserwuj wątek
    • Gość: xfgdh Re: chcę sam złożyć komputer - pomocy IP: *.radio.com.pl 03.04.03, 12:55
      moja propozycja:
      -płyta główna Abit,Asus- drogie,ale najpewniejsze (wersja tańsza, to ECS na
      chipsecie SiS- wbrew obiegowej opinii to stabilne płyty, kupisz już za 230zł)
      -Athlon XP 2000+
      -256MB DDRam (koniecznie 333MHz, nawet jeśli sprzedawca mówi, że wystarczy
      266MHz), wystarczy niefirmowa (no-name)
      -jeśli dziecko ma kilka lat i bawi się tylko w jakieś puzzle na ekranie, to
      wystarczy jakakolwiek karta graficzna, jeśli natomiast ma później wrzeszczeć,
      że koledzy mają szybsze karty, to nie obejdzie się bez większej kasy: najtańszy
      rozsądny zakup to nVidia GeForce4200, albo Ati Radeon9100. jeśli kasy jest
      więcej, to polecam Radeona9700
      -dysk Seagate Barracuda V 60 Gigabajtów
      -muzyka może być razem z płytą główną
      -DVD, albo jeszcze lepiej połaczenie DVD z nagrywarką (koniecznie nowszy model.
      Starsze "combo" DVD/CDRW były do d...) Unikać firmy LG. Polecam LiteOn, Teac.
      --------------------------------
      aktualne ceny na www.wgk.waw.pl

• Gość: zdzichu Re: chcę sam złożyć komputer - pomocy IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 14:04
        a ja polecam płyte GigaByte KT400 7VAX za mniej niz 400zł ale 6 kanałowy sound
        z wyjsciem cyfrowym 6 razy USB 2.0 Dual bios Obsluga ddr do 400MHZ i karta lan
        A dysk minimum 80 GB najlepiej segat baracuda V(20GB róznicy za cene 70zł)
        • Gość: lupus Re: chcę sam złożyć komputer - pomocy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.04.03, 14:23
          cokolwiek nie kupisz dzieciak bedzie zadowolony.Kup jakiegos dziadka za pare
          zlotych niech tlucze w niego ile wlezie a w miedzyczasie pouczysz sie co jest
          dobre a co (czesto) pozornie lepsze,z tymi szybkosciami to gruba przesada i ma
          to zwiazek z niektorymi grami i bardzo drogimi kartami video.
    • Gość: johndoe Re: chcę sam złożyć komputer - pomocy IP: *.tlsa.pl 03.04.03, 14:27
      po pierwsze, za czesci zaplacisz tyle co za zlozony komputer, wiec napisz skad jestes, a znajdzie sie moze ktos kto Ci firme z sasiedztwa doradzi.
      po drugie, karta graficzna to dosc duzy koszt, jezeli ma byc szybka. ale jezeli Twoje dziecko jest zbyt male, aby juz teraz grac w te najnowsze gry, ktore potrzebuja najlepszego sprzetu, to zanim dorosnie to Twoja karta i tak bedzie juz kiepska. w takim wypadku kup sobie teraz gorsza, super-hiper Ci nepotrzebna.
      po trzecie, w komputerze najrzadziej wymienia sie monitor, poza tym jego wplyw na komfort pracy i zabawy jest ogromny. lepiej wydac pare groszy wiecej i kupic cos lepszego.
      po czwarte, wogole nalezy zastanowic sie czy potrzebujesz "wypasiony" sprzet. jezeli nie grasz w najnowsze hity, to Ci niepotrzebny.
      pzdr
      • ssaczek Re: chcę sam złożyć komputer - pomocy 04.04.03, 08:59
        Athlon XP 1700 – 250zł
        MSI KT3V KT333 UBS 2,0 – 300zł
        DDRAM – 256MB PC2700 – 125zł
        HDD Segate Barracuda 40GB – 325zł
        ATI Radeon 9100 – 325zł
        CD-RW LiteOn 48 – 225zł
        Obudowa ATX (UBS, audio na przednim panelu) 300W- 150zł
        FDD – 45zł
        Modem (to zależy w jakie łącze)
        Monitor AOC 7KLr Flat – 620zł
        Drukarka jeśli potrzebna to polecam HP.

Jak na moje oko to zestaw dokładnie wypośrodkowany między ceną a wydajnością,
        spokojnie wystarczy na gry te bardziej wymagające, filmy, office, internet i
        powinien przez jakiś czas być na czasie. Jeśli miałbym do tego coś dokładać to
        ewentualnie RAM jeszcze 256 (wskazane acz nie konieczne), dysk twardy jak na
        zwykłe potrzeby domowe i obecność nagrywarki w zestawie jest wystarczający
        (znam wielu co kupują 80 a nawet 120GB a później wykorzystują 15 % jego
        pojemności), karta graficzna jest rewelacyjna wydajnościowo i cenowo a co
        zdecydowanie ją wyróżnia to znakomite wyjście TV, obudowa to polecam zwrócić
        uwagę czy ma na przednim panelu wyjścia UBS i słuchawkowe to bardzo wygodne.
        Monitor spełnia normy TCO 99(istotne dla zdrowia) i jest cenowo bardzo
        atrakcyjny.
        Ceny "AREST" - Wrocław

Pozdro ssaczek.
    • n0ras Re: chcę sam złożyć komputer - pomocy 04.04.03, 09:32
      Podstawowe pytanie - w jakie gry będzie dziecko grało
      (lub inaczej, w jakim jest wieku)?. Bo MS Office i
      internet to nie są rzeczy wymagające i nawet (zaraz się
      na mnie rzucą) Athlon XP nie jest potrzebny - obleci
      Duron, grafika może być jakakolwiek itd.
      Oczywiście podstawą jest płyta gł. i tu nie radzę
      oszczędzać bo to się potem zemści okrutnie (broń Boże ECS
      czy coś podobnego, szczególnie na SiS'ie) - jeśli procek
      to Intel - chipset Intela, jeśli AMD to Via KT (im
      wyższe tym lepiej), lub nVidia nforce2.
      Ale naprawde najważniejsze są te gry - bo jeśli muszą być
      hipernowości, to niewiele myśląc bierzesz to co w
      sklepach najlepsze (i najdroższe), i tak co rok - bo
      nowości nie będą chodzić.
      Bo jeśli tylko net i office, a ma być tanio - to może coś
      używanego (procek, grafika)? - to też zależy skąd jesteś
      bo jak np. z Krakowa, to z tym nie ma problemu.
      Pzdr.
      • ssaczek Re: chcę sam złożyć komputer - pomocy 04.04.03, 12:16
        n0ras napisał:

> Podstawowe pytanie - w jakie gry będzie dziecko grało
        > (lub inaczej, w jakim jest wieku)?. Bo MS Office i
        > internet to nie są rzeczy wymagające i nawet (zaraz się
        > na mnie rzucą) Athlon XP nie jest potrzebny - obleci
        > Duron, grafika może być jakakolwiek itd.
        > Oczywiście podstawą jest płyta gł. i tu nie radzę
        > oszczędzać bo to się potem zemści okrutnie (broń Boże ECS
        > czy coś podobnego, szczególnie na SiS'ie) - jeśli procek
        > to Intel - chipset Intela, jeśli AMD to Via KT (im
        > wyższe tym lepiej), lub nVidia nforce2.
        > Ale naprawde najważniejsze są te gry - bo jeśli muszą być
        > hipernowości, to niewiele myśląc bierzesz to co w
        > sklepach najlepsze (i najdroższe), i tak co rok - bo
        > nowości nie będą chodzić.
        > Bo jeśli tylko net i office, a ma być tanio - to może coś
        > używanego (procek, grafika)? - to też zależy skąd jesteś
        > bo jak np. z Krakowa, to z tym nie ma problemu.
        > Pzdr.

Różnica ceny pomiędzy Duronem a Athlonem jest tak mała, że nawet bym się nie
        zastanawiał a różnica, w wydajnościach jest spora, miałem już nauczkę kupując
        komp kilka lat temu, dlatego uważam, że warto zainwestować w lekką nadwyżkę,
        która pozwoli na spokojne użytkowanie przez kilka lat. Na całe szczęście
        wymagania narzucane przez programy zwolniły tempo i trochę spokojniej zrobiło
        się na rynku PC-tów. Komp, który składałem blisko rok temu stracił na wartości
        do dzisiejszych cen wiele razy mniej, niż gdy składałem pięć lat temu, wtedy
        po roku był już przestarzały a po dwóch zabytkowy.
        • n0ras Re: chcę sam złożyć komputer - pomocy 04.04.03, 13:27
          Po części masz rację, po części ja byłem nieścisły -
          chodziło mi o to, że jak ktoś będzie kompa używał tylko
          do internetu i ms office, to z tym sobie poradzi na
          dzisiejsze czasy b.wolna maszyna - sam mam Durona 600 na
          KT 133 i w zakresie office/internet/LexPolonica mam
          jeszcze b.duży zapas wydajności - to po prostu już
          szybciej nie pójdzie, choćby na superkomputerze, filmy
          też hulają (jeszcze nie było takiego, który by sprawiał
          jakiekolwiek problemy) - grać nie gram (albo jestem za
          stary, albo nie mam na tyle czasu :) - sam nie wiem) -
          więc po co mi coś więcej??? Więc moje stwierdzenie o
          Duronie było do takiego 600-800, którego kupisz za 50-70 zł.
          Więc pomyślałem, że to jest sposób - kupić w miarę
          nowoczesną płytę gł, a resztę przeciętną i w biegu się
          okaże, co mi jest potrzebne. (np. do niedawna grafikę
          miałem 4MB, wymieniłem tylko dlatego że chciałem mieć
          TV-out, ale nie na żadną rakietę, tylko starą rivę TNT).
          No chyba, że ktoś wie po co chce kompa i co na nim będzie
          robił - wtedy konfigurujemy pod konkretne potrzeby - stąd
          było moje pytanie o te gry - bo nie wiedzieć czemu wielu
          ludzi jest zupełnie nieświadomych faktu, że to gry kręcą
          wymagania sprzętowe.
    • Gość: Kazo Re: chcę sam złożyć komputer - pomocy IP: *.premex.pl 04.04.03, 21:18
      Jeśli o mnie chodzi to NIE KUPUJ AMD, miałem z nimi doświadczenie i dlatego
      każdemu to powtarzam! Dlaczego NIKT NIE OFERUJY INTELA! Może być nawet Celeron
      1,7 GB, albo większy w zależności od finansów. A reszta to zależy od firmy jak
      długo działa na rynku, ile lat gwarancji, i porównaj ceny innych firm, oraz co
      oferują tylko nie firmy KRZAK ( co to jest tylko 1 rok albo mniej )!, a potem
      żegnaj frajerze! Tak też bywa. Ważna jest również licencja na system bo w
      przypadku reklamacji w serwisie mogą zarządać oryginalnego systemu z licencją
      a jak nie masz to niestety wina nielegalnego systemu. Pewnie Ci namieszałem
      ale wszystko to prawda. Powodzenia
      • Gość: ssaczek Re: chcę sam złożyć komputer - pomocy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.03, 16:06
        Gość portalu: Kazo napisał(a):

> Jeśli o mnie chodzi to NIE KUPUJ AMD, miałem z nimi doświadczenie i dlatego
        > każdemu to powtarzam! Dlaczego NIKT NIE OFERUJY INTELA! Może być nawet
        Celeron
        > 1,7 GB, albo większy w zależności od finansów. A reszta to zależy od firmy
        jak
        > długo działa na rynku, ile lat gwarancji, i porównaj ceny innych firm, oraz
        co
        > oferują tylko nie firmy KRZAK ( co to jest tylko 1 rok albo mniej )!, a
        potem
        > żegnaj frajerze! Tak też bywa. Ważna jest również licencja na system bo w
        > przypadku reklamacji w serwisie mogą zarządać oryginalnego systemu z
        licencją
        > a jak nie masz to niestety wina nielegalnego systemu. Pewnie Ci namieszałem
        > ale wszystko to prawda. Powodzenia

No!!Namieszałeś!!
        Celki 1,7GHz to niewypał Intela i są na poziomie Durona 1,2GHz a do Athlona to
        przepaść, a o tym systemie to pierwsze słyszę?
      • polokokt Re: chcę sam złożyć komputer - pomocy 05.04.03, 18:10
        mozesz cos wiecej o tych przejsciach z AMD powiedziec, jakiego typu to
        przejscia, jakie obiawy i w ogole?
        Pozdrawiam
        • Gość: Obywatel Re: chcę sam złożyć komputer - pomocy IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 06.04.03, 01:00
          Problemy z procesorami AMD pojawiają się zawsze wtedy, gdy się robi podwójne
          oszczędności (procesor AMD, bo tańszy od Intela i najtańsza do tego płyta jaką
          się uda znaleźć). Miałem płytę ASUSA. Niby pożądna firma, płyta droga a
          wieszała się regularnie i systematycznie. Była nawet w serwisie, bo zdechła
          całkiem. Po powrocie wieszała się nadal tyle, że rzadziej. W końcu udało mi się
          ją zamienić na MSI i od ponad pół roku nie wiem jak wygląda wiszący komp.
          Problem z tą płytą jest jedynie taki, że nie da się do niej wepchać Radeona
          8500, bo radiatory pamięci karty zahaczają o sloty pamięci RAM... Skądinąd
          wiem, że nowe płyty Gigabyte również z AMD działają bardzo stabilnie i
          bezproblemowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka