Gość: zibo IP: *.tpnet.pl 05.01.07, 15:37 Witam,czy jest ktoś kto wie jaka płyta obsługuje ten procesor:INTEL CELERON 1100A/256/100/1.475 ,SYMBOL: SL5ZE ?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Zippo Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 16:48 Ten procesor Celeron będzie chodził sprawnie na 850 modelach płyt głównych. Mam wymienić wszystkie modele tych płyt ??? :( Ten Celeron jest na gniazdo SOCKET 370 i takich płyt głównych szukaj i to nie starszych jak 5 letnich. Link Zgłoś
Gość: qweertyuiop Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.icm.edu.pl 05.01.07, 16:53 Gość portalu: Zippo napisał(a): > Ten procesor Celeron będzie chodził sprawnie na 850 modelach płyt głównych. > > Mam wymienić wszystkie modele tych płyt ??? :( > > Ten Celeron jest na gniazdo SOCKET 370 i takich płyt głównych szukaj i to nie > starszych jak 5 letnich. gó.. prawda. procesor ma podstawke fcpa-2 a nie socket 370, pomimo tego że ma 370 nóżek. bedzie działal tylko z niektórymi plytami opartymi późne revizje chipsetu intel 815. Link Zgłoś
mipp Re: Jaka Płyta pod celerona 05.01.07, 17:01 FCPGA to jest w dalszym ciągu socket 370. Po prostu musi być to płyta "Tualatin ready" i tyle, najczęściej i najlepiej na chipsecie i815 EPT Link Zgłoś
Gość: zibo Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.tpnet.pl 05.01.07, 17:20 Ciągle się zastanawiam dlaczego ten procesor nazywasz tualatin,on ma wpisane na obudowie intel celeron??? Link Zgłoś
Gość: fdd-maniack Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.07, 17:23 Bo ma jądro Tualatin? Wcześniej było Coppermine. Link Zgłoś
Gość: zibo Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.tpnet.pl 05.01.07, 17:30 Masz jakiegoś linka opisującego procka o tym symbolu:intel celeron1100a SL5ZE Link Zgłoś
Gość: qwerrttyuiop Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.icm.edu.pl 05.01.07, 17:47 ftp://download.intel.com/design/celeron/specupdt/24374847.pdf str 16 jak widac jednak fcpga-2 Link Zgłoś
Gość: Kipiel Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 19:22 Gość portalu: qwerrttyuiop napisał(a): > ftp://download.intel.com/design/celeron/specupdt/24374847.pdf > str 16 jak widac jednak fcpga-2 ...FCPGA2 ,czyli gniazdo SOCKET 370 ! :) Link Zgłoś
Gość: qwertyuiop Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.icm.edu.pl 05.01.07, 19:30 > ...FCPGA2 ,czyli gniazdo SOCKET 370 ! :) nie fcpga2 to rodzaj obudowy procesora, a socket 370 to rodzaj gniazda Link Zgłoś
Gość: qwertyuiopoiuytere Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.icm.edu.pl 05.01.07, 17:48 mipp napisał: > FCPGA to jest w dalszym ciągu socket 370. Po prostu musi być to płyta "Tualatin > ready" i tyle, najczęściej i najlepiej na chipsecie i815 EPT no i co z tego że da sie go włozyć do podstawki socket 370 skoro proc nie bedzie działał? ten procesor nie jest w obudowie fcpga tylko fcpga-2 Link Zgłoś
mipp Re: Jaka Płyta pod celerona 05.01.07, 18:24 > > no i co z tego że da sie go włozyć do podstawki socket 370 skoro proc nie bedzi > e > działał? > ten procesor nie jest w obudowie fcpga tylko fcpga-2 Podstawka to nadal s 370. To że nie będzie działał pisałem już w poprzednim wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=54968660. A gdzie będzie działał to wiem, bo mam taki procesor i płyte (w szufladzie) [czesc] Link Zgłoś
Gość: lkjhgfdsa,/./,m./o Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.icm.edu.pl 05.01.07, 18:33 poczytaj dokumentacje intela to dowiesz sie jakie sa róznice miedzy obudowa pga fcpga i fcpga2 Link Zgłoś
mipp Re: Jaka Płyta pod celerona 05.01.07, 18:39 Po co? Już o tym pisałem kilka godzin temu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=54968660&a=54970248 Link Zgłoś
Gość: qwertyuiop Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.icm.edu.pl 05.01.07, 18:51 >Procesor nie pójdzie bo ta płyta nie ma ani > napięć ani mnożnika dla tego procesora no i inny rozkład pinów w podstawce. szczególnie interesujące jest to o mnożniku. do twojej wiadomości wszyskie delerony poz wersjami inżynierskimi miały zablokowany mnożnik. Link Zgłoś
mipp Re: Jaka Płyta pod celerona 05.01.07, 19:11 Heh, zawsze jest sie do czego przyczepić, nie? Tak, mnożnik był blokowany, co nie zmienia faktu że Tualatin nie zadziałałby w tamtej płycie pomimo FSB na 100 i mnożnik procka 11, no chyba że chcesz o tym dalej dyskutować Link Zgłoś
Gość: qwertyuiop Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.icm.edu.pl 05.01.07, 19:34 mipp napisał: > Heh, zawsze jest sie do czego przyczepić, nie? Tak, mnożnik był blokowany, co > nie zmienia faktu że Tualatin nie zadziałałby w tamtej płycie pomimo FSB na 100 > i mnożnik procka 11, no chyba że chcesz o tym dalej dyskutować Przestane sie czapisac natychmiast po tym jak przestaniesz piszać nieprawde :) p.s przy dobrych checiach , samozaparciu , lutownicy i paru innych rzeczach zadziałałby - ale taka modyfikacja chyba przekracza umiejętności autora tamtego watku. Link Zgłoś
mipp Re: Jaka Płyta pod celerona 05.01.07, 19:54 > Przestane sie czapisac natychmiast po tym jak przestaniesz piszać nieprawde :) > Napisałeś coś takiego: "gó.. prawda. procesor ma podstawke fcpa-2 a nie socket 370, pomimo tego że ma 370 nóżek. bedzie działal tylko z niektórymi plytami opartymi późne revizje chipsetu intel 815" Procesor w obudowie fcpga-2 pasuje do podstawki socket 370, zresztą jest to logiczne, bo dokładnie w tę samą podstawkę socket 370 można np. wsadzić procesor w obudowie fcpga, przy czym oba będą działać o ile rzecz jasna płyta głowna została przystosowana do współpracy z procesorami fc-pga2. Ty napisałeś wcześniej że to nie jest podstawka socket 370 i widzę że dalej idziesz tam w zaparte. Nie chce mi sie naprawdę już tego ciąnąć, ale zastanów sie kto tu pisze nieprawde. > p.s > przy dobrych checiach , samozaparciu , lutownicy i paru innych rzeczach > zadziałałby - ale taka modyfikacja chyba przekracza umiejętności autora tamtego > watku. > Wątpię, ale nie będę się upierał o takie stare truposze bo i tak nikt tu nikomu nic nie udowodni. Link Zgłoś
Gość: qwertyuiop Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.icm.edu.pl 05.01.07, 20:13 ale zastanów sie kto tu pisze nieprawde. poprzednio napisałes FCPGA to jest w dalszym ciągu socket 370. Po prostu musi być to płyta "Tualatin ready" i tyle, najczęściej i najlepiej na chipsecie i815 EPT nieprawda. socket 370 to jest gniazdo procesora a fcpga to typ obudowy procesora i to w dodatku nie tego o którym mowa w watku nastepnie piszesz że jedną z przyczyn tego ze nie będzie dzailać sa złe mnożniki ustawienia mnożników! no nieprtawde piszesz i co ja na to mogep poradziać :P > Wątpię, ale nie będę się upierał o takie stare truposze bo i tak nikt tu nikomu > nic nie udowodni. www.powerleap.com/PL-NeoT.jsp tu masz dowód że to mozliwe. takie same modysfikacje mozna wykonać z pomocą lutwnicy i paru innych badziewi. Link Zgłoś
mipp Re: Jaka Płyta pod celerona 05.01.07, 20:24 Gość portalu: qwertyuiop napisał(a): > nieprawda. socket 370 to jest gniazdo procesora a fcpga to typ obudowy procesor > a > i to w dodatku nie tego o którym mowa w watku Właśnie o to chodzi, ja to mówię od początku a ty napisałeś, że, cytuję "procesor ma podstawke fcpa-2 a nie socket 370" :D Podstawka to gniazdo. Teraz w sposób dziecinny odwracasz kota ogonem. Przecztaj co sam napisałeś wcześniej :D > nastepnie piszesz że jedną z przyczyn tego ze nie będzie dzailać sa złe mnożnik > i > ustawienia mnożników! > no nieprtawde piszesz i co ja na to mogep poradziać :P Wg specyfikacji płyty, o której pisał tamten gościu max mnożnik to 8, co i tak nie ma znaczenia przy intelach, jak bardzo upierdliwie wytknąłeś, ale jest również dowodem na to że tamta płyta nie obsłuży mu Tualatina bo w ogóle był robiona pod procki ppga, czyli do 533 mhz z małymi sugerowanymi mnożnikami. To jest mało istotny detal, którego sie czepiasz bez sensu, bo nie wiesz już czego się czepić > > www.powerleap.com/PL-NeoT.jsp tu masz dowód że to mozliwe. takie same > modysfikacje mozna wykonać z pomocą lutwnicy i paru innych badziewi. > No i? Ta podstawka jest na FC-PGA, co jest wyraźnie zaznaczone na tej stronie, a autor tematu ma płytę PPGA, więc jej nie użyje i nie sądzę również żeby zrobił działającego moda przy pomocy lutownicy i paru innych badziewi. Link Zgłoś
Gość: . Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.icm.edu.pl 05.01.07, 22:29 > Wg specyfikacji płyty, o której pisał tamten gościu max mnożnik to 8, co i tak > nie ma znaczenia przy intelach, jak bardzo upierdliwie wytknąłeś, ale jest > również dowodem na to że tamta płyta nie obsłuży mu Tualatina bo w ogóle był > robiona pod procki ppga, czyli do 533 mhz z małymi sugerowanymi mnożnikami. To > jest mało istotny detal, którego sie czepiasz bez sensu, bo nie wiesz już czego > się czepić autor wątku nie podał żadnej specyfikacji płyty > No i? Ta podstawka jest na FC-PGA, co jest wyraźnie zaznaczone na tej stronie, > a > autor tematu ma płytę PPGA, więc jej nie użyje i nie sądzę również żeby zrobił > działającego moda przy pomocy lutownicy i paru innych badziewi. a to ze zmiany miedzy pga a fcpga dotyczą zdaje sie 8 pinów przy czym najwazniejsze jest doprowadzenie resetu we właściwe miejsce zmiana z fcpga do fcpga2 to kolejne kilka modyfikacji Link Zgłoś
mipp Re: Jaka Płyta pod celerona 05.01.07, 22:38 > autor wątku nie podał żadnej specyfikacji płyty W tym wątku nie, bo szuka nowej, w poprzednim podał typ, tam mu odpowiadalem i tam się przyssałeś do mnożnika Link Zgłoś
Gość: . Re: Jaka Płyta pod celerona IP: *.icm.edu.pl 06.01.07, 11:35 pszałem tylko w tym watku a do mnoznika przyssałem sie bo piszesz nieprawde Link Zgłoś