Dodaj do ulubionych

boot failure: system halted. pomocy!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 14:00
Witam, mam pewien problem.

Po włączeniu komputera z procesora (chyba, nie znam się ;)) wydobywają się
dziwne dźwięki, jakby stuki. Po chwili pojawia się pusty ekran i napis: Boot
Failure: System Halted. Próbowałam restartować, wyłączać komputer z prądu,
ale nic się nie zmienia. Po każdym włączeniu dzieje się to samo.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Obserwuj wątek
    • Gość: Kokeeno Re: boot failure: system halted. pomocy! IP: 80.54.202.* 07.01.07, 14:18
      Duża szansa na pad twardzego dysku (mam nadzieję, że regularnie robisz backup najważniejszych danych?). Może też być po prostu zamazany boot record (wtedy wystarczy naprawa systemu w xp, albo wrzucenie plików systemowych z dyskietki bootującej w win98).
      • Gość: aneta Re: boot failure: system halted. pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 14:58
        A jak można przeprowadzić tę naprawę systemy w xp?
        • Gość: aneta Re: boot failure: system halted. pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 15:00
          mam win. xp
          • Gość: Sławek62 Re: boot failure: system halted. pomocy! IP: *.klaudyny.waw.pl 07.01.07, 17:31
            Wejdź w BIOS ( klawisz F2, lub Del opis w instrukcji płyty gł.). Sprawdź czy
            data oraz godzina jest poprawna, oraz czy widoczny jest dysk. Brak poprawnej
            daty świadczy o konieczności wymiany bateryjki 3,6V na płycie głównej.
            Więcej o BIOS-ie: www.bios.pl/index.php?8b523.1aa07c-
            1796580.0/11.0.0/0.0.0

Data poprawna i dysk widoczny:
            Możliwość uszkodzenia : dysku, kabla sygnałowego, rekordu rozruchowego(MBR)
            Data poprawna i dysku brak:
            Możliwość uszkodzenia : 80% dysk, kabla sygnałowego
            Najprościej dysk można sprawdzić w innym komp. Kable sygnałowe można zamienić
            między IDE0, a IDE1(S-ATA również i kable zasilające)
            Naprawa MBR, jęśliczujesz się na siłach to z konsoli odzyskiwania, lub
            reinstalacja systemu z bootowalnej płyty CD z WinXP
            • Gość: aneta Re: boot failure: system halted. pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 18:34
              Data i godzina są poprawne. Jak mam sprawdzić, czy dysk jest widoczny? Tzn. co
              powinno być napisane?
              • beata_ Re: boot failure: system halted. pomocy! 07.01.07, 18:51
                Nazwa dysku przy "Primary Master"
                • Gość: Sławek62 Re: boot failure: system halted. pomocy! IP: *.klaudyny.waw.pl 08.01.07, 00:05
                  Sprawdź czy nie włożyłaś dyskietki do czytnika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka