Dodaj do ulubionych

Można zainstalowac linuxa z dyskietki ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 00:22
jak w temacie.jestem zupelnym laikiem w temacie linuksa. czy da sie
zainstalowac linuksa na starym sprzęcie z dyskietki (CD jest
uszkodzone).partycje mam juz podzielone (/root, /home,/swap wedlug proporcji)
.da sie jakos zainstalowac w miare prosto z dyskietki, a zeby pozniej linux
sie sciagnal z internetu ? mysle o jakims xubuntu, bo ma male wymagania i sie
sam aktualizuje (podobno chodzi pod 128ramu).
prosze o porade!
Obserwuj wątek
    • Gość: Szpaq Re: Można zainstalowac linuxa z dyskietki ? IP: 195.116.211.* 22.02.07, 00:27
      Najmniejszy na ktorym da sie pracowawc na Xach i ktory wymaga 64MB ramu to DSL
      niewiem kiedy byl ostatnio aktualizowany chodzi z pena (zalezy czy jest taka
      funkcja w biosie)
      • Gość: Szpaq Re: Można zainstalowac linuxa z dyskietki ? IP: 195.116.211.* 22.02.07, 09:36
        Instacja DSL przez net przy pomocy jednej dyskietki:
        www.damnsmalllinux.org/network-install.html
    • Gość: . Re: Można zainstalowac linuxa z dyskietki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 00:49
      xubuntu chyba nie da sie zainstalować z dyskietki.
      natomiast instalacja z sieci z niewielką ilościś dyskietek jest moziwa debianie
      i slackware.
      na czas instlacji skasuj swapa i zrób w jego miejsce est3 zainstaluij debiana
      lub slacka ściągnij iso ubuntu na dysk. Zajrzyj na storne isolinux i pobierz
      obraz dyskietki która wystatruje z iso xubuntu na dysku.

p.s
      chyba jednak prościej podłączyć do innego kompa lub podpiąć sprawny cd :)

• new_machine Re: Można zainstalowac linuxa z dyskietki ? 22.02.07, 08:04
      Nie wiem jak sie uda zupelnemu laikowi, ale rekord ustalony w moim domu to 2
      dyski po 40mb , 16 Mb ramu procesor 80MHz. Byl to slackware.
    • Gość: from floppy Re: Można zainstalowac linuxa z dyskietki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 14:33
      wielkie dzięki za porady!
      DSL nie chce instalowac z tego wzgledu, ze nie ma funkcji aktualizacji"(to sie
      chyba nazywa "synaptic").Wiem, ze slacka i debiana mozna ruszyc z dyskietem ale
      nie wiem czy sobie poradze.jestem w Lanie i slyszalem o mozliwosci instalacji z
      innego kompa w sieci (w biosie taka funkcja jest)ale chyba trzeba by bylo jakis
      specjalny serwer postawić.
      teraz postaram sie zrobic tak jak "." polecil, a nuż się uda! dzięki
      • Gość: from floppy Re: Można zainstalowac linuxa z dyskietki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 15:01
        ahm, zapomnialem zapytać.........
        jeśli mam obraz iso xubuntu i fluxbuntu na partycji windowsowej, to czy moge za
        pomoca dyskietki zainstalowac linuksa z dysku bez udzialu napedu CD ?
        thx
        • Gość: . Re: Można zainstalowac linuxa z dyskietki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 16:20
          A ta partycja windosowa jaki ma system plików ntfs , fat , fat32?
          Obraz jakiej płytki masz z Xubuntu, tą normalną livecd czy alternative?
          podobno juz pozakładałeś prtycje dla linuxa. jakie to partycje typy i rozmiary.

• Gość: from floppy Re: Można zainstalowac linuxa z dyskietki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 18:30
            teraz obraz xubuntu alternative, ubuntu alternative i fluxbuntu leży sobie na
            ntfs, ale mam jeszcze fat32(wiec moge przerzucic).Partycje to /home 9GB /swap
            256 i /root 6 GB. Dzięki za pomoc!
            • Gość: . instrukcja instalacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 08:39
              Gość portalu: from floppy napisał(a):

> teraz obraz xubuntu alternative, ubuntu alternative i fluxbuntu leży sobie na
              > ntfs, ale mam jeszcze fat32(wiec moge przerzucic).Partycje to /home 9GB /swap
              > 256 i /root 6 GB. Dzięki za pomoc!

do instalacji uzyłem obrazu xubuntu alternative.
              jadro z obrazu nie obsługuje ntfs, ext2 , ext3. Za to obsługuje vfat
              instalowałem z vfat (fat16 z długimi nazwami) ale mozesz spróbowac z fat32, jak
              nie pojdzie to zrobisz sobie 700MB partcje vfat z płytką instalacyjną. Taka
              pratycja będzie można umieścić na liście źródeł apt.
              jak zaimstalować:

1. rozpakować obraz iso do glównego katologu dysku z vfat np za pomocą 7-zip
              2. w katalogu dists usunąc plik stable
              3. w katalogu dists stworzyc katalog stable i przekopiowac do niego zawartość
              katalogu dists\edgy. Po tym w katalogu dists\stable powienien byc plik Relase.

przygotowanie dyskietki startowej.

rozpakować za pomocą 7-zip pool\main\g\grub\grub_0.97-11ubuntu14_i386.deb
              przejśc do powstałego nowego katalogu i rozpakować plik data.tar.gz
              po tych operacjach w
              \pool\main\g\grub\grub_0.97-11ubuntu14_i386\data\lib\grub\i386-pc
              powinny byc pliki starge1 i stage2.
              skopiowac te pliki np. na c:\ ( żeby ścieżka nie była tak strasznie długa :) )

potem. Start->uruchom wpisać cmd

w okienku cmd wpisac
              cd \
              pewnie bedziesz w c:\ tam gdzie jest stage1 i stage2

wpisać:
              copy stage1 /B + stage2 /B image /B

powstanie plik image którzy należy nagrać na dyskietke za pomocą rawrite lub
              rawrite32 - poszukać w sieci i ściagnąc ja używałem rawrite32 z netbsd.

zresetowac kompa i uruchomć z dyskietki.
              załaduje sie shell gruba wpisujemy komendy i enter
              przykład gdy rozpakowaliśmy obraz iso na 4 partycje pierwszego dysku twardego
              czyli /dev/hda4 z linuxa
              a tu jak sie te partycje nazywa
              www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html#Naming-convention )
              komendy dla gruba:

root (hd0,3)
              kernel /install/vmlinuz root=/dev/ram0 ramdisk_size=16000
              initrd /install/initrd.gz
              boot

teraz o ile podałeś własciwe parametry dla root (hdX,Y) załaduje sie jadro i
              wystartuje instalator

wciskasz alt + f2
              uruchomi sie shell
              wpisujesz komendy:

mkdir /cdrom
              mount /dev/hda4 /cdrom -t vfat

( jezeli próbujesz z fat32 to zamiast vfat wpisz fat32.
              /dev/hd[kolejność_dysku_licząc_od_a][liczba to to co wpisałeś w root + 1]

alt + f1 i wracasz do instalatora
              puszczasz go wybierasz język i klawiature i wywala błąd przy dostępie do cd. nie
              przejmujesz sie tym po anulowaniu kolejnych czytań jedziesz strałaczką na
              początek i puszczasz go jeszcze raz. Tym razem pójdzie bez błędu.

p.s
              niech cie nie przeraża ten opis. w rzeczywistości to nie wyglada az tak
              strasznie. opis jest długi bo miał być w miare dokładny.
              ktoś polecał ci DSL. Dsl jest kiepski na stacje roboczą bo :
              oparty jest o wersje niestabilną debina
              brak manuali,
              brak danych dpkg czyli z instalacja nowych pakietów będa problemy, a po wgraniu
              też nie wyglada to najlepeiej.
              kiepskie wspatcie ze strony społeczności.
      • Gość: Szpaq Re: Można zainstalowac linuxa z dyskietki ? IP: 212.160.196.* 22.02.07, 17:07
        > DSL nie chce instalowac z tego wzgledu, ze nie ma funkcji aktualizacji"(to sie
        > chyba nazywa "synaptic")
        Jesteś w bledzie wszystkie da sie aktualizowac. Jezeli tylko to bylo przeszkoda
        to juz niejest. Synaptic to tylko menager pakietow (mozna uzywac lub nie).
        Aktualizacje uzyskasz wklepujac w konsole

sudo apt-get update
        sudo apt-get upgrade
        sudo apt-get dselect-upgrade

Zadziała na ubuntach jak i na DSLu.
        Tu masz przydatne informacje o Ubuntu jego braciach i siostrach:
        forum.ubuntu.pl/

• Gość: from floppy Re: Można zainstalowac linuxa z dyskietki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 18:34
          Szpaqu ale dsl ma chyba wlasne repozytoria pakietow, ktore nie sa zbyt czesto
          aktualizowane (jak np w ubuntu).i jeszcze to, ze najnowszy dsl to ciagle firefox
          1.0.6........
          ps. jak jeszcze dzialal cd to wyprobowalem dls 2.0 i chodzil jak burza, fajna
          sprawa.Thx
          i pytanko - majac taka male distro moge je rozbudowac przez aptget do stanu, w
          ktorym bedzie synaptic (synaptic mozna zainstalwoeac w czym innym z lzejszych,
          niz xfce?)
          • Gość: Szpaq Re: Można zainstalowac linuxa z dyskietki ? IP: 195.116.211.* 22.02.07, 21:37
            Doinstalowac mozesz wszystko synaptica uzywalem na gnome, jezeli umiesz
            poslugiwac sie apt ( www.linuxpub.pl/podstawy/obsluga_pakietu_apt.html )
            to synaptic bedzie zbedny bo jest niczym innym jak nakladka na apt
            • Gość: Szpaq Re: Można zainstalowac linuxa z dyskietki ? IP: 195.116.211.* 22.02.07, 22:00
              Zawsze mozesz zainstalowac Ubuntu (bedzie mulil przy 128MB ramu) a potem
              dorzucic cos lzejszego i przetestowac co Ci odpowiada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka