Dodaj do ulubionych

ASUS P2B jaki max procek???

IP: *.mynow.co.uk 27.02.07, 12:10
Witam, pytanie jak w temacie- aktualnie siedzi P3 500mhz.(Wiem ze to cienizna)
Dostalem od kolegi procek 1Gb, pytanie czy ta plyta to pociagnie?
pozdro.
Obserwuj wątek
    • Gość: Suportnik Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 12:35
      Ta płyta obsługuje procesory na gniazdo SLOT1, czyli Pentium III od 233 MHz do
      1000 MHz.

I te 1000 MHz to maksimum jakie obsłuży.
      Oczywiście jak jest to wersja 1.12 tego modelu płyty P2B i jak ma wgrany BIOS w
      wersji 1013.006.

Jak to inna wersja jak 1.12 to maksymalnie obsłuży tylko Pentium III 600 MHz,
      czyli ten twój 1000 MHz nie będzie działał jako 1000 MHz - jak w ogóle zadziała.
      • Gość: koleś Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 12:48
        zgadza się
        tylko czy warto się męczyć z tą płytą?
        nie lepiej poszukać czegoś lepszego?
        bo ten ASUS to ma tylko tryb ATA33 - przejście na płytę z ATA66(lub ATA100) da
        kopa komputerowi
        takie płyty dziś kosztują ok. 30zł
      • Gość: steve Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: 156.17.92.* 27.02.07, 12:52
        ja mam płyte p2b-b.
        Max mnożnik tej płyty to x8, co przy fsb 100mhz daje max procka 800mhz...
        I taki u mnie jest wykrywany. Szybszego nie próbowałem, aha nie działają procki
        na fsb133mhz
        A co do starych płyt asusa to je polecam. Mój p2b-b choć w starym standardzie
        AT i z 1998roku to wykrywa nawet dyski 400gb i dość dobrze się kręci
    • Gość: pytacz Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: *.mynow.co.uk 27.02.07, 12:53
      Raczej mam bios 1012, czy moge upgradowac przez neta.
      • steve13 Re: ASUS P2B jaki max procek??? 27.02.07, 13:05
        twoja płyta to zwykły p2b czy p2b-b ?
        dla tej ostatniej najlepszy jest bios 1014beta

Ściągasz biosa ze strony producenta
        Odpalasz kompa z dyskietki startowej win98
        uruchamiasz awdflash i dalej idziesz według instrukcji,
        zresztą w ściągnietym pliku z biosem masz zarówno awdflash'a jak i instrukcje
      • Gość: Suportnik Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 13:07
        Gość portalu: pytacz napisał(a):

> Raczej mam bios 1012, czy moge upgradowac przez neta

Na stronie PRODUCENTA PŁYTY masz WSZYSTKO co ci do szczęścia potrzeba ! :)

support.asus.com.tw/cpusupport/cpusupport.aspx?SLanguage=pl-pl

DARMO ! :D

dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/mb/slot1/440bx/p2b/aflash.exe
    • Gość: pytacz Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: *.mynow.co.uk 27.02.07, 13:13
      Wielkie dzieki za porady, mam nadzieje ze to cos da.
      Wiem ze ta cala operacja to tzw. rzezba w g**e, niestety cienko z kasą.
      pozdro.
    • Gość: . Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 13:47
      tak pociągnie. wersją płyty to nie przejmuj sie, najwyzej podniesziesz napiecie
      procesora do 1.8 co mu w niczym nie bedzie przeszkadzac za to bedziesz mogł go
      jeszcze troche podkcić :)
      ja mam na takiej płycie tualatina 1.2 @ 1.6
      kros pisał o kontrolerach dysków. mam kontoler ata 66 w takiej płycie i
      róznica w stosunku do ata 33 jest niewielka podczas normalnej pracy.

poniżej przydatny link.
      homepage.hispeed.ch/rscheidegger/p2b_procupgrade_faq.html#official_upgrades
      • Gość: Koniak ***** Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 15:52
        Gość portalu: . napisał(a):

> ja mam na takiej płycie tualatina 1.2 @ 1.6

Chyba sobie go W DUPĘ wsadziłeś i jeszcze podręcasz (DUPOM !) ! :)
        • warchol-krzycza-niezaprzeczam Re: ASUS P2B jaki max procek??? 27.02.07, 15:58
          > Chyba sobie go W DUPĘ wsadziłeś i jeszcze podręcasz (DUPOM !) ! :)

no to błysnąłeś wiedą i intelektem, a teraz wracaj do lekcji :P
          • Gość: Byś ! Byś ! Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 18:54
            warchol-krzycza-niezaprzeczam napisał:

> no to błysnąłeś wiedą i intelektem, a teraz wracaj do lekcji :P

Błysnął to ten TUMAN co napisał, że wsadził Tualatina na gniazdo FCPGA w płytę
            z gniazdem Slot1. :)

Nawet jak młotkiem wbił ten Tualatin to z pewnością już nie chodził a o
            podkręcaniu nie ma mowy. :)

• warchol-krzycza-niezaprzeczam Re: ASUS P2B jaki max procek??? 27.02.07, 20:07
              nie przypominam sobie bym pisał że wsadzałem tualatina w slot1. Widocznie nie
              wszyscy potrafią czytać ze zrozumieniem.
              w linku który podałem był odnoścnik do instrukcji jak przerobić przejsciówke
              slot1=>fcpga tak by tualatin działał.
              www.mrufer.ch/pc/tualatin2_e.html
              jak widze po angielsku czytac sie nie potrafi to i nie dało sie rady zrozumieć o
              co chodzi.

no moze warto użyć google
              www.google.pl/search?hl=pl&q=bx+tualatin++slot1&btnG=Szukaj&lr=
              kliknac pierwszy link i będzie po polsku opis fabrycznej przejściówki
              slot1->fcpga2.
              • Gość: Pajacyk Hop Hop Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 07:43
                warchol-krzycza-niezaprzeczam napisał:

> nie przypominam sobie bym pisał że wsadzałem tualatina w slot1.

Nie przypominam sobie żeby pytający wspominał cokolwiek o
                przejściówkach/adapterach - nie o to chodziło pytającemu ! :)

> Widocznie nie
                > wszyscy potrafią czytać ze zrozumieniem.

Ty na pewno nie ! :)

Wymądrzasz się o przejściówkach a nie to było tematem pytającego ! :(

• Gość: . Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 10:39
                  > Nie przypominam sobie żeby pytający wspominał cokolwiek o
                  > przejściówkach/adapterach - nie o to chodziło pytającemu ! :)

no i odpowiedziałem na jego pytanie, dodatkowo dostał link gdzie mozesz znaleźć
                  wiecej informacji.
                  natomiast w pozostałej czesci wypowiedzi odniosłem sie do fałszywych twierdzeń
                  jakoby plyta obsługiwała proceosry max 1000GHz,
                  czy 800MHz z powodu maxymalnego mnożnika 8
                  a takze twierdzenia że: "przejście na płytę z ATA66(lub ATA100) da
                  kopa komputerowi"
                  • Gość: he,he,he Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 11:16
                    > a takze twierdzenia że: "przejście na płytę z ATA66(lub ATA100) da
                    > kopa komputerowi"

To po co buduje się coraz szybsze dyski?
                    Przecież wystarczy 12-letni staruszek...

PS.
                    Prawda jest taka, że nie wystarczy tylko nowa płyta(z ATA66/100) ale potrzebny
                    jest też nowy dysk(ATA100/133) wtedy dopiero widać wzrost wydajności.
                    Bo z dyskiem mającym tylko tryb ATA33 rzeczywiście nic się w ten sposób nie
                    uzyska...
                    • silic Re: ASUS P2B jaki max procek??? 28.02.07, 11:34
                      Nie myl prędkości transferu INTERFEJSU Ata z prędkościa dysku. Co z tego , że
                      masz Ata 100 jak mało który dysk jest w stanie wysyłać dane z szybkością np.60
                      MB/s.
                      Chyba 100% dysków pracujacych w Ata 66 nie potrafiło osiągnąć prędkości 33MB/s,
                      a dopiero od niedawna dyski przekroczyły tę granicę.
                      • Gość: he,he,he Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 13:44
                        teoria
                        w praktyce 4 lata temu dokupiłem do płyty z BX440(ATA33 PIII866 512RAM W2k)
                        kontroler ATA133
                        dysk zostawiłem ten sam (WD1200JB) i różnica w prędkości działania systemu ogromna
                    • Gość: . Re: ASUS P2B jaki max procek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 17:16
                      > To po co buduje się coraz szybsze dyski?
                      > Przecież wystarczy 12-letni staruszek...

głownym kierunkiem rozwoju dysków twardych jest zwiększnie pojemności, wzorst
                      szybkości jest realizowany niejako przy okazji.

>PS.
                      > Prawda jest taka, że nie wystarczy tylko nowa płyta(z ATA66/100) ale potrzebny
                      > jest też nowy dysk(ATA100/133) wtedy dopiero widać wzrost wydajności.
                      > Bo z dyskiem mającym

Podczas normalej pracy w stylu przegłądanie sieci, pakiety biurowe, filmy ,
                      słuchanie muzyki, czy gry dysk twardy prawie cały czas nic nie robi.
                      Wydajnośc dysku ma niewielki wpływ na całkowietą wydajność systemu.
                      Gdy zechcesz posłuchać muzyki to niezależnie czy dysk będzie szybki czy wolny,
                      czas wczytania pliku będzie niezauważalny dla człowieka. Muzyke i filmy mozesz
                      odtwarzać z napedów optycznych. Napędy optyczne są znacznie wolniejsze od dysku
                      a i tak sprawdaja sie w tych zadaniach.
                      Operacje wejścia wyjścia stanowią niewieli ułamek czasu potrzebnego do
                      realizacji zadania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka