Dodaj do ulubionych

Konfiguracja routera - potrzebna ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 07:30
Witam
Podlaczylam ten router sklep.benchmark.pl/pelny_23074.html ,
zainstalowalam program ktory go obsluguje, ustawilam hasla , wszystko dziala
OK, zarowno komputer stacjonarny jak i laptop .

Zastanawia mnie jedno, czy potrzebna jest jeszcze jakas dodatkowa
konfiguracja, bo ustawien w programie obslugujacym ten router jest mnostwo ,
czy tez zostawic tak jak jest, czyli ustawienia domysle

Mam Neostrade 1024
Obserwuj wątek
    • gray Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? 05.03.07, 08:32

skoro działa to znaczy, że konfiguracja jest prawidłowa. w ustawieniach routera
      można zapewne skonfigurować jeszcze firewall, tablicę serwera dhcp itd. ale
      jeżeli nie wiesz co to jest to lepiej nie ruszaj.
    • Gość: gość Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.gwl.koszalin.pl 05.03.07, 08:41
      Jeżeli zamierzasz korzystać z programów p2p to konfiguracja dodatkowa będzie
      potrzebna.
      • p.m Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? 05.03.07, 09:36
        Jeśli zamierzasz korzystać z wifi konfiguracja jest KONIECZNA -ZABEZPIECZEŃ, chyba że to ma być public hotspot i darmowy....
        • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 11:51
          Jezeli chodzi o wifi to ustawilam zabepiecznie haslem, wg. instrukcji i przy
          probie polaczenia sie z laptopa zostalam poproszona o haslo, mam nadzieje ze to
          wystarczy.

Jezeli chodzi o p2p to co zmienic ?
          • Gość: Greg Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: 212.76.40.* 05.03.07, 11:54
            Ale jaki protokół: WEP czy WPA-PSK? Jeśli to pierwsze, a masz możliwość
            ustawienia WPA, zrób to możliwie najszybciej - WEP nie stanowi praktycznie
            żadnego zabezpieczenia!
            • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 12:06
              ok, dziki

sprawdzialam, po otwarciu okna pokazujacego stan urzadzenia przy zabezpieczeniu
              jest: WPA (TKIP and AES, a jak otworzylam konfiuguracje sieci bezprzewodowej
              to wybrane mam zabezpieczenie: WPA2 and WPA (PSK) - takie bylo rekomendowane,
              wiec takie wybralam wczesniej , jest dobrze ?

aha i jeszcze jedno : wylaczac na noc router ? bo jest z tylu wylacznik

• Gość: Greg Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: 212.76.40.* 05.03.07, 20:50
                Skoro WPA to nic więcej nie osiągniesz, jest dobrze.
                Co do wyłączania - jeśli jesteś fanatyczną zwolenniczką oszczędzania energii,
                możesz tak robić, ale IMO nie ma większego sensu - takie urządzenie na "biegu
                jałowym" zużywa znikome ilości energii.
          • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 11:55
            Sprawdzilam teraz p2p i wedlug mnie jest wszystko OK , bo gdyby byly
            poblokowane jakies porty to by sie wogole nie sciagalo , mam racje ?

a z tego co wiem to predkosc zalezy od ilosci udostepniajacych
          • Gość: K4 Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.acn.waw.pl 05.03.07, 12:12
            > Jezeli chodzi o wifi to ustawilam zabepiecznie haslem, wg. instrukcji i przy
            > probie polaczenia sie z laptopa zostalam poproszona o haslo, mam nadzieje ze to
            > wystarczy.

Nie wystarczy - to o czym piszesz to tylko haslo dostepu do konfiguracji routera.
            Musisz zabezpieczyc sama transmisje czyli wlaczyc WPA/WPA2 (i ustawic klucz),
            wylaczyc rozglaszanie ssid i wlaczyc autoryzacje po mac adresie. Dopiero wtedy
            jako tako bedziesz zabezpieczona.
            • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 12:21
              tak zgadza sie, haslo dostepu do konfiguracji swoja droga, a przy konfiguracji
              bezprzewodowej wybralam WPA2 and WPA (PSK) i ustawilam klucz dostepu, o ktory
              zostaje poproszona jezeli chce skorzystac w laptopie z internetu , i wiecej nic
              nie robilam, tylko To
              • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 12:24
                aha, mieszkam w domku jednorodzinnym ,wiec raczej jest bezpieczna ( tak mi sie
                wydaje), raczej na podworku zasiegu juz nie bedzie, a juz nie wierze zeby byl u
                sasiada, inna sprawa by byla gdybym mieszkala w bloku
            • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 12:46
              Zrobilam ta autoryzacje po Mac adresie , jezeli dobrze mysle to chodzilo o
              wpsanie numeru karty sieciowej z laptopa do ustawien zabezpieczen w routerze ,
              tak ? wpisalam ten adres wiec teraz to powinien sie laczyc tylko z moim
              laptopem, a z tym rozglaszaniem to nie wiem o oc chodzi

pozdrawiam
              • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 13:13
                Aha , dziekuje wszystkim za pomoc, juz zauwazylam ze jak wlaczam siec bezprz. w
                laptopie to oprocz prosby o wpisanie klucza jest informacja o pobieraniu
                adresu sieciowego ( zapewne przez router) wiec zabezpieczenie dziala; mam
                nadzieje ze sasiad teraz nie bedzie mial mozliwosci skorzystania z mojego neta

Ps, a jak to jest z tym rozglaszaniem ssi po sieci. o co w tym chodzi ? jest to
                konieczne ?
                Dziekuje
                • Gość: K4 Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.acn.waw.pl 05.03.07, 14:21
                  > Ps, a jak to jest z tym rozglaszaniem ssi po sieci. o co w tym chodzi ? jest to
                  > konieczne ?

Nie jest to bezwzglednie konieczne bo i tak mozna to obejsc. To takie dodatkowe
                  utrudnienie na wszelki wypadek.
                • Gość: Quato Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.ipt.aol.com 05.03.07, 19:52
                  Router nie potrzebuje pobierać adresu sieciowego od komputera bo to on je
                  przydziela.To że mieszkasz w domku jednorodzinnym nie uchroni cię przed
                  podłączeniem się nieproszonego gościa router w zależności od mocy może nadawać
                  na odległość do ok 300m (w terenie otwartym) z tym że sąsiad może sobie kupić
                  dobrą kartę bezprzewodową razem z anteną typu Yagi lub podobną i ściągnie cię
                  nawet z 500m a co do sieci p2p to jeżeli twój program działa z odpowiednią
                  prędkością i nie narzekasz to nie odblokowuj portów po co dziurawić firewall i
                  narażać się na wiruchy itp.
    • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 13:49
      a wie ktos jak go ustawic pod siec p2p ?
      • Gość: 567 Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.gwl.koszalin.pl 05.03.07, 14:19
        musisz udostępnić porty na których programy p2p działają. Dla każdego programu
        osobno. A jak? To zależy od oprogramowania routera. U mnie znajduje się to w
        zakładce "virtual server" gdzie indziej w "forwarding". Wpisujesz numer kompa w
        twojej sieci i port na którym ma działać p2p.
        • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 14:30
          nie umie tego znalesc , nie wiem jak to jest w tym routerze, moze ktos ma taki
          model i mi pomoze.

ale wydaje mi sie ze te porty nie sa zablokowane,wczesniej pobralam plik i
          zaczelam sciaganie to szlo troche wolno, a teraz sciagam plik ktory ma duzo
          seedow i idzie mi na maxa , wiec gdyby byly poblokowane to by nie szlo wogole
          mam racje ?

• Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 14:42
            teraz predkosc sciagania gdzie sa 22 seedy przy neo 1MB wynosi 100 KB/s.

To sa poblokowane jakies porty na routerze czy tez nie ? moze sa wszystki
            odblokowane, a moze tylko niektore, nie znam sie wiec jak ktos wie to niech
            pomoze
            • Gość: 789 Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.gwl.koszalin.pl 05.03.07, 15:10
              Najwyraźniej nie jest zablokowany ten port po którym ciągniesz. Ale jeśli masz
              eMule na 99% będziesz miała niski statut.
              • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 15:20
                z emule nie korzystam, od czasu do czasu z p2p

tu jest instrukcja do mojego routera

www.usr.com/support/9108/9108-pl-ug/index.htm
                jakbys mogl zobaczyc gdzie sa opisane te porty to zobacz ok? i czy juz sa
                jakies blokowane czy wsztystkie domyslnie odblokowane , z gory dziekuje
                • manhu Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? 05.03.07, 18:48
                  emule to p2p:), a przykłady do portów masz tu:
                  www.usr.com/support/9108/9108-pl-ug/wui_security.htm#option4
                  A co do blokady to wszystkie routery mają wszystkie porty poblokowane dla "niezamówionego" ruchu z zewnątrz w standardzie, co pomaga uniknąć wirusów, a przeszkadza w graniu online i przy p2p.
                  • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 22:51
                    Pomozecie mi odblokowac te porty dla P2P ? uzywam bitComet 0.60

jak sie do tego zabrac ?
    • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 23:50
      Tu jest instrukcja dotyczaca odblokowania portow w przypadku mojego routera,
      tylko ze nia ma dotyczacych torrentow , wiec co wybrac ?

www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/USRobotics/9108-SureConnect/9108-SureConnectindex.htm
      • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 23:50
        wybrac BitComet ? bo tego programu uzywam
    • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 00:19
      postepowac tak jak tu jest napisane ?

www.portforward.com/networking/static-xp.htm
      • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 00:39
        kurcze, juz sama nie wiem co wklejam, taka wkurzona jestem, oczywisice czy
        odblkokowac te porty wg, tej instrukcji ???

www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/USRobotics/9108-SureConnect/BitComet.htm

• Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 02:38
          To jeszcze raz ja

Dalam sobie spokoj z tym programem ktory znalazlam w sieci i mial on na celu
          otwarcie portow dla BitCometa (to co mi wychodzilo, wyczyscilam i przywrocilam
          do stanu pierwotnego)

Odblokowalam te porty recznie , wyglada to tak :

images21.fotosik.pl/55/c9bec04ce3f68aedmed.jpg

MAM w zwiazku z tym kilka pytan:

1 Czy nie za duzo tych portow odblokowalam ? ( podobno ten przedzial to
          przedzial torrentow)

2. Wybralam protokol TCP ( mozna bylo jeszcze wybrac UDP lub TCP/UDP) dobrze ?

3. Adres serwera wpisalam Adres routera , dobrze , bo gdzies wyczytalam ze ma
          byc 192.168.1.2

Bardzo prosze o odpowiedz jakiegos znawce, bo jestem laikiem komputerowym a
          chce sie uczyc , pozdrawiam

• Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 02:42
            lepiej widac

images20.fotosik.pl/105/9dce4d0bc86800b6med.jpg
            • Gość: Patrycja Re: Konfiguracja routera - potrzebna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 10:45
              widze ze nikt nie odpowiada ?
              bo mam kurcze watpliwosci czy nie pootwieralam za duzo tych portow ? moze
              wystarczyl by jeden, podobno wystarczy tylko jeden: 6881

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka