Dodaj do ulubionych

firefox a wirusy

IP: *.gizycko.mm.pl 16.04.07, 22:55
CZy ktoś się orientje czy oprocz firefoxa muszę zainstalować jakiś program
antywirusowy Czy też w tej przeglądarce już są jakieś zabezpieczenia?
Próbowałem Nod 32 ale krzyczy podczac instalacji że błąd. Przed firefoxem
posługiwałem się google i Nod 32 można było ściagnąć.
Obserwuj wątek
    • kontik_71 Re: firefox a wirusy 16.04.07, 22:57
      Program antywirusowy musi byc ZAWSZE zainstalowany. Tak samo jak firewall
      • new_machine Re: firefox a wirusy 16.04.07, 22:58
        E tam zaraz zawsze :)
        • kontik_71 Re: firefox a wirusy 16.04.07, 23:04
          Zawsze bo nawet jesli Tobie nie przeszkadzaja robaki to wiekszosc nie
          chicialaby aby Twoj komp byl zombi, ktory skanuje nam porty i rozsyla spam... :)
          • kell99 Re: firefox a wirusy 17.04.07, 01:50
            nie zawsze:) powiem ci w tajemnicy, ze firewall ma na routerze, a w antywiarusy
            nie wierze. po co mi program wykrywajacy cos co bylo grozne tydzien temu. wole
            zdrowy rozsadek.
            • Gość: Kontik Re: firefox a wirusy IP: *.trivadis.com 17.04.07, 08:52
              Bo to co bylo tydzien temu w tym tygodniu tez moze zaatakowac... o ile wiem to
              wirusy nie maja daty zdatnosci do uzytku. To tez tak w tajemnicy :)
            • 3promile Re: firefox a wirusy 17.04.07, 09:12
              kell99 napisał:
              w antywiarusy
              > nie wierze

Znam gościa, który nie wierzy w prąd elektryczny, co nie przeszkadza mu używać
              go na codzień...
              • xulu Re: firefox a wirusy 17.04.07, 09:18
                >>Próbowałem Nod 32 ale krzyczy podczac instalacji że błąd. Przed firefoxem
                posługiwałem się google i Nod 32 można było ściagnąć.

laik coś cię ciężko zrozumieć,jaki błąd? używałeś Google! na czym je używałeś,
                coś żeś tu pokręcił.
          • new_machine Re: firefox a wirusy 17.04.07, 09:22
            zapewniam Cie ze nie mam robakow i miec nie bede :)
            • xulu Re: firefox a wirusy 17.04.07, 09:25
              new_machine napisała:

> zapewniam Cie ze nie mam robakow i miec nie bede :)

nigdy niemów nigdy :>)
              • Gość: Kontik Re: firefox a wirusy IP: *.trivadis.com 17.04.07, 09:29
                New_machine ma pewnie linuksa i uwaza, ze jest zabezpieczony do konca zycia...
                Kiedy ktos wpadnie na pomysl, ze to wielkie "pole" jest jeszcze do
                zagospodarowania i nagle milosnicy linuksa obudza sie z reka w nocniku :)
                • new_machine Re: firefox a wirusy 17.04.07, 09:56
                  New_machine jest kobieta!! Nie bawi sie w sciganie plikow ;), nie czyta maili od
                  nieznajomych ;) i ma zawsze najaktualniejszego debiana, ktory ma dobre
                  zabezpieczenia. Milosnicy linuxa nie obudza sie z reka w nocniku bo sa
                  swiadomymi uzytkownikami komputera :))) lubia testowac nowosci i zabezpieczac
                  system w sposob w jakim uzytkownikom windowsow sie nie snilo. Jest poprostu
                  duza roznica "gatunkowa" miedzy uzytkownikami linuxa a windowsa (bez urazy
                  oczywiscie), ze tak powiem inny "target" i inne zagrozenia.
                  • Gość: Kontik Re: firefox a wirusy IP: *.trivadis.com 17.04.07, 10:07
                    Najmocniej przepraszam New_machine, ze nie wyczulem KOBIETY... Prosze o
                    wybaczenie :)
                    Droga kolezanko, to co piszesz o "swiadomych uzytkownikach" zgadza sie tylko
                    do pewnego stopnia... Im wiecej ludzi zacznie uzywac linuksa jako darmowej
                    alternatywy, tym wieksza bedzie czesc nieswiadomych uzytkownikow i tym wieksze
                    zagrozenie... Zauwaz, ze w poczatkach informatyzacji spoleczenstwa nie bylo
                    problemu wirusow itp badziewia... ale im wiecej ludzi posiada komputer i uzywa
                    go jak wieze stereo lub lodowke, tym wieksza jest rzesza gnojkow, ktorym
                    sprawia przyjemnosc utrudnianie ludziom zycia... O kryminalnych zastosowaniach
                    informatyki nie chce w ogole pisac...
                    Ja tez jestem swiadomym uzytkownikiem i stosuje te same metody co Ty.. mimo
                    wszystko zdaje sobie sprawe z tego, ze nie wiem wszystkiego i wlasnie ta
                    niewiedza lub nieswiadomosc moze byc zagrozeniem.. i dlatego wlasnie mam takie
                    zabezpieczenia jakie sa dostepne :)
                    • new_machine Re: firefox a wirusy 17.04.07, 10:20
                      Pewnie, ze jakby linuxy byly powszechne na domowych pctach opracowano by cos na
                      nie, moze nie akurat "typowe wirusy", ale nie bede ulatwiac nikomu sprawy i sie
                      rozpisywac nad sposobami "na linuxa" ;)))
                      • Gość: Kontik Re: firefox a wirusy IP: *.trivadis.com 17.04.07, 10:30
                        To jest tylko kwestia czasu gdy linuks przestanie byc "bezpiecznym" systemem i
                        bede musial zaczac kombinowac jak zabezpieczyc swojego dreamboxa, ktory tez
                        chodzi na linuksie...
                        • new_machine Re: firefox a wirusy 17.04.07, 11:32
                          Optymista no ;).
                          • xulu Re: firefox a wirusy 17.04.07, 11:43
                            Panowie i Panie przecież tu chodzi o "laika" i o jego pytanie ,a nie o
                            rozważania jaki system jest bezpieczniejszy.
                            Wiec może mu pomożemy w jego problemie???

ps.
                            każdy system jest bezpieczny ,jeśli umiemy z niego korzystać ;)
                            • new_machine Re: firefox a wirusy 17.04.07, 11:58
                              Wszystko zalezy od sposobu uzytkowania windowsa, kompletny laik rzeczywiscie
                              powinien miec anty najlepiej kasperskyego plus cos do usuwania spayweru wg mnie
                              spybota (niektorzy nie polecaja, ja polecam)firewall systemowy (oczywiscie i
                              bezwzglenie mowie o legalnym systemie operacyjnym). A pozatym to nie odwiedzac
                              wiadomych stron, nie instalowac niewiadomego pochodzenia programow i gierek
                              sharewarowych itp.
                              • xulu Re: firefox a wirusy 17.04.07, 12:08
                                Sam korzystam z XP i jestem zadowolony,jeżeli będziemy "słuchać" systemu to
                                krzywda mu sie niestanie,
                                sama instalacja rożnych programów , system nas informuje ze pochodzi on z
                                niewiarygodnego źródła!co robimy? instalujemy.
                                następna sprawa strony netu okienka które sie wyświetlają, kliknij,kliknij
                                ,kliknij, co robimy klikamy.
                                A później mamy pretensje do systemu NIEEE!!! miejmy pretensje do samego
                                siebie,bo wirus czy robak sam nam nie wlezie,trzeba mu otworzyć drzwi.
                            • Gość: buzz Re: firefox a wirusy IP: *.devs.futuro.pl 17.04.07, 12:05
                              Jewgienij Kasperski: "Linux jest tak samo narażony na ataki wirusów jak Windows"
                              Krzysztof Pietrzak

22 marca 2006 12:30
                              PC World Komputer
                              "Jeżeli podział rynku między Windows i Linux byłby równy, to - moim zdaniem -
                              mielibyśmy 40% wirusów dla Windows, 40% dla Linuksa, a 20% takich, które
                              atakowałyby oba systemy. Windows jest obecnie po prostu nieporównywalnie
                              bardziej popularny niż wszystkie inne systemy" - mówi w rozmowie z PCWK Online
                              Jewgienij Kasperski, współzałożyciel, a obecnie szef działu badań nad wirusami
                              Kaspersky Lab, jednej z najbardziej znanych korporacji antywirusowych.
                              Zapraszamy do zapoznania się z wywiadem, jaki ekipa PCWK Online przeprowadziła
                              na tegorocznych targach CeBIT...
                              ...Z naszego punktu widzenia, Linux, Windows czy Macintosh są tak samo narażone
                              na niebezpieczeństwo. Możliwe jest opracowanie złośliwego oprogramowania na
                              wszystkie z nich. Mamy mnóstwo próbek wirusów na Linuksa, mamy wystarczająco
                              wiele na Macintoshe i bardzo wiele na Windows. Dzieje się tak z prostej
                              przyczyny - popularności. To wszystko. Jeżeli podział rynku między Windows i
                              Linux byłby równy, to - moim zdaniem - mielibyśmy 40% wirusów dla Windows, 40%
                              dla Linuksa a 20% takich, które atakowałyby oba systemy. Po prostu, obecnie
                              Windows jest nieporównywalnie bardziej popularne niż wszystkie inne systemy...
                              www.idg.pl/news/90783.html
                              • new_machine Re: firefox a wirusy 17.04.07, 12:09
                                To chyba potwierdza nasza dyskusja nie? Pan zapomnial jeszcze o jednym, nawet
                                jesli teoretycznie rynek by sie podzielil dystrybucji lunuxa jest multum i wbrew
                                opini uzytkownikow windowsa, o ile przesiadka z win98 na win xp moze sie odbyc
                                bezbolesnie, o tyle linuxy moga sie od siebie roznic dosc zasadniczo :)))
                                • new_machine ergo.. 17.04.07, 12:10
                                  Czyli w dalszym ciagu bylby "pluralizm dystrybucyjny" i produkcja wirusow bylaby
                                  utrudniona.
                                  • xulu Re: ergo.. 17.04.07, 12:37
                                    new_machine daj mi konkretny opis jak "bezpiecznie" zainstalować Linux-a ,jasna
                                    cholera .....chce sie przekonać tylko nie wiem czy warto???
                                    ps.
                                    bez utraty XP.
                                    jakby co pisz a e-maila
                                    • new_machine Re: ergo.. 17.04.07, 12:58
                                      Chcesz od zera linuxa zaczynac? Aj.. wieczorem napisze maila :) jak zapomne to
                                      mi na maila przypomnij.
                                      • Gość: Kontik Re: ergo.. IP: *.trivadis.com 17.04.07, 13:16
                                        Hahaha czyzbysmy mieli przyklad podrywu na linuksa :) ???
                                        • new_machine Re: ergo.. 17.04.07, 13:20
                                          hihi raczej nie, bo ja juz za stara jestem na to :(
                                          • Gość: Kontik Re: ergo.. IP: *.trivadis.com 17.04.07, 13:26
                                            Nigdy sie nie jest za starym na wybrobowanie nowych metod :) Kiedys byl podryw
                                            na dziecko w wozku, na psa itp a teraz na linuksa :) W sumie dlaczego nie :)
                            • Gość: Kontik Re: firefox a wirusy IP: *.trivadis.com 17.04.07, 13:03
                              "Panowie i Panie przecież tu chodzi o "laika" i o jego pytanie ,a nie o
                              > rozważania jaki system jest bezpieczniejszy.
                              > Wiec może mu pomożemy w jego problemie???"
                              Alez ja to juz dawno zrobilem.. a teraz mozemy sobie podyskutowac o wyzszosci
                              windowsa nad linuksem :)
                              • xulu Re: firefox a wirusy 17.04.07, 13:05
                                kontik "nie wytrzymałem" nerwy mnie tu puściły.
                                ps.
                                zawsze łapiesz za słowa???
                                • Gość: Kontik Re: firefox a wirusy IP: *.trivadis.com 17.04.07, 13:18
                                  Nie lapie za slowa, jedynie rozwiazalem ewentualne nieporozumienie :) Ale
                                  faktycznie zabawa slowami nie jest mi obca i czasami lubie polapac :)
                                  • Gość: ciekawy Re: firefox a wirusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 23:36
                                    a taki kamyczek
                                    gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,68367,4066530.html
                                    :)
                  • Gość: czaku Re: firefox a wirusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 10:36
                    Nie ma kobiet linuksowców. Dlatego oni są zawsze w mniejszości bo się nie
                    rozmnażają, a nie wyginęli tylko przez niezwyczajnie długi uptime.
                    • kontik_71 Re: firefox a wirusy 18.04.07, 10:51
                      Nie prawda.. ja jestem otoczony przez linuksowcow w pracy i 1/3 z nich sa
                      rodzaju zenskiego.. inna sprawa, ze wszystkie sa brzydkie jak noc, ale to moze
                      byc uzaleznione od pochodzenia - zyje w kraju brzydkich kobiet :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka