Dodaj do ulubionych

Pytanie o serwer.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.03, 14:50
Chciałabym się dowiedzieć czy na serwer dla sieci składającej się z 20
użytkowników wystarczy procek Celeron 433 i 256pamięci??

Czy potrzebne jest "coś" większego??
Obserwuj wątek
    • 3telnick Re: Pytanie o serwer. 27.05.03, 14:52
      a co te 20 osób ma robić?
      • Gość: AlexK Re: Pytanie o serwer. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.03, 15:10
        To co sobie zażyczą... :-)
        Najczęstszą formą użytkowania sieci jest zazwyczaj przeglądanie stron,
        ściąganie mp3 lub czegoś innego(filmów, dokumentów) oraz (chyba sporadyczne)
        granie w necie.
        • alfalfa Re: Pytanie o serwer. 27.05.03, 15:16
          Do tego serwer jest potrzebny?
        • 3telnick Re: Pytanie o serwer. 27.05.03, 15:18
          no to dość szeroko...
          przeglądanie stron - a więc serwer WWW?
          ściąganie MP3 - przez ftp, http? czy to ma być lokalny serwer plików?
          granie w sieci? to ma musiałby być wypaśniejszy...
          • Gość: AlexK Re: Pytanie o serwer. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.03, 15:28
            Zaczyna robić się gęsto, ale spróbuję wyjaśnić dalej :D

Na serwerze ma docelowo powstać strona sieci i być może forum(?).
            Ściąganie zarówno ftp, jak i http (jeśli dobrze rozmumiem co to oznacza ;I).

Pytanie wymienić procek czy powiększyć pamięć, czy to i to??

P.S. Jeśli w którymś miejscu się obśmialiście, to jakoś to wytrzymam ;).

• 3telnick Re: Pytanie o serwer. 27.05.03, 15:47
              serwer www nie jest tak bardzo zasobo żerny... wystarczy to co masz.
              ftp, to kwestia urządzeń we/wy (szybkie dyski się przydadzą).
              forum? no to juz kłania się baza danych a to znaczy pamięć plus dyski.
              gry sieciowe to pamięć, pamięć, dyski plus procesor....
              No zaczyna się z tego robić serwer wart małe ładne autko :)))
              • Gość: AlexK Re: Pytanie o serwer. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.03, 15:53
                Z tego co piszesz, to największe wymagania sprzętowe mają gry sieciowe...
                tak przynajmniej rozmumiem.

Ok dzięki za odpowiedzi :-).

• Gość: zdzichu Re: Pytanie o serwer. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.03, 18:23
      ja mam serwerek na 10 osob pentium133Mhz 32Mb ramu 3,2Gb dysk. System freesco.
      Stronke wenątrz sieci na apachu ftp,sambe i squida.
      Mi wystarcza wzupełności jeszcze udostepniam net
      U mnie w sieci graja w gry sieciowe ale zazwyczaj jeden uzytkownik robi sobie
      wtedy server do danej gry a inni sie do niego loguja.
    • Gość: zdzichu Re: Pytanie o serwer. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.03, 18:29
      A moze użytkownicy sieci ściagają pliki z netu i przegladają strony www w necie
      a nie w sieci to wtedy potrzebujesz router
      Czyli komputer z systemem który bedzie pracował jako router.
      Muj kolega udostepnia neta na P200MMX 128MBram na około 80 osób łącze
      dzierzawione 2MBitowe.
      Do tego ma jeszcze statystyke,limitowanie łacza ,pakiet arp i strone www.
      system redhat wersja 5.0 (niejestem pewien)
      • Gość: AlexK Re: Pytanie o serwer. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.03, 19:45
        A czy w tej sieci użytkownicy nie skarżą się na przerwy w łączeniu z netem lub
        wolne ładowanie się stron??

Nasza sieć ma łącze 1megowe i ciągle mamy jakieś "problemy".
        Pytam się o to wszystko, bo nasz nowy "admin" zarządził kupno nowego, lepszego
        (droższego;)) serwera, bo ten uważa za źródło "problemu". A mnie się wydaje, że
        nas naciąga...
        Dodam, że mamy dwa twarde po 80giga.
        Pliki ściągane są i wewnątrz sieci, i z zewnątrz (z netu).
        Wiem, że mamy sambę na serwerze i na pewno chodzi(serwer) pod linuksem.

Jak myślicie?? Naciąga nas??
        • stratoos Re: Pytanie o serwer. 27.05.03, 23:32
          niewiele napisales o samym systemie i uslugach. Sam routing nie wymaga silnego
          procka ani pamieci. Podobnie zreszta z poczta, www, ftp itp. Wyjatek - samba,
          ale i tak uwazam, ze wymieniony wyzej komp spokojnie moze dzialac jako sprawny
          serwerek dla Twojego DSL'a dla 20 osob. Gry sieciowe o ile nie sa zainstalowane
          na serwerze nie wymagaja wcale mocy od serwera ! Tu liczy sie tylko transfer w
          jedna i druga strone. Najmniejszy transfer (upload) jest tu zazwyczaj waskim
          gardlem dla wiekszej ilosci graczy z jednej sieci (choc 256kbps to wcale nie
          tak malo). Strona www sieci oraz uzytkownikow rowniez nie obciaza na tyle
          serwera. Forum oparte na SQL'u rowniez ;)

Kilka dni temu u mojego znajomego zainstalowano DSL'a 512. Na poczatku z
          lenistwa ruszylo freesco 0.2.7. Niby wszystko gra ale transfer byl na poziomie
          5kB/s. Zainstalowane bylo jedynie dhcpd oraz justice ! No wiec podpielismy
          jednego kompa bezposrednio pod DSL'a - transfer 60kB/s. Ok, wiec poprawiamy
          router. Na probe freesco 0.3.1 - ladne kolorki ale transfer bez zmian. Powolne
          otwieranie stron, czasem chwilowe braki netu, zrywane strumienie shoutcasta. Po
          zainstalowaniu DAP'a na jednym z hostow wew. transfer przyspiesza do 60kB/s
          (przykladowy plik z tucows.icm). Bez DAp'a transfer ponownie na poziomie 5kB/s.
          Rozumiem, ze to jest akcelerator ale 10-krotny ??? Na drugi ogien idzie
          mandrake9.1. Mamy problem z poprawnym zainstalowaniem systemu ! Zwis
          praktycznie co kilka minut. Ostatnie podejscie - debian. Poszlo gladko ale juz
          przy aktualizacji pakietow z ftp icm'u transfer nie przekracza 10kB/s. Stawiamy
          na uszkodzony hardware. Podpinamy ponownie bezposrednio DSL'a - transfer ok,
          60kB/s. Wymieniamy w serwerze dwie nowe sieciowki. Problem pozostaje.
          Wymieniamy pamiec, to samo.... wymianiamy plyte (atrend) i procka (celeron
          533) - pomoglo. Dlaczego... sam do konca nie wiem. Moze cos bylo uszkodzone na
          plycie, moze ktorys PCI ??? Ostatecznie znowu wystartowalo dyskietkowe freesco
          i siec dziala duuuuuuuuuzo lepiej niz wczesniej.
          • Gość: AlexK Re: Pytanie o serwer. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.03, 00:06
            Wiesz problem w tym, że jestem laikiem :-) i na serwerach się nie znam nic a
            nic :). Dlatego pytam, bo zaczyna mnie szlag trafiać i może się czegoś
            nauczę...;)

Mogę powiedzieć tylko tyle, że poczta jest na serwku od niedawna(chyba mało kto
            z niej korzysta), strony jeszcze nie ma, forum też. Twarde są pozapychane
            filmami i mp3 :).
            Jedyny nasz problem to czasowy niski transwer lub zaniki sygnału... I od
            początku zwalaliśmy to na "dostawcę" ;), który miał wymieniać swoje routery...

Jak na razie wszyscy utwierdzacie mnie w przekonaniu, że pomysł kupowania
            nowego osprzętu jest nietrafiony... I szlag mnie trafia jeszcze bardziej...

Jedynie nowy "admin" jest innego zdania, a o jego wydumanych pomysłach może
            jeszcze świadczyć fakt, iż zażyczył sobie zakupu UPSa, co dla mnie już w ogóle
            jest nieporozumieniem...ale to bajka na inny wieczór...

Tak czy inaczej dzięki za wszystkie odpowiedzi.
            Pozdrówka
            AlexK
            • stratoos Re: Pytanie o serwer. 28.05.03, 00:51
              Gość portalu: AlexK napisał(a):

> jeszcze świadczyć fakt, iż zażyczył sobie zakupu UPSa, co dla mnie już w

to akurat jest bardzo dobry pomysl ;)
    • Gość: w Re: Pytanie o serwer. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.03, 21:24
      nie wiem czy naciąga...
      ale jedno jest pewne, ten sprzet wystarcza i to z nawiązką...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka