Gość: Wowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 14:13 Mam w kolumnie wpisane liczby. Jest to kilka tysiecy wierszy.Czy mozna jedna komenda w excelu dopisac przed kazda z tych liczbe wyroznik? Np mam 3350, a chce miec 1-3350?? Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Anka Re: Excel- pytanie IP: *.chello.pl 28.05.07, 14:43 Można. Np piszesz formułę ="1-"&A1 gdzie w nawiasie jest to co chcesz dopisać a A1 to adres komórki w której jest to do czego chcesz dopisać Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Excel- pytanie IP: *.chello.pl 28.05.07, 14:45 i potem oczywiście przeciągasz formułę do końca kolumny. Potem kopiujesz wynik tej formuły i wklejasz specjalnie wartości. Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Excel- pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 14:59 Lub tez klikasz prawym na dole na nazwe arkusza, wybierasz "Wyswietl kod", wklejasz w puste pole ponizszy tekst: Sub Dodaj() cLastrow = Cells(Rows.Count, "A").End(xlUp).Row For i = 1 To cLastrow Cells(i, 1) = "1-" & Cells(i, 1) Next End Sub W wyrazeniu (Rows.Count, "A") zamiast A wstaw literke interesujacej Cie kolumny, a tam, gdzie pojawia sie Cells(i, 1) zamiast 1 wstaw numer tej samej kolumny (A to 1, B to 2, itd). Zamiast "1-" mozesz wstawic interesujacy Cie tekst albo wyroznik. Klikasz nastepnie na gorze na zielony trojkacik (wyglada jak przycisk PLAY) i sie uzupelnia. Aha, uwaga, ten sposob nie ma funkcji "Cofnij", wiec zapisz plik przez uzyciem. Link Zgłoś
negevmc Re: Excel- pytanie: mała uwaga (poprawka) 28.05.07, 15:39 Gość portalu: Wrecekrzepki napisał(a): > Sub Dodaj() .. > Cells(i, 1) = "1-" & Cells(i, 1) Zabawny efekt. Npisałem podobne makro: For iRow = 1 To 10 With ActiveSheet .Cells(iRow, 1) = "1-" + Trim(Str(.Cells(iRow, 1))) End With Next iRow i chciałem sprawdzić jak działa. Wpisałem jakieś tam cyferki 1, 2, 3 etc. po wykoinaniu makra (teraz także sprawdziłem operator "&" - działa tak samo) excel wyświetlił mi datę! Po prostu 1-2 zrozumiał jako 1 lutego :-) Żeby temu zapobiec trzeba "na siłę" usatlić format komórek jako Text .Range(.Cells(iRow, 1), .Cells(iRow, 1)).NumberFormat = "@" P.S. Podobało mi się Twoje cLastrow = Cells(Rows.Count, "A").End(xlUp).Row może tu coś poradzisz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15700&w=59746401 Pozdrawiam Link Zgłoś