Dodaj do ulubionych

Wersja OEM Windowsa XP ?

IP: *.icpnet.pl 22.06.07, 12:53
Rozumiem, że jest to wersja, która jest przyporządkowana do danej
konfiguracji sprzetowej komputera? Jeśli tak to mam pytanie dokładnie do
czego? Czy jeśli w trakcie użytkowania zmienie płyte główną (awaria) to czy
nadal jest ona aktualna?
Obserwuj wątek
    • Gość: fazji1 Re: Wersja OEM Windowsa XP ? IP: 213.199.253.* 22.06.07, 12:56
      Jezeli masz ten system zainstalowany juz na dysku i wymieniasz plyte glowna to i tak musisz zrobic reinstal systemu.Aktualna instalacja systemu jest pod dana plyte glowna i na innej raczej nie bedzie dzialala.
      • Gość: seba Re: Wersja OEM Windowsa XP ? IP: *.icpnet.pl 22.06.07, 13:02
        Ale nie musze kupować nowej licencji?
        • Gość: Notuser Re: Wersja OEM Windowsa XP ? IP: *.autocom.pl 22.06.07, 13:46
          OEM zmieniał się w czasie. Kiedyś chodziło o to, że trzeba było używać tego
          systemu z częścią, z którą został zakupiony... mogła to być w skrajnej
          interpretacji nawet myszka czy stacja dyskietek. Potem warunki licencji się
          zmieniły - z tego co się orientuję na pewno OEM jest przypisany do konkretnego
          duetu: procek-płyta_główna. Wymiana któregoś z tych podzespołów wymaga zakupu
          nowej licencji (zgodnie z nowymi zasadami). Możliwe, że zczytywany jest jeszcze
          jakiś układ. Dokładnie już nie stety nie wiem.
          Generalnie wynika z tego, że trzeba sprawdzić który to OEM (licencja) - stary
          czy nowy.
          • xulu Re: Wersja OEM Windowsa XP ? 22.06.07, 14:25
            telefon do Microsoftu ,wyjaśniasz co sie stało być może będą ci kazać wysłać
            zdjęcie oryginalnego xp,wraz z kopia faktury zakupu ,dostaniesz nowy klucz do
            aktywacji i.... po kłopocie.
            • Gość: seba Re: Wersja OEM Windowsa XP ? IP: *.icpnet.pl 24.07.07, 14:39
              Jednak jestem zmuszony do zakupu nowej płyty i mam jeszcze pytanie gdzie mam
              dzwonić ? Do USA, czy w Polsce do przedstawicielstwa?
          • m.gregor Re: Wersja OEM Windowsa XP ? 22.06.07, 18:29
            Wszystko zle...
            Kiedys Win Xp OEM mozna bylo kupic TYLKO z podzespolem komputerowym niezbednym
            do dzialania komputera. Za cos takiego uznawana byla tez mysz. Taki Windows po
            instalacji na komputerze byl juz nieprzenoszalny na inne komputery. Przywiazywal
            sie jakby do tego komputera. Mozna bylo wymieniac wszystko POZA plyta glowna. Od
            tej reguly byl jeden wyjatek: wymiana gwarancyjna plyty glownej. Jesli cos sie
            stalo po gwarancji i trzeba bylo wymienic plyte trzeba bylo tez kupic nowa licencje.
            Potem sie zmienilo. Win XP OEM mozna bylo kupic samodzielnie bez zadnej czesci
            komputerowej. Reszta sie nie zmienila.

Wiec teraz jesli autorka kupila WinXP OEM do komputera ktory gwarancji juz nie
            ma to w razie awarii plyty glownej i jej wymiany niestety bedzie musiala kupic
            nowego OEM'a.
            • xulu Re: Wersja OEM Windowsa XP ? 22.06.07, 20:54
              >>Wiec teraz jesli autorka kupila WinXP OEM do komputera ktory gwarancji juz nie
              ma to w razie awarii plyty glownej i jej wymiany niestety bedzie musiala kupic
              nowego OEM'a. >>

a to niby dlaczego ??

PS.
              CO MA GWARANCJA DO SYSTEMU ??
              • m.gregor Re: Wersja OEM Windowsa XP ? 22.06.07, 23:36
                > CO MA GWARANCJA DO SYSTEMU ??
                Zapytaj Bill'a. Jesli wymiana plyty glownej nie byla wymiana gwarancyjna to
                licencja traci waznosc. Zapewne chodzi o to ze MS uznaje plyte glowna za
                komputer. Wymieniajac plyte tak jakbys wymienial komputer. A ze nie mozna
                przenosic licencji...
          • Gość: ptytek Re: Wersja OEM Windowsa XP ? IP: *.fbx.proxad.net 24.07.07, 15:10
            A ja mam pytanko takie: co to za dane o naszej płycie i procesorze są
            przechowywane w MS? Jakiś unikalny numer? Jeżeli np. padnie płyta a ja wsadzę w
            zamian taki sam model płyty głównej, to też nie bedzie działać?
            • Gość: seba Re: Wersja OEM Windowsa XP ? IP: *.icpnet.pl 24.07.07, 15:17
              Z tego co wiem to powstaje specjalny unikatowy numer z połączenia nr twojej
              płyty i systemu i taki to jest przesyłany do MS. Potem zawsze trwa weryfikacja
              legalności jak chcesz uaktualnic itp. Tak mi się zdaje, ale lepiej by napisał
              ktoś kto sią bardziej zna
            • m.gregor Re: Wersja OEM Windowsa XP ? 24.07.07, 15:22
              Dzialac bedzie. Ale jesli wymiana nie byla gwarancyjna to licencje mozesz
              wyrzucic do kosza. Wtedy rownie dobrze moglbys jechac na piracie.

W MS nie jest przechowywany zaden unikalny nr plyty. Podczas instalacji na
              podstawie wersji chipsetu, numeru wprowadzanego z naklejki i czegos tam jeszcze
              jest tworzony identyfikator ktory to wlasnie jest przechowywany w MS.

A teraz ciekawostka: czasami po aktywacji systemu i instalacji NERO Windows
              stwierdza ze bardzo zmienila sie konfiguracja systemu i chce ponownej aktywacji.
              I czasami tej aktywacji nie daje sie zrobic przez internet tylko trzeba dzwonic
              do MS. I nikt nie potrafi wyjasnic dlaczego po instalacji glupiego NERO system
              wymaga ponownej aktywacji i co sie zmienilo.
              • Gość: seba Re: Wersja OEM Windowsa XP ? IP: *.icpnet.pl 24.07.07, 15:33
                Przedmócy pisali tu, że to nie problem jak im wytłumacze o co chodzi i prześle
                zdjęcie oryginału to oni odeślą nowy numer - czy tak naprawde jest?
                • m.gregor Re: Wersja OEM Windowsa XP ? 24.07.07, 21:27
                  Bzdura.
              • Gość: ptytek Re: Wersja OEM Windowsa XP ? IP: 204.13.236.* 24.07.07, 16:58
                > W MS nie jest przechowywany zaden unikalny nr plyty. Podczas instalacji na
                > podstawie wersji chipsetu, numeru wprowadzanego z naklejki i czegos tam jeszcze
                > jest tworzony identyfikator ktory to wlasnie jest przechowywany w MS.

No więc pytanie czy dwa egzemplarze płyty głównej tego samego modelu różnią się
                tymi numerami które są pobiera i zapisane? Rozumiem, że jeśli wymienię płytę na
                inny model to koniec, ale jeżeli będzie to identyczna płyta z tej samej linii
                produkcyjnej - to czy nie ma tego samego numeru i czy MS się skapnie że ją
                podmieniłem?
                • m.gregor Re: Wersja OEM Windowsa XP ? 24.07.07, 21:26
                  To czy sie kapnie nie ma zadnego znaczenia. Zmieniles plyte to tak jakbys
                  zainstalowal tego Windowsa na drugim komputerze. Licencja jest nie wazna. To ze
                  cos sie DA zrobic wcale nie oznacza ze jest to legalne.
                  • Gość: ptytek Re: Wersja OEM Windowsa XP ? IP: *.CYLAB.CMU.EDU 26.07.07, 09:30
                    > To czy sie kapnie nie ma zadnego znaczenia. Zmieniles plyte to tak jakbys
                    > zainstalowal tego Windowsa na drugim komputerze. Licencja jest nie wazna. To ze
                    > cos sie DA zrobic wcale nie oznacza ze jest to legalne.

Nie zgodzę się z tym. Jeżeli nikt nigdy po jakiejkolwiek ekspertyzie nie będzie
                    mógł orzec, że płyta została zamieniona na identyczną i że warunki licencji
                    zostały złamane, to chyba w świetle wszelkich możliwych przepisów będzie
                    oznaczać że nie zostały złamane, prawda? Interesuje mnie to z punktu widzenia
                    prawa a nie sumienia. Dlatego pytam czy taki jest stan rzeczy, że płyta główna
                    identyczna zostanie zweryfikowana jako ten sam, nie wymieniony podzespół, czy
                    nie. Czy numer który pobierają i sobie zapisują jest unikalny dla egzemplarza,
                    czy dla modelu.
    • Gość: Kokeeno Re: Wersja OEM Windowsa XP ? IP: 80.54.202.* 22.06.07, 18:07
      Obecnie przypisany jest do płyty głównej, ale z tego co wiem, to po jej padzie nie ma problemu z aktywacją (zwykle wtedy przez telefon)...
      • m.gregor Re: Wersja OEM Windowsa XP ? 24.07.07, 21:28
        To zle wiesz. Pisalem juz wczesniej jak to wyglada od strony licencyjnej.
        Wymieniasz gwarancyjnie - wszystko ok a licencja przechodzi. Wymieniasz
        niegwarancyjnie - licencje mozesz wyrzucic do kosza.
        • xulu Re: Wersja OEM Windowsa XP ? 24.07.07, 21:33
          m.gregor napisał:

> To zle wiesz. Pisalem juz wczesniej jak to wyglada od strony licencyjnej.
          > Wymieniasz gwarancyjnie - wszystko ok a licencja przechodzi. Wymieniasz
          > niegwarancyjnie - licencje mozesz wyrzucic do kosza.

I właśnie to jest bzdura ... daj proszę podstawę do tego co piszesz ....

ps.
          siejesz zbędne zamieszanie ...
        • Gość: seba Re: Wersja OEM Windowsa XP ? IP: *.icpnet.pl 25.07.07, 14:25
          Widze, że MS zmusza ludzi do uzywania nielegalnego oprogramowania!! Polska jest
          za biedna aby co chwile wywalać 200zł (20% pensji) na OEM, a juz nie wspominam
          o 900zł na normalnego. Ja chciałem dobrze kupiłem oryginał, ale jak tak oni
          traktuja klientów to ja mam ich w du... i bede używał piratów :-(((
          • Gość: XP HOME Re: Wersja OEM Windowsa XP ? IP: 84.38.160.* 25.07.07, 21:36
            A miałem taką sytuacje:

Jakoś tak wyszło (chyba awarie dysków), że przeinstalowałem XP HOME 5 razy w
            ciagu 2 miesięcy. Po 5 instalacji wyskakuje mi na ekranie, że nie mogę już
            zarejestrować tej kopii w Microsoft. Zdziwiony zadzwoniłem do Microsoft i
            zapytałem dlaczego?
            Usłyszałem mętne tłumaczenie, że według ICH teorii, powinienem nabyć nową kopie
            WIN Xp HOME. Po długiej kłótni OSTATECZNIE otrzymałem nowy klucz (podyktowany
            przez telefon)z zastrzeżeniem jednak, że następnym razem mogę juz nie otrzymać
            od nich klucza (zależy od tego z kim będę rozmawiał: ???)
            Jak widać jednak licencja jest ograniczona przez producenta.

I jak tu mówić o pozytywnym nastawieniu wzgledem klienta?

Eh....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka