Dodaj do ulubionych

wgrywanie xp

IP: *.static.akk.net.pl 24.07.07, 21:40
po przełączeniu na cdrom w biosie komputer nie czyta windowsa xp z płyty
Obserwuj wątek
    • Gość: marek Re: wgrywanie xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 21:54
      Płyta jest bootowalna?
      • wtomczak Re: wgrywanie xp 24.07.07, 22:05
        powiedz czy na działającym systemie po włożeniu tej płyty uruchamia się ona
        czyli pokazuje się automatycznie okno instalatora ?
        • Gość: MYSZKA Re: wgrywanie xp IP: *.static.akk.net.pl 24.07.07, 22:38
          POKAZUJE SIE
      • Gość: MYSZKA Re: wgrywanie xp IP: *.static.akk.net.pl 24.07.07, 22:42
        A CO TO ZNACZY żRE PłYTA JEST BOOTOWALNA? SORKI ALE JESTEM CAłKOWICIE ZIELONA
        • m.gregor Re: wgrywanie xp 24.07.07, 22:50
          Plyta jest oryginalna czy kopiowana od kolegi?
          • Gość: myszka Re: wgrywanie xp IP: *.static.akk.net.pl 24.07.07, 23:25
            przegrywana
            • Gość: lajosz Re: wgrywanie xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 23:57
              jakim programem przegrywana była ta płyta ?.

jeśli kolega instalował od podstaw system z tej płyty, to wypal (skopiuj) ją
              jeszcze raz, ale programem "Clone CD" albo "Alcohol 120%" i spróbuj jeszcze raz
              zainstalować. Jednak jeśli płyta nie jest "Bootowalna" to raczej nic z tego.
              Płyta bootowalna, to płyta z tzw. boot sectorem, czyli (bardzo ogólnie mówiąc)
              sektorem startowym. Bez tego sektora, płyta nie wystartuje, mimo iż w biosie
              jest wszystko ustawione jak trzeba, a to że płyta automatycznie startuje pod
              Windowsem, to już zupełnie co innego. Za autostart pod Windowsem odpowiada
              plik "autorun.inf" i to w nim sa zawarte informacje co ma "robic" płyta po
              włożeniu do napędu. Jeśli więc chcesz zainstalować Windowsa na już istniejący
              Windows, to płyta bez boot sektora "da radę", jeśli Windows ma być instalowany
              od podstaw (na sformatowanej partycji), to płyta musi zawierac boot sektor,
              czyli inaczej mówiąc, musi być bootowalna.
              • Gość: myszka Re: wgrywanie xp IP: *.static.akk.net.pl 25.07.07, 20:36
                dzieki lajosz wychodzi na to ze mam złą płytkę
    • Gość: ala Re: wgrywanie xp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 14:15
      myszko, ta płytka niekoniecznie jest zła!

w BIOS musisz zmienić ustawienia bootowania komputera
      czyli - kolejność, w jakiej komputer będzie poszukiwał w poszczególnych
      napędach (dyskietka, CD, DVD, dysk twardy) plików startowych

wejdź w BIOS - naciskaj klwisz Del (ew. F1 lub F2 - na ekranie starowym kompa
      jest którys z nich podany!) przy starcie kompa

znajdź zakładkę, na której znajduje się kolejność bootowania
      i ustaw: Floppy-CD(ew.DVD)-Hard Disk

potem na zkładce, gdzie jest identyfikacja dysków (tam też są ustawienia daty)
      ustaw WSZYTKIE NAPĘDY na "AUTO"

instalka powinna ruszyć
      • Gość: lajosz Re: wgrywanie xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 23:08
        ala, przeczytaj dokładnie pierwszy post w tym temacie.
        • Gość: ala Re: wgrywanie xp IP: *.teleton.pl 27.07.07, 09:17
          przeczytałam:
          Gość: myszka 24.07.07, 21:40 + odpowiedz
          po przełączeniu na cdrom w biosie komputer nie czyta windowsa xp z płyty

ale wielu użytkowników zapomina o tym, co napisałam:

/////
          cóż z tego, że BIOS ma ustawione szukanie plików startowych na CD
          skoro nie włącza się identyfikacji tego CD w BIOS???
          • Gość: lajosz Re: wgrywanie xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 10:25
            --> ala napisała:
            "ale wielu użytkowników zapomina o tym, co napisałam:

////
            cóż z tego, że BIOS ma ustawione szukanie plików startowych na CD
            skoro nie włącza się identyfikacji tego CD w BIOS???"

Nie chciałbym się wdawać w jałową dyskusję, ale jeśli byłoby tak jak piszesz,
            to CD-ROM w ogóle nie byłby widoczny, nawet pod windowsem, a z postu myszki
            wynikało, że napęd jest aktywny. Inaczej mówiąc, jeśli wyłączysz jakiś napęd w
            biosie, (disabled, no drive) to windows też go nie zobaczy. Poza tym, jak dużo
            ludzi ma wyłączony napęd ? Większość ma BIOS ustawiony jako "Default" czyli
            tak, jak było zaraz po zakupie kompa, a w ogromnej większości przypadków,
            wszytstkie napędy standardowo są ustawione w tryb AUTO.
            • Gość: ala Re: wgrywanie xp IP: *.teleton.pl 27.07.07, 12:48
              Gość portalu: lajosz napisał(a):
              jeśli byłoby tak jak piszesz,
              > to CD-ROM w ogóle nie byłby widoczny, nawet pod windowsem, a z postu myszki
              > wynikało, że napęd jest aktywny. Inaczej mówiąc, jeśli wyłączysz jakiś napęd
              w
              > biosie, (disabled, no drive) to windows też go nie zobaczy.

lajosz, WinXP jest na tyle "wrednym" systemem, że WIDZI wyłączone napędy!
              SERIO!
              Jeszcze nie tak dawno miałam w kompie 2 dyski:
              stary 8GB (5400rpm) i nowy 80GB (7200rpm)
              najpierw ze starego zgrałam sobie to, co ważne i na czym pracowałam,
              a potem w BIOS go WYŁĄCZYŁAM, a dysk w WinXP... BYŁ NADAL WIDOCZNY!

tak samo jest z CD/DVD
              WYŁACZYŁAM je, by przy bootowaniu nie zabierały tych kilku sekund lub by przez
              omyłkowe pozostawienie dysku w napędzie - komp nie startował z płyty
              mimo tego - napędy MAM widoczne w WinXP

> Poza tym, jak dużo
              > ludzi ma wyłączony napęd ?
              wielu robi tak, jak ja lub za nich robią to im koledzy
              tutaj co jakiś czas też się pojawiają szukający pomocy, bo im komp z CD/DVD nie
              startuje... ;)

> Większość ma BIOS ustawiony jako "Default" czyli
              > tak, jak było zaraz po zakupie kompa, a w ogromnej większości przypadków,
              > wszytstkie napędy standardowo są ustawione w tryb AUTO

i tak, i nie.
              Default-owanie BIOSu nie powoduje zmian ustawień identyfikacji/wyłączenia
              napędów.
              Przynajmniej w moim BIOSie
              A Default-owałam go wiele razy ;)

i się nie kacz! (dawniej - nie indycz)
              jeśli ma włączone, to ta akurat podpowiedź będzie dla niej nieistotna
              a jeśli nie ma i włączy, i instalka pójdzie - to jeden problem z głowy!
              i dla niej, i dla nas ;)
              pozdrawiam

ps. a z tymi wyłączonymi napędami pod XP to sprawdź u siebie!
              Sama jestem ciekawa - może z moim BIOSem coś nie tak?
              choć przypuszczam, że to raczej efekt tych 8MB, które WinXP zabiera z
              twardziela dla siebie przy instalacji....
              • Gość: lajosz Re: wgrywanie xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 22:47
                A kto się kaczy ? :) (że użyję Twojej terminologii). Toż to po zwykła
                polemika w miłej atmosferze, czyż nie ?

Ale Alu do rzeczy.
                Gość portalu: ala napisał(a):

"lajosz, WinXP jest na tyle "wrednym" systemem, że WIDZI wyłączone napędy!
                SERIO!"

"ps. a z tymi wyłączonymi napędami pod XP to sprawdź u siebie!
                Sama jestem ciekawa - może z moim BIOSem coś nie tak?
                choć przypuszczam, że to raczej efekt tych 8MB, które WinXP zabiera z
                twardziela dla siebie przy instalacji...."

Sprawdziłem (wiedziałem) już dawno, że ja mam taką "wredną" płytę (Asus P5GD1
                pro), że jak wyłączę napędy, to są wyłączone, a to pewnie dlatego, że mam taką
                funkcję w BIOS-ie, którą mogę ustawiać tak---> (lets the BIOS settings all
                devices) albo tak---> (lets the operating system settings all plug and play
                devices ).
                Jeśli ustawię to pierwsze, to system nie zobaczy napędów, jeśli drugą to
                zobaczy, ot cała tajemnica.

Pozdrawiam i dziękuję za polemikę, ale proponuje zakończyć temat, bo wydaje mi
                się, że nie wnosi do sprawy (pytanie myszki) nic nowego, a nasza tu dyskusja i
                tak pewnie psa z kulawa nogą nie zainteresuje :)
    • rmiechowicz Re: wgrywanie xp 27.07.07, 10:38
      Można skopiować bootowalna płytę pod Nero. Najpierw nagrać obraz płyty na dysk,
      potem nagrać płytę z obrazu.
      • Gość: lajosz Re: wgrywanie xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 10:49
        rmiechowicz napisał:

"Można skopiować bootowalna płytę pod Nero. Najpierw nagrać obraz płyty na dysk,
        potem nagrać płytę z obrazu."

To prawda, że "Można skopiować bootowalna płytę pod Nero",
        ale najpierw trzeba ten obraz czymś zrobić.
        Czy nie "Clonem" lub "Alcoholem" właśnie ?
        Oczywiście można też użyć jakiegoś programu do robienia obrazów np. "Ultra
        ISO", tylko po co, skoro można użyć w/w programów.
        • rmiechowicz Re: wgrywanie xp 28.07.07, 14:26
          Gość portalu: lajosz napisał(a):
          > To prawda, że "Można skopiować bootowalna płytę pod Nero",
          > ale najpierw trzeba ten obraz czymś zrobić.

Nero robi obrazy płyt. Wprawdzie nie w formacie ISO tylko NRG, ale robiłem w ten
          sposób kopie bootowalnych linuxów i działało.

• Gość: pan rozwiązik Poprostu ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 10:33
      ... trzeba kupić orginalnego xp-ka i będzie po problemie, ale teraz mowiąc juz tak na poważnie to jeśli ustawiłaś start w kolejności cd-rom, HDD etc... to poprostu nie ma siły żeby nie ruszyła, no oczywiście niekture oprogramowania płyt głównych mają cos takiego jak potwierdzenie rozruchu, chodzi o to że taka płyta jest zauważana w napędzie i musisz nacisnąć dowolny klawisz aby zastartowała, ale ty chyba o tym wiesz:), a może poprostu ta płyta z twoja instalka jest delikatnie ryśnięta np. w sektorze rozuchowym;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka